Смекни!
smekni.com

Проектування логістичних систем промислового підприємства (стр. 4 из 12)

· оцінка вартості реалізованих робіт (послуг) за фактичною собівартістю;

· облік витрат у розрізі економічних елементів;

· визначення фактичної собівартості продукції та напівфабрикатів власного виробництва в багатоперероблюючому виробництві з урахуванням фактичної собівартості виробництва і складських запасів попередніх періодів;

· оцінка витрат напівфабрикатів для наступного переділу за фактичною собівартістю;

· оцінка складських запасів продукції та напівфабрикатів з фактичної собівартості;

· оцінка собівартості реалізованої продукції за фактичною собівартістю;

· скорочення терміну закриття періоду.

Фінанси

У даній області система дозволяє вирішувати такі завдання, як [18]:

· ведення Головної бухгалтерської книги;

· облік доходів і витрат;

· облік ПДВ;

· ведення системи кореспонденції рахунків;

· формування зовнішньої і внутрішньої бухгалтерської звітності;

· обмін даними із зовнішніми системами;

· фінансовий менеджмент - управління готівкою.

Результати впровадження

Впровадження рішення SAP дозволило охопити практично всі господарські і виробничі бізнес процеси ВАТ "Ена". Системою забезпечується наскрізний процес обробки інформації - реєстрація первинних документів з постачання матеріалів і послуг - списання їх на собівартість виробленої продукції - оформлення документів на відвантаження - фактурування і, в кінцевому підсумку, отримання бухгалтерського балансу.

У ході проекту впровадження було виконано детальне тестування процесів, проведено аналіз використовуваних на підприємстві даних, сформовані інструкції і запроваджено стандарти і розробки робочих процесів в рамках нової інформаційної системи.

В результаті впровадження рішення SAP підприємство вийшло на новий рівень інформативності - тепер управлінські рішення приймаються на основі оперативної і достовірної інформації.

Результатами виконаного проекту можна вважати [18]:

· автоматизацію планування потреби в матеріалах;

· автоматизацію календарного планування, включаючи розрахунок завантаження потужностей в рамках основного виробництва;

· автоматизацію розрахунку і аналізу собівартості продукції, а також детального аналізу витрат по виділеним місцям виникнення витрат;

· забезпечення керівництва підприємства повною й достовірною інформацією щодо запасів в режимі реального часу;

· автоматизацію управління збутом, націленого на своєчасне виконання кожного замовлення;

· забезпечення оперативного контролю дебіторської та кредиторської (у тому числі авансованої) заборгованості за матеріалами і продукції основного виробництва.

· забезпечення автоматичного відображення в бухгалтерському обліку руху матеріалів, напівфабрикатів та готової продукції виробництва в кількісному і вартісному виразі у відповідності з виробничим процесом - від надходження на склад до відвантаження споживачам;

· забезпечення централізованого ведення довідників матеріалів та послуг, специфікацій, технологічних карт, робочих місць.

Таким чином провадження SAP ERP дозволило підприємству не лише якісно поліпшити ключові бізнес-процеси, але і підвищити поінформованість та зацікавленість співробітників підрозділів, зробити їх взаємодія узгодженим та ефективним, зросла відповідальність персоналу основного виробництва за кінцеві результати діяльності підприємства за рахунок делегування повноважень на оперативний рівень управління; подальше розвиток системи управління підприємством буде відбуватися в напрямку детального освоєння вже впровадженої функціональності та впровадження нових компонентів.


2. ПРОЕКТУВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ

2.1 Визначення та аналіз логістичних проблем, ситуацій та завдань

Акціонерне товариство закритого типу «Харківмаш» - правонаступник територіального Управління матеріально-технічного забезпечення продукцією машинобудування «Харківмашоптторг».

Протягом останніх 5 років АТЗТ «Харківмаш» активно розвиває власну виробничу програму, постійно нарощуючи обсяг поставок устаткування свого виробництва.

Основні напрями виробничої діяльності АТЗТ «Харківмаш»:

- виробництво запасних частин до насосів, надання послуг з ревізії і ремонту насосних агрегатів;

- виробництво нафтових насосів;

- виробництво установок гідроочищення і надання послуг з очищення різних поверхонь;

- спільне виробництво підземних ємкостей та комплектація їх напівпогруженими насосами;

- спільне виробництво блокових насосних установок;

- спільне виробництво апаратури автоматизації дизельних агрегатів.

Створений на базі підприємства науково-технічний центр проводить роботи з модернізації і створення нових типів насосного устаткування. Розробляє устаткування для нових технологій переробки харчових продуктів і нових будівельних матеріалів. У перспективі АТЗТ «Харківмаш» планує освоїти випуск хімічних насосів, а також продовжувати роботи з удосконалення конструкцій вже існуючих зразків.

Основні види діяльності АТЗТ «Харківмаш»:

АТЗТ «Харківмаш» є виробником та постачальником широкого спектру обладнання виробничо-технічного призначення для підприємств нафтодобувної та нафтопереробної промисловості, гідро- та теплоенергетики, комунального господарства.

