Смекни!
smekni.com

Туристичні ресурси Волинської області (стр. 8 из 9)

- забезпечити, щоб розвиток таких основних об'єктів інфраструктури, як мережа автомобіль­них шляхів або система водопостачання, сприяв задоволенню потреб не лише туристської індустрії, а й інших галузей єврорегіону "Буг" [14, 6];

- уживати заходи щодо пом'якшення наслідків сезонного характеру туристської діяльності шляхом створення можливостей для забезпечення зайнятості населення в періоди малої активності в місцях відвідування, які значно залежать від туризму;

- розробити ефективну ї справедливу стратегію оподаткування в секторі туризму, яка сприятиме стійкому розвитку туристської індустрії в єврорегіоні "Буг";

- забезпечити широке розповсюдження економічних вигод від туризму серед місцевого населення з тим, щоб жителі були "Глибоко зацікавлені у збережені ресурсної бази індустрії туризму.

У транскордонному регіоні запропоновано виділити такі охоронні території, головними функціями яких є передусім туристська, дидактична й охоронна:

- "Західне Полісся " на українсько-польському кордоні, що є однією з найбільших охоронних територій єврорегіону "Буг", до складу якої входять Шацький національний природний парк (ШНПП), проектовані Любомльський, Луківський і Надбужанський ландшафтні парки в українській частині єврорегіону, а також Поліський парк народовий, Холмський, Стрілецький і Поліський ландшафтні парки польської частини [3,170-172]. Існують можливості щодо збільшення площі цієї території шляхом включення до її складу природних парків білоруської частини;

- "Розточчя " на українсько-польському кордоні включно з одноіменними заповідником і проектованими Потелецьким і Немирівським ландшафтними парками з української частини єврорегіону "Буг" та Розточанським парком народовим, Щебжешинським, Сольської Пущі, Краснобродським, Південно-Розточанським ландшафтними парками з польської частини [3, 72-173]. У межах окресленої території знаходяться історико-культурні пам'ятки світового значення міст Жовкви і Замостя, які є особливо привабливими для туристів;

- "Біловезька Пуща" на польсько-білоруському кордоні, у т. ч. одноіменний національний природний парк. У межах охоронної території планується також утворити міжнародний біосферний резерват з метою збільшення туристських потоків у даний регіон;

- "Перелом Бугу" на польсько-білоруському кордоні, включно з частиною р. Буг між містами Брест і Дрогичин із прилеглими прикордонними територіями з перспективою розширення площі на всю долину р. Буг.

У рамках опрацювання просторового загосподарювання в транскордонних охоронних територіях єврорегіону "Буг" доцільно виділити такі зони: посиленої охорони навколишнього середовища із забороненою господарською діяльністю, де єдиною дозволеною формою туризму повинен бути спеціалізований науковий туризм: подорожі по визначених дидактичних екостежинах для груп туристів із екскурсоводом і для індивідуальних туристів за пред'явленням відповідного дозволу чи перепустки; охорони ландшафтів із розвинутим кваліфікованим туризмом (пішохідним, водним, велосипедним, лижним, а також агротуризмом), із дозволеним лісництвом і традиційними формами сільського господарства; рекреаційно-господарська зона, на території якої дозволено займатися різними видами господарської діяльності відповідно до концепції екорозвитку, за винятком промисловості та інтенсивного землеробства, з розвинутим побутовим туризмом (невеликі готелі і осередки для відпочинку, центри туристської інформації, прокат туристського оснащення) [3,175-177].

З метою планового розвитку туризму на проектованих охоронних територіях повинна бути створена Міжнародна Рада транскордонних охоронних територій, до якої ввійшли б науковці, представники дирекцій природних парків і заповідників, а також локальних управлінь з питань охорони природи, молодіжної політики, туризму і спорту з України, Польщі та Білорусі. Для збільшення туристських потоків і координації останніх доцільно створити на території єврорегіону "Буг" спеціальні бюро туристських агенцій, до компетенції яких належала б організація та реклама екотуризму, облаштування готелей, агроквартир, прокат туристського оснащення, надання послуг кваліфікованих екскурсоводів, видання карт, путівників тощо. Прибутки таких бюро туристських агенцій поповнять місцеві бюджети сіл і гмін у межах транскордонних охоронних територій [3,177-180].

Отже, головні напрями розвитку екотуризму в межах транскордонних охоронних територій єврорегіону "Буг" охоплюють найважливіші напрямки, які сприяють ефективній оптимізації розвитку туристської сфери як однієї з найбільш пріоитетних для досягнення сталого економічного зростання. Вони передбачають різноманітні переваги особливостей туристсько-рекреаційного потенціалу єврорегіону "Буг".

