Смекни!
smekni.com

Економіка міського господарства (стр. 9 из 12)

Засобу місцевих, обласних і державних фондів охорони навколишньої природного середовища можуть витрачатися тільки на цільове фінансування природоохоронного і ресурсосберегаючих заходів, включаючи наукові дослідження, заходи для зниження впливу забруднення навколишньої природного середовища на здоров'я населення, а також на стимулювання працівників органів по охороні природи і суспільних інспекторів охорони природи. Розподіл засобів фондів на здійснення тих чи інших природоохоронних заходів і стимулювання співробітників виробляється по представленню місцевих органів охорони природи.

Кошти, стягувані з підприємств і організацій, посадових осіб і окремих громадян, у тому числі іноземних, за порушення природоохоронного законодавства, зараховуються на окремий рахунок місцевих органів по охороні природи і можуть витрачатися на заохочення особливо відрізнилися співробітників цих органів і суспільних інспекторів по охороні природи (табл.6.1). Ці ж засоби можуть витрачатися на різні і зміцнення матеріально-технічної бази органів по охороні природи.

Таблиця(6.1). Засоби, що надходять на рахунок місцевих органів по охороні природи в результаті виконання ними функцій по контролі за дотриманням природоохоронного законодавства.

Джерела надходження засобів

Відрахування на поточний рахунок органів по охороні природи, %

1. Штрафи, стягувані з громадян за порушення природоохоронного законодавства.

2. Те ж з посадових осіб

3. Засобу, стягувані з громадян у відшкодування збитку, нанесеного природними ресурсами

4. Те ж із суб'єктів підприємницької діяльності

5. Засобу від реалізації незаконно добутих природних чи ресурсів продукції виготовленої з них

6. Засобу від реалізації конфіскованих знарядь незаконного видобутку природних ресурсів.

100

50

50

50

50

20


Тема 7. Місцевий бюджет

7.1 Історія виникнення і визначення місцевого бюджету

Місцеві бюджети є органічною складовою частиною єдиної бюджетної системи країни. Зміст і внутрішня структура цих бюджетів цілком відбивають основні сторони бюджету держави. Їхнє формування відбувається в тісному зв'язку з розвитком державного бюджету України в цілому. Разом з тим, виникнення і розвиток місцевих бюджетів тісно зв'язано із системою місцевих рад, з розширенням і поглибленням їхніх функцій у керівництві господарським і соціально-культурним будівництвом..

В історії розвитку і становлення місцевих бюджетів виділяють 5 основних етапів:

1-й етап охоплює відрізок часу від прийняття першої Конституції РСФСР (1918 р.) до прийняття Конституції СРСР – 1936 р. Державний устрій СРСР і відповідне йому бюджетний пристрій був закріплений Конституцією СРСР, затвердженої другим З'їздом рад у січні 1924 р. Було визначено, що бюджет СРСР складається з загальносоюзного державного бюджету, державних бюджетів автономних республік і бюджетів місцевих органів влади. Перший бюджет був складений на 1924 – 1925 року, а в його основі лежали неподаткові джерела. Основна сума витрат місцевих бюджетів покривалася місцевими джерелами. Реформа 1930 – 1931 років установила платежі з прибутку і податок з обороту, що стали основними дохідними джерелами.

2-й етап – з 1937 р. по 1965 р. У цей період відзначається стабільний ріст економіки, концентрація засобів під час війни, мобілізація засобів на післявоєнне відновлення народного господарства. Важливим законодавчим актом, що регламентує бюджетне право є Закон «Про бюджетні права СРСР і союзних республік», прийнятий у 1960 році, а в республіках – у 1961 році. Ці Закони встановлювали доходи і витрати місцевих бюджетів і бюджетний процес.

3-й етап проходив з 1965 року по 1980-і роки. У цей період приймається багато законодавчих актів по місцевих радах, спрямованих на зміцнення їхньої фінансової бази і розширення їхньої функції.

4-й етап охоплює вісімдесяті-дев'яності роки двадцятого сторіччя. У 1981 році була прийнята Постанова «Про розширення дохідної бази місцевих бюджетів», а в 1984 р. – Постанова «Про залежність дохідної бази місцевих бюджетів від підприємств і організацій, розташованих на їхнє території». Ці постанови були спрямовані на зміцнення дохідної бази місцевих бюджетів.

5-й етап: дванадцята п'ятирічка дев'яностих років. У СРСР прийнятий Закон «Про загальні початки місцевого самоврядування і місцевого господарства в СРСР». Усі ради підрозділені на два рівні:

первинний: селищні, сільські, районні в містах, міські;

вторинний: місцеві ради району, міста, обласні.

У 1992 році в Україні виданий Закон України «Про місцеве і регіональне самоврядування», що був перевиданий у 1997 році. Статті 60 і 61 нового закону сформували визначення місцевих бюджетів, їхні доходи і витрати. Стаття 65 визначає використання вільних бюджетних засобів.

Поняття «місцеві бюджети» уперше пролунало в 1926 році в Положенні про місцеві фінанси. У ньому місцеві фінанси представлені як складова частина єдиної системи фінансів СРСР і складаються в безпосереднім веденні місцевих рад і їхніх виконавчих комітетів. Пізніше місцеві бюджети розглядаються як спосіб задоволення потреб відповідних територій за рахунок дохідних джерел наданих відповідним місцевим радам.

Деякі вчені за основу визначення місцевих бюджетів приймають територіальні принципи, розглядаючи їхній як бюджети окремих адміністративно-територіальних одиниць.

Існує думка, що місцеві бюджети – це сукупність економічних відносин, що забезпечують у плановому порядку фінансову базу місцевих рад .

Зокрема Ширкевич Н. А. вважає, що «Місцеві бюджети – це реальні ресурси, що знаходяться в безпосереднім розпорядженні місцевих рад для здійснення ними господарської і соціально-культурної функції. У них органічно сполучаються дві категорії. З одного боку, місцеві бюджети – це основні фінансові плани місцевих рад, з іншого боку – відчутні ресурси, реальна економічна категорія, що сприяє всебічному розвитку даної адміністративно-територіальної одиниці».

Останнім часом місцеві бюджети розвиваються швидкими темпами в зв'язку з підвищенням ролі і впливу місцевих органів влади: ростуть масштаби місцевого господарства, розширюються й ускладнюються функції місцевих органів влади. Місцеві бюджети усе більше використовуються для регулювання економічних процесів, впливають на розміщення продуктивних сил, сприяють підвищенню конкурентноздатності продукції, що випускається місцевими підприємствами, створенню територіальної інфраструктури, фінансуванню витрат по відтворенню трудових ресурсів. Важливу роль грають місцеві бюджети в реалізації соціальних програм, фінансування зростаючого обсягу соціальних витрат, обумовлених підвищенням вимог до росту якості життя.

7.2 Функції і сутність місцевих бюджетів

Місцеві бюджети категорія дуже динамічна, тому їхнє дослідження необхідно здійснювати з урахуванням великого числа факторів, що впливають на економічне життя держави. Цьому насамперед сприяє розвиток демократичних принципів у керуванні державою, зміни в структурі економіки, рівень соціальних гарантій населення, зміни вікової і професійної структури населення. Великий вплив на формування і використання засобів місцевих бюджетів роблять розходження в економічному розвитку окремих регіонів.

Місцеві бюджети мають свою внутрішню структуру і характерні відмінності. Так, незважаючи на те, що на сьогоднішній день нараховується місцевих бюджетів усього більш 14 тисяч, а саму численну групу складають сільські і селищні бюджети – більш 10 тисяч, понад 72 відсотків усіх витрат місцевих бюджетів здійснюються через обласні бюджети (їхній 24) і бюджети міст загальнодержавного й обласного підпорядкування (їхній 223).

Основною ланкою в системі місцевих бюджетів є бюджети міст, через які мобілізується і використовується майже половина всіх ресурсів місцевих бюджетів. Однак сьогодні саме в цій ланці місцевих бюджетів існує безліч питань, що вимагають свого якнайшвидшого рішення. Насамперед, це питання закріплення за ними постійних джерел доходів. Вважається, що в перспективі бюджети повинні регулюватися окремо, тобто мати прямі зв'язки з Державним бюджетом.

Місцеві бюджети мають триєдину сутність. Це – частина централізованого фонду коштів держави. Це – економічна категорія. І, нарешті, це – фінансовий план місцевих рад.

По економічній сутності місцеві бюджети – це грошові відносини, що виникають у місцевих рад з фізичними і юридичними особами, що функціонують на території цієї ради. З приводу розподілу і перерозподілу частини національного доходу в зв'язку з утворенням і використанням бюджетного фонду, призначеного на фінансування народного господарства, соціально-культурних заходів, керування та інші витрати.

Завдяки бюджету місцеві ради мають можливість зосереджувати фінансові ресурси. Це – перший аспект сутності місцевих бюджетів.

По-друге, місцеві бюджети – це економічна категорія, оскільки в ході формування доходів місцевих бюджетів і фінансуванні витрат виникають економічні відносини.

Ця категорія є частиною місцевих фінансів. Характеризується тими ж рисами, що належать місцевим фінансам, але мають і специфічні особливості. До них відносяться:

Місцеві бюджети є особливою економічною формою перерозподільних відносин, зв'язаних з відокремленням частини національного доходу в руках місцевих рад, її використання з метою задоволення потреб окремих територіальних формувань.