АТЗТ «Харківмаш» виробляє:

- Нафтові насоси типу НК та НКВ;

- насоси для води типу ПЕ, СЕ, КсВ, ЦН, ВВН;

- запасні частини для насосів різних типів;

- виконує ремонт насосних агрегатів.

АТЗТ «Харківмаш» постачає:

- насосні агрегати;

- вентилятори та компресори;

- електродвигуни;

- сталеві канати, троси;

- теплообмінне обладнання;

- запорну арматуру;

- кабельно-провідникова продукція;

- торцеві ущільнення, пластинчасті муфти.

На початковому етапі проектування логістичних систем визначимо та проаналізуємо проблеми підприємства АТЗТ «Харківмаш». Для цього проведемо внутрішній, зовнішній і технологічний логістичний аналіз. Результати аналізу оформимо у вигляді таблиць 2.1- 2.3.

логістичний система промисловість впровадження

Таблиця 2.1 - Внутрішній аналіз логістичної діяльності підприємства

Питання по внутрішньому аналізу Ситуація на підприємстві
Обслуговування споживачів
Процеси
Які існують інформаційні потоки?Яка поточна структура замовлень і як вона змінюється? В АТЗТ «Харківмаш» інформаційні потоки отримують за допомогою факсу, Інтернету, телефону та договорами між підприємствами, в яких зазначені відомості про замовлення; попереднє повідомлення про майбутнє прибуття вантажу; кількісні і якісні параметри матеріального потоку; інформація про результати приймання вантажу по кількості і якості, різноманітні претензії і підтвердження.
Рішення
Як організовано отримання замовлень? Замовлення можна отримати по телефону, через факс, Інтернет, шляхом особистих зустрічей з клієнтами, внаслідок відряджень.
Як приймають рішення про джерела замовлень? У роботі з постійними клієнтами джерелами замовлень є факс та телефон, з новими клієнтами - особисті зустрічі та відрядження, а коли мова йде про досить об’ємні замовлення то джерелами виступають виставки та участь у тендерах.
Що роблять, коли замовлення не можна виконати через відсутність запасів? Підприємство завжди має необхідний розмір страхових запасів, в результаті чого таких проблем не виникає.
Показники
Які ключові показники рівня обслуговування споживачів? Яка система їх оцінки? Обслуговування споживачів - це процес створення в логістичному ланцюжку істотних вигод, що містять додану вартість, при підтримці витрат на ефективному рівні.На підприємстві існує три показники рівня сервісу: доступність (вірогідність дефіциту, повнота охвату замовленнями.норма насичення попиту), функціональність (швидкість, безперебійність, гнучкість, рівень браку/усунення недоліків), надійність (змінні параметри, одиниці вимірювання і оцінна база). У кінці певного періоду підприємство аналізує відгуки споживачів про рівень сервісу. Зауваження приймаються до уваги і в подальшому їх намагаються усунути.
Управління матеріальними потоками
Процеси
Які існують матеріальні потоки, що проходять через заводи і розподільні центри? Через заводи та розподільні центри проходять такі матеріальні потоки: сировина, матеріали, комплектуючі та напівфабрикати для насосів, вентиляторів, запірної арматури, калориферів та ін.
Які процеси здійснюються на кожному заводі і в кожному розподільному центрі? На кожному заводі і в кожному розподільному центрі здійснюються такі процеси: приймання товарів на склад, розміщення, поповнення зони відбору, комплектація замовлень філіалів і клієнтів для відвантаження з складу (підбір, контроль і упаковка замовлень), відвантаження скомплектованих замовлень. Також виділяють допоміжні процеси: інвентаризація, робота з браком, поверненнями і претензійна робота з постачальниками і клієнтами.
Рішення
Які головні обмеження, обумовлені наявними виробничими складськими потужностями? Підприємство має такі складські приміщення: теплі (капітатальні) склади – 2760 м2; металеві (неопалювальні) склади – 2700 м2; криті навіси - 1450 м2; склад ГСМ – 50 м2. Виробничі приміщення (цех з агрегатації) – 430 м2. Тому підприємство має можливість зберігати матеріальні ресурси (сировину, напівфабрикати, комплектуючі, готову продукцію та ін.) в залежності від умов зберігання, але в обмеженій кількості.
Як складаються виробничі плани і графіки? Основний виробничий план-графік (Master Production Plan - MPS) складається на основі виробничого плану, як правило, на три, шість місяців або на рік залежно від природи виробничих процесів. MPS виражається в об'ємних показниках продукції, що реально випускається, і розробляється відповідно до маркетингового плану, пророчого, що повинне бути проведене і продане або на основі прогнозу, підтверджених клієнтських замовлень, або їх комбінації. Як правило, в той же час здійснюється попередня оцінка виробничих потужностей (RCCP - Rought-Cut-Capacity-Planning) для визначення можливості виконання заданих показників виробництва з використанням доступних в даний час устаткування і трудових ресурсів.
Показники
Які ключові показники ефективності управління матеріальними потоками?Яка система їх оцінки? На підприємстві ключові показники ефективності управління матеріальними потоками умовно розділяють на дві групи: показники, що характеризують рух матеріального потоку (виконання зобов'язань за термінами, тривалість періоду виконання замовлення, інтервал запізнювання реакції на зміни попиту, рівень гнучкості і ритмічності виробництва.), і показники, зв'язані з використанням матеріального потоку (надійність системи управління, ефективність використання інформаційних потоків, величина запасів сировини, незавершеного виробництва і готової продукції, оборотність матеріальних запасів). Оцінка динаміки даних показників і чинників, що викликали їх зміни, дозволять визначити ефективність просування матеріальних потоків у виробничій системі.
Транспортування
Процеси
Що таке супровідна транспортна документація? При перевезенні вантажів необхідні такі документи: - шляховий лист, - товарно-транспортна накладна на вантаж, що перевозиться.
Як розподіляються замовлення і партії відправок за вагою і як вони відрізняються? На підприємстві вантажі, які подаються для перевезення, класифікують за такими ознаками: вид продукції, фізичний стан, наявність тари, спосіб вантаження і розвантаження, специфічні властивості, маса та габарити. Але підприємство цю функцію (транспортування) передає на аутсорсинг.
Яким є інформаційний супровід перевезення? Повідомлення про замовлення, товарно-транспортна накладна на вантаж, що перевозиться, підтвердження про доставку замовлення до кінцевого пункту.
Які види транспорту використовуються в даний час? Перелік власного транспорту АТЗТ «Харківмаш» невеликий, а саме: електрокари (вантажопідйомністю 1т та 5т), рафік. Підприємство має свою власну ж/д гілку, а також ж/д рампу, що дозволяє розвантажувати вагони з товаром поряд зі складом. Частіше всього у вагонах перевозять продукцію із-за кордону.
Рішення
Як вибирають вид транспорту і перевізника для кожної відправки? Оптимізуючи затрати, АТЗТ «Харківмаш» користується послугами автоперевізників. Транспортних компаній дуже багато, і тому, для виконання кожного замовлення розглядається різний транспорт (в залежності від виду продукції, що перевозиться; фізичного стану; наявності тари; способу вантаження і розвантаження; специфічних властивостей; маси та габариту).
Показники
Як оцінюють роботу перевізника? Роботу перевізника можна оцінити, проаналізувавши його діяльність по таким показникам: надійність часу доставки, втрати і розкрадання вантажу (збереження вантажу), фінансова стабільність перевізника, тариф на перевезення, загальний час транзиту «від дверей до дверей»
Складське господарство
Процеси
Які наявні складські потужності й технології і як вони використовуються? Підприємство має такі складські приміщення: теплі (капітатальні) склади – 2760 м2; металеві (неопалювальні) склади – 2700 м2; криті навіси - 1450 м2; склад ГСМ – 50 м2. Для переміщення продукції використовуються електрокари (вантажопідйомністю 1т та 5т), склад механізований.
Який асортимент продукції зберігається на кожному складі? Сировина, допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та готова продукція (насоси, вентилятори, запірна арматура, калорифери та ін.) на складі зберігаються строго по видах і розмірах. СМК, не відповідні вимогам нормативної документації на них, поміщаються в ізолятор браку.
Які операції зі зберігання, вантажопереробки та ін., що створюють додану вартість, виконуються або можуть виконуватися на кожному складі? Зборка та комплектація продукції.
Рішення
Як і які рішення приймають ті, хто відповідає за вантажопереробку? Завідуючий складом, згідно посадової інструкції, приймає рішення про сортування продукції та її переміщення у місця зберігання
Як здійснюється зберігання запасів і підбірка відправок? По індивідуальній відбірці.
Показники
Які ключові показники ефективності складських операцій? Яка система їх оцінки? Ключові показники функціонування складських операцій на підприємстві: пропускна спроможність (пропускна спроможність за період, пропускна спроможність прийомки за період, пропускна спроможність за видами товару і способу прийомки/відвантаження за період та ін.), зберігання (місткість зберігання за товарними/технологічними групами, місткість зберігання в технологічних зонах складу), використання логістичних потужностей (коефіцієнт використання площ, питома пропускна спроможність складу за період з розрахунку на одиницю площі або об'єму складу) та ін.
Які відносні показники економічної ефективності кожного складу? Система показників відсутня.
Управління запасами
Процеси
Які існуючі запаси сприяють збільшенню доданої вартості? Запаси підприємства, що зберігаються на складах, задовольняють 99% замовлень. І тому замовлення виконуються своєчасно.
Рішення
Як приймаються рішення про управління запасами? При прийнятті рішень про управління запасами на підприємстві відсутній науковий підхід.
Показники
Які ключові показники ефективності управління запасами? Ключові показники ефективності управління запасами: повне задоволення споживчого попиту, оборотність запасів, оптимальний розмір замовлення, середній рівень запасу.
У що обходиться компанії утримання запасів? Яка система їх оцінки? Запаси підприємства – це «заморожені кошти», тому воно прагне утримувати об’єм запасів на рівні гарантійного (своєчасно відвантажувати продукцію клієнтам).

Таблиця 2.2 - Аналіз зовнішніх факторів: найважливіші питання