Смекни!
smekni.com

Туристичні ресурси Волинської області (стр. 7 из 9)

Важливим стратегічним орієнтиром соціально-економічного розвитку Волинської області є транс­кордонне співробітництво в галузі туризму в рамках єврорегіону "Буг". Ефективне функціонування туристсько-рекреаційного комплексу (ТРК) єврорегіону "Буг" можливе за умови реалізації концепції розвитку рекреації та туризму,яка повинна базуватися на реконструкції "та оновленні у відповідності з найновішими досягненнями науково-технічного прогресу матеріально-технічної бази рекреації; освоєнні територій, які мають значний рекреаційний потенціал, що на даному етапі, на жаль, ще слабо вивчений; використання лікувально-торфових грязей, сапропелів, бадьнеологічних ресурсів у цілях лікування; Створенні сприятливого рекреаційного та естетичного середовища, завершеної системи національних парків, пам'яток природи і заказників; впорядкуванні та відновленні архітектурних, історичних та етнографічних пам'яток; прокладанні нових туристських маршрутів; створенні сучасної інформаційно-маркетингової служби у сфері рекреаційного бізнесу; розширенні підготовки у вищих і середніх навчальних закладах медичних працівників, інструкторів з туризму та інших працівників; розвитку відповідних галузей промисловості для виробництва спеціального обладнання для матеріально-технічної бази; створенні спеціалізованої системи побуто­вого обслуговування населення в рекреаційних зонах; здійсненні комплексу природоохоронних заходів з метою формування сприятливого туристсько-рекреаційного середовища [14].

У єврорегіоні "Буг" уже зроблено суттєві кроки в напрямку розвитку туристської сфери. Так, у Волинській області розпорядженням голови облдержадміністрації від 6 березня 2002 р. № 325 затверджено Програму розвитку туризму на 2002-2010 pp. Програма розроблена на виконання Указу Президента України від 10 серпня 1999 р. № 973 "Про основні напрями розвитку туризму в Україні до 2010 р." і спрямована на створення якісного туристського продукту, здатного максимально задовольнити потреби широких верств населення, забезпечення на цій основі комплексного розвитку території області, враховуючи її прикордонне положення, а також участь у транскордонному туристському співробітництві в рамках єврорегіону "Буг".

Програма покликана стимулювати ефективне використання наявних туристсько-рекреаційних ресурсів, підвищити рівень міжгалузевого співробітництва, стимулювати розвиток ринкових відносин у туристській сфері, визначити перспективи подальшого розвитку туризму в контексті транскордонного співробітництва в рамках єврорегіону "Буг" на основі аналізу його сучасного стану.

У Програмі передбачено здійснення комплексу заходів щодо оптимізації системи управління туристсько-рекреаційною галуззю, нагромадження на підприємствах туристської сфери необхідних для здійснення структурних перетворень матеріальних і фінансових ресурсів, зміцнення існуючої матеріальної бази, створення умов для реалізації інвестиційних проектів.

Основною метою Програми розвитку туризму у Волинській області є створення якісного, конкурентоспроможного на вітчизняному та європейському ринках турпродукту, здатного максимально задовольнити потреби широких верств населення, забезпечити на цій основі комплексний розвиток території області за умови збереження екологічної рівноваги та культурної спадщини.

Основними завданнями Програми повинно стати: забезпечення сталого розвитку туристської галузі та підвищення рейтингу області за основними показниками діяльності туристських підприємств, створення додаткових робочих місць, збільшення частки очікуваних доходів від туристської галузі в державному та місцевому бюджетах, підвищення іміджу області на загальнодержавному та міжнародному рівнях. Щодо останнього, то тут важливу роль повинно відіграти співробітництво у галузі туризму та рекреації в єврорегіоні "Буг".

У рамках транскордонного туристського співробітництва на особливу увагу заслуговують такі напрямки: зміцнення матеріальної бази, розширення міжнародної співпраці, удосконалення нормативно-правової бази, підвищення якості та розширення асортименту туристських послуг, поліпшення транспортного обслуговування, підвищення ефективності використання туристсько-рекреаційних ресурсів і об'єктів історико-культурної спадщини, поліпшення інформаційного та рекламного забезпечення, удосконалення системи підготовки кадрів.

