Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства на прикладі ПАФ Урожай (стр. 8 из 9)

ОАнеоб = Т х ПООА / Д (5.1)

Розрахуємо потребу ПАФ «Урожай» у формуванні оборотних активів на основі даних за 2009 рік:

Т – одсяг товарообороту = 5139,0 тис.грн.

ПООА – тривалість кругообороту = 5139,0 : 360 = 14,3(днів)

ОАнеоб = 5139,0 х 14,3 / 360 = 204,1 тис. грн.

Таким чином, враховуючи розмір обсягу товарообороту у 2009 році та тривалість обороту оборотного капіталу, потреба підприємства в оборотному капіталі складає 204,1 тис. грн.

Зростання обсягів діяльності потребує адекватного збільшення потреби в оборотних активах, і відповідно – витрат на їх формування. Протидією цьому є підвищення швидкості кругообігу, що дозволяє скоротити потребу в них.

Можливе скорочення потреби підприємства за рахунок прискорення швидкості кругообороту (СОА) може бути обчислене так [11, с.206]:

СОА = (ПООАф – ПООАнорм) х Т / Д, (5.2)

де, ПООАф – фактичне значення періоду кругообороту активів, в днях;

ПООАнорм – оптимальна (нормативна) тривалість кругообороту, в днях.

Для ПАФ «Урожай» цей показник буде дорівнювати:

ПООАф = 2975 : 14,3 = 208 днів

ПООАнорм = 150 днів (норма визначена підприємством);

Т = 5139 тис.грн.

Д = 360 днів

СОА = (208 – 150) х 5139 / 360 = 827,95 тис. грн.

Тобто, за рахунок прискорення швидкості обороту оборотних активів підприємство може скоротити свої потреби в них на 827,95 тис. грн.

Прискорення оборотності оборотного капіталу досягається за рахунок кращої організації його кругообігу. Внаслідок цього зменшуються запаси планових оборотних засобів і збільшується частка власного оборотного капіталу у їх формуванні.

Прискорення оборотності оборотних активів призводить до вивільнення оборотних коштів з обороту, а уповільнення до додаткового залучення, а активне нарощування власного оборотного капіталу при одночасному прискоренні оборотності оборотних активів – реальний шлях зміцнення фінансового стану і забезпечення фінансової незалежності.

2. Необхідно забезпечити поточну платоспроможність та ліквідність активів ПАФ «Урожай».

Це одне із найвагоміших завдань управління оборотними активами. Управління ліквідністю та платоспроможністю відбувається шляхом дотримання певних пропорцій між обсягом формування матеріальних оборотних активів, дебіторською заборгованістю та грошовими коштами підприємства.

3. Потрібно також підвищити прибутковість використання оборотних активів.

Будь-яке підприємство зацікавлене у зростанні доходу (прибутку) за рахунок ефективного використання оборотного капіталу. Для вирішення цього завдання ПАФ «Урожай» необхідно:

- дослідити кожний етап кругообігу активів для визначення понаднормативних активів; тих, що не використовуються в господарському обігові, а також тих, що приносять збитки;

- розробити та реалізувати програму ліквідації виявлених активів та вивільнення грошових коштів;

- включення «мертвого капіталу» до роботи.

4. Необхідно забезпечити інфляційну захищеність оборотного капіталу.

Вагомим недоліком оборотного капіталу є його інфляційна незахищеність. Перш за все це стосується монетарних активів (грошових коштів, дебіторської заборгованості покупців тощо). Гроші, авансовані у формування немонетарних оборотних активів (товарних та інших матеріальних запасів, дебіторської заборгованості постачальників) також певною мірою страждають від інфляції, але рівень інфляційних втрат порівняно менший.

Забезпечення інфляційної захищеності потребує, з одного боку, додержання пропорцій між обсягом монетарних та немонетарних активів, з другого – розробки та впровадження спеціальних інструментів захисту оборотних активів від інфляції.

5. Також необхідно знизити вартість формування оборотного капіталу.

Формування оборотного капіталу ПАФ «Урожай» проводиться за рахунок різних джерел фінансування, що є в його розпорядженні. Оскільки кожне з них має свою вартість залучення, необхідно мінімізувати витрати за рахунок удосконалення управління структурою фінансування.

Це досягається за рахунок визначення джерел фінансування та підтримання певних пропорцій їх використання.

Особливе значення для фінансової стійкості та платоспроможності ПАФ «Урожай» має наявність власного оборотного капіталу, тобто оборотних активів, що формуються за рахунок власних джерел фінансування. Зростання частки власного оборотного капіталу досягається як за рахунок збільшення їх величини, так і за рахунок прискорення оборотності (зниження коефіцієнта завантаження обороту) і на цій основі зменшення загальної потреби в оборотних коштах.

Основними шляхами збільшення власного оборотного капіталу у обороті є:

- зростання прибутку в поточному періоді і скерування більшої його частки у плановому періоді на виробничий розвиток, поповнення власних обігових коштів;

- реалізація або надання в оперативну оренду майна, що не використовується, тощо.

