Смекни!
smekni.com

Туристичні ресурси Волинської області (стр. 3 из 9)

Так, сумарна кількість туристів та екскурсантів зросла на 5,3%. Послугами туристичних підприємств області скорис­талося 96487 осіб.

Структура потоків за видами туризму суттєво не змінилася. Частка внутрішніх туристичних потоків залишилася незмін­ною – 89,6%. В міжнародному туризмі відбувся перерозподіл потоків на користь в'їзного туризму: його частка зросла на 2,8%. З одного боку, збільшується кількість іноземців, які ба­жають пізнати наш край, з другого – зменшується виїзд волинян на відпочинок за кордон і утримується попит на подорожі Україною.

Протягом 2005 року Україною подорожувало 54596 турис­тів. Темп приросту показника становить 0,4%.

У сфері внутрішнього туризму працював 41 суб'єкт госпо­дарювання. Найвищі результати мають обласне закрите акціо­нерне товариство по туризму і екскурсіях "Волиньтурист", його дочірнє підприємство "Луцьке бюро подорожей та екс­курсій", підприємець Л.П. Марчук, Центр туризму, спорту та екскурсій управління освіти і науки облдержадміністрації, товариство з обмеженою відповідальністю "Волиньздравсервіс", обласне відділення Дитячого фонду України. Сумарна кількість їх показників складає 91,3% від загальної кількості внутрішніх туристів.

Через туристичні підприємства області Україну відвідало 2479 іноземців. Потік в'їзного туризму зріс на 16%. Із загальної кількості іноземців 937 приїздили з метою рекреації та відпо­чинку, 340 – в особистих, 834 – в службових справах, 362-3 ме­тою оздоровлення, 6 – на полювання.

Головним ринком для області є країни далекого зарубіжжя, їх частка становить 56,1% всіх іноземних гостей, які відвідали наш край з метою туризму.

Загалом з цих країн прибуло 1390 туристів. З країн СНД – 948 туристів, Балтики – 94 особи, Америки – 28 осіб, Азії – 19.

Найпотужнішим є туристичний потік з Польщі, Білорусі, Німеччини, Росії, Швеції, Вірменії, Латвії.

Організацію в'їзного туризму провадило 8 суб'єктів турис­тичної діяльності.

Потік туристів з Волині за кордон знизився на 7,2%. За ме­жами України відпочивало 3870 волинян.

Найпривабливішими країнами для відпочинку є країни да­лекого зарубіжжя. їх частка становить 85,7% всіх туристів, що виїжджали на відпочинок за кордон. Загалом в цих країнах побувало 3320 мешканців Волині. В країни СНД з метою ту­ризму виїхало 294 особи, Африки -199 осіб, Балтії – 57 осіб [9, 8] (мал. 2, див. Додаток А) [3,162].

Найбільшою популярністю користувався відпочинок в Польщі, Туреччині, Угорщині, Білорусі, Болгарії, Єгипті.

Організацію зарубіжних турів провадило 33 суб'єкти ту­ристичної діяльності.

Спостерігається збільшення чисельності туристів, яких приваблює відпочинок на Волині. Так, протягом 2003 року в області побувало 40815 туристів, що на 4048 осіб (11%) більше, ніж у 2002 році. З них: 38927 – громадяни України, 1888 – іноземці. Українські туристи перебувають на Волині в середньому 3 доби. Іноземні – півтори.

Найпривабливішими закладами розміщення є готелі. Про­тягом минулого року в них зупинялося 22974 туристи. З них, 21129 – громадяни України, 1845 – іноземці. Не в повній мірі реалізовуються можливості санаторіїв, баз відпочинку, приват­ного сектору області.

Співвідношення в'їзних та виїзних туристичних потоків, які проходять через туристичні підприємства області, має наступну динаміку: виїзд до Словаччини, Італії, Іспанії, Литви, Франції, Польщі, Угорщини, Болгарії значно перевищує в'їзд туристів з цих країн. В той же час, потік туристів з Фінляндії, Російської Федерації, Німеччини, Білорусі перевищує попит волинян на подорожі у їх напрямку.

З року в рік збільшується кількість екскурсантів. Так, якщо в 1998 році учасниками екскурсій стало 14800 осіб, в 2002 році – 30928 осіб, то в 2005 році цей показник зріс ще на 15%. Сумарна кількість екскурсантів становить 35542 особи.

Основний контингент екскурсантів – діти, підлітки. В минулорічних показниках екскурсійної діяльності їх частка складає 89,1%. Пізнавальними екскурсіями охоплено 31680 школярів, в той час як за відповідний період минулого року – 28134.

Послуги екскурсійного обслуговування надає 21 суб'єкт туристичної діяльності.

Загальний обсяг послуг, наданих суб'єктами туристичної діяльності, склав 10305,1 тис. грн., що на 46,5% більше показ­ника 2004 року. Зареєстровано зростання обсягів міжнарод­ного туризму: в'їзного – майже в 4 рази, виїзного – на 26%, внутрішнього туризму і екскурсійної діяльності на 46,5%. За 2005 рік вони складають: по в'їзному туризму – 681,0 тис. грн., виїзному – 1006,5 тис. грн., внутрішньому і екскурсійній діяльності – 8617,5 тис. грн. [9, 14] (мал. 3, див. Додаток А) [3,163].

Найвищі показники в обласного закритого акціонерного товариства по туризму і екскурсіях "Волиньтурист" (4789,0 тис. грн.), товариства з обмеженою відповідальністю "Волинь-здравсервіс" (1690,5 тис. грн.), дочірнього підприємства "Лу­цьке бюро подорожей та екскурсій" обласного закритого акціо­нерного товариства "Волиньтурист" (611,0 тис. грн.), товариств з обмеженою відповідальністю "Західкурортсервіс" (540,2 тис. грн.), "Каскад-Продакшн" ЛТД (536,8 тис. грн.), "Манолія" (312,3 тис. грн.), підприємця Л.П. Марчука (301,9 тис. грн.). В показниках галузі їх частка складає 85,2%.

