Смекни!
smekni.com

Сучасний стан туристичної галузі Республіки Словенія (стр. 4 из 8)

Багата видами природна рослинність, переважно перехідного типу від середземноморського до середньоєвропейського, збереглася в малоосвоєних внутрішніх гірських областях. Там зустрічається і велике число ендемічних видів рослин, у тому числі залишків третинної флори.

Одне з головних природних багатств Словенії – її ліси. В лісах Югославії переважають листяні породи дерев, особливо дуб і бук, що понад усе застосовується в промислових цілях. Хвойні займають близько 1/3 лісопокритої площі. Їх частка поступово зростає за рахунок щорічних нових лісопосадок. Хвойні ліси поширені переважно у верхніх ярусах гір, листяні – в нижніх частинах гірських схилів і на низинах у східних і північних областях країни. В самих верхніх ярусах гір (вище 1700-1800 м над рівнем моря) переважають чагарники, але особливо багато їх на Адріатичному побережжі: там до висоти 300-400 м над рівнем моря звична асоціація вічнозелених чагарників – маквіс, а вище – листопадний шибляк.

Завдяки лісам у Словенії зберігся природний тваринний світ, хоч і не такий багатий, як століття – два століття тому, але все таки більш численний і різноманітний, ніж у більшості інших європейських держав. В гірсько-лісових районах водяться крупні звірі: бурі ведмеді, рисі, кабани, вовки, олені, лані, сарни, дикі кози, на степових рівнинах – зайці, ховрахи, польові миші; на побережжі зустрічаються шакали, в карстових місцевостях – черепахи, змії, ящірки. Дуже різноманітний пташиний світ – від рідкісних тепер в Європі орлів до пеліканів. В Адріатичному морі, що помітно забруднюється останнім часом (перш за все італійськими нафтохімічними заводами), промислове значення мають сардина, скумбрія, тунець, паламіда, кефаль. Словенія все ще відносно багата прісноводими рибами, які водяться в річках і в гірських озерах. Рибальство і полювання, які в багатьох країнах Європи зійшли майже нанівець, в Словенії є помітною галуззю господарства.

Проблема охорони природи в Словенії поки не стоїть так гостро, як у більшості європейських країн. Проте у великих містах і промислових центрах росте забрудненість повітря і води, скорочуються площі природних ландшафтів. Разом із тим помітне дбайливе відношення до природи, збереженню самих живописних природних ландшафтів, перш за все на користь розвитку іноземного, а також вітчизняного туризму.

У Словенії охороняються оз. Бохинь і долина семи озер біля підніжжя Триглава, знаменита Постойнська Яма.

РОЗДІЛ 3. Природоохоронні території країни

Національний парк Триглав

Три́глав (словен. Triglav) — єдиний національний парк Словенії. Включає в себе вершину Триглав, є національним символом країни, і її околиць, в тому числі плато Межакла.

Існує в тутешніх кордонах країни з 1981 року. Національний парк займає площу 84805 га і розміщений поруч з трикутником, де зходяться кордони Словенії, Італії та Австрії. Тут беруть початок ріки Сава і Соча, немов коштовні камінці, вкраплені в плоскогір'я озера, в тому числі водойми Триглавського Семиозер'я. Тут безліч водоспадів, найвідоміший з яких є водоспад Перичник, висотою 78м.

Крім того, це єдиний заповідник в Юлійських Альпах, на території якого знаходяться відомі горнолижні курорти Бохинь, Блед і Кранська Гора.

Заповідник «Шкоціан»

Заповідник на півдні країни, на схід від міста Трієст. Організований у 1986 році, площа 400 га. Охороняє природний комплекс однією з найграндіозніших і мальовничих печер країни, що дала назву заповіднику. Довжина вивчених ходів печери Шкоціан дорівнює 5 км, за її залам і переходах протікає підземна річка, що утворює на своєму шляху 25 водоспадів, найбільший з яких падає з висоти 163 м. У багатьох місцях пласти вапняків, що перекривають зведення печери, провалилися, утворивши своєрідні воронкоподібні колодязі, на дні яких шумить бурхлива річка. Охолоджуючий вплив печерного повітря призводить до того, що в цих воронках сформувалася незвичайна флора, у складі якої разом з типово середземноморськими рослинами (ялівцем чи весняною альпійської фіалкою) зустрічаються і високогірні квіти, такі як альпійська аврікула чи двоколірна фіалка. У підземних карстових порожнинах мешкає і характерний представник альпійської фауни - снігова миша. Восени в печері влаштовуються на зимівлю летючі миші.

Підземні палаци Словенії

Динарської гори, що протягнулися уздовж східного узбережжя Адріатичного моря, - класичний район карстових печер і пов'язаних з ними природних явищ: Дивно круглих, немов намальованих циркулем, озер і провальних воронок, бездонних вертикальних шахт-колодязів і загадкових річок, які раптово зникають на якійсь ділянці своєї долини, щоб знов з'явитися 2-3 км нижче за течією. Саме слово «карст», що означає сукупність процесів, що відбуваються при розчиненні гірських порід, пішло від назви вапнякового плато в Дінарських горах. А на західному закінчення плато Карст, поруч з мальовничою горою Совіч, на якій височіють руїни древнього замку XIII століття, знаходиться одна з найбільших і найкрасивіших печер Європи - Постойнська Яма. («Яма» по-словенському - печера.)

