Смекни!
smekni.com

Аналіз соціально-економічного розвитку міста Рівне (стр. 9 из 9)

Мета проекту: поліпшити транспортне забезпечення мікрорайону «Північний».

Перелік заходів проекту: виготовлення проектно-кошторисної документації на подовження тролейбусних маршрутів від зупинки «Молокозавод» на вул. Черняка до вул. Коновальця; будівництво нової тролейбусної лінії та введення в експлуатацію тягової трансформаторної підстанції.

Результати проекту:

- задоволення потреб населення та працівників підприємств мікрорайону «Північний» у пасажирських перевезеннях тролейбусами; - поліпшення екологічної ситуації; - упорядкування системи надання компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Цільові групи проекту: населення та працівники підприємств мікрорайону «Північний».

Організації-партнери проекту, співвиконавці проекту: Рівненська міська рада, управління транспорту і зв’язку, управління капітального будівництва, управління житлово-комунального господарства, КП «Рівнеелектроавтотранс», ВАТ “Укркомундорпроект».

Обсяг коштів для реалізації проекту та джерела його фінансування: кошти співвиконавців проекту - 526,0 тис. грн.; кошти інвесторів - 1 000 000 грн.

- Зменшення викидів парникових газів шляхом підвищення енергоефективності в системах централізованого водопостачання КТП «Комуненергія»

Мета проекту: скорочення споживання палива шляхом модернізації системи теплопостачання; підвищення енергоефективності як у системі теплопостачання, так і в її споживачів – міських будівлях; скорочення забруднюючих викидів у довкілля.

Техніко-економічне обґрунтування.

Відповідні оцінки були розроблені для генеруючих потужностей системи теплопостачання (районних, квартальних, малих котелень), системи транспортування тепла (тепломереж, центральних теплопунктів) та споживачів (житлових, громадських та приватних будівель). Загальна кількість котелень – 45 із сумарною встановленою потужністю 718 Гкал/год; загальна довжина тепломереж в однотрубному розрахунку – 418 км; кількість центральних теплопунктів – 69.

Розроблено узагальнену характеристику проекту системи теплопостачання на прикладі котельні на вул.Київській, 6.

Джерела фінансування:

- внесок міста та КТП “Комуненергія” передбачено за рахунок коштів міської Програми з енергозбереження (до 2010 року), бюджетних видатків міста на енергозбереження і середньорічних фактичних витрат КТП на підтримання системи теплопостачання в робочому стані (капремонти, заміна аварійних ділянок тепломереж);

- фінансування з боку ЕСКО передбачається за рахунок реінвестування частини отриманого прибутку;

- участь Європейського банку з реконструкції та розвитку (ЄБРР) передбачено як однієї з організацій-виконавців проектів ТЕФ.

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту – 125600 тис.грн.

Термін впровадження – 2002 – 2007 роки.

- Розробка та реалізація програми капітального ремонту стадіону «Авангард» у місті Рівне відповідно до міжнародних стандартів Мета проекту: привести стадіону «Авангард» відповідно до міжнародних стандартів.

Капітальний ремонт стадіону «Авангард» потрібен для: створення умов проведення тренувальних занять, у тому числі для членів збірної команди України; роботи центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»; проведення змагань міжнародного рівня.

Перелік заходів проекту:

- капітальний ремонт підтрибунних приміщень;

- придбання сучасного спортивного інвентарю та обладнання;

- забезпечення спеціальним сучасним покриттям бігових доріжок та легкоатлетичних секторів;

- облаштування індивідуальних сидінь для глядачів та навісу над ними.

Результати проекту: створення умов для занять фізичною культурою різних верств населення з різним рівнем підготовленості в центрі фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»; підвищення рівня майстерності спортсменів, які представляють країну на міжнародних змаганнях та збільшення кількості таких спортсменів; зацікавлення, залучення усіх верств населення до відвідування змагань.