Валютні надходження від надання туристичних послуг нерезидентам України забезпечили 2 підприємства області: то­вариство з обмеженою відповідальністю, курортна торгово-виробнича фірма "Західкурортсервіс" (95,58 тис. доларів США) і обласне державне лісогосподарське об'єднання "Волиньліс" (7,8 тис. доларів США). Сумарна кількість валютних надходжень у 9 разів перевищує показник 2004 року і складає 130,4 тис. доларів США [9,15]. Абсолютний ріст показника валютних надходжень більший, ніж у 9 разів (мал. 4, див. Додаток А) [3, 163].

У вигляді податків та інших обов'язкових платежів до бюд­жету сплачено 1221,3 тис. грн., що на 11,2% більше, ніжу 2004 році.

Найвагоміший приріст платежів до бюджету забезпечили обласне закрите акціонерне товариство по туризму і екскурсіях "Волиньтурист" (962 тис. грн.), його дочірнє підприємство "Луцьке бюро подорожей та екскурсій" (65 тис. грн.), товарист­ва з обмеженою відповідальністю "Волиньздравсервіс" (52,1 тис. грн.), "Манолія" (16,6 тис. грн.), "Західкурортсервіс" (15,7 тис. грн.), "Каскад-Продакшн" ЛТД (15,4 тис. грн.), "Супутник-Волинь" ЛТД (13,0 тис. грн.). В показниках галузі частка цих підприємств складає 93,3% [9,16].

Однак, незважаючи на помітні позитивні зрушення, ре­альні передумови розвитку туризму в області реалізовуються далеко не повною мірою. Тим самим область втрачає значні кошти, а також тисячі потенційних робочих місць.

Одна з причин цієї проблеми полягає в тому, що більшість суб'єктів туристичної діяльності отримували ліцензії лише для того, щоб торгувати візами. Саме тому з 60 суб'єктів туристич­ної діяльності, що працювали в області протягом 2005 року, з показниками звітувало лише 49. Отож існує диспропорція між результатами діяльності однакових за можливостями і умо­вами роботи суб'єктів туристичної діяльності. Одні підпри­ємства, маючи штат із трьох працівників, охоплюють турис­тичними послугами тисячі осіб, інші – лише десятки, більше того, завдають матеріальних та моральних збитків громадянам і компрометують нашу державу.

Потреби подальшого розвитку туризму вимагають інших підходів, інших пріоритетів. Необхідно створювати сучасний конкурентоспроможний туристичний продукт, організувати ефективну систему його просування на внутрішньому та між­народному ринках, працювати над розбудовою інфраструк­тури туризму, забезпечити підготовку кваліфікованих кадрів і надходження інвестицій.

Великі надії покладаються на нову редакцію Закону Украї­ни "Про туризм", який вступив в дію з 1 січня 2004 року. Його положення спрямовані на професіоналізацію туристичної га­лузі. Розраховується, що ліцензію тепер одержуватимуть ви­нятково ті, хто справді займається туризмом серйозно.

Станом на 1 травня 2007 року ліцензії на право здійснення туроператорської діяльності отримали 8 підприємств області: обласне закрите акціонерне товариство по туризму і екскурсіях "Волиньтурист", агентство по міжнародному туризму "Інтурист-Луцьк", товариства з обмеженою відповідальністю "Крок-Тур" ЛТД, "Гейзер", курортна торгово-виробнича фірма "Західкурортсервіс", "Компанія Мега Трейд", дочірні підпри­ємства "Ольвія-Тур" товариства з обмеженою відповідальніс­тю "Ольвія-Стар" ЛТД, "Емуна", товариство з обмеженою від­повідальністю "Аякси і К" [9,16].

Сьогодні немає ідеологічного тиску і обмежень у тематиці екскурсій. Перед екскурсійною справою відкриваються нові горизонти. Потрібно розширити тематичний спектр екскур­сій, розробити нові маршрути, що зможуть ефективно по­працювати на ідеологію державотворення, зростання націо­нальної свідомості громадян, економічну розбудову України. Однак, в області немає достатнього професійного потенціалу для розгортання масової екскурсійної роботи серед населення і туристів. Контроль за роботою екскурсоводів не проводиться. Асортимент тематичних екскурсій вкрай незначний, якщо по­рівнювати з кількістю наявних на Волині і територіях сусідніх областей історичних, архітектурних пам'яток. До того ж техно­логічна документація більшості екскурсій не відповідає дію­чим державним стандартам та змінам, що сталися в су­спільстві.

Зважаючи на те, що розробка кожної нової екскурсії вима­гає багатомісячних зусиль професіоналів для вивчення і нако­пичення екскурсійних матеріалів, виявлення та висвітлення нових екскурсійних об'єктів, розробки маршрутів і текстів екс­курсій, рецензування методичних документів, проведення пробних екскурсій, їх подальшого вдосконалення, реклами і реалізації туристичного продукту споживачам, назріла потреба утворення екскурсійно-методичного центру з необ­хідною структурою методичних служб, методичних секцій екскурсоводів. Необхідні документи щодо утворення комуна­льного підприємства "Волинський обласний екскурсійно-ме­тодичний центр" підготовлені і подані на розгляд обласній раді. Сподіваємось, що депутати підтримають пропозицію об­ласної державної адміністрації і ми через 2-3 місяці розпочне­мо підготовку екскурсоводів, гідів-перекладачів та інших фа­хівців туристичного супроводу.