Висновки

Як відомо, Волинська область багата на розвідані і нерозвідані рекреаційно-туристичні ресурси. В області проведена оцінка туристично-екскурсійних об'єктів заметодикою, яка дозволяє поділити їх на три категорії важливості. До 1-ї категорії відносяться об'єкти особливо цінні, до 2-ї – об'єкти, що мають значний інтерес для туристів, інші віднесені до 3-ї категорії.

Захоплюючими є екскурсійні маршрути Волині: Луцький замок; тисячолітній Володимир-Волинський; Зимненський монастир, заснований Володимиром Великим за часів Київської Русі; на Берестечківське поле козацької слави; численні собори та церкви стародавньої доби та середньовіччя, молитовні будинки іновірців і т.д.

Значного розвитку набуває «зелений» (агротуризм, сільський) туризм, який впроваджений на подолання безробіття серед жінок Волинської області за програмою «Волинські перспективи» (існує 22 облаштовані агрооселі для іноземних та вітчизняних туристів). Є можливості щодо створення маршрутів з включенням територій сусідніх держав – Хелмського повіту Люблінського воєводства Республіки Польща та Брестської області Республіки Білорусь, розроблення спільного міжнародного туристичного продукту.

Яскраві регіональні особливості Волинської області, поряд з багатим природно-ресурсним та історико-архітектурним потенціалом, створюють всі передумови для організації сучасної туристичної інфраструктури і розвитку вітчизняного та міжнародного туризму на її території.

Поряд із позитивними зрушеннями, пов'язаними з розвитком туризму, у туристській сфері прикордонної Волинської області існує чимало проблем: відсутність науково обґрунтованих рекомендацій щодо раціонального використання природних терніарій області; розрив між існуючими вимогами туристів і кваліфікацією працівників туристських, санаторно-курортних територій області; відсутність підрозділів з питань туризму в структурі виконкомів міських (міст обласного значення) рад, райдержадміністрацій; невідповідність якісних характеристик та організаційно-економічних механізмів функціонування рекреаційної і транспортної інфраструктури; незадовільний стан під'їзних шляхів до об'єктів туристських відвідувань; відсутність державного фінансування заходів, спрямованих на популяризацію туристського продукту області на внутрішньому та міжнародному ринках туристських послуг, невідповідність переважної більшості закладів розміщення міжнародним стандартам: високий ступінь морального та фізичного зносу матеріально-технічної бази підприємств, технологічна відсталість, низький рівень комфортності проживання та послуг, що надаються; низька ефективність діючих механізмів заохочення інвестицій щодо будівництва і реконструкції готелів та інших об'єктів туристської та курортно-рекреаційної сфери; низький рівень маркетингових досліджень у сфері туристсько-екскурсійної діяльності, слабкість її інформаційно-рекламного забезпечення на загальноукраїнсько­му та міжнародному ринках; недоліки територіальної організації туристсько-екскурсійних маршрутів [3].

Одним із ключових напрямів трансформації регіональної економіки України є структурна перебудова, важливе завдання якої – стабілізація міжгалузевих пропорцій і забезпечення ефективного використання природного, історико-культурного та соціально-економічного потенціалу регіонів. Євроінтеграційні процеси, які в останнє десятиліття стали визначальними в розвитку нашої держави, неминуче актуалізують питання розробки стратегії адаптації національної економіки до вимог ЄС.

Реальні структурні зрушення у модернізації регіональної економіки в умовах європейської інтеграції криються в активізації розвитку туристської сфери в транскордонних об'єднаннях. Інтенсифікація розвитку туристської індустрії в єврорегіонах є каталізатором залучення інвестицій та новітніх технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника з метою виходу насамперед на ринок ЄС.

Аналіз сучасного стану й основних тенденцій розвитку туристської галузі прикордонної Волинської області з визначенням основних проблем розвитку туризму області в рамках єврорегіону "Буг" дозволяє окреслити стратегічні орієнтири розвитку туризму в досліджуваному єврорегіоні та очікувані соціально-економічні результати.

1. Для модернізації туристсько-рекреаційного потенціалу Волинської області та прискорення формування туристсько-рекреаційного комплексу єврорегіону "Буг" необхідні спільні рішучі дії з боку усіх країн-членів транскордонного об'єднання.

2. Для приваблення туристів в єврорегіон "Буг" необхідно облаштувати сучасні центри їх обслуговування, які б відповідали європейським стандартам. Комплекс обслуговування туристів повинен охопити: продаж листівок, карт, фотоальбомів, схем туристських маршрутів тощо; резервацію нічлігових місць; пропозицію щодо агротуристських квартир; фахове обслуговування з боку екскурсоводів; прокат туристського спорядження (велосипедів, біноклів для орнітологічних спостережень тощо); стоянку автомобілів на паркінгах, а також у інших місцях за бажанням клієнтів. Поряд із центрами обслуговування туристів повинні локалізуватися інші об'єкти туристської інфраструктури відповідних стандартів, де G мали можливість відпочивати групи туристів із інших країн Європи.