Цільові групи проекту: спортсмени, спортсмени-інваліди, люди різного віку та різного рівня спортивної підготовки, інваліди, діти-сироти, діти з малозабезпечених, багатодітних та неповних сімей.

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту, та джерела його фінансування:

- кошти інвесторів - 1 млн. грн., - кошти бюджету розвитку міста - 1 млн. грн.

Організації-партнери, співвиконавці проекту: Рівненська міська рада. Міська влада робить усе можливе для створення в Рівному такого бізнес-середовища, яке б сприяло кожному конкретному підприємцю, примушувало його думати на перспективу та не боятися вкладати кошти у розвиток власного бізнесу. У результаті такої діяльності станом на 01.01.04 року зареєстровано 28409 суб’єктів підприємницької діяльності (за мінусом ліквідованих), з них юридичних осіб - 6615, та фізичних осіб - 21794. Кількість зареєстрованих суб’єктів малого підприємництва порівняно з 2002 роком зросла на 2050 одиниць. Вагомим показником діяльності суб’єктів підприємництва є надходження до місцевого бюджету. Так, станом на 01.01.2004 року надходження до місцевого бюджету від діяльності суб’єктів малого та середнього бізнесу склали 35,6 млн. грн., що становить 33% від загальних надходжень бюджету.

Управлінням розроблений «Проект інвестиційної програми міста Рівне на 2003 -2010 роки».

Проект програми націлений на вирішення проблем комунального характеру та містить 7 (сім) проектів загальною вартістю 169,5 млн. грн. На даний час готуються додаткові пріоритетні для міста проекти, котрі мають вноситись в Проект Інвестиційної програми міста Рівне на 2003 - 2010 роки. Для рекламно-інформаційного забезпечення суб’єктів підприємництва та потенційних партнерів, управлінням був підготовлений до випуску цей довідник про економічний потенціал, пріоритети розвитку та інвестиційну привабливість міста.

Розроблена та втілюється в життя Програма розвитку малого підприємництва на 2003-2004 роки. У її рамках створено єдиний реєстраційний центр для спрощення реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, тепер час такої реєстрації становить від 3 до 10 днів. У місті підготовлені інвестиційні проекти та команда людей, що зможе реалізувати ці проекти. Визначено пріоритетні напрямки розвитку міста та участь органів місцевої влади в реалізації проектів по цих напрямах.

Ми твердо переконані, що життя міста неможливе в автономному режимі. І тому наше завдання всіляко сприяти інтеграції в міжнародну економічну спільноту через систему співробітництва і взаємного зацікавлення партнерів.

Список використаної літератури:

1. Батрименко В. І. Моделі місцевого самоврядування: світовий досвід і Україна. К., 1988. ст. 265-270.

2. Гордей О.Д. Моделі державного регулювання добробуту населення./. Фінанси України -2003р. №11 ст. 51-57

3. Гурне Б. Державне управління. К., 2000. ст. 158-165.

4. Державне регулювання економіки: Навч. Посібник/ С.М. Чистов, А.Є. Никофоров, Т.Ф. Куценко та ін. – К.: КНЕУ, 2000р. – 316ст.

5. Колесникова И.И. Соціально – економическая статистика./ Учеб.пособие Москва ООО “Новое знание” 2002г.- 250 ст.

6. Михасюк І., Мельник А., Крупка М. Державне регулювання економіки/ За ред. Д-ра.екон.наук,проф,акад АН Вищої школи України І.Р. Михасюка./. –Львівський Національний Університет ім. І.Франка. Львів: ”Українські технології ”, 1999р. – 640 ст.

7. Нехайчук Ю., Кущевой Д. Особливості державного регулювання регіональної економіки./ Економіст 2002р. № 3 ст. 67-69.

8. Стельмащук А.М. Державне регулювання економіки: Навч. посібник – Тернопіль: Астан, 2001р. – 362 ст.

9. Чухно А. Актуальні проблеми стратегії економічного і соціального розвитку на сучасному етапі. / Економіка України 2004р. №4 ст. 15-24.

10. Конспект лекцій