Смекни!
smekni.com

Аналіз соціально-економічного розвитку міста Рівне (стр. 8 из 9)

Розвиток інвестиційної інфраструктури оцінюється числом підрядних будівельних компаній, обсягом місцевого виробництва основних будівельних матеріалів, виробництвом енергетичних ресурсів на душу населення, щільністю залізничних колій, щільністю автомобільних шляхів.

Демографічну характеристику визначають питома вага населення регіону в загальній чисельності жителів України, співвідношення міського і сільського населення, питома вага населення, зайнятого в суспільному виробництві, рівень кваліфікації робітників.

Розвиток ринкових відносин характеризується питомою вагою приватизованих підприємств і підприємств з недержавною формою власності у загальній їх кількості, чисельністю підприємств з іноземними інвестиціями, банківських установ, страхових компаній, товарних бірж.

Інвестиційна привабливість підприємства Інвестиційна привабливість підприємства - це інтегральна характеристика окремих підприємств як об'єктів майбутнього інвестування з позицій перспективності розвитку, обсягів і перспектив збуту продукції, ефективності використання активів, їх ліквідності, стану платоспроможності і фінансової стану. Для оцінки інвестиційної привабливості можуть бути використані різні фінансові коефіцієнти. Їх склад визначається виходячи з цілей і глибини аналізу фінансового стану. Такими синтетичними показниками є оборотність активів, прибутковість капіталу, фінансова стабільність, ліквідність активів і ін.

Інвестиційна діяльність м.Рівне

Інвестиційною діяльністю в м. Рівне займеться „управління зовнішньоекономічної інвестиційної діяльності та підприємництва”

Перед управлінням стоять об’ємні та досить різноманітні завдання, зокрема це: розробка та реалізація цільових інвестиційних програм з питань соціально-економічного розвитку міста та розвитку підприємництва;

аналіз та сприяння розвитку підприємництва і зовнішньоекономічним зв’язкам підприємств, установ та організацій;

координація роботи, пов’язаної з розвитком підприємництва та залученням інвестицій.

Інвестиційні проекти

- Установка з виробництва янтарної та глутарової кислот на ВАТ “Рівнеазот” Мета проекту - отримання нових видів органічних продуктів.

Організаційно-правова форма: приватне підприємство, відкрите акціонерне товариство.

У результаті здійснення проекту будуть отримуватись янтарна та глутарова кислоти з відходів виробництва адипінової кислоти. Це цінні продукти для органічного синтезу.

Прогнозовані ринки збуту продукції - європейські країни.

Місце розташування об’єкта за проектом - промисловий майданчик ВАТ «Рівнеазот». Участь підприємства у проекті - виробничі приміщення та обладнання.

Потреба в залучених коштах - основні засоби вартістю 5,0 млн. грн.

Термін реалізації проекту - 1 рік.

Термін окупності - 1,5 року.

Форма співпраці - освоєння інвестицій. Уже заключено договір на розробку робочого проекту.

- Виробництво вапняково-аміачної селітри на ВАТ “Рівнеазот”

Мета проекту - виробництво нового виду добрив.

Організаційно-правова форма: приватне підприємство, відкрите акціонерне товариство.

У результаті здійснення проекту буде отримуватись вапняково-аміачна селітра - новий вид азотних добрив, адаптований до зони Полісся, яка не закислює ґрунти.

Прогнозовані ринки збуту продукції - регіони України, європейські країни, Росія.

Місце розташування об’єкта за проектом - промисловий майданчик ВАТ “Рівнеазот”.

Участь підприємства у проекті - потужності з виробництва складних мінеральних добрив.

Потреба в залучених коштах - 4,0 млн. Грн. на основні засоби.

Термін реалізації проекту - 1 рік.

Термін окупності - 0,5 року.

Форма співпраці - освоєння інвестицій.

- Безкомпресорна подача природного газу на ВАТ “Рівнеазот” Мета проекту - економія електроенергії, здешевлення собівартості продукції.

Організаційно-правова форма: приватне підприємство, відкрите акціонерне товариство.

У результаті здійснення проекту буде здешевлене виробництво аміаку – основної продукції “Рівнеазоту” за рахунок подачі природного газу без включення компресорів.

Ринки збуту цієї продукції - регіони України; Європейські країни.

Місце розташування об’єкту за проектом - промисловий майданчик ВАТ “Рівнеазот”.

Участь підприємства у проекті - виробництво аміаку, проектування.

Потреба в залучених коштах - 4,5 млн. грн. на основні засоби.

Термін реалізації проекту - 1 рік.

Термін окупності - 3 роки.

Форма співпраці - освоєння інвестицій.

