Смекни!
smekni.com

Туристичні ресурси Волинської області (стр. 4 из 9)

Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про туризм", Державною програмою розвитку туризму на 2002-2010 роки, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 року № 3890-р "Про затвердження заходів щодо розвитку іноземного і внутрішнього туризму" рекламно-інформаційна діяльність визначена одним із основних напря­мів державної політики в галузі туризму і ми активно працює­мо в цьому напрямку.

В 2004 році ініційовано і проведено відбірковий ре­гіональний тур V Міжнародного фестивалю туристичних фільмів "Вітер мандрів" і рекламний тур для представників засобів масової інформації України. Завдяки цим акціям акту­альні проблеми туристичної сфери Волині піднімалися на сторінках центральних видань і в обласній пресі. Підготовлено фільм і 2 іміджеві телесюжети про туристичні можливості області. Крім того, об'єднаний стенд області братиме участь у трьох міжнародних виставках і Першій виставці-ярмарку з сільського туризму "Українське село запрошує".

Забезпечено участь делегацій області в роботі двох міжна­родних семінарів Всесвітньої туристичної організації "Сільсь­кий туризм: рекомендації щодо розвитку" (м.Яремча), "Якість та конкурентоспроможність систем освіти і навчання у сфері туризму" (м. Київ), в НІ професійному форумі готельєрів та рестораторів "Індустрія гостинності" та першій міжнародній конференції і виставці "Hospitality Invest" (м. Київ), у Всеукра­їнському форумі працівників туристичної та курортно-рекреа­ційної галузі (м. Київ).

В2006 році делегація області у складі представників санаторію "Пролісок", ВАТ "ГотельУкраїна", приватного під­приємства "Олест", товариства з обмеженою відповідальністю "Волиньздравсервіс", підприємств обласного закритого акціо­нерного товариства по туризму і екскурсіях "Волиньтурист", Луцького бюро подорожей та екскурсій, готелів "Світязь", "Лі­сова пісня", пансіонату "Шацькі озера" брала участь у X юві­лейній Міжнародній туристичній виставці "Україна – Подоро­жі та Туризм" - UITT - 2006 в м. Києві. Наразі проводиться під­готовка до участі області у Другій виставці-ярмарку з сільсько­го туризму "Українське село запрошує", яка відбудеться 21–23 травня.

Великою презентацією краю стане рекламний тур для представників провідних та спеціалізованих засобів масової інформації України, вітчизняних туристичних компаній, який відбудеться з 6 по 9 травня 2007 року. Мета проекту – популя­ризація туристичного потенціалу Камінь-Каширського, Ківер­цівського, Маневицького, Ратнівського, Старовижівського ра­йонів області. Проведення прес-туру відповідатиме потребам соціально-економічного розвитку області, сприятиме органі­зації туристичної діяльності на відповідних територіях, підви­щить економічну ефективність роботи туристичного комп­лексу області [11,95-98].

Отже, туристична галузь Волинської області має неабиякі перспективи для розвитку.

1.3. Розвиток «зеленого» туризму на Волині

Зелений туризм – це відпочинок туристів (зауважмо – з усіх куточків земної кулі!) серед незайманої природи, в місцях, багатих історичним минулим. Агрооселі, в яких зупиняються туристи, суттєво відрізняються від готелів тим, що між господарями і відпочиваючими відбувається живе спілкування, налагоджуються дружні стосунки, панує сімейна атмосфера.

Зародження зеленого туризму в Ківерцівському районі відбулося завдяки обласному громадському об'єднанню "Волинські перспективи", яке з 1 січня 2004 року розпочало роботу із втілення проекту "Зменшення жіночого безробіття в Ківерцівському районі Волинської області" (цей проект діє у рамках проекту "Європейська комісія" і був розрахований лише на один рік, продовжений до 2010 року).

Сьогодні в Жидичині і Кульчині діє 8 агроосель (у районі – 20), господарі яких готові приймати відвідувачів. В кожній з них нині може перебувати одночасно 2-3 особи (згодом їх кількість зросте до 10). Вартість послуг (проживання і харчування) – від 10 до 15 грн. за добу. Крім того, господарі агроосель можуть надавати й інші послуги за додаткову оплату: екскурсії, виступи фольклорних колективів. Журналісти мали змогу побачити один із фольклорних колективів – колектив села Холоневичі, представив "Холоневицькі брикси". Брикси – від слова "брикати": Жінки примушують чоловіків до жіночої роботи й виконувати різноманітні свої забаганки. Так би мовити – збиткуються від душі. Розповідають, що іще за часів Петра І існувала традиція, коли раз у рік чоловіки і жінки мінялися ролями. Холоневичі – єдине село на Волині, де збережено цю традицію. Звичайно, лише у фольклорній постановці, хоча самі жінки стверджують, що їх чоловікам доводиться потакати їхнім забаганкам щодня.