Замок на горі, до речі, простояв чотири століття і був би так до цих пір, якщо б в 1689 році блискавка не вдарила в його башту, зберігати запаси пороху.Зараз в цьому замку розташовується Словенський інститут з дослідження карсту. За об'єктами для досліджень ученим далеко ходити не доводиться: адже в п'ятистах метрах вище на схилі гори знаходиться вхід до однієї з найдовших і найкрасивіших підземних порожнин світу.

Протягнувся майже на 20 км грандіозний лабіринт залів, проходів, спусків, тунелів і коридорів було відкрито та досліджено вченими в середині минулого століття. Зараз печера стала популярним місцем, куди прагнуть потрапити допитливі мандрівники з усіх кінців Європи. Постойна добре обладнана для прийому туристів. Вузькоколійна залізниця протяжністю 7 км дозволяє відвідувачам зазирнути у віддалені куточки підземного царства, не долаючи тих труднощів, з якими стикалися перші дослідники печери.

РОЗДІЛ 4. Історико-культурні рекреаційні ресурси

Різноманітність Словенії і її багата історія роблять країну одним з найцікавіших туристичних районів Балкан.

Любляна, побудована на розвалинах римської фортеці Емона, має довгу і багату історію. Центром міста вважається розташований на високому горбі Люблянській град і Люблянській Собор, колишня резиденція місцевих феодалів. Стара Площа, розташована у церкви Св. Іакова, оточена середньовічними спорудами - Палац Швайгеров, Колона Богоматері (XII ст.) і ін. Примітна оточуюча горб стара частина міста з вузькими вулицями, безліччю маленьких барів, кафе і магазинчиків, а також із знаменитими "трьома мостами", один з яких веде до Ратуші (1718 р.) з фонтаном "Нарцис" (1751 р.) у стилі бароко і двома відкритими внутрішніми двориками. Одна з найкрасивіших площ міста - Прешернов Трг (1905 р.), навкруги якої зосереджені церква Благовіщення (1646-1660 рр.) з унікальною бібліотекою, ансамбль вулиці Міклошевіча, єдиний зразок паркового мистецтва в країні - Парк Міклошича, а також величний собор Св. Миколи (XVIII ст.). В західній частині міста розташований живописний парк Тіволі із замком і Художньою галереєю, а на східному березі річки - Міський Музей, що має великий збір давньоримського мистецтва. Інтерес викликають також Державний музей, Музей історії, Державна галерея сучасного мистецтва, Муніципальна Галерея і Сучасна Художня галерея, Словенський етнографічний музей, Архітектурні музеї замка Фужіне і дім Йоже Плечника, Словенський технічний музей, Музей археології в парку Якопічека, Музей пива, Музей тютюну Словенський шкільний музей, Державний театр опери і балету Державний драматичний театр Словенії і ін.

Нотраньський - відносно малонаселений район, що славиться своїми історичними пам’ятками. В 9 км на північний захід від Постойни, на 123-метровій кручі, розташований старовинний замок Пред'яма (XIII-XVI ст.) з цілою системою підземних галерей і гротів, церква Богоматері (XV ст.), башта Равбар, замок Хаасберг.

Поряд з Шкоціаном знаходиться ще одна туристичне диво країни - невелике селище Ліпіца, де розташований всесвітньо відомий конезавод (1580 р.), знаменитий своїми конями "липицанцями".

Гореньська або Верхня Карніолія - район живописних Юлійськіх Альп. Найкрупніше місто Верхньої Карніолії - Крань, розташований підніжжя альпійських хребтів Камник і Савінья. Старовинні квартали між площею Маїстров Трг і церквою Св. Фабіана (1478 р.) сусідять тут з сучасними кварталами, а колоритні споруди площі Главки Трг відтіняються мостами через Кокру. Цікаві старовинна Ратуша, в якій розташований краєзнавчий Музей Гореньська, церква Св. Канцияна, церква Св. Розарія (XVI ст.), старовинна сторожова башта з кафе-галереєю "Пунгерт", старий замок Град-Кіслштейн (XVI ст.). Цікаві для туристів будинок-музей поета Прешерна на вул. Прешернова, а також замки Брдо, Стрмоло і церква Св. Маргарити (1342 р.) в околицях міста. Не менше цікаві старовинні міста Шкофья-Лока, Камник, Камнішка-Бистріца.

Бохинь розташований в районі найбільшого в Словенії (площа 328 га, довжина 4 км.) однойменного озера. Фешенебельний курорт Блед розташований в 40 км. від столиці. Цей курортний кут, що користувався широкою популярністю вже в середньовіччі, привертає красою озера, на якому лежить маленький острівець з церквою, і чудово розвинутою інфраструктурою відпочинку. Цікавий Бледській замок (XIII-XVI ст.) - колишня резиденція бріксенських єпископів, в якому зараз розташований прекрасний історичний музей і ресторанчик. Варто відвідати туристам церкву Першої Пречистої Богородиці (1142 р.), приходську церкву Св. Мартіна (1905 р.), "Дзвін Бажань" в церкві на острові, Церква Св. Мазка у Врбе, колишню резиденція Тіто - "Готель Вила".