Смекни!
smekni.com

Характеристика підприємства ВАТ Уманський завод "Мегомметр" (стр. 9 из 10)

Підбір персоналу - це ряд дій, спрямованих на залучення кандидатів, які володіють якостями, необхідними для досягнення цілей, що стоять перед підприємством.

Підбір персоналу на ВАТ "Мегомметр" починається з маркетингу персоналу. Управління по роботі з персоналом проводять внутрішній маркетинг персоналу та маркетинг персоналу на ринку праці. Орієнтуючись на зовнішні джерела підбору персоналу на підприємстві, створюється власна база даних потенційних кандидатів для зайняття вакантних посад або дається замовлення організаціям, які займаються підбором персоналу. ВАТ "Мегомметр" проводить підбір персоналу через місцевий уманський центр зайнятості, проте в більшості, підбираючи персонал, спирається на власні сили. Послуги з підбору персоналу надають також бюро з працевлаштування, які підпорядковані переважно місцевим органам влади і сприяють працевлаштуванню тимчасово безробітних спеціалістів. Як правило, вони надають послуги з підбору малокваліфікованої робочої сили.

Багато менеджерів з персоналу користуються послугами кадрових агентств, щоб заощадити час і уникнути труднощів у пошуках нових співробітників. Як правило, агентство, що добре працює, пропонує декількох кандидатів, з тим щоб роботодавець зробив свій вибір щодо посади, фаху, особистісних якостей запропонованих працівників.

Досвід ВАТ "Мегомметр" дає змогу виокремити низку заходів, що традиційно вживаються при підборі персоналу:

створення системи підбору, що включає співбесіди з працівниками управлінь по роботі з персоналом, керівниками підрозділів, психологічні тести, ділові ігри, випробувальний термін на робочому місці;

використання "портрета компетенцій" як основного інструменту визначення фахової придатності кандидата;

перенесення акценту у відборі працівників із формальних моментів у біографії кандидата (освіта, фах, стаж роботи) на аналіз його компетенцій і життєвих цінностей;

залучення фахових експертів для підбору персоналу. Якщо раніше такі питання вирішувалися вищим керівництвом, а участь консультантів зводилася до підбору кандидатів для співбесіди, то сьогодні кадрові агентства, що спеціалізуються у сфері підбору персоналу, повністю виконують цю функцію - описують виробничу поведінку, складають "портрет компетенцій", здійснюють пошук кандидатів, проводять їхнє тестування й оцінюють результати;

продовження процесу підбору після прийому співробітника на роботу: випробувальний термін є сьогодні обов'язковим на більшості підприємств, оскільки ніякі тести не дають такого уявлення про кандидата, як робота певний час на займаній посаді;

організація спеціальних програм адаптації для всіх прийнятих на роботу працівників, метою яких є не тільки і не стільки навчання фаховим навичкам, скільки знайомство нового працівника з цілями підприємства, його філософією - своєрідне "обернення у нову віру".

При підборі персоналу мова йде про те, щоб із числа зацікавлених осіб (кандидатів), що подали анкету, вибрати тих, хто найкраще відповідає вимогам вакансії.

Для цього виявляють показники придатності кандидатів (можливості, знання, досвід, ціннісні установки тощо) і порівнюють їх із заздалегідь визначеними показниками вимог до вакансії.

Висновок

Усесторонній аналіз діяльності ВАТ Уманський завод "Мегомметр" за 2005-2007 рр. показав поступове зростання об'ємів випуску і реалізації електроприладів, які виготовляються на даному заводі.

Об’єм річного випуску продукції заводу поступово збільшується. В 2005 році випуск продукції становив 20, 768 тис. шт. ., в 2006 об’єм виробництва продукції збільшився на 2,021 тис. шт.; у 2007 р. сягнув 32, 576 тис. шт. (збільшення + 9, 787). Це свідчить про збільшення виробничих потужностей заводу, тобто підприємство поступово завойовує позиції на ринку товарів і послуг.

Основними покупцями продукції заводу при постачаннях на експорт, є: Росія, Білорусь, Казахстан, Молдова, Болгарія, країни Прибалтики, Китай і Куба.

Асортимент продукції, що виробляється, також розширився і до 2008р. представлений вже п’ятнадцятьма найменуваннями продукції, тоді як в 2005 р. виготовлялися тільки десять найменувань вимірювальних приладів.

Підприємство поставило своєю метою на 2008 р. збільшення об'ємів реалізації. При цьому аналіз зовнішнього середовища показав, що перешкоджати досягненню даної мети можуть такі чинники, як: інфляція, підвищення податкових і тарифних ставок.

Аналіз внутрішніх сторін ВАТ виявив такі недоліки, як: зростання короткострокової кредиторської заборгованості за аналізований період в 2,4 разу, дебіторській заборгованості - майже в 7 разів; недолік робочої сили, і як наслідок, неповне використання виробничих потужностей.

Проте можна відзначити наступні позитивні моменти в діяльності фабрики:

відсутність довгострокових кредитів банку і інших довгострокових позик;

зростання до 2008 р. суми фінансових ресурсів, що знаходяться у розпорядженні підприємства;

можливість розширення асортименту вимірювальних приладів, що виробляються, відповідно до потреб споживачів;

випуск високоякісної продукції за доступними цінами.

На основі вивчення сильних і слабких сторін ВАТ, аналізу зовнішніх чинників і портфеля продукції відповідно до поставленої мети був вибраний варіант внутрішнього зростання шляхом розширення асортименту і виробництва нової продукції в базовій галузі при використанні існуючих технологій, тобто стратегія диференціації. Оцінка стратегічного плану показала, що дана стратегія є кращим способом застосування ресурсів заводу.

Робота у відділі постачання і збуту показала, що дана служба в своїй діяльності керується досягненням головної мети підприємства, проте не виконує всю необхідну роботу для її досягнення. При цьому займається в основному роботою з постачальниками сировини, посередниками і покупцями вимірювальних приладів. Дана служба повинна особливу увагу приділяти системі стимулювання збуту. Для ефективнішої роботи підприємства необхідно відокремити відділ маркетингу від відділу постачання і збуту, який би узяв на себе частину діяльності служби збуту по вивченню цін на аналогічну продукцію підприємств-конкурентів, а також здійснював маркетингову діяльність по просуванню товару і розробці стратегій і планів маркетингу.

Робота у відділі кадрів показала, що на підприємстві найм працівників здійснюється через службу зайнятості. Збільшилась чисельність працівників, проте на незначний відсоток (1,6%). Загалом на підприємстві дуже невисока плинність персоналу, що свідчить про покращення умов праці на заводі, збільшення заробітної плати та спрямовану політику підприємства щодо утримання своїх кадрів.

Слід вiдмiтити, що рівень придатності основних засобiв складає тільки 28,5 відсотка, майже повністю зношені машини та обладнання - 90%, транспортні засоби - 74,3%, інструменти, прилади - майже 80%.

Втрати від недостачі і псування матеріальних цінностей складають значний відсоток і виникають по причині недостатньої уваги до збереження матеріальних ресурсів.

На жаль, податковий тиск на протязі вже багатьох років не дає змоги досягти прибуткової роботи, а з тим оновлення матеріально - технічної бази.

Підприємству потрібно залучити власні або кошти інвесторів на оновлення матеріально - технічної бази, запровадити використання обладнання із зносостійкими властивостями з довгим терміном експлуатації, використати універсальні машини з можливістю заміни агрегатів, що підлягають зносу.

Робота у фінансовому відділі дозволяє оцінити фінансове положення ВАТ як стабільно - задовільне. Проте аналіз відносних показників фінансової стійкості показав погіршення фінансової стійкості підприємства до 2008 року. Тому для підтримки високої мобільності майна, а отже, і збереження стійкості, заводу необхідно привертати якомога менше позикових засобів і по можливості збільшувати власні.

Приложения

Рік Найменування товару Призначення Асортимент
2005 Мегаомметр Призначений для вимірювання опору ізоляції електричних ланцюгів, що не знаходяться під напругою. (М4100/1-5, Ф4102/1-2, ЭС0202/1-2Г)
Мікроометр Призначений для вимірювання опору постійному струму. (Ф415)
Мілліамперметри, амперметри Щитові призначені для вимірювання сили постійного струму в електричних ланцюгах (М42300)
Автотрансформатори Однофазні, призначені для плавного регулювання напруги змінного струму частотою 50 (60) Гц при різних електротехнічних роботах. (ЛАТР-1,25)
Трансформатори струму Призначені для передачі сигналу вимірювальній інформації вимірювальним приладам і приладам обліку електроенергії. (ТШ-0,66 - 1, ТШ-0,66-2).
Вольтметри Призначені для вимірювання сили струму, (напруга) в електричних ланцюгах змінного струму синусоїдальної форми частотою 50 Гц. (Э8030, Э365 - ЭА, ЭВ/1)
Вимірники опору заземлення Призначений для вимірювання опору заземлюючих пристроїв, питомого опору ґрунтів і активних опорів. (М416).
Омметр Призначений для вимірювання електричного опору постійному струму в різних областях народного господарства, окрім шахт, копалень і приміщень, небезпечних по газу і пилу. (Д57, М143, М372).
Покажчики напруги Призначені для визначення наявності змінної напруги частотою 50 Гц в електроустановках при безпосередньому дотику до струмопровідних частин (контактні). (ЭИ202, ЭИ203)
Прилад контролю ізоляції Призначений для вимірювання опору ізоляції і сигналізації при його зниженні до величини опору ставки в мережах змінного струму. (МКН380
2006 Мегаомметр (М4100/1-5, Ф4102/1-2, ЭС0202/1-2Г, ЭС0210, ЭС0210/Г
Мікроометр (Ф415, Ф4104-М1
Мілліамперметри, амперметри (М42300, МА0201, МА0202)
Автотрансформатори (ЛАТР-1,25, ЛАТР-2,5)
Трансформатори струму ТШ-0,66 - 1, ТШ-0,66-2, Т-0,66, Т-0, 66-1
Вольтметри (Э365 - ЭА, ЭВ/1, ЭА0302; ЭА0302/1)
Вимірники опору заземлення М416, Ф4103-М1
Омметр М41070/1, М143
Покажчики напруги (ЭИ202, ЭИ203, ЭИ0204)
Реле контролю фаз Призначено для контролю наявності, симетрії і порядку чергування фаз в трифазній мережі з номінальною напругою 3х380, частотою 50Гц. (ФЕ0201)
Прилад контролю ізоляції (МКН380, Ф4106
Вимірник параметрів петлі фаза - нуль Вимірює струм КЗ в діапазоні 10-10000 А, повний опір в діапазоні 0,22-22 Ом, напруга змінного струму в діапазоні 180-245 В. (Щ41160, ЭК0200)
Вимірник напруги дотику і струму КЗ Призначений для вимірювань значень напруги дотику на електрифікованих об'єктах і струму короткого замикання, що діють, в ланцюзі фаза-нуль в мережах змінного струму. (М417, Щ41160)
2007 Мегаомметр (ЭС0202/1-2Г, ЭС0210, ЭС0210/Г, ЭС0202/1Г, ЭС0202/2Г)
Мікрометр (Ф4104-М1)
Мілліамперметри, амперметри (МА0201, МА0202, МА0203
Автотрансформатори (ЛАТР-1,25, ЛАТР-2,5)
Трансформатори струму (Т-0,66, Т-0,66-1, Т-0,66-2).
Вольтметри (ЭА0302; ЭА0302/1, ЭВ0302; /1).
Вимірники опору заземлення (Ф4103-М1).
Омметр (М41070/1, М419, ЭС0212).
Покажчики напруги (ЭИ0204, ЭИ0205)
Прилад контролю ізоляції (Ф4106 і Ф4106А)
Вимірник параметрів петлі фаза - нуль (Щ41160, ЭК0200, ЦК0220)
Вимірник напруги дотику і струму КЗ (М417, Щ41160, ЭК0200)
Вимірник відстані до місця пошкодження кабелю (ЦР0200, Щ4120)
Амперметри, вольтметри (аналогові, кутові) (ЭА 0300-3, ЭВ 0300-3)
Тестер Призначений для вимірювання сили постійного електричного струму в цеховій практиці і побутових умовах, домашніх майстернях і гаражах. (ЭК0201)

ПРАЙС-ЛИСТ Ціна з 01.02.2008 р. в грн. з ПДВ на продукцію ВАТ "Уманський завод "Мегомметр"