Смекни!
smekni.com

Бюджетна система України Місцеві бюджети (стр. 22 из 22)

2. Місцеві фінанси є складною системою, що має у своїй структурі ряд взаємопов¢язаних елементів. Вони є системою формування розподілу й використання місцевими органами влади грошових та інших фінансових ресурсів для виконання покладених на них функцій і завдань як власних, так і делегованих центральною владою. Місцеві фінанси як взаємопов¢зана система включають такі структурні елементи: видатки, доходи, способи формування доходів, фінансові інститути, суб¢єкти та об¢єкти, відносини між суб¢єктами системи і між системою та іншими ланками фінансів держави в цілому. Ключовим елементом місцевих фінансів є видатки, які відображають функції та завдання, що покладаються на місцеву владу.

3. Місцеві фінанси як галузь фінансової науки - це система знань: про місцеві інтереси і розподіл функцій та завдань центральних, місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування у сфері надання державних і громадських послуг; про роль місцевих фінансів в економічній системі держави як інструментів перерозподілу ВВП, комунального (муніципального) регулювання соціально-економічного розвитку, надання громадських послуг, забезпечення економічного зростання та фіскальних функцій; про роль і функції територіальної громади як носія місцевого самоврядування; про фінансову автономію територіальних громад та показники її кількісного виміру; про систему місцевих фінансових інститутів; про внутрішні міжурядові фінансові відносини; про основи державної регіональної фінансової політики і фінансове вирівнювання, систему управління місцевими фінансами. Теорія місцевих фінансів України відкриває новий перспективний напрямок наукових досліджень, який матиме важливе практичне значення, пов¢язане із формуванням фінансової системи держави якісно нового змісту і структури, із значно більшими можливостями забезпечити розширене відтворення фінансових ресурсів та вищий рівень життя людей.

4. Вирішальне значення для становлення й розвитку місцевих фінансів має їхні організаційне та правове закріплення, становлення відповідних норм, традицій і культурних звичаїв.

5. Центральним елементом міжурядових фінансових взаємовідносин є міжбюджетні взаємовідносини. Нинішня система міжбюджетних взаємовідносин в Україні, в основному, дісталася їй у спадок від колишнього СРСР і потребує докорінного реформування, шляхом відмови від старих та запровадження нових інструментів їхньої організації. Основними інструментами організації міжбюджетних взаємовідносин в Україні є: власні та закріплені доходи, регульовані доходи, нормативи відрахувань від регульованих доходів, дотації, субсидії та субвенції, внески до державного бюджету, бюджетні позички, міжбюджетні взаєморозрахунки. Доцільно відмовитися від таких інструментів як регульовані доходи, нормативи відрахувань від регульованих доходів, міжбюджетні взаєморозрахунки та звернути більшу увагу на систему транафертів, що більш широко використовується у розвинутих країнах. Доцільно законодавчо встановити порядок надання таких форм трансфертів, як дотації, субсидії та субвенції. У цілому нова система міжбюджетних взаємовідносин в Україні має базуватися на основі власних та закріплених доходів різних рівнів влади, розподілених на стабільній основі спільних податках різних рівнів влади, внесків територій (громад) до державного бюджету та регіональнихфондів фінансового вирівнювання, дотацій, субсидій, суб-венцій та інших трансфертів, бюджетних позичок.

6. Необхідно створити нову систему управління місцевими фінансами в умовах становлення та розвитку фінансової автономії місцевих органів влади. Основними елементами системи управління місцевими фінансами є компетенція місцевих органів влади в галузі фінансів, місцеві фінансові органи, функції та завдання, що покладаються на ці органи, фінансовий контроль і аудит, організація касового виконання місцевих бюджетів. Необхідно утворити власні фінансові органи територіальних громад, які б не входили до складу фінансових органів виконавчої влади. Доцільно забезпечити перехід до касового виконання місцевих бюджетів системою комунальних банків, засновниками яких мають бути органи місцевого самоврядування. Слід утворити Центральний інвестиційний банк комунального кредиту. Розширення фінансової автономії територіальних громад потребує запровадження спеціальних процедур державного фінансового контролю й аудиту їхніх рахунків та фінансових операцій, створення системи внутрішнього і зовнішнього контролю й аудиту фінансів місцевого самоврядування.

7. Необхідно створити правові основи місцевих фінансів України. Має бути розроблено й прийнято закони: про місцеві державні адміністрації, про територіальний устрій, про право комунальної власності, про місцеві податки і збори, про комунальні підприємства, про господарську діяльність територіальних громад, про фінанси місцевого самоврядування, про фінансове вирівнювання, про комунальний кредит і комунальні цінні папери, про державний бюджет і бюджетні процедури, про загальні засади організації внутрішніх міжурядових фінансових відносин в Україні тощо. Необхідно внести зміни до банківського законодавства в частині надання права органам місцевого самоврядування створювати власні фінансово-кредитні установи. Україна має внести зміни до національного законодавства у зв¢язку з приєднанням до Європейської хартії про місцеве самоврядування, зокрема з організації місцевих фінансів на основі міжнародних стандартів.

