Смекни!
smekni.com

Зведення і угрупування статистичних даних (стр. 2 из 7)

Кінцева мета роботи по організації фінансування являється не лише отримання фінансування проекту, але і успішне втілення проектної ідеї і реалізація усіх стадій проекту.

Основна відмінність проектного фінансування від простого залучення позикового капіталу материнською компанією (спонсором) для реалізації проекту полягає в джерелі засобів для погашення боргу і збитків за проектом. У разі простого залучення позикового капіталу джерелом засобів являється баланс спонсора, у разі проектного фінансування джерелом засобів є тільки грошові потоки данного проекту.

Проектне фінансування може бути двох видів:
- без права регресу - компанія-спонсор не несе зобов'язань по боргах і збитках проекту;
- з обмеженим регресом - компанія-спонсор несе певні обумовлені зобов'язання по боргах і збитках проекту.

Цей вид фінансування зазвичай надається великими міжнародними фондами, такими, як Міжнародна фінансова корпорація (IFC) або Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР). Проектне фінансування значно відрізняється від інших видів фінансування.
Передусім проектне фінансування оперує поняттям "проект", у той час як наприклад, при комерційному кредитуванні або інвестиційних кредитах оперують поняттям "позичальник". Це не означає, що при ухваленні рішення про участь в проекті не оцінюється позичальник як такий, просто його оцінка є складовою частиною в загальній оцінці проекту.

Головна відмінна риса проектного фінансування полягає в тому, що джерелом погашення кредиту у рамках структури його фінансування є виключно доходи, генеровані самим проектом, тоді як при комерційних і інвестиційних кредитах джерелом погашення кредиту, як правило, служить загальна діяльність позичальника.

Проектне фінансування істотним чином відрізняється від кредитування з точки зору забезпечення зворотності вкладених коштів, оскільки основним джерелом надійності повернення кредиту служить сам проект, тобто якість його підготовки і реалізації. У чистому вигляді при проектному фінансуванні може не бути ніякого "твердого" забезпечення. Проте це не означає, що при проектному фінансуванні можна нехтувати можливістю мати те або інше забезпечення по кредиту.

Такий факт як обмеженість повного "твердого" забезпечення пояснюється тим, що на принципах проектного фінансування реалізуються особливо великі проекти розміру.

яких роблять неможливим зібрати достатній пакет забезпечення з гарантій, запорук і інших видів забезпечення.

Іншими відмінними рисами проектного фінансування є наступні моменти:
- при організації структури фінансування проекту використовуються всілякі існуючі види і джерела фінансування, а також фінансові інструменти інноваційного характеру, при цьому кредит є лише одним з таких видів і джерел.

- для реалізації проекту часто створюється спеціальна компанія, яка зазвичай несе в собі функції позичальника і оператора проекту;

- проект має на увазі велику кількість організацій, що як беруть участь в його фінансуванні, так і задіяних на різних етапах його підготовки і реалізації;

- виходячи з факту обмеженості (повної відсутності) забезпечення витікає така істотна особливість, як принцип розподілу ризиків серед максимальної кількості учасників проекту;

- величина, складність проекту і структури його фінансування пояснюють тривалі терміни підготовки проекту і опрацювання його різних аспектів учасниками проекту (фінансуючими учасниками - особливо). Ці ж причини обумовлюють об'ємність і складність проектної і кредитної документації, що створюється у рамках проекту.

Таким чином, проектне фінансування майже завжди застосовується при будівництві великого промислового об'єкту (а при будівництві нефтетрубопровода, моста, тунеля, атомної станції - виключно). В той же час реконструкція, розширення, модернізація великого промислового підприємства може здійснюватися як на принципах фінансування, так і на принципах інвестиційного і комерційного кредитування. У всьому світі роль Проектного Фінансування стає такою, що очолює у фінансуванні, будівництві і управлінні великими виробничими об'єктами і об'єктами інфраструктури.

2. Значення проектного фінансування в діяльності банків

Аналіз зарубіжної теорії і практики проектного фінансування показує, що навіть там немає однозначного розуміння проектного фінансування. Це відноситься і до розуміння проектного фінансування. У зв'язку з чим, приведемо декілька формулювань, що трактують його суть. Катасонов В. Ю.,Морозов Д.С. трактують проектне фінансування як [1]:

1.Цільове кредитування позичальника для реалізації інвестиційних проектів без регресу або з обмеженим регресом кредитора на позичальника: забезпеченням платіжних зобов'язань позичальника виключно або в основному являються грошові доходи.
2. Спосіб мобілізації різних джерел фінансування і комплексного використання різних методів фінансування конкретних інвестиційних проектів і оптимального розподілу, пов'язаних з реалізацією проектів фінансових ризиків.