Нещодавно господині агроосель побували в повіті Бяла Подвязка Люблінського воєводства Республіки Польща. Ця поїздка стала для них уроком, як потрібно залучати і приймати гостей. Тепер господині чекають поляків до себе у гості.

Як зазначила начальник відділу з питань туризму облдержадміністрації Тамара Лохотроцька, очолюваний нею відділ працює над нормативно-правовою базою, що регулюватиме зелений туризм на Волині. 18 лютого 2006 року було підписано новий Закон "Про внесення змін до "Закону про туризм", у якому сільський зелений туризм внесено до переліку туристичних послуг.

Господині агроосель Ківерцівського району їздять на Всеукраїнські виставки-ярмарки сільського туризму "Українське село запрошує".

Ківерцівський район – не єдиний, у якому відбуватиметься розвиток зеленого туризму. В майбутньому передбачено тренінги в Рожищенському, Горохівському та інших районах області [4; 10; 12].

Отже, «зелений» туризм э однією з провідних ланок туризму Волині і він має найбільші перспективи і найбільші проблеми розвитку.

Розділ 2. Розвиток туристичної галузі Волинської області за участю інших держав

2.1. Туристські проекти, що реалізуються в єврорегіоні "Буг" за участю структур ЄС

Співпраця України і Польщі у сучасних політико-економічних умовах набуває нового змісту. Реалізації потенційних соціально-економічних можливостей Волинської області у контексті транскордонного співробітництва сприяє її прикордонне положення. Істотним мостом, який сполучає Європейський Союз з країнами Центрально-Східної Європи, є поглиблення співпраці у туристсько-рекреаційній сфері.

Проблематика є особливо актуальною для України в цілому та прикордонної Волинської області зокрема у зв'язку зі вступом Польщі до ЄС. Активізація прикордонного туризму в українсько-польсько-білоруському транскордонному об'єднанні єврорегіон "Буг" є стратегічним орієнтиром соціально-економічного розвитку Волинської області, що є українською регіональною частиною вищеназваного єврорегіону. Тому розробка наукових засад щодо модернізації туристсько-рекреаційної галузі Волинської області в рамках єврорегіону "Буг" має важливе теоретичне і практичне значення.

Аналіз останніх досліджень, публікацій, у яких започатковано розв'язання даної проблеми. Питанням розвитку та оптимізації туристської сфери українсько-польського пограниччя присвячено праці як вітчизняних, так і зарубіжних учених-економістів та економ-географів. Зокрема, ця проблематика є колом наукових інтересів таких вітчизняних учених, як М.І.Долішній, В.К. Євдокименко, О.Д. Король, В.С. Кравців, праці яких присвячені Карпатському рекреаційному комплексу, рекреаційній політиці в Карпатському регіоні, принципам її формування, шляхам реалізації, регіональному менеджменту в туризмі, а також перспективам українсько-польського співробіт­ництва в контексті інтеграції Польщі до ЄС. В.І. Павлов, Л.М. Черчик дослідили рекреаційний комплекс Волині як складової частини єврорегіону "Буг", а також трансформаційних процесів у туристській сфері.

Розв'язання окресленої наукової проблематики започатковане також у публікаціях польських учених. Так, одним із невикористаних шансів щодо розвитку туризму в єврорегіоні "Буг" К. Жихонь вважає унікальну культурну спадщину українського і польського народів [5,215]. Туристська інфра­структура як вирішальний чинник для розвитку туризму в єврорегіоні "Буг" є предметом наукових досліджень таких польських учених, як А.Василевський, А. Костровіцкий, Л. Павловський, С Радван, Г. Раковський, М. Солтис, Т. Хмілевський та інших, роботи яких мають для нас важливе практичне значення в аспекті вивчення досвіду Республіки Польща щодо реформування туристської сфери польської частини транскордонного регіону й удосконалення туристської інфраструктури як необхідної передумови розвитку прикордонного туризму [5,216].

Вступ Республіки Польща до ЄС створює ширші можливості для залучення фінансової підтримки з боку Європейської комісії. Прикордонна Волинська область бере участь у таких програмах та проектах, як INTERREG, PHARE СВС, TACIS СВС, що реалізуються за участю структур ЄС, із кінця 90-х років.

Активізація міжнародного співробітництва Волинської області в рамках єврорегіону "Буг" на проектному рівні створює сприятливі передумови для впровадження інструментів нової політики сусідства в рамках програми прикордонного співробітництва INTERREG III A/TACIS СВС на зовнішньому східному кордоні ЄС. З огляду на транскордонний характер цих проектів участь у них прикордонної Волинської області є важливою, про що свідчить накопичений досвід вдало реалізованих проектів за участю структур ЄС.