Смекни!
smekni.com

Зведення і угрупування статистичних даних (стр. 6 из 7)

За способом освіти усі ресурси КБ підрозділяються на власні, притягнені і позикові (студенти повинні засвоїти відмінності між притягненими і позиковими засобами).

Практично усі активи і пасиви схильні до певного ризику. КБ повинний забезпечити таку структуру активів і пасивів, щоб звести ризик до мінімуму, а доходь максимально
Показники статистики активів можна розділити на групи залежно від складу: показники руху касової готівки. Для визначення об'ємів, джерел надходження готівкових грошей в каси комерційних банків і напрямів їх видачі, а також випуску або вилучення із звернення складається прогноз касових оборотів по приходу, витраті і емісійному результату. Прогнозовані розрахунки очікуваної емісії грошей.

використовуються РКЦ при складанні заявок на підкріплення оборотної каси. Прогноз касових оборотів складається на основі динамічних рядів даних про касові обороти установ Центрального Банку і кредитних організацій, на основі касових заявок, що отримуються від обслуговуваних підприємств. структура надходжень і видач готівки дозволяє проаналізувати глибинні процеси в економіці, виявити тенденції їх зміни і розробити адекватні заходи регулювання;
показники статистики інвестиційних операцій : вартісною об'єм і структура портфеля цінних паперів;

вартісною об'єм і структура нових емісій, кількість емісій; торговий обіг по цінних паперах, кількість досконалих угод, оборотність цінних паперів; показники, що характеризують ризик, ліквідність і доходність цінних паперів;

показники статистики кредиту :

тривалість користування кредитом;

кількість оборотів кредитів.

показатели обеспечения кредита и т.д.;

показатели статистики основных фондов (показатели стоимости и переоценки, состояния и динамики основных фондов);

бухгалтерский баланс.

6. Зведення і угрупування статистичних даних

Зібраний в процесі статистичного спостереження матеріал потребує певної обробки, зведення розрізнених даних воєдино. Науково організована обробка матеріалів спостереження (за заздалегідь розробленою програмою), що включає окрім обов'язкового контролю зібраних даних систематизацію, угрупування матеріалів, складання таблиць, отримання підсумків і похідних показників (середніх, відносних величин), називається в статистиці зведенням.

Зведення є другим етапом статистичного дослідження. Метою зведення є отримання на основі зведених матеріалів узагальнювальних статистичних показників, що відбивають суть соціально-економічних явищ і певні статистичні закономірності.

Статистичне зведення здійснюється за програмою, яка повинна розроблятися ще до збору статистичних даних, практично одночасно із складанням плану і програми статистичного спостереження. Програма зведення включає визначення груп і підгруп; системи показників; видів таблиць.

Зведення, зібрані в процесі масового статистичного спостереження, піддаються науковій обробці з метою систематизації цих первинних даних і отримання на цій основі звідної характеристики об'єкту в цілому за допомогою узагальнювальних показників, що дозволяє надалі здійснювати аналіз і прогнозування процесів, що вивчаються. Це здійснюється на другому етапі статистичного исследованияв результаті зведення.

Зведення - це науково організована обробка матеріалів спостереження, що включає в себе систематизацію, угрупування даних, складання таблиць і графічного матеріалу, підрахунок групових і загальних підсумків, розрахунок середніх і відносних величин і перехід до узагальнювальних показників сукупності в цілому і окремих її частин.
По глибині і точності обробки матеріалу розрізняють зведення просте і складне.
Просте зведення - це операція за підрахунком загальних підсумків по сукупності одиниць спостереження. Наприклад, для отримання загальної чисельності студентів внз Росії досить скласти дані про чисельність студентів усіх внз.

Складне зведення - це комплекс операцій, що включають угрупування одиниць спостереження, підрахунок підсумків по кожній групі і по усьому об'єкту і представлення результатів угрупування і зведення у вигляді статистичних таблицю.

За формою обробки матеріалу зведення розділяється на централізоване, коли увесь первинний матеріал поступає в одну організацію, піддається в ній обробці від початку до кінця, і децентрализованную, коли звіти підприємств зводяться статистичними органами суб'єктів РФ, а отримані підсумки поступають у Федеральну службу РФ і там визначаються підсумкові показники в цілому по економіці країни.

Найважливішим елементом зведення є угрупування

Угрупуванням називається процес виділення із статистичної сукупності якісно однорідних груп за одному або декількома істотними ознаками в цілях визначення типів явищ, вивчення структури і взаємозв'язків. Відповідно до завдань угрупування застосовуються три її види:

типологічні, структурні і аналітичні.

Типологічне угрупування - це розділення усієї сукупності на якісно однорідні групи в цілях виділення в ній соціально-економічних типів. Наприклад, угрупування господарських об'єктів по формах власності соціальним групам і так далі).

Структурною називається угрупування, яке призначене для виділення характеристик структури досліджуваного об'єкту по якому, - або варіюючій ознаці і її зміни за ряд періодів або моментів часу, тобто структурних зрушень (наприклад, структура персоналу фірми за віком або стажу роботи, угрупування господарств за об'ємом продукції, визначення значення кожного виду транспорту в транспортному балансі країни).

Угрупування, що виявляє взаємозв'язки між явищами, що вивчаються, і їх ознаками, називається аналітичним угрупуванням (угрупування підприємств певної галузі економіки по рівню продуктивності праці для виявлення її впливу на собівартість продукції, угрупування робітників по кваліфікації (тарифному розряду) з вказівкою їх заробітної плати з метою виявлення залежності заробітної плати від клафікації.

Аналітичне угрупування призначене для встановлення тісноти зв'язку між взимодействующими ознаками - факторною і результативною (що змінюється під впливом факторного). Слід зауважити, що розмежування трьох видів угрупування є певною мірою умовним; іноді одне і те ж угрупування дає можливість вирішувати усі три задачі.
Метод угрупування грунтується на наступних категоріях - це группировочный ознака, інтервал угрупування і число груп.

Группировочный ознака - це ознака, по якій відбувається об'єднання окремих одиниць сукупності в однорідні групи.

Інтервал обкреслює кількісні межі груп. Як правило, він є проміжком між максимальними і мінімальними значеннями ознаки в групі. Інтервали бувають:
рівні, коли різниця між максимальним і мінімальним значеннями в кожному з інтервалів однакова; нерівні, коли, наприклад, ширина інтервалу поступово збільшується, а верхній інтервал

часто не закривається відкриті, коли є тільки або верхня, або нижня межа;
закриті, коли є і нижня, і верхня межі.
Визначення числа груп. Тут необхідно враховувати декілька умов:
а) число груп детермінується рівнем тієї, що коливається группировочного ознаки. Чим значніше варіація ознаки, тим більше за інших рівних умов повинно бути груп;
б) число груп повинне відбивати реальну структуру сукупності, що вивчається;
в) не допускається виділення порожніх груп. Якщо проблема порожніх груп все ж виникає, при проведенні структурних угрупувань використовують нерівні інтервал.

УКЛАДЕННЯ


На ринках, що розвиваються, проектне фінансування дає можливість добре структурованим і економічно обгрунтованим проектам бути реалізованими навіть у тому випадку, коли організатори проекту не в змозі надати необхідний об'єм фінансування і узяти на себе усі риски пов'язані з реалізацією проекту. Розроблений механізм розділення інвестиційних витрат, ризиків і винагороди між зацікавленими сторонами дозволяє підвищити вірогідність залучення необхідних засобів, і відповідно, реалізацію проекту.

Проектне фінансування дозволяє мобілізувати значні засоби для реалізації окремих проектів, проте вимагає значної роботи по виявленню і мінімізації ризиків. Кожен проект має свій набір ризиків; простих універсальних правил для роботи з ними не существует.

Стратегія розвитку банківського сектора України, прийнята в грудні 2008 р., сприяла реалізації основних напрямів вдосконалення банківської системи і зміцненню російського банківського сектора.

Для підвищення конкурентоспроможності російських кредитних організацій, вдосконалення банківського регулювання і нагляду, посилення захисту інтересів і зміцнення довіри вкладників і інших кредиторів банків Урядом України і Центральним банком прийнята Стратегія розвитку банківського сектора на період до 2009 року, якій передбачаються вдосконалення нормативного правового забезпечення банківської діяльності, завершення переходу кредитних організацій на використання міжнародних стандартів фінансової звітності, підвищення якості послуги, що надається кредитними організаціями, підвищення ліквідність державний гарантія в цілях проектний фінансування і т.н.

Також, варто відмітити, що більшість підприємств останніми роками не оновлювали виробничих фондів і з цієї причини гостро потребують інвестицій. Значна кількість російських підприємств вимагає таких капіталовкладень, які можуть зробити лише великі вітчизняні банки або іноземні інвестори. Незважаючи на непросте фінансове положення провідних підприємств промисловості, багато з них в силу галузевих, територіальних, продуктових і інших особливостей зберігають свою конкурентоспроможність, а значить і інвестиційну привабливість.

Інвестиційні проекти, пропоновані промисловістю, як і раніше не мають надійного забезпечення, глибокого маркетингового опрацювання, детально прорахованого техніко-економічного обгрунтування і стратегії бізнесу, власної долі капіталовкладень. Одним з напрямів рішення цих проблем може стати проектне фінансування комерційними банками дорогих інвестиційних проектів різних галузей економіки Украъни.