Смекни!
smekni.com

Проектування логістичних систем промислового підприємства (стр. 6 из 12)

Технології, що використовуються Передові технології
Прогнозування
Прогнозування підприємства відбувається за допомогою альтернативного (новаторського) пошукового прогнозування. NetWORKS DEMAND (прогнозування попиту на основі різноманітних алгоритмів і методологій для всіх типів товарів з нерівномірним попитом, з постійним попитом, з коротким життєвим циклом, сезонних, трендових, спонтанного попиту - по всьому ланцюжку створення цінності).Системи класу МRP II: модуль прогнозування, планування продажів і виробництва, планування потреб в матеріалах, планування постачань, планування виробничих потужностей, планування ресурсів розподілу, планування і контроль виробничих операцій, фінансове планування, моделювання та ін. Стат-графік.Аналогове моделювання тенденцій ринку.
Отримання замовлень
Замовлення отримуються за допомогою електронних каталогів, факсу, почти, телефонних переговорів, в ручному режимі, а також за рахунок особистісних зустрічей. Електронний каталог.ERP, EDI.Електронна комерція.Програмний продукт 1С.
Обробка замовлень
Замовлення опрацьовують вручну та за допомогою програмного продукту 1С. Система EDI, програмне забезпечення якої спочатку обробляє інформацію, потім переводить її в «читабельний формат».
Планування потреб
Метод економічного аналізу, нормативний та балансовий методи. ERP, МRP, МRP II.
Документообіг
На підприємстві існує бумажний документообіг, програмний продукт 1С. Віртуалізація документообігу за допомогою EDI, програма 1С.
Складські операції
Склад на підприємстві механізований, для переміщення продукції використовуються електрокари. На всі товари, які зберігаються на складі, вішається бірка. Штрих-кодування, голосові технології, WMS (Warehouse Management System) - автоматизована система програм складського обліку.
Транспортування
Підприємство заключає короткострокові договори з перевізниками, так як функцію транспортування передано на аутсорсинг. Системи GPS-моніторингу та навігації.
Підтримка прийняття рішень
Рішення на підприємстві приймаються за допомогою систематизованих баз даних. Експертна система (ЕС) - комп'ютерна програма, здатна частково замінити фахівця-експерта в рішенні проблемної ситуації. Автоматизована система управління (АСУ) - комплекс апаратних і програмних засобів, призначений для управління різними процесами в рамках технологічного процесу, виробництва, підприємства.Система підтримки прийняття рішень (СППР) - комп'ютерна автоматизована система, метою якої є допомога людям, що приймають рішення в складних умовах для повного і об'єктивного аналізу предметної діяльності.

Проаналізувавши таблиці 2.1.1 – 2.1.3 можна зробити висновок: на АТЗТ «Харківмаш» інформацію про замовлення отримують за допомогою телефону, через факс, Інтернет, шляхом особистих зустрічей з клієнтами, внаслідок відряджень. Через заводи та розподільні центри підприємства проходять такі матеріальні потоки: сировина, матеріали, комплектуючі та напівфабрикати для насосів, вентиляторів, запірної арматури, калориферів та ін. Для перевезення сировини, продукції, комплектуючих та доставки ГП споживачу АТЗТ «Харківмаш» використовує послуги транспортних компаній, тобто передає транспортування на аутсорсинг.

Постачальники сировини, комплектуючих, напівфабрикатів надають такі послуги з доданою вартістю: упакування, додаткова обробка, комплектація наборів запчастин для насосів, вентиляторів, запірної арматури та ін.. АТЗТ «Харківмаш» досить відповідально відноситься до кожного споживача, для кожного знаходить свій підхід, для постійних клієнтів існують знижки, тобто намагаються задовольнити потреби кожного.

Для ефективного функціонування підрозділів підприємства АТЗТ «Харківмаш» використовує різні технології, які хоч і не є передовими, але допомагають виконувати ряд функцій: робити прогнози, отримувати та обробляти замовлення, планувати потреби та ін.

2.2 Аналіз витрат логістичних процесів

Витрати логістичних процесів є взаємозалежними. Логістичні рішення в транспортуванні можуть мати вплив на витрати утримання запасів, пакувальні витрати, рівень обслуговування клієнта. Логістичні рішенні в управлінні запасами впливають передусім на рівень обслуговування клієнта, витрати постачання, транспортні та складські витрати. Логістичні рішення в складському господарстві знаходять відображення у витратах утримання запасів, транспортних витратах, витратах виробництва та у рівні обслуговування клієнта. Названі взаємозалежності логістичних витрат генеровані конфліктом часткових цілей (цілей усередині кожної підсистеми, цілей підсистем) й отримали назву конфлікт витрат.

Реалізація проектних логістичних рішень матиме економічні вигоди за умови досягнення компромісу між витратами логістичних процесів [21].

2.2.1 Транспортні витрати

Проблема оцінки витрат транспортування важлива як з точки зору прийняття стратегічних рішень щодо вибору виду і способу перевезення, перевізника, так і з точки зору прийняття вищих за ієрархією управлінських рішень, що інтегрують чи по горизонталі, чи по вертикалі цілі інших учасників логістичного каналу. Якщо транспортна постановка проблеми передбачає мінімальних транспортних витрат при задовільному рівні інших критеріїв оцінки перевізників (надійність, доступність, час тощо), то логістична постановка проблеми передбачає досягнення мінімальних логістичних витрат за цих же умов перевезення, в складі яких транспортні витрати не обов’язково мають бути мінімально важливими [21].

Отже, необхідне оптимальне поєднання транспортної та логістичної складових проблеми. І перше, і друге вимагає [4]:

· об’єктивної оцінки рівня транспортних витрат;

· встановлення чинників, стосовно яких є еластичними цінові параметри перевезення;

· встановлення чинників, стосовно яких є еластичними цінові параметри інших логістичних процесів, таких як складування, управління запасами, пакування, маніпулювання, внутрішньовиробничі переміщення тощо;

· встановлення чинників, стосовно яких є еластичними цінові параметри інших господарських процесів, таких як закупівля, дистрибуція, фінансова діяльність, взаємодія з навколишнім середовищем тощо.

АТЗТ «Харківмаш» транспортування передає на аутсорсинг. Це надає підприємству такі переваги:

· Зосередитися на основному, профільному бізнесі, максимально ефективно використовуючи і розвиваючи свої пріоритетні напрямки, при цьому отримувати необхідну економічну вигоду за рахунок передачі непрофільних бізнесів і транспортних активів у професійне управління транспортним компаніям.

· Оптимізація чисельності штату компанії, і, як наслідок, скорочення частини операційних витрат або переведення їх з категорії постійних в змінні.

· Компанії не доводиться витрачати значні суми з оборотного або позаоборотних капіталу на придбання автомобілів, тим самим мінімізуючи фінансові ризики. Перерозподіляючи свої фінансові ресурси, краще направляти їх на процеси, що збільшують вартість компанії і бізнесу в цілому.

· Послуга дозволяє планувати витратну частину (постійні і змінні витрати) і формувати бюджет для стратегічного розвитку компанії.

· Ефективне використання досвіду професійної керуючої транспортної компанії дозволить збільшити конкурентоспроможність і оперативність у сфері логістичного обслуговування.

Тому транспортні витрати АТЗТ «Харківмаш» включають тільки платежі транспортним компаніям за наданