Смекни!
smekni.com

Зведення і угрупування статистичних даних (стр. 5 из 7)

- спонсорські гарантії про оплату усіх боргів і збитку у разі незавершення будівництва;

- забезпечення глибокої фінансової зацікавленості спонсорів;

- розвиток проекту за твердими цінами і твердим розкладом "під ключ";
- отримання думки незалежних експертів про дизайн і конструкцію проекту на різних етапах будівництва.

Ризик стадії операційної діяльності - ресурсний ризик: ризик відсутності адекватних ресурсів для приведення проекту до рентабельності (наприклад, недостатні запаси сировини або матеріалів та ін. Цей ризик мінімізується:

- попередніми звітами експертів;

- підписанням довгострокових договорів, які можуть міняти необхідну кількість постачання.

- гарантіями мінімального використання;

- застосуванням ритейнерной системи - клієнт платить частково ще до постачання товару.

Операційні риски - наприклад, риски ресурсів і досвіду оператора, неефективності операцій, дефіциту робочої сили. Ці риски мінімізуються ретельним підбором оператора, чия робота гарантована "облігаціями успіху".
Ризик ринку - ризик відсутності попиту на продукт проекту за ціною, що робить оплату боргу можливої. Зниження ризику проводиться через форвардні контракти на продукцію.
Риски, існуючі як на стадії дизайну і конструкції, так і на стадії операційної діяльності:

1. Ризик спонсорів - ризик зміни кредитоспроможності спонсорів і їх здатності виконання поточних завдань проекту. Дозволяється аналізом кадрової, фінансової і технічної політики і репутації спонсорів.
2. Технічний ризик - ризик технічних утруднень в процесі конструкції і виявлення дефектів у момент операційної діяльності. Мінімізується шляхом вибору консервативних і тестованих технологій, отриманням експертної думки і зобов'язань спонсорів регулярно вкладати в проект певну суму.
3. Політичний ризик - ризик географічної нестабільності і державної непокори зобов'язанням. Нівелюється шляхом: угоди про державне невтручання; юридичних консультацій про дотримання законів в країнах діяльності; політичного страхування; використання фінансування міжнародних банків, кредитних агентств, банків розвитку; проведення грошових потоків через безпечні країни.

4. Ризик форс-мажор - нівелюється шляхом проведення досліджень про можливість таких ризиків, страхування.

5. Предмет і методи банківської статистики

Банківська статистика - галузь фінансової статистики, завданнями якої є отримання інформації для характеристики виконуваних банківською системою функцій, розробка аналітичних матеріалів для потреб управління грошово-кредитною системою країни, раніше усього кредитного і касового планування і контролю за використанням планів.

Мета банківської статистики :

Макромета: забезпечити характеристику діяльності банківської системи; оцінку її результатів;

прогнозування результатів діяльності банку.

А також виявити чинники, що визначають результати і оцінку впливу банківської діяльності на розвиток ринкових стосунків і її вклад в кінцеві економічні результати.

Мікромета:
виявлення чинників доходності, підтримки ліквідності;

визначення оцінки міри ризику при наданні банківських послуг і їх мінімізації;

дотримання встановлених Центробанком економічних нормативів.

Об'єкти банківської статистики - сукупність банківської діяльності

Банківська статистика

1акумуляцію тимчасово вільних грошових коштів державних, кооперативних об'єднань, підприємств, організацій, установ, громадських організацій, і населення;

2. коротко- і довгострокове кредитування народного господарства і населення.

3. фінансування капвкладень;

4. безготівкові розрахунки;

5. обіг готівкових грошей через каси кредитних установ;

6. ощадна справа;

7. касове виконання бюджету.

Статистика вивчає банківську систему і її діяльність в різних аспектах: по кількості, формам власності і призначенню банків, видам кредитно-розрахункового обслуговування, асортименту послуг, що робляться.

Суб'єктом статистичного аналізу є як самі банки, так і інші кредитні установи, реальні і потенційні клієнти і кореспонденти, фізичні і юридичні ліцах.

Завдання банківської статистики визначаються змістом і специфікою її предмета. Вони обмежуються статистичним вивченням сукупності об'єктивно обумовлених економічних стосунків усередині банківської системи, а також стосунків елементів банківської системи з фінансовою системою в цілому і її елементами.

Метод статистики фінансів є певною процедурою, що складається з ряду етапів.
Ι етап. є визначальний для подальшого статистичного дослідження. Тут відбувається розробка наукової гіпотези. Вона припускає постановку завдань дослідження для досягнення конкретної мети, формулювання цієї мети, виділення і обмеження об'єкту спостереження, розробку системи показників, що дозволяють описати що вивчається обьекта.

ΙΙ етап. Статистичне спостереження, тобто збір необхідних відомостей про об'єкт, що вивчається.
ΙΙΙ етап - зведення і угрупування зібраних даних. Від якості роботи, проведеної на Ι і ΙΙ етапах, залежить якість статистичного аналізу і виводів.

Банківська статистика використовує:

а) метод середніх. Середня величина - узагальнювальна характеристика ознаки, що вивчається, в досліджуваній сукупності. Характеризує однотипні громадські явища по одному кількісній ознаці. Відбиває типовий рівень ознаки з розрахунку на одиницю сукупності в конкретних умовах місця і часу. Середні величини застосовують в роботі банків, наприклад, визначають середню заробітну плату працівників банку, середній вік клієнтів банку, середні залишки засобів на розрахункових рахунках підприємств, середню оборотність кредитів, середній залишок простроченої заборгованості по позиках і так далі. Основними видами середніх величин є, середня арифметична і середня гармонійна. Середня арифметична розраховується в двох формах - простій і зваженій. Середня арифметична проста застосовується в тих випадках, коли відомі тільки окремі значення ознаки (варіанти). Середня арифметична зважена застосовується в тих випадках, коли відомі не лише варіанти, але і їх вага, тобто

повторения соответствующих вариант; але і їх вага, тобто частота

б) варіаційний аналіз. Варіація - це неспівпадання рівнів одного і того ж показника у різних об'єктів. Від розміру і розподілу відхилень залежить надійність середніх показників.
в) індексний метод. Індекс - це відносна величина, що показує, в скільки разів рівень явища, що вивчається, в цих умовах відрізняється від рівня того ж явища в інших умовах. Відмінності можуть проявлятися в часі (тоді говорять про індекси динаміки), в просторі (територіальні індекси) і так далі По способах розрахунку розрізняються ланцюгові і базисні індекси. При ланцюговій системі індексів кожен подальший рівень порівнюють з попереднім. Між базисними і ланцюговими індексами існує взаємозв'язок:

твір ланцюгових індексів дорівнює базисному індексу

частка від ділення подальшого базисного індексу на попередній рівно відповідному ланцюговому індексу.

Цей взаємозв'язок індексів використовують в тих випадках, коли відсутні абсолютні показники і відомі лише відносні величини динаміки - базисні або ланцюгові темпи росту;
г) кореляційно-регресійний аналіз. Кореляційний аналіз досліджує сили зв'язку показників, регресійний - оцінює форми зв'язку і дію одних чинників на інші.
Загальне керівництво статистикою у банках покладено на ЦБ. Виконуючи цю функцію, він:
а) розробляє спільно з іншими зацікавленими структурами банківської системи форми внутрішньобанківської звітності;

б) визначає методологію числення окремих показників діяльності банківської системи.

в) організовує своєчасне отримання статистичної інформації і узагальнює отримані показники шляхом зведення;

г) здійснює інструктивно-методологічну і консультативну роботу по організації і проведенню

статистичних досліджень банківських операцій;

д) за погодженням готує інструкції, статистичні форми і інші нормативні документи.

Нині діє вертикальна схема збору інформації.

Кредитні інформації у встановлені терміни і по певній формі представляють статистичну звітність в ГТУ, а потім інформація спрямовується в ЦБ, де зводиться по системі в цілому. Ця система збору інформації є трудомісткою і громіздкою, тому впроваджуються нові принципи збору даних, що дозволяють значно скорочувати терміни і трудомісткість робіт при збереженні і забезпеченні високої якості статистичного матеріалу. Зараз вже діють методи вибіркового обстеження конкретних організацій.

5.1 Статистика активів і пасивів



Активних операції складають істотну і визначальну частину операцій комерційного банку (КБ). Меті статистики активів і пасивів :

виявлення пріоритетних напрямів активних і пасивних операцій з точки зору доходності і

ліквідності; визначення міри ризику активних і пасивних операцій.

Завдання - статистичне вивчення складу, структури і якості активів і пасивів.
Під структурою активів і пасивів розуміється співвідношення різних за якістю статей балансу КБ до балансового підсумку. Якість активів і пасивів КБ визначається доцільною структурою його активів і пасивів, диверсифікацією активних і пасивів.

операцій, об'ємом ризикових активів і пасивів, об'ємом критичних і неповноцінних активів і пасивів і ознаками мінливості активів і пасивів.

Активи КБ можна розділити на 4 категорії: Касова готівка і прирівняні до неї засоби; нвестиції в цінні папери; позики; будівлі і споруди.

Кожен банк випробовує проблему при встановленні і дотриманні раціональної структури активів. Для забезпечення щоденної здатності КБ відповідати по своїх зобов'язаннях структура активів КБ повинна відповідати якісним вимогам ліквідності.