8. Проблематика місцевих фінансів України включає ряд нових наукових проблем, які мають важливе теоретичне та практичне значення, а саме:

— проблеми та шляхи формування фінансової системи України, якісно нової природи і структури, зумовленої наявністю в ній місцевих фінансів;

— проблеми визначення нової природи державних фінансів України як системи, зі складу якої виведено місцеві фінанси;

— проблеми взаємодії державних і місцевих фінансів, місцевих фінансів та інших структурних складових фінансової системи України;

— проблеми й шляхи розв¢язання суперечностей між місцевими та суспільними інтересами в цілому, розроблення моделей погодження їх. Основи теорії місцевих фінансів можуть стати базою для подальших досліджень шляхів становлення та розвитку місцевих фінансів в Україні. Стосується це шляхів формування територіальних громад, вибору їхніх оптимальних розмірів та подальшого обгрунтування завдань цього інституту; вибору моделей організації місцевих фінансів та міжбюджетних взаємовідносин, механізмів функціонування самостійних місцевих бюджетів, розвитку системи місцевого оподаткування, комунального кредиту, комунальних платежів, фінансів комунальних підприємств та інших місцевих фінансових інститутів, розподілу функцій і завдань державної влади та місцевого самоврядувайня у сфері надання громадських послуг, розроблення математичних моделей і формули фінансового вирівнювання, структури та переліку державних мінімальних соціальних стандартів, розподілу податкових повноважень держави і територіальних громад, забезпечення доступу органів місцевого самоврядування до ринку позичкового капіталу та механізмів регулювання їхнього боргу, ефективної організації фінансів комунальних підприємств, фінансово-кредитних установ місцевого самоврядування тощо.

Список використаної літератури

1. Альвианская Н.В. Местные бюджеты: понятие, механизм функционирования.// Финансы.-1995.-№9.-с.7-11.

2. Аптекарь С., Краснов В. О формировании местных бюджетов.// Экономика Украины.-1994.-№4.-с.42-47.

3. Богачева О. Бюджетные механизмы в бюджетной практике развития депрессивных и отсталых регионов//Вопросы экономики.-1996.-№6.-с.100-112.

4. Гушта О.В. Шляхи зміцнення бюджетів органів місцевого самоврядування.//Фінанси України.-2000.-№2.-с.69-73.

5. Демкив О. Местные бюджеты США.// Экономика Украины.-1995.-№6.-с.81-84.

6. Конституція України.-К.: Вікар, 1996.- 64 с.

7. Кравченко В. Місцеві фінанси. Навчальний посібник.-К.: Знання,1999.

8. Кравченко В. Фінансові проблеми місцевих органів влади України.//Фінанси України.-1995.- №1.-с.61-63.

9. Кузьменко Н.А. Удосконалення міжбюджетних відносин.// Фінанси України.-1998.-№1.-с.26-27.

10. Лісовська Л.П., Ганевич Д.М. Формування місцевих бюджетів.//Фінанси України.-1996.-№7.-с.11-14.

11. Луніна І. Місцеві бюджети України: пошук нових підходів до проведення реформ.// Економіка України.- 1998.-№3.-с.31-41.

12. Мельник С., Криниця С. Про формування місцевих бюджетів.// Економіка України.-2000.-№2.-с.17-23.

13. Мойсеєнков В. Роль місцевих органів самоврядування у формуванні та використанні місцевих бюджетів.// Економіка Украіни.-1996.-№5.-с.25-28.

14. «Об общих принцыпах организации местного самоуправления в Российской Федирации»:Федеральный Закон от 12 августа1995г.//Российская газета.-1995.-1 сентября.

15. О Федеральном бюджете на 1997 год: Федеральный Закон Российской федерации// Российская газета.-1997.-4 марта.

16. Падалка В.М., Михайлик Ю.О., Крапивка В.І. Економетричні моделі як засіб прогнозування доходів регіональних бюджетів.//Фінанси України.-1999.-№6.-с.8-17.

17. Положення про місцеву державну адміністрацію / Затв. Указом Президента України №394/92 від 24 липня 1992р.//Голос України.-1992.-8 серпня.

18. Положення про обласну, Київську, Севастопольську міську державну адміністрацію; Положення про районну, районну у містах Києві та Севастополі державну адміністрацію/ Затв. Указом Президента України №760/95 від 21серпня 1995р.// Урядовий кур¢єр.-1995.-29 серпня.

19. Постанова ВРУ «Про основні напрямки бюджетної політики на 2000 рік (бюджетна резолюція)».// Голос України.-1998.-№136.-с.6-10.

20. Про Автономну Республіку Крим: Закон України від 17 березня 1995р.// Урядовий кур¢єр.-1995.-21 березня.

21. Про бюджетну систему України: Закон України від 29 червея 1995 року//Голос України.-1995.-18 липня.

22. Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування: Закон України від 27 березня 1992р.// Відомості Верховної Ради України.-1992.-№28.-с.907-940.

23. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 року//Урядовий кур¢єр.-1997.-14 червня.

24. Про представника Президента України: Закон України від 5 березня1992 року//Голос України.-1992.-20 березня.

25. Робочі матеріали фінансового відділу Київської міської Державної адміністрації за 1997-2000 роки.

26. Сало І. Методи формування і регулювання бюджету та позабюджетних фондів//Економіка України.-1995.-№10.-с.24-33.

27. Семеко Г.В. Государственное субсидирование и выравнивание местных бюджетов во Франции.// Финансы.-1995.-№.4.-с.52-59.

28. Терьохін С. Розкіш надмірної централізації.//Українські ділові новини.-1996.- №11.-с.3.

29. Ханс Георг Хаузер. Система финансового выравнивания между федирацией и землями в Германии.// Финансы.-1995.-№5.-с.53-56.

30. Хурсевич С.Н. Использование нормативного подхода при организациибюджетного выравнивания.// Финансы.-1996.-№11.-с.10-13.

31. Чирка Д.М. Напрямки збалансування місцевих бюджетів.//Фінанси України.-1998.-№1.-с.22-25.