Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства на прикладі ПАФ Урожай (стр. 6 из 9)


Рис.3.1.Структура оборотних активів ПАФ «Урожай»за рівнем їх ліквідності у 2007 – 2009 роках (тис.грн.)

Причини зміни фінансових ресурсів, які авансовано у оборотні активи встановлюються при вивченні змін, які відбуваються у складі джерел їх покриття (додаток П, за звітними даними у додатках Б,В,Д,Ж,К,Л).

Відповідно даних додатку П, ми можемо зробити наступні висновки, у 2008 році проти 2007 року спостерігається зростання капіталу на 873,1 тис.грн., (26,2%), це зростання відбувається за рахунок збільшення позикового капіталу на 1441,2 тис.грн, майже в 6 разів, що свідчить про підвищення залежності підприємства від короткострокових зовнішніх джерел фінансування. Позиковий капітал збільшився в основному за рахунок збільшення короткострокових кредитів банку на 755,0 тис грн., та за рахунок поточних зобов’язань за розрахунками, яка зросла на 423,7 тис.грн.

Власний капітал в даному році знизився на 568,1 тис.грн., за рахунок зменшення резервного капіталу на 567,7 тис.грн(Рис.3.2.). Протягом даних років статутний капітал залишається не змінним і становить 846,0 тис грн.


Рис.3.2. Структура власного капіталу ПАФ «Урожай» за 2007-2009 роки (тис.грн.)

У наступному, 2009 році ми спостерігаємо невелике зниження капіталу, на 146,0 тис.грн або на 3,5%, але в даному випадку позитивним є те, що ці зміни відбулися за рахунок зменшення позикового капіталу на 1061,0 тис.грн.(Рис.3.3.), в основному позиковий капітал зменшився за рахунок погашення короткострокових кредитів банку на 755,0 тис.грн. У 2009 році порівняно з 2008 роком стрімко зріс власний капітал, за рахунок зростання резервного капіталу на 951,0 тис.грн.

Рис.3.3. Структура позикового капіталу ПАФ «Урожай» за 2007 – 2009 роки (тис.грн.)


Отже, провівши аналіз складу, структури та джерел формування оборотного капіталу ПАФ «Урожай», можна зробити наступну оцінку фінансової діяльності суб’єкта господарювання. В загальному фінансова діяльність підприємства за три роки була стабільною, у 2008 році ми спостерігали пожвавлення у виробництві, що супроводжувалося збільшенням як оборотних активів, так відповідно і їх джерел формування. Негативним в даному випадку є лише збільшення капіталу за рахунок позикового капіталу. У 2009 році відбувається незначне зниження оборотних активів і капіталу, що в значній мірі не змінює ефективності діяльності підприємства. Для покращення фінансової діяльності підприємства потрібно також звернути увагу на нормування та планування оборотних активів.

4. Нормування та планування оборотних активів

Особливе місце в системі норм і нормативів, що встановлюються підприємством, відводиться нормативам оборотних активів. В теорії і практиці радянських фінансів протягом багатьох останніх десятиріч був прийнятий поділ оборотних активів на нормовані і ненормовані. Такий поділ має глибокий економічний зміст, що грунтується на відтворювальній концепції оборотних активів. Прийнято вважати, що в постійному обороті кожного підприємства повинна знаходитись необхідна кількість виробничих запасів (системна частка оборотних активів), яка забезпечує безперервний виробничий цикл.

Існує цілий ряд причин, що зумовлюють необхідність нормування на підприємствах (рис. 4.1).


Рис. 4.1. Причини, що визначають необхідність нормування

Вихідними умовами для нормування оборотних активів є:

- характер господарських зв’язків – стійкість, надійність;

- особливість відтворювальної структури оборотного капіталу;

- рівень виробничих затрат як основи визначення необхідності в оборотному капіталі і динаміки його вартості;

- розмір будь-якого елементу оборотних активів повинен бути мінімальним для умов функціонування підприємства (умов постачання, збуту тощо) і в той же час достатнім, щоб не створювати перешкод виробничому процесу.

Основним завданням нормування є розробка на кожному підприємстві економічно обгрунтованих норм та нормативів власних оборотних активів, що забезпечують прискорення обігу та найбільш ефективне використання матеріальних і фінансових ресурсів.

Нормування – це один із основних методів оптимізації рівня оборотних активів, що усуває їх незбалансованість. Адже незбалансованість оборотних активів може викликати:

а) у випадку їх дефіциту:

- затримки в постачанні сировиною і матеріалами і, як наслідок, – збільшення тривалості виробничого циклу і зростання витрат;

- зниження обсягів продаж через недостатність запасів готової продукції;

- додаткові витрати на вирішення задач фінансування.