Конкретні перспективні заходи щодо розвитку туристської сфери Волинської області в рамках єврорегіону "Буг" повинні здійснюватися спільно з відповідними туристськими структурними підрозділами Люблінського воєводства Республіки Польща, Брестського облвиконкому Республіки Білорусь, на які покладено розробку та підписання спільного Плану заходів на співробітництво у галузі туризму.

В аспекті спільного використання туристсько-рекреаційних ресурсів культурної спадщини у Програмі необхідно передбачити створення транскордонних маршрутів" для різних категорій туристів та екскурсантів із залученням до туристських подорожей мешканців прикордонних територій країн, які входять у єврорегіон "Буг", а також громадян третіх країн.

Створення спільного конкурентоспроможного туристського продукту можливе на основі використання туристсько-рекреаційного потенціалу прикордонних територій єврорегіону "Буг" є запорукою його активного просування на міжнародний ринок туристських послуг. У цьому аспекті у Програмі доцільно було б визнати також взаємну участь у спеціалізованих семінарах, конференціях, виставках-ярмарках із залученням іноземних і вітчизняних туристських організацій для вивчення досвіду популяризації новітніх технологій щодо надання туристських послуг, а також запровадження електронного маркетингу в ТРК, у т. ч. системи пропагування та реклами туристсько-рекреаційних можливостей прикордонних територій.

Метою забезпечення стійкого розвитку ТРК в єврорегіоні "Буг" повинно стати отримання економічних вигод від галузі туризму без винищення туристсько-рекреаційних ресурсів, використання яких, у кінцевому результаті, є основою туристського природокористування. Проте діяльність у сфері туризму найчастіше розглядається в контексті економічної діяльності транскордонного регіону.

Потреби туризму, як правило, в рамках процесу планування або ігноруються, або розглядаються як другорядні. Тому перед регіональними плановими органами постає важливе завдання, яке полягає у приділенні уваги туристській індустрії в планах розвитку і надання останній пріоритетного значення. Дія цього органам планування єврорегіону "Буг" необхідно:

- визначити напрямки туристської діяльності в районах відвідування і спостерігати за ходом їх здійснення, особливо в секторі неорганізованого туризму, який, хоч і менше помітний, проте є значним компонентом галузі туризму єврорегіону;

- здійснити кількісну та якісну оцінку впливу туристської діяльності на наявні ресурси й інфраструктуру районів відвідування, включаючи розробку необхідних показників для оцінки стійкості туристської індустрії;

- врахувати в планах розвитку єврорегіону "Буг" аспекти господарської діяльності, пов'язані з туризмом, щоб туристська індустрія гармонійно поєднувалася з іншими формами соціального й економічного розвитку в єврорегіоні "Буг".

Поряд із цим, управлінські органи єврорегіону повинні відіграти важливу роль щодо узгодження цілей політики в галузі туризму. Практичне застосування нестійкої політики в суміжних економічних секторах обмежить можливості туристської індустрії в єврорегіоні "Буг" з точки зору надання останній більш стійкого розвитку. Аналогічно, стійкість у галузі туризму не повинна досягатися за рахунок стійкості в інших секторах економіки.

З метою уникнення вищеназваних диспропорцій у розвитку туристської індустрії в єврорегіоні "Буг " доцільним є застосування на практиці таких заходів:

- забезпечити дотримання усіх екологічних норм і заходів у рамках екологічної політики в секторі туризму, незалежно від розмірів конкретного підприємства чи виду туристсько-рекреаційної діяльності;

- забезпечити належне управління діяльністю в секторі туризму та рекреації в таких охоронних районах, як природні національні, ландшафтні та народові парки, а також на інших територіях, взятих під охорону;

- доцільно планувати розвиток інших видів економічної діяльності (наприклад сільського господарства) таким чином, щоб вони не призводили до винищення й деградації туристсько-рекреаційних ресурсів, які мають важливе значення для туристської індустрії (скажімо, для розвитку сільського зеленого туризму, який має пріоритетне значення в єврорегіоні "Буг");