Смекни!
smekni.com

Економіка міського господарства (стр. 10 из 12)

За допомогою місцевих бюджетів відбувається перерозподіл національного доходу і національного багатства між сферами суспільної діяльності, галузями народного господарства окремих територіальних формувань держави.

Пропорції бюджетного перерозподілу вартості в більшій мері, чим в інших ланок місцевих фінансів визначаються потребами розширеного виробництва в цілому і задачами, що коштують перед суспільством на кожнім історичному етапі його розвитку.

Область бюджетного розподілу займає центральне місце в складі місцевих фінансів, що обумовлено ключовим положенням місцевого бюджету в порівнянні з іншими ланками місцевих фінансів.

Сутність місцевих бюджетів виявляється через функції місцевих бюджетів: розподільну і контрольну.

Завдяки розподільній функції відбувається концентрація коштів у руках відповідного ради і їхнє використання для задоволення суспільних потреб окремих територіальних формувань. Функція характеризується втручанням місцевої ради в процес розширеного відтворення через використання фінансових інструментів (наприклад, місцеві податки і збори), а також через здійснення місцевими радами на підвідомчій території проведеній державою соціальної політики.

Контрольна функція дозволяє довідатися на скількох вчасно і повно фінансових ресурсів надходять у розпорядження місцевої ради, як фактично складаються пропорції в розподілі бюджетних засобів, чи ефективно вони використовуються. Ця функція реалізується завдяки тому, що формування і використання грошового фонду представляє свого роду механізм, що сигналізує, що показує як надходять фінансові ресурси і як вони використовуються. На основі цієї інформації фінансові органи регулюють відносини між господарськими органами, фізичними особами, державою – суб'єктом економічних відносин, і дають рекомендації з удосконалюванню цих відносин.

Зміст функцій місцевих бюджетів характеризується визначеною специфікою. Так, зміст розподільної функції місцевих бюджетів визначається процесом перерозподілу фінансових ресурсів між різними підрозділами суспільного виробництва. Сфера діяльності розподільної функції визначається тим, що у відносини з бюджетом вступають майже всі учасники суспільного виробництва, що знаходяться на підвідомчій території місцевої ради.

Основним об'єктом бюджетного перерозподілу є чистий доход, а іноді і частина вартості необхідного продукту і національного багатства.

Контрольна функція полягає в тім, що місцеві бюджети об'єктивно, через формування і використання фонду коштів місцевої ради відбивають економічні процеси, що протікають у структурних ланках економіки і сигналізують як надходять фінансові ресурси в розпорядження відповідного місцевої ради від різних суб'єктів, і як ефективно вони використовуються.

Основу контрольної функції складає рух бюджетних ресурсів, відбиваний у відповідних показниках бюджетних надходжень і видаткових призначень.

Місцеві бюджети як основні фінансові плани відповідних місцевих рад тісно зв'язані з фінансовими планами підприємств, що знаходяться на території ради, і організацій, з кошторисами бюджетних установ у процесі формування доходів і витрат місцевих бюджетів.


7.3 Законодавча база й основні терміни складання бюджету

В даний час процес формування і виконання бюджетів усіх рівнів регулюється наступними законодавчими і нормативними актами.

Бюджетний Кодекс – визначає основи бюджетної системи України, її структуру, принципи, правові початки функціонування, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин і відповідальність за порушення бюджетного законодавства. Бюджетним Кодексом України регулюються відносини, що виникають у процесі складання, розгляду, твердження, виконання бюджетів і розгляду звітів про їхнє виконання, а також контролю за виконанням Державного бюджету України і місцевих бюджетів.

Закон про бюджет – визначає параметри бюджету планованого міста, розміри міжбюджетних трансфертів, нормативи відрахувань і інші показники на конкретний період.

Бюджетна резолюція – передує Закону про бюджет, ставить задачі і визначає основні параметри на майбутній рік.

Постанова КМУ від 29.12.2000 № 1932 “Про твердження порядку розрахунку міжбюджетних трансфертів і нормативів відрахувань від загальнодержавних податків і зборів”. Постанова КМУ від 05.09.2001 № 1195 “Про твердження формули розподілу величини міжбюджетних трансфертів”.

Для детального розгляду механізму формування місцевих бюджетів необхідним є знання термінів, що стосуються процесу складання, розгляди і твердження бюджетів, основними з який є наступні.

Бюджетний процес – регламентована нормами права діяльність, зв'язана зі складанням, розглядом, твердженням бюджетів, їхнім виконанням і контролем за їхнім виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Бюджетний запит – документ, підготовлений розпорядником бюджетних засобів, що містить пропозиція з відповідними обґрунтуваннями щодо обсягу бюджетних засобів, необхідних для його діяльності на наступний бюджетний період.

Головні розпорядники бюджетних засобів – бюджетні установи в особі їхніх керівників, що у відповідності зі ст. 22 Бюджетного Кодексу України одержують повноваження шляхом установлення бюджетних призначень.

Розпорядники бюджетних засобів – бюджетні установи в особі їхніх керівників, уповноважені на одержання бюджетних асигнувань, прийняття бюджетних зобов'язань і здійснення витрат з бюджету.

Бюджетне асигнування – повноваження, дане розпоряднику бюджетних засобів відповідно до бюджетного призначення на прийняття бюджетного зобов'язання і здійснення платежів з конкретною метою в процесі виконання бюджету.

Бюджетне призначення – повноваження, дане головному розпоряднику бюджетних засобів Бюджетним Кодексом України, законом про Державний бюджет чи України рішенням про місцевий бюджет, що має кількісне і тимчасове обмеження і дозволяє надавати бюджетні асигнування.

Формування місцевих бюджетів – це процес, що включає складання, розгляд і твердження місцевих бюджетів. Кожний з цих етапів має визначену послідовність дій, завдань і процедуру:

Прогноз доходів і витрат.

Визначення границь обсягів витрат.

Розробка і доведення до головних розпорядників бюджетних засобів інструкції з підготовки бюджетних запитів.

Розробка бюджетних запитів для надання місцевим фінансовим органам.

Аналіз показників бюджетного запиту.

Включення бюджетного запиту в запропонований проект місцевого бюджету.

Надання на розгляд відповідно Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям і виконавчим органам відповідних рад.

Схвалення проекту рішення про місцевий бюджет Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевою державною адміністрацією і виконавчим органом відповідного ради.

Розгляд і твердження місцевих бюджетів представницьким органом.


Тема 8. Аналіз існуючих методів оцінки земельних ділянок

8.1 Вітчизняний і закордонний досвід оцінки міських земель

Встановлення плати за землю дозволяє виявити фактори, що визначають розмір плати; вивчити динаміку росту цін на землю, установити питома вага плати за землю і загальну структуру витрат на міське будівництво; вплив плати за землю на політику і характер землекористування в містах. Виявлення й оцінка факторів, що впливають на ціну землі, має важливе значення для прогнозування її зміни і встановлення більш гнучкої політики оподатковування.

Найбільш відома теорія цін на землю У.Алонсо стосується співвідношення попиту та пропозиції на міські земельні ділянки. В основі цієї теорії лежить економічна концепція витягу чи населенням підприємством максимальної вигоди в рамках розташовуваних ними доходів. У.Алонсо графічним способом розрахував криві платоспроможності родин, що характеризують у залежності від відстані до центра міста ті ціни на землю, що та чи інша родина в стані сплатити, зберігаючи колишній життєвий рівень. Аналогічно він розглянув розміщення підприємств щодо відстані від центра відповідно до цін на землю за умови збереження ними максимального прибутку. Цей прибуток являє собою різницю між сумарною вартістю реалізованої продукції, з одного боку, і витратами на виробництво і ціною землі, з іншої. Земля, що примикає до сформованого міській території, може бути придбана під забудову за ціною, що лише небагато перевершує ціну тієї ж землі у випадку використання її під сільськогосподарські нестатки. У дійсності ціни в зазначених районах перевищують сільськогосподарські земельні розцінки в кілька разів. Алонсо вважає, що критерієм оцінки ділянки є максимальний прибуток, що він може дати. При цьому орендна плата за землю розраховується як капіталізований доход (прибуток) шляхом множення прибутку, одержуваної за визначений ряд років, на процентну норму.

Французький дослідник Дютайн, вивчаючи механізм формування цін у Паризькій агломерації, прийшов до наступного висновку: ціна ділянки коливається між двома межами – мінімальною ціною, обумовленої фактичним доходом ділянки, і максимальною ціною, що потенційний користувач готовий заплатити виходячи з умов забудови, передбачуваних доходів від нових споруджень, мінус витрати на їхнє будівництво і різні додаткові витрати.

Викладені вище основні моделі механізмів утворення цін на міські землі в капіталістичних країнах дозволяють зробити наступні основні висновки:

основним фактором, найбільшою мірою визначальним ціну землі, є приступність ділянок території до загальноміського центра, вторинним центрам культури, побутового тяжіння, місцям додатка праці; ця приступність багато в чому залежить від рівня розвитку і якості транспортної мережі;