На наш погляд, друге трактування ПФ найточніше відбиває специфіку його здійснення. Тобто великі інвестиційні проекти реалізуються за рахунок декількох "джерел фінансування і комплексного використання різних методів фінансування", але в цьому визначенні нічого не сказано про джерела погашення заборгованості і також запоруку при кредитуванні.

На думку Я.С. Мелкумова, проектне фінансування - це [2]:

- фінансування, засноване на життєздатності самого проекту без урахування платоспроможності його учасників, їх гарантій і гарантій погашення кредиту третіми сторонами;
- фінансування інвестицій, при якому джерелом погашення заборгованості є потоки грошової готівки, генеровані в результаті реалізації самого інвестиційного проекту;

- фінансування, забезпечене економічною і технічною життєздатністю підприємства, що дозволяє генерувати потоки готівки, достатні для обслуговування свого боргу.

Таким чином, на думку Я.С. Мелкумова, проектне фінансування характеризується особливим способом забезпечення, в основі якого лежить підтвердження реальності отримання запланованих потоків готівки шляхом виявлення і розподілу усіх пов'язаних з проектом ризиків між сторонами, що беруть участь в його реалізації (підрядні організації, фінансові установи, державні органи, постачальники сировини, споживачі кінцевої продукції і інші). Але, нічого не сказано про джерела фінансування, адже це одна з особливостей ПФ. Тобто здійснення схем ПФ відбувається за участю інтеграційних - фінансування, забезпечене економічною і технічною життєздатністю підприємства, що дозволяє генерувати потоки готівки, достатні для обслуговування свого боргу.
Таким чином, на думку Я.С. Мелкумова, проектне фінансування характеризується особливим способом забезпечення, в основі якого лежить підтвердження реальності отримання запланованих потоків готівки шляхом виявлення і розподілу усіх пов'язаних з проектом ризиків між сторонами, що беруть участь в його реалізації (підрядні організації, фінансові установи, державні органи, постачальники сировини, споживачі кінцевої продукції і інші). Але, нічого не сказано про джерела фінансування, адже це одна з особливостей ПФ. Тобто здійснення схем ПФ відбувається за участю інтеграційних - фінансування, забезпечене економічною і технічною життєздатністю підприємства, що дозволяє генерувати потоки готівки, достатні для обслуговування свого боргу.
Таким чином, на думку Я.С. Мелкумова, проектне фінансування характеризується особливим способом забезпечення, в основі якого лежить підтвердження реальності отримання запланованих потоків готівки шляхом виявлення і розподілу усіх пов'язаних з проектом ризиків між сторонами, що беруть участь в його реалізації (підрядні організації, фінансові установи, державні органи, постачальники сировини, споживачі кінцевої продукції і інші). Але, нічого не сказано про джерела фінансування, адже це одна з особливостей ПФ. Тобто здійснення схем ПФ відбувається за участю інтеграційних інвестицій.

Багато інвестиційних проектів пов'язані з такими величезними масштабами вкладення ресурсів, що їх неможливо здійснити у рамках однієї організації, що навіть має істотні можливості залучення засобів. Тому в процесі організації пошуку інвестиційних можливостей в якості цікавого варіанту застосовується схема проектного фінансування (ПФ).
Проектне фінансування було створено в якості однієї з форм фінансування, вживаною при реалізації інвестиційних проектів, потреба в капіталі яких перевищує можливості окремих підприємств.
Під ПФ розуміється довгострокове фінансування окремих інвестиційних проектів, що економічно самоокуповуються, причому можливість регресивних позовів до підприємств, що беруть участь в проекті, практично повністю виключається[3].

Таким чином, виходячи з приведених визначень, дамо власне визначення поняття "Проектне фінансування". Це - процес інвестиційного проектування, здійснюваного інтеграційною фінансовою установою на основах участі і контролю з боку кредитної сторони.
Причому, варто відмітити, що основною особливістю проектного фінансування є реалізація дорогих, великих інвестиційних проектів, тих, які вимагають величезного масштабу вкладення ресурсів, тому їх неможливо здійснити у рамках однієї організації[5]. Характерною особливістю ПФ є створення проектного суспільства, що здійснює безпосередню реалізацію проекту.

Таким чином, при здійсненні схем проектного фінансування утворюється інтеграційна структура учасників, і здійснюється вкладення інтеграційних інвестицій. На відміну від традиційного кредитного фінансування при проектному фінансуванні виплата відсотків і погашення позик гарантується за рахунок руху грошової готівки (cash-flow)