Відтак, раціональне розміщення та ефективне використання оборотних активів в умовах ринкової економіки є одним з центральних завдань виробничих підприємств і, зокрема, ПАФ «Урожай». Успішне його виконання може бути досягнуто шляхом:

- збільшення обсягів діяльності і прибутку при одночасному прискоренні оборотності оборотного капіталу;

- абсолютного і відносного збільшення власного оборотного капіталу у формуванні оборотного капіталу;

- раціонального використання власного оборотного капіталу, недопущення його вилучення в необоротні активи, прострочену і нереальну до стягнення дебіторську заборгованість тощо.

Практичне впровадження запропонованих стратегічних завдань по оптимізації джерел формування оборотного капіталу ПАФ «Урожай» дозволить максимально ефективно використовувати власні ресурси для забезпечення стабільної фінансової діяльності.


Висновки та пропозиції

Проведене дослідження дає змогу зробити наступні висновки:

1. Оборотний капітал – це фінансові ресурси виробничого підприємства, авансовані ними на формування оборотних активів з метою отримання прибутку, що можуть бути перетворені в кошти протягом одного року або одного операційного циклу та знаходяться в постійному кругообігові і забезпечують безперервність процесу реалізації товарів. Тобто, оборотний капітал виступає як єдина сукупна маса вартості, яка охоплює як оборотні активи, так і оборотні інвестиції.Таке визначення оборотного капіталу розв'язує суперечності щодо його суті. Адже, у запропонованому визначенні стираються ознаки між матеріально-речовою і вартісною його формою, між теоретичним і прикладним аспектом сутності оборотного капіталу – важко заперечити, що оборотний капітал – це вартість, яка повинна приносити додаткову вартість, що, відповідно, вимагає її вкладення в предмети праці з метою отримання прибутку.

2. Проаналізувавши фінансово-господарську діяльність суб’єкта господарювання було визначено, що на підприємстві за досліджуваний період спостерігається зниження капіталу підприємства. Так, його розмір у 2009 році склав 4053,0, що на 146,0 тис. грн. нижче порівняно з 2008 роком.

Чисельність працівників зменшилась на 2 особи у порівнянні 2009 року з 2008 і становить у звітному році 30 осіб. Це явище можна пояснити тим, що на підприємстві впроваджуються нові менш трудомісткі технології. Керівництво підприємства в останні роки веде активну політику по автоматизації та механізації виробництва, що і призвело до скорочення кількості працівників на підприємстві.

3. Зниження оборотних активів у 2009 році порівняно з 2008 роком відбулося за рахунок зниження дебіторської заборгованості з товари, роботи та послуги на 548 тис.грн. Зменшення суми грошових коштів у 2009 році порівняно з 2008 роком на 2 тис.грн. свідчить про нестійку тенденцію погіршення показників платоспроможності підприємства. Отже, порівняно з 2008 роком у 2009 році структура оборотних активів з фінансового боку дещо погіршилась, так як збільшилась частка найбільш ліквідної її частини.

Основним джерелом формування оборотних активів підприємства є робочий капітал. Серед позикових коштів основну питому вагу займають поточні зобов’язання за розрахунками.

4. Вихідними умовами для нормування оборотних активів є: характер господарських зв’язків – стійкість, надійність; особливість відтворювальної структури оборотного капіталу; рівень виробничих затрат як основи визначення необхідності в оборотному капіталі і динаміки його вартості; розмір будь-якого елементу оборотних активів повинен бути мінімальним для умов функціонування підприємства (умов постачання, збуту тощо) і в той же час достатнім, щоб не створювати перешкод виробничому процесу.

Основним завданням нормування є розробка на кожному підприємстві економічно обгрунтованих норм та нормативів власних оборотних активів, що забезпечують прискорення обігу та найбільш ефективне використання матеріальних і фінансових ресурсів.

5. Шляхами вдосконалення ефективного використання оборотного капіталу на підприємстві є:

1). Прискорення швидкості кругообороту (або скорочення тривалості обороту) оборотного капіталу. Таким чином, враховуючи розмір обсягу товарообороту у 2009 році та тривалість обороту оборотного капіталу, потреба підприємства в оборотному капіталі складає 204,1 тис. грн.

Тобто, за рахунок прискорення швидкості обороту оборотних активів підприємство може скоротити свої потреби в них на 827,95 тис. грн.

2). Забезпечення поточної платоспроможності та ліквідності активів ПАФ «Урожай».

3). Підвищення прибутковості використання оборотних активів.

4). Забезпечення інфляційної захищеності оборотного капіталу.

5). Зниження вартості формування оборотного капіталу.

Основними шляхами збільшення власного оборотного капіталу у обороті є: зростання прибутку в поточному періоді і скерування більшої його частки у плановому періоді на виробничий розвиток, поповнення власних обігових коштів; реалізація або надання в оперативну оренду майна, що не використовується, тощо.