Смекни!
smekni.com

Проектування логістичних систем промислового підприємства (стр. 5 из 12)

Питання по зовнішньому аналізу Ситуація на підприємстві
Постачальники
Ринкові тенденції
Які послуги з доданою вартістю надають постачальники? Постачальники надають такі послуги: упакування, додаткова обробка, комплектація наборів запчастин для насосів, вентиляторів, запірної арматури та ін..
Можливості компанії
Які «вузькі місця» виникають при взаємодії з наявними постачальниками? При взаємодії з наявними постачальниками виникають такі «вузькі місця»: несвоєчасність поставки, втрати і розкрадання вантажу (не збереження вантажу).
Які можливості компанії самостійно здійснювати послуги з доданою вартістю або передавати їх виконання іншій компанії? Підприємство може самостійно перевозити продукцію своїм транспортом, але для цього не має необхідних транспортних засобів, тому ця послуга передана на аутсорсинг; гарантійне та післягарантійне обслуговування.
Можливості конкурентів
Що роблять конкуренти для вдосконалення обміну з постачальниками товарно-матеріальними і інформаційними потоками? Налагоджують міжособистісні зв’язки.
Як можна змінити нинішні господарські процеси, враховуючи кількість постачальників, вартісні характеристики і результати діяльності? Необхідно в певний період часу переглядати результати діяльності різних постачальників, їх вартісні характеристики, та виділяти найкращих.
Споживачі
Ринкові тенденції
Як з часом змінюється структура замовлення? Споживачі стають більш вибагливими, у замовленнях прописують вимоги (щодо упакування, термінів поставок та ін.), за рахунок чого змінюється структура замовлення. Замовлення оформлюється в спеціальному бланку.
Можливості компанії
Які критерії визначають статус ключового споживача? Об’єм замовлення, періодичність замовлення та вид оплати визначають статус ключового споживача.
Які функції компанія може передати клієнтам і які взяти на себе для підвищення ефективності логістики? Компанія може передати клієнтам можливість самостійно транспортувати продукцію, а не передавати на аутсорсинг.
Як оцінюють клієнти роботу компанії за власними критеріями? Клієнти звертають велику увагу на сервісне обслуговування, якість продукції, терміни поставки, ціну товару, доля виконання замовлення та ін.
Можливості конкурентів
Які послуги конкуренти надають клієнтам компанії? Конкуренти мають спеціалістів, які займаються установленням обладнання. Доставка продукції на своєму трансорті.
Як оцінюють клієнти роботу компанії за власними критеріями? Клієнти звертають велику увагу на сервісне обслуговування, якість продукції, терміни поставки, ціну товару, доля виконання замовлення та ін.
Кінцеві споживачі
Ринкові тенденції
Як змінюються довгострокові вподобання покупців, що стосується таких логістичних характеристик продукту, як розмір покупки, упаковка, якість продукту і доставка товарів додому? Вподобання покупців з часом змінюються таким чином: упаковка має бути надійнішою, здатної захистити товар від будь-яких пошкоджень; якість товару повинна покращуватися, а ні в якому разі погіршуватися; доставка товарів повинна здійснюватися безкоштовно, за рахунок компанії. Розмір покупки залежить від потреби споживачів, а не від вподобань.
Як змінюється поведінка і вподобання покупців? Споживач, накопичивши достатній досвід та знання, віддає певні переваги одній або декільком знайомим маркам. Процес вибору спрощений і повторюється після вельми нетривалого інформаційного пошуку або зовсім без такого.
Можливості компанії
Чим може відповісти компанія на зміну поведінки і переваг покупців? Постійно розширює спектр своєї діяльності. Надає додаткові послуги для залучення клієнтів.
Можливості конкурентів
Як реагують конкуренти на зміну поведінки в плані вибору місця і часу і критерію покупки? В цілому, конкуренти дотримуються тієї ж стратегії конкурентноздатності, що й підприємство..

Таблиця 2.3 - Технологічний аналіз логістичної діяльності підприємства