Розробляється проект, є техніко-економічне обґрунтування. - Будівництво вулиці Черняка Мета проекту: поліпшити транспортне забезпечення мікрорайону «Північний»

Обґрунтування проекту: вулиця Черняка знаходиться в північній частині м.Рівне і належить до магістралей районного значення. Вона повністю забудована. Згідно з планом забудови міста вул. Черняка в перспективі повинна мати вихід на об’їзну автодорогу. У зв’язку з великою чисельністю населення мікрорайону “Північний” (40 тис.чол.), виникає проблема щодо транспортного забезпечення даного мікрорайону. Для вирішення цього питання необхідно здійснити будівництво вул. Черняка на ділянці від вул. Коновальця до вул. Будівельників, оскільки зараз на цьому проміжку відсутня дорога.

Кошторисна вартість: кільцева автомобільна розв’язка на перехресті вул. Черняка – Гагаріна – Грушевського – 437,6 тис.грн.

Роботи з будівництва вул. Черняка – 983,25 тис. грн.

Термін впровадження – 2003 – 2005 роки.

- Будівництво міні-котелень на базі дитячих садків та шкіл м. Рівне Мета проекту: скоротити витрати на теплозабезпечення закладів освіти, поліпшити його якість та сприяти енергозбереженню.

Будівництво міні-котелень у дошкільних закладах та школах необхідно щодо забезпечення належних умов їх функціонування.

Перелік заходів проекту:

- розробка технічної документації;

- будівництво та обслуговування міні-котелень.

Результати проекту будівництва міні-котелень у закладах освіти – економія енергоносіїв та коштів.

Цільові групи проекту - загальноосвітні та дошкільні заклади освіти м. Рівне.

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту та джерела фінансування.

Загальна вартість проекту - 5 530 000 грн.:

- кошти інвесторів – 5 000 000 грн.

- кошти місцевого бюджету - 500 000 грн.

- кошти організацій-партнерів – З0 000 грн.

Організації-партнери, співвиконавці проекту: Рівненська міська рада, Управління освіти, Рівненський регіональний бізнес-центр.

- Комплексна переробка твердих побутових відходів Мета проекту: зменшити кількість відходів, продовжити термін експлуатації міського сміттєзвалища, збільшити надходження до міського бюджету.

Проект передбачає вирішення проблеми сміття в місті Рівне за рахунок впровадження комплексної системи збору, знешкодження, сортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів та демонополізацію ринку утилізації відходів із залученням комерційних структур.

Підставою для розробки проекту є реалізація міської Програми дій щодо поводження з твердими побутовими відходами на 2003-2005 роки, затвердженої рішенням міськвиконкому від 08.04.2003 р., яка є складовою частиною програми соціально-економічного розвитку міста.

Перелік етапів та заходів проекту.

1 етап. Розробка техніко-економічного обґрунтування, уточнення та систематизація даних щодо якісного та кількісного складу твердих побутових відходів, розробка механізму роздільного збирання і сортування ТПВ; розробка концепції управління ТПВ, прогноз основних напрямів щодо поводження з відходами на п’ять років та визначення джерел і форм фінансування.

2 етап. Розробка програми комплексного підходу щодо збору, сортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів, проведення соціальної реклами, визначення кошторисної вартості реалізації Програми.

3 етап. Впровадження схеми санітарної очистки міста, придбання та встановлення сучасного обладнання для збору сміття (євроконтейнери); заміна парку спеціалізованого автотранспорту універсальними сміттєвозами, що здійснюють мийку контейнерів та їх дезінфекцію; запровадження системи закупівлі відходів як вторинної сировини; виконання природоохоронних заходів щодо безпечного захоронення відходів на міському сміттєзвалювальному полігоні; створення підприємств у сфері поводження з відходами.

4 етап. Будівництво комплексу із сортування, переробки та утилізації відходів.

Результати проекту:

- поліпшення санітарно-екологічного стану міста;

- зменшення кількості відходів за рахунок вилучення різних видів вторсировини;

- продовження терміну експлуатації міського сміттєзвалювального полігону й підвищення його екологічної та пожежної безпеки;

- організація переробних підприємств; - збільшення надходжень до бюджету міста, створення нових робочих місць.

Цільові групи проекту: територіальна громада, комунальні служби міста, наукові заклади, підприємницькі структури міста, громадські організації.

Обсяг коштів та джерела фінансування проекту - 2 млн. грн.:

1 етап - 30,0 тис. грн. - кошти міського природоохоронного фонду;

2 етап - 70,0 тис. грн. - кошти міського бюджету та іноземних донорських організацій.

3 етап - 1 млн. 900 тис. грн. - кошти іноземних інвесторів.

- Забезпечення рівних умов конкуренції на ринку транспортних послуг та поліпшення стану пасажирських перевезень електротранспортом мешканців мікрорайону «Північний»