Смекни!
smekni.com

Філософські проблеми техніки (стр. 7 из 8)

Вихід виробничої діяльності в космос – закономір­ний етап розвитку суспільного виробництва. Вже зараз цілком реаль­ним уявляється створення матеріально-виробничих комплексів і енер­гетичних систем на Місяці і навколоземній орбіті. Розгортання кос­мічного виробництва стане якісно новим етапом в оптимізації взає­модії суспільства та природи. Освоєння космічного простору має і важливі екологічні наслідки. Воно дає можливість поставити на службу людині нові природні космічні джерела речовини та енер­гії, які в обмеженій кількості знаходяться на Землі і в необмеже­ній в космосі. Збільшення енергетичної потужності людини за ра­хунок винесення енергоємних виробництв у космос має велике значення. Це дасть змогу в принципі вирішити проблему росту тепло­вого нагріву планети, бо, як відомо, виробництво енергії на Землі жорстко обмежене.

В космос, крім енергетичних виробництв, можуть бути винесені найбільш „брудні”, в екологічному відношенні види виробництва, а також ті, функціонування яких у земних умовах невигідне економічно або неможливе за принциповими екологічними міркуваннями. Таким чи­ном, відходи космічного виробництва не забруднять навколоземного простору, наскільки природно впишуться в радіаційні, магнітні та інші фізичні процеси, що відбувається в космосі [16].

Модель обмеження узагальнює підходи, засновані на необхідності обмеження людських потреб або масштабів технічних проектів. Вона досліджує критичні межі, за яки­ми вдосконалення техніки заподіює більш шкоди, ніж при­носить користі. Моделі обмеження людських потреб про­понуються країнам, що розвиваються, з огляду на обме­женість їхнього достатку та високі темпи зростання населення.

Сучасні „зелені” максимізували цю модель розвитку техніки. Взявши за основу економічні міркування, вони стверджують, що людство має відмовитися від своїх пере­ваг у взаємодії з природою і жити простим життям пра­щурів. Ця модель є не досить привабливою і для самих захисників довкілля [31].

Модель обмеження пов’язана з песимістичним поглядом на перспективи розвитку техніки. Найбільш песимістичний погляд переростає в апокаліптичний: він пророкує поступову загибель людства у другій половині XXI ст., частково від негативних екологічних наслідків техніч­ного поступу, частково – від неспроможності опанувати сили, пробуджені ним. Полегшені варіанти песимізму передбачають поступове втягування людства в безвихідь і суттєве обмеження технічного розвитку. Хворе людство на хворій планеті почина­тиме своє пристосування до життя спочатку [47]. Далі більш докладно розглянемо песимістичні перспективи розвитку техніки.

Серйозну небезпеку для біосфери становитимуть відходи промислового виробництва. Промисловість використовує лише близько 2% ви­хідної природної сировини, решта 98% перетворившись у відходи, повертаються у природу. Більшу частину відходів становлять викиди виробництва, що не вписуються в природній кругообіг речовин. Розповсюджуючись в оточуючому середовищі, вони серйозно порушують нормаль­не функціонування біосфери [16].

Неминучі прогресуючі антропогенні зміни природного середовища під дією господарської діяльності людини, яку за потужністю можна порівняти з природними силами геологічного масштабу, що в ряді випадків зумовлює виникнення незворотних еко­логічних процесів в оточуючому середовищі, біосфері.

Слід підкреслити, що розвивається не тільки суспільство, але й середовище його перебування. Тому досягнення „взаємовигідного” оптимуму у взаємовідносинах суспільства та природи передбачає ста­новлення такого типу їх співіснування, при якому розвиток сус­пільства пов’язується з еволюцією біосфери. При подібній узгодже­ній взаємодії досягається динамічна рівновага між двома елементами однієї системи – ноосфери, відбувається становлення балансу біос­фери на рівні, то сприяє прогресу людства [16].

У ХХ столітті техніка, як процес, заволоділа власною логікою і може захоплювати людину, підпорядковувати її. Відчужені процеси здатні диктувати її свою „волю” [47]. Вплив техніки розширюватиметься в самих різних областях соціального життя. Техніка починає все активніше застосовуватися в різних сферах управління. Вона реально починає впливати на вибір тих або інших шляхів соціального розвитку. Цю нову функцію техніки іноді характеризують як перетворення її в соціальну силу [47].

Тенденція автоматизації технічної реальності проективної діяльності людини, ескалація техногенного поля у все нові сфери буття, глобалізація негативних наслідків технічній діяльності, конфлікти у виборі цілей і засобів розвитку соціуму гостро ставлять питання про гуманітарну корекцію інженерної діяльності.

Ми живемо в технічному і раціоналістичному світі. Ми все краще розпізнаємо небезпеки цього світу. Те, що несвідомо пропонують нам футурологи – це радикально технізований світ, з якого прибрали тільки явні волаючі незручності техніки; це абсолютний тріумф технічного раціоналізму під прикриттям мрії [48].

Розглядаючи історію, як безперервний хвильовий рух, Тоффлер аналізує особливості прийдешнього світу, економічною післядією якого стане, на його думку, електроніка і ЕОМ, космічне виробництво, використання глибин океану і біоіндустрія. Це і є „третя хвиля”, яка завершить аграрну („перша хвиля”) і промислову революцію („друга хвиля”).

Тоффлер правильно указує на ознаки сучасного виробництва, яке зживає себе. Йдеться про те, що стандартизація охопила не тільки виробництво, але також ринок праці і інші сфери життя. Справедливо наголошується, що у всіх індустріальних суспільствах розвивається щось ніби „технічної хвороби”. Багато в чому вірні міркування про недоліки концентрації і централізації.

У даний час стає все більш і більш ясним, що еволюція техніки тісно зв’язана не тільки із зростанням фундаментальних досліджень в області природознавства, що виключає безпосередню орієнтацію інженерного мислення на практичний ефект, його техноцентризм, утилітаризм інструменталізм, але і повинна явно ураховувати культурні цінності, в яких створюється і функціонує техніка. Таким чином, дистанція від ідеї до її практичного втілення зростає не тільки за рахунок її теоретичної, але і завдяки ціннісній завантаженості, критичне відношення до технічного прогресу в контексті культури стає умовою виживання і розвитку людства.

У сучасному суспільстві зріє розуміння необхідності переходу від техногенної цивілізації до антропогенної, без чого неможливе виживання і розвиток людства. Майбутнє завжди проблематичне, але ясне одне – технічна і інженерна діяльність не може більше розвиватися в руслі технократичних установок [48].

Проаналізувавши вище наведені моделі розвитку техніки, легко намітити оптимальні шляхи технологічного прогресу:

– створення організацій, які б займалися вирішення проблем техніки на загальносвітовому рівні;

– розробка екологічної техніки та техноло­гії, створення принципово нового, екологічно чистого за своїм ха­рактером виробництва [16];

– створення замкнутих виробничих циклів, які дають змогу відходи одного вироб­ництва прямо або після деякої обробки застосовувати як сировину для інших виробництв або інших компонентів первинного технологіч­ного процесу [16];

– пе­ренесення акценту з продукування техніки на розроблення технологій і техно­логічних процесів, відмінність яких останніх полягає у всебічному врахуванні соціальних, ант­ропологічних, психологічних, екологічних, етичних та інших чинників функціонування техніки й технічних комплексів [47];

– використання діалектичного підходу підчас оцінки техніки, її можливих наслідків – прагнення не тільки користі, але і добра;

– зменшення зростаючої залежності суспільства від техніки, яка, полегшуючи життя, водночас викликає фізичну і духовну деградацію людини;

– здійснення гуманітарної корекції інженерної діяльності і відхід від технократичних установок.


Висновки

У цій роботі проведено дослідження найбільш актуальних філософських проблем техніки, зокрема: проблема співвідношення науки і техніки; проблема оцінки соціальних, екологічних та інших наслідків техніки; проблема комп’ютеризації суспільства; шляхи і перспективи розвитку техніки.

Як результат, виявлено комплексний характер проблем, які постають перед філософією техніки. Їх рішення залежить від багатьох чинників: соціальних, історичних, географічних, екологічних і ін.

Проаналізувавши можливі розв’язки поставлених проблем, помічено їх тісний взаємозв’язок: вирішення однієї проблеми певним чином залежить від вирішення інших і навпаки – або нехтування однією з них призведе загострення інших.

Більш конкретно щодо результатів дослідження маємо:

1) Розглянуто шість точок зору на співвідношення науки і техніки: техніка як прикладна наука; розвиток науки і техніки розглядається як автономний, але скоординований процес; наука розвивалася, орієнтуючись на розвиток технічних апаратів і інструментів; техніка науки у всі часи переганяла техніку повсякденного життя; відсутність до сучасних технічних наук регулярного застосування наукових знань в технічній практиці; technoscience – технонаука. П’ять з них виявилися недосконалими, і лише технонаука, як діалектична єдність науки і техніки, найбільш досконало описує динаміку їх співвідношення в залежності від багатьох чинників – в безперервному ланцюзі соціального руху наслідок в подальшій ланці може стати причиною і навпаки.