б) надлишок оборотних активів:

- фізичне або моральне старіння запасів;

- зростання витрат на зберігання надлишків запасів;

- банкрутство боржників;

- зменшення реальної вартості дебіторської заборгованості і грошових коштів з причини інфляції.

Нормування – це процес обчислення тієї частини оборотних активів (запасів та витрат), яка потрібна підприємству для забезпечення нормального, безперервного процесу виробництва, реалізації продукції та здійснення розрахунків. Нормування оборотних активів включає розробку та встановлення на кожному підприємстві спеціальних норм за окремими видами матеріальних цінностей, витрат виробництва і т.д. та розрахунок нормативу власних оборотних активів в грошовому виразі на кінець року, кварталу.

Оптимізуємо розмір оборотного капіталу, що обслуговує господарські потреби фірми.

Оскільки фінансові ресурси надаються на платній основі, ПАФ «Урожай» зацікавлена у скороченні потреб з метою мінімізації витрат на їх залучення та подальше використання. Це досягається шляхом: планування потреби товариства у формуванні оборотних активів, нормування обсягів окремих груп оборотних активів, контролю за виконанням планів і нормативів та організації роботи по виявленню можливостей скорочення потреби в оборотних активах.

У ході дослідження нами встановлено, що на ПАФ «Урожай» не здійснюється нормування його оборотних активів. На наш погляд це і є однією з причин погіршення використання оборотних активів, тому вважаємо, що для покращання якості управління оборотними активами доцільно запровадити систему нормування, яка передбачає визначення оптимальних обсягів оборотного капіталу на підприємстві.

Наведемо розрахунок нормування оборотних активів на прикладі ПАФ «Урожай» [20, с. 217-226].

1. Нормування оборотних активів, авансованих в сировину, основні матеріали і покупні напівфабрикати, визначається за формулою:

М = В х n , (4.1)

де, М – норматив оборотних активів в запасах сировини, основних матеріалів і покупних напівфабрикатів (грн.);

В – одноденні витрати сировини, матеріалів, напівфабрикатів (грн.);

n - норма оборотних активів (дні).

По даним відділу постачання ПАФ «Урожай»:

В = ( 1015 +451+648) : 360 = 5,87 (тис.грн);

n = 97 днів,( норма визначена підприємством)

М = 5,87 х 97 = 569,4 тис.грн.

2. Нормування дебіторської заборгованості.

Слід зазначити, що важливе значення також має визначення можливої суми фінансових коштів, які інвестуються в дебіторську заборгованість по товарному і споживчому кредиту. Ця сума обчислюється за наступною формулою:

(4.2),

де, Ндз – необхідна сума фінансових коштів, що інвестуються у дебіторську заборгованість;

ОРк – запланований обсяг реалізації продукції в кредит;

Кс/ц – коефіцієнт співвідношення собівартості та ціни продукції;

ППК – середній період надання кредиту покупцям, у днях;

ПР – середній період прострочки платежів по наданому кредиту, дні.

Обсяг інших видів дебіторської заборгованості (бюджету, позабюджетних фондів та підзвітних осіб), як правило, не планується. У разі збереження причин, що обумовили виникнення заборгованості у плановому періоді, потреба у формуванні цього виду заборгованості визначається, виходячи з планових темпів зростання обсягу діяльності підприємства.

Оцінка планового періоду погашення відповідних видів дебіторської заборгованості може здійснюватися на основі проведення аналізу або методом прямого розрахунку (як середньозважений період погашення, що буде мати місце). Останній варіант реалізується при незначних обсягах формування заборгованості та передбачає наявність інформації про термін погашення заборгованості кожним дебітором підприємства або групою дебіторів.

3. Нормування грошових коштів.

Особливе місце у плануванні оборотних коштів заводу займає визначання потреби в грошових коштах, адже вони повинні бути оптимально сплановані товариством, щоб в достатній мірі забезпечити його господарську діяльність, і не осідати на банківських рахунках. Для цього розрахуємо наступну табл. 4.1, за звітними даними у додатках К, Л.

Таблиця 4.1Розрахунок мінімально необхідної суми грошових коштів ПАФ «Урожай»в 2009 рік

Показник Сума, тис. Грн.
1 2
1 Операційні витрати -
2 Обсяг реалізації продукції за мінусом ПДВ і АЗ 6167
3 Середній залишок грошових коштів та дебіторської заборгованості 955
4 Обертання грошових коштів, разів (ряд2: ряд3) 6,4
5 Мінімальна необхідна сума грошових коштів (ряд1: ряд4) -

Отже, для успішної діяльності ПАФ «Урожай» у 2009 році не потрібно грошових коштів, так як підприємство ними забезпечене.