Смекни!
smekni.com

Економіка міського господарства (стр. 7 из 12)

Застосування вільного ціноутворення є основою так називаної “шокової терапії”, тобто здійснення швидкого радикального переходу від адміністративно-розподільної економіки до ринкової, до стартового запуску, ринкового механізму. Вільне ціноутворення є необхідним засобом сприйняття ринкової конкуренції та конкурентних ринків, що складає основу будь-якої ринкової економіки. Звільнення цін від адміністративних обмежень на переважну частину виробництва та інших виробничих ресурсів, а також споживання товарів і послуг необхідно для взаємного пристосування цін і витрат у різних областях виробництва зі співвідношенням попиту та пропозиції, утворення стимулів розвитку виробництва відповідно ринковим потребам, його структурній перебудові.

У наших умовах державне регулювання цін, повинне бути, спрямовано як на формування конкурентного середовища, так і на забезпечення ефективного функціонування областей природних монополістів, до яких відносяться більшість підгалузей ЖКХ. Це взаємозалежні процеси. Через відсутність конкурентного чи регульованого ціноутворення в областях-монополістах різко знижується ефективність державного регулювання цін в них.

В умовах інфляції, при постійному росту цін на ресурси, що споживають, виникає необхідність попереджувального росту цін в областях-монополістах, що у свою чергу прискорює інфляцію.

Комплексне державне регулювання цін є одним з найважливіших факторів, що повинні стабілізувати економіку, стримати інфляцію і створити нормальні умови для функціонування підприємств.

Високі ціни на продукцію у ринковому господарстві стимулюють збільшення випуску продукції, отже, розширення виробництва, що, у кінцевому рахунку, буде призводити до насичення ринку відповідними товарами, задоволенню потреби в них. Низькі стабільні ціни, навпаки, не примушують виробників до економії матеріальних витрат, поліпшенню якості продукції.

З позиції споживачів, високі ціни утворюють стимули для раціонального споживання, ефективного використання продукту.

Стимулювання – це єдина функція, яку можна використовувати в комунальному господарстві. Однак, існують тарифи, що не виконують і цю свою роль. Політика ціноутворення у комунальному господарстві завжди була орієнтована на низькі тарифи. Вважалося, що цим забезпечується соціальна справедливість між споживаними комунальних послуг. Порівняно низький рівень цін в Україні на житлово-комунальні послуги підтримувався штучно за рахунок дотацій.

Концепцією переходу від дотаційного фінансування підприємств житлово-комунального господарства до адресних компенсацій, здійснюють поетапно, також здійснення реформи цін і тарифів на них в умовах жорстокої економії паливно-енергетичних ресурсів передбачалося здійснити протягом 3-5 років. Перехід до єдиних цін і тарифів здійснюється з урахуванням росту грошових доходів населення і виходячи з того, що платежі споживачів за надані послуги повинні забезпечити підприємствам житлово-комунального господарства відшкодування усіх витрат, а також оптимальний рівень рентабельності.

Вибір рівнів цін на послуги, особливо для населення, на кожнім етапі залежить від економічних можливостей розвитку держави, приросту національного доходу, величини фондів нагромадження і споживання, тобто визначається розподільними процесами, що у свою чергу залежать від економічної ситуації.

Для різних підгалузей житлово-комунального комплексу встановлюється різна залежність між рівнем концентрації населення і величиною суспільно необхідних витрат. Витрати формуються щодо границь типів поселень, середньо галузеві витрати в комунальному господарстві існують лише як еталон, з яким можуть збігатися чи не збігатися регіональні витрати. Зростання рівня комфортабельності житла також веде до росту витрат на експлуатацію житлового фонду. Вони визначаються факторами, що тільки збільшують витрати на одиницю наданих послуг, а також і факторами, що сприяють зниженню витрат.

До факторів, що збільшують витрати варто віднести:

зростання виробничих фондів;

поліпшення якості наданих послуг;

зростання заробітної плати робітників, що зайняті в даних областях, що не компенсується підвищенням продуктивності роботи;

екстенсивний розвиток комунального комплексу, де рівень концентрації населення є чинником, що стримує зростання концентрації виробництва, як матеріальної бази зниження витрат.

Інша група факторів, що діє в протилежному напрямку, призводить до зниження витрат на одиницю послуг. До них відносяться:

зростання продуктивності роботи;

поліпшення організації виробництва;

економія матеріалів і палива.

Протягом багатьох років спостерігається стійка тенденція росту середньо галузевих витрат у житлово-комунальному господарстві.

Економічно обґрунтовані ціни і тарифи необхідно формувати відповідно до доз такими основними принципами:

створення передумов для переходу підприємств житлово-комунального господарства до режиму беззбиткового функціонування;

послідовного наближення цін і тарифів до суспільно необхідних витрат на виробництво і реалізацію послуг;

облік у цінах і тарифах споживчих властивостей, якості житла та обслуговування;

запобігання встановленню монопольно високих цін і тарифів переважно економічними методами;

здійснення соціального захисту малозабезпечених громадян при наданні та оплаті послуг.

5.3 Прибуток підприємств

При встановленні ціни на комунальні послуги повинні розглядатися два питання. Першим розглядається питання, яким повинний бути загальний доход підприємства для надання послуг населенню, з огляду на нормальний прибуток. Другим питанням є обґрунтування населення, і забезпечення можливості одержання прибутку, необхідного для розвитку підприємства.

Ця можливість може бути зведена до такої формули (5.2):

НД = Е + П, (5.2)

Де НД – необхідний доход;

Е - експлуатаційні витрати;

П - прибуток.

Сума виторгу від реалізації продукції (послуг) є доходом комунального підприємства.

На сучасних підприємствах застосовують одно- чи многоставочні тарифи.

Для обрахування суми доходу на плановий період:

При одноставочних тарифах – обсяг продукції (послуг), що намічені реалізувати, множать на тарифну ставку за одиницю продукції послуг;

При многоставочних тарифах – спочатку весь обсяг продукції (послуг), що намічені реалізувати, розподіляють по групах споживачів, для яких установлені різні тарифні ставки, потім обраховують доходи по кожній групі – помноживши обсяг реалізації по групі на відповідну тарифну ставку. І, зрештою, доходи всіх груп споживачів складають. Отримана сума і є доходом підприємства.

У комунальному господарстві, як і в інших областях народного господарства, уживають такі терміни, як прибуток від реалізації продукції (послуг), загальний чи балансовий прибуток, чистий прибуток.

Прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг) основної діяльності комунального підприємства – це сума виторгу від реалізації продукції (робіт, послуг), зменшена на суму нарахованого податку на додану вартість і іншого обов'язкового збору і платежу, визначених чинним законодавством, а також на суму витрат, що включаються в собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг).

Балансовий прибуток підприємства являє собою загальну суму прибутків підприємства від усіх видів діяльності за визначений період, відображений у його балансі, і включає прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг) основного виробництва; прибуток (збитки) від реалізації продукції допоміжного й обслуговуючого виробництва, що не веде окремого балансу; прибуток (збиток) від реалізації основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних і інших видів фінансових ресурсів, матеріальних цінностей; прибуток від орендних (лізингових) операцій, роялті, а також прибуток (збитки) від позареалізаційних операцій.

Позареалізаційна операція – це діяльність підприємства, що безпосередньо не пов’язана з реалізацією продукції (робіт, послуг) і іншого майна, включаючи основні фонди, нематеріальні активи, продукцію допоміжного та обслуговуючого виробництва.

До прибутку від позареалізаційних операцій відноситься прибуток: отриманий від ліквідації основних засобів; від надання матеріальних цінностей в оренду (лізинг); від продажу іноземної валюти; від здійснення форвардних, ф'ючерсних операцій, а також операцій з опціонами; від операцій з борговими вимогами і зобов'язаннями і т.п.

Чистий прибуток, тобто прибуток, що залишається на суму платежів у бюджет (податок на прибуток).


Тема 6. Керування екологічною безпекою міста

6.1 Правові основи керування

Екологічна безпека міста поряд з ефективним функціонуванням засобів захисту навколишньої природного середовища, забезпечується правовими, організаційними, економічними і соціальними факторами.

Основними законодавчими актами, спрямованими на забезпечення екологічної безпеки, є:

«Закон України про охорону атмосферного повітря»; прийнятий 16.10.1992 р., зі змінами від 28.02.1995р.,

«Закон України про охорону навколишньої природного середовища»; прийнятий 25.06.1991р., зі змінами і доповненнями від 5.051993р., 6.03 1996р., 19.11.1997 р., 5.03.1998 р.;

«Водяний кодекс України»; прийнятий 6.06.1995 р.;

«Земельний кодекс України»; прийнятий 18.12.1990 р., зі змінами і доповненнями від 13.03. і 26.12.1992 р., 5.05.1993 р.,

«Кодекс України про надра»; прийнятий 27.07.1994 р.,

«Лісовий кодекс України»; прийнятий 21.01.1994 р.

«Закон України про охорону навколишньої природного середовища» Є основним законодавчим актом, що регулюють відносинам в області охорони, використання і відтворення поновлюваних природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації наслідків впливу господарської й іншої діяльності на природне середовище.