Смекни!
smekni.com

Сучасний стан туристичної галузі Республіки Словенія (стр. 5 из 8)

Найкрупнішим гірськолижним курортом країни є Краньска-гора, тут привабливі церква Першої Пречистої (1510 р.), російська православна церква і Музей Лізнека.

Доленьська або Нижня Корніолія - один з самих самобутніх кутів Словенії. Адміністративний центр області - Ново-Місто (70 км. від Любляни), заснований в 1365 р. Тут цікаві церква Св. Миколу, францисканська церквв Св. Леонарда (XV ст.), площа Главні Трг з Ратушею і безліччю середньовічних будинків, старовинна Гімназія (1746 р.), Музей Доленьська і безліч старих будівель. Оточец (6 км. від Ново-Міста) привертає своїм Замком на острові, що перетворений на розкішний готель, Іванчна-Горіца - абатством Стічна (1136 р.) і замком Богеншперк, Рібніца - церквою Св. Стефана (XIX ст.) і Етнографічним музеєм в замку, що частково зберігся, XIII ст., а Сотеська - руїнами грандіозного замка (1231 р.). Неподалеку розташований Доленьське-Топліце (XIII ст.) із замком Жужемберг (1293 р.). Костаньевіца-на-Крке вважається найстародавнішим середньовічним містом в Словенії і широко відоме своїм замком-монастирем і Художньою галереєю Божідара Якаца.

Приморський - обширний південно-західний район країни, що включає долину річки Сочі, Ідрію, Карст (Сежана) і частина Адріатічеського побережжя - Істрію. Це один з найпопулярніших туристичних районів країни,

Ідрія, один з якнайдавніших населених пунктів країни, славиться традицією плетення мережив на коклюшках, а також замком Геверкенег (зараз тут розташований Міський музей, визнаний в 1997 р. кращим технічним музеєм Європи), церквою Св. Трійці (1500 р.), Художньою галереєю в старовинній будівлі колишнього міського зерносховища (1770 р.). Цікаві і невеликі городки Айдовшчина на місці давньоримської фортеці Кастра, середньовічне село Штанел, прекрасний замок в Доброво, стародавні церкви в Койсько (XVIII ст.) і Ведріяне (XVI ст.), а також урбаністичне містечко Нова-Горіца.

Промисловий і портовий Копер - головне місто Істрії. Тут варто подивитися прекрасну площу Тітов Трг, будівлю Лоджії (1464 р., зараз тут розташовано кафе і художню галерею), собор Св. Марії (XV ст.), церква Св. Миколу (XVI ст.), ротонду Іоанна Крестітеля (Кармін, 1317 р.), церкву Св. Бассо (XVI ст.), арсенали Форестерія і Амерія, старовинне зерносховище Фонтіко (XIV ст.), міські ворота Муда (1516 р.), палац Гравізі Барабабьянка, палац Бельграмоні-Такко (1600 р.) з прекрасним Регіональним музеєм, палац Тотто (XVIII ст.), палац Брутті і найстародавнішу будівлю міста - Ротонду Вознесіння (1082 р.).

Піран - перлина Адріатічеського узбережжя і один з найпопулярніших курортів країни. Серед вузьких вулиць старого міста височіють Кріпосні ворота, площа Тартіні, церква Св. Петра, Ратуша і ворота Долфін, Палац правосуддя, церква Св. Франциска, церква Богоматері Сніжні, церква Св. Георгія, покровителя міста, церкву Богородиці, Дзвіниця, церква Св. Стефана, невеликий Акваріум, Морський музей і Художня галерея Мінорум.

Порторож з XIX століття славиться своїми казино, перше з яких було відкрите ще в 1913 р., а також приморським бульваром Обале. В місті небагато історичних визначних пам'яток - природний парк "Форма Віва", Морський музей і Музей Солончаків, але в окрузі безліч готельних комплексів.

Невелика область Бела-Країна розташована на південному сході країни, на межі з Хорватією. В Метліка цікаві церква Св. Миколи (XIII ст.), колишня резиденція командора тевтонського ордена - Коменда, Краєзнавчий музей в старовинному замку і Музей пожежної справи. В містечку Росаліїце (2 км. від Метліки) варто оглянути три мініатюрні церкви (XII ст.), в одній з яких - церкви Богоматері, знаходиться найстаріший на території Словенії орган (1753 р.).

Розташований на високому плато Чрномель небагатий на визначній пам'ятці, але церква Св. Духу (1487 р., ведуться розкопки), церква Св. Петра (1228 р.), руїни храму Мітхра (III ст., 4 км. від Чрномеля) і Будинок культури, в якому засідав перший парламент вільної Словенії, все ж таки будуть дуже цікаві туристам.

Штаєрський, найкрупніший регіон країни, - земля виноградарів, пивоварів і склодувів. Марибор - одне з найкрасивіших міст Словаччини, економічний і культурний центр північно-східної частини країни. Тут найбільш цікаві площа Свободи з розташованими під нею найбільшими на Балканах винними підвалами (площа - 20 тис. кв. м.), старий замок (1478 р., зараз в ньому розташований Краєзнавчий музей), Словенський народний театр (1852 р.), церква Іоанна Крестітеля (XII-XVIII ст.), будівля колишньої міської Ратуші (1515 р.), церква Св. Людовика, Судна башта (1310 р.), Єврейська башта і синагога (1456 р.), башта Водовзводу з винотекою "Вінаг", Художня галерея Марібора, Музей фотографії, красивий Міський парк з акваріумом і тераріумом.

Целе - ще одне із стародавніх міст країни, відоме з античної епохи. Тут збереглися безліч будівель минулого століття біля залізничного вокзалу, церкви Св. Марії (1310 р.) і Св. Цецилії, Народні Домк (1895-1896 рр.), Нижній замок (Сподні град), Графський палац (зараз тут знаходиться Краєзнавчий музей), каплиця Св. Данила, міст Капуцинів, міська Ратуша (1830 р.) і старий замок графів Целе - Стари Град на південний схід від міста. В містечку Шемпетер зберігся давньоримський некрополь з безліччю античних похоронних споруд.

В цьому ж районі знаходяться замок і безліч церков в Словенську-Бистріці, найбільший храм Словенії - приходська церква Св. Мельхіору і Св. Фортуната (1752-1761 рр.) в Горни-град, замок Врбовец і церкви в Назарґє, замок з музеєм у Веленґє (XIII ст.) і ін.

Птуй вважається найстародавнішим містом на території Словенії і має статус міста-музею. До основних визначних пам'яток міста відносяться стародавні квартали навкруги вулиць Муркова, Ядраньська і Словенської площі, Францисканській монастир (1280 р.), церква Св. Петра і Павла (XVI ст.), церква Св. Георгія (XIII ст.), Ратуша, Дравськая башта (1551 р.), домініканський монастир і замок Птуйські Град (X-XI ст., зараз тут розташований Краєзнавчий музей), колишня резиденція єпископів Зальцбургськіх - Малі Град (Малий замок). В околицях міста цікаві замок Борл (13 км. на південний схід від Птуя), Церква Богоматері на Птуйській горі (XVI ст., 12 км. на північний захід від Птуя), руїни стародавніх храмів в Сподня-Хайдіне (4 км. на захід від міста), найбільший на території Словенії садово-парковий ансамбль - садиба Дорнава, садиба Штатенберг (8 км. на північний захід від Птуйськ-гори) і церква Св. Трійці, і відмінний Етнографічний музей просто неба в Рогатец.

Північно-східна область Прекмурье привертає увагу своїм змішенням угро-фінської і слов'янської культур, а також безліччю старовинних замків і храмів. Найбільш цікавий замок і церкви в Мурська-Собота, церква Св. Мартіна в Мартянци, чудотворна церква Богоматері в Єрусалимі. А замкові комплекси в Стонозі, Вініце, Оточеце, Доброво, а також Грм, Хаасберг, Снежник, Запріце, Печерний, Блейській, Краньській, Кромберк, Лашській, Локській, Стрмольській і Турьякській і ін., привертають величезну кількість любителів старизни зі всього світу.

В Словенії велика проходить велика кількість фестивалів і свят. В Любляні на початку червня проходить винний ярмарок, в парку "Дунайська Цеста" протягом всього року проходять ярмарки і культурні заходи. В липні - серпні в літньому театрі Кріжанке проводиться Літній музичний фестиваль. Бієннале графічного мистецтва проходить по непарних роках з 15 червня по серпень починаючи з 1955 р. "Фестиваль мистецтв Друга Годба" проводиться в другій половині червня. Міжнародний джазовий фестиваль проходить в кінці червня. В грудні проходять численні концерти і різдвяний ярмарок.

Отже, словенці завжди з великою повагою ставилися до своєї культури, відстоювали її від ассиміляторських зазіхань сусідніх держав. Протягом століть культура і мова служили словенцям потужним фактором розвитку національної самосвідомості. Результатом цього стали багате культурне життя та широка мережа культурних товариств, організацій та інституцій. Бібліотеки, музеї, галереї, наукові та краєзнавчі товариства, професійні та аматорські театри розташовані по всій території країни. Велику роль у підтримці національної культури відіграє держава.

РОЗДІЛ 5.Соціально-економічні умови

Словенія сьогодні є однією з найуспішніших економік колишнього радянського блоку. Темпи росту її ВВП в середньому за останні п'ять років складають 4,5%. Рівень безробіття тут вже один з найнижчих в Європі – 6,7% – і, згідно прогнозам, знижуватиметься далі. Дефіцит рахунку поточних операцій цього року, видно, складе менше 2%. Дефіцит бюджету вже декілька років не перевищував 1%. "Це дуже стійка економіка", – вважає міністр фінансів Словенії Антон Роп. На його думку, така стабільність забезпечена країні ще на п'ять років.

Економічна стабільність підтримується стабільністю політичною. Майже весь час незалежності при владі перебуває Ліберально-демократична партія Словенії.

Словенія є самим західним кутом колишньої Югославії і всього соціалістичного блоку. Не дивлячись на обережне відношення до іноземних інвесторів Словенія привертає до себе багато компаній з сусідньої Австрії і Італії. І хоча іноземних інвесторів традиційно привертають великі ринки, Словенія зі своїми 2 млн. населення має показник прямих іноземних інвестицій на душу населення вищий, ніж у Польщі. Серед основних чинників, що привертають сюди інвесторів – висококваліфікована робоча сила з більш розвиненою культурою робочих відносин, ніж у більшості інших країн колишнього радянського блоку.

Нестабільність на Балканах сприяла більш швидкій переорієнтації Словенії на Західну Європу. На даний момент вона спрямовує більше 60% свого експорту в ЄС.

У цей же час, в проекті доповіді Комітету Європейського парламенту, який повинен бути опублікований восени, виділяється ряд задач, які ще належить вирішити Словенії. Основні проблеми Словенії, згідно доповіді, полягають в повільному проведенні структурних реформ, включаючи масштабні реформи сфери державних фінансів, а також лібералізації і приватизації, що може привести до сповільнення темпів економічного росту.