Смекни!
smekni.com

Зведення і угрупування статистичних даних (стр. 4 из 7)

- покупці у багатьох проектах, де продукція проекту не поступає на відкритий ринок, проектна компанія заздалегідь укладає довгостроковий контракт з окремим покупцем на купівлю певної кількості зробленої продукції;
- уряд країни, в якій фізично здійснюється проект, його роль може бути зведена до видачі необхідних дозвільних документів. Іноді уряд (чи урядове агентство) виступає покупцем продукції, зробленої за проектом, або в якості акціонера проектної компанії;
- керівники проекту _ ключова ланка усієї угоди по проектному фінансуванню;
- боргові фінансисти _ структури, які надають проектній компанії ресурси у борг на обумовлений період часу і на заздалегідь погоджених умовах.

консультанти і радники - спеціалізовані компанії і індивідууми, компетентні в різних аспектах здійснення проекту. При цьому для ефективної організації робіт надзвичайно важливим видається залучення фінансових радників.

Проте найбільше значення мають кредитор і позичальник, а також відповідальні за риски (у тому числі за первинні і залишкові риски), якими виступають кредитори, гаранти і інші учасники проекту, невраховані риски, що переймають на себе.
Учасників проектного фінансування, передусім, цікавить наскільки якісно і реалістично зроблено техніко-економічне обгрунтування проекту, оцінку чутливості проекту до зміни основних його параметрів.

Оскільки круг учасників реалізації інвестиційного проекту досить широкий, і у кожен свій погляд на нього, успіх багато в чому залежить від стосунків між партнерами і інвесторами, координації роботи з урахуванням основних цілей і логіки здійснення проекту, прозорості в організації інформаційних і фінансових потоків.
У світовій практиці широко поширено залучення для юридичного, фінансово-аналітичного і організаційного супроводу інвестиційних проектів спеціалізованої компанії - фінансового радника.

Робота по супроводу проекту безпосередньо збільшує вартість компанії, підвищує міру довіри між учасниками угоди і відповідно вірогідність її успішного здійснення. В той же час недооцінка питань організації залучення фінансування може привести до ускладнень у взаємовідносинах учасників проекту.
В умовах перехідних економік, коли роль держави залишається дуже високою, підвищення ліквідності державних гарантій в цілях проектного фінансування може різко підвищити інвестиційну привабливість відповідних проектів і понизити ціну їх фінансування.

Інвестиційний процес в Україні оптимізується за рахунок залучення до проектів фінансових інститутів і комерційних банків. Серед фінансових інститутів работаущих у інвестиційному напрямі, в першу чергу слід зазначити Всесвітній банк, ЄБРР, транснаціональні банки і інвестиційні компанії. До проектного фінансування останнім часом виявляють цікавість вітчизняні комерційні банки. Проте для комерційних банків важливіше оцінка платоспроможності клієнта і ліквідності пропонованого забезпечення, чим здійснення функцій аналізу і оцінки інвестиційних проектів. Інвестиційні банки активніше виступають консультантами по проектному фінансуванню, проте такі послуги з боку транснаціональних банків занадто дороги для більшості вітчизняних підприємств, а аналогічні фінансові інститути ще знаходяться в стадії становлення.

Високі витрати на здійснення проекту гальмують прихід інвестицій в середній і великий бізнес, який в масштабах країни сьогодні є другим ешелоном економічної спроможності регіонів України. А враховуючи, що бюджетотвірні великі підприємства далеке не в кожному регіоні, можна говорити про незадоволений попит, що сформувався, на організацію і управління інвестиційними проектами.
Задоволення цього попиту найефективніше здатні
здійснити спеціалізовані консультаційні компанії, що мають диверсифікований досвід і технологічні рішення, що дозволяють охопити усі етапи (фази) інвестиційного проекту, забезпечити не лише його реалізацію "під ключ", але і надавати підтримку в ході функціонування об'єкту інвестицій.

В ході передінвестиційної фази проведення досліджень, і підготовку основних документів, що забезпечують інвестиційний процес, доцільно доручити спеціалізованим аудиторським, консультаційним і оцінними компаніями. На інвестиційній фазі проекту доцільно використати спеціалізовані консультаційні компанії при визначенні організаційно-правової форми, проведенні тендерів, здійсненні маркетингових досліджень, постановці управлінського обліку і бюджетування, підборі і навчанні персоналу.

Вітчизняна і зарубіжна практика показує, що консультаційні компанії разом з функціями підготовки і експертизи пакету документів, пов'язаних з проектним фінансуванням, здатні ефективно виконувати функції нагляду за реалізацією проекту впродовж усього інвестиційного циклу.

4. Риски проектного фінансування

Нині проектним фінансуванням в основному займаються найбільш підготовлені, великі банки. Вони спираються на власні ресурсні можливості і знання свого клієнта. Для зниження ризиків при проектному фінансуванні банку необхідно виробити відповідний внутрішній механізм оцінки кредитоспроможності. Основна особливість тут полягає в тому, що окрім оцінки чинників, що впливають на можливість підприємства-позичальника повернути борг, оцінюється також кредитоспроможність самого фінансованого банком проекту. При цьому повинні враховуватися наступні моменти:
- наявність контролю банку над проектом;
- наявність незалежної експертизи здійснимості проекту;
- досвід менеджменту в реалізації подібних проектів;
- фінансові показники моделі проекта.

На відміну від звичайного кредиту, при якому позичальник або організатор проекту бере на себе повністю усі риски, при проектному фінансуванні риски розподіляються між позичальником, кредитором і, як правило, третьою стороною. Гарантією кредиту виступає тільки економічний ефект від реалізації проекту (плюс до цього на додаток запорукою можуть виступати активи позичальника, але їх розмір не порівнянний з вартістю проекту).
найзначніший ризик у фінансуванні проекту - ризик недофінансування. Цим твердженням можна ще раз підкреслити важливість усіх заходів проводяться меромріятія на передінвестиційній стадії для детального опрацювання проекту. Підвищення інвестиційної привабливості і детальне опрацювання - необхідність для виникнення "залізної" упевненості в

реалізації проекту як у кредитора, так і у ініціатора (власника) проекту.
Риски (як і доход) від проекту спонсор ділить з різними класами притягнених інвесторів (утримувачами акцій і кредиторами різних рівнів), тому, при вкладенні засобів в проект, інвестори, передусім, дивляться на доходність проекту для окремої компанії, а не на здатність спонсора відшкодувати збиток, у разі, якщо проект провалиться.

Існує декілька типів ризиків проекту

1. Риски на стадії дизайну і конструкції.

2. Ризики стадії операційною

Причина такого ділення в тому, що набір і вплив ризиків залежать від стадії реалізації проекту.
Робота по управлінню рисками проектного фінансування складається з 3-х стадій:
1. Ідентифікація і аналіз роботи із створення техніко-економічного обгрунтування проекту.
2. Розподіл - комерційні риски зазвичай контролюються приватним сектором, політичні - державою, неконтрольовані риски діляться з метою залучення кожного учасника проекту до зменшення цього ризику.

3. Поточне управління - головне правило кредиторів : чим більше узяті риски, тим більше нужда в інформації по поточній діяльності проекту. Інформаційний потік досягається накладенням звітних зобов'язань і контролем грошових потоків боржника.

Ризик стадії дизайну і конструкції - ризик завершення : проект може бути недобудований або добудований, але з набагато більш високими витратами, чим раніше планируеться

Мінімізація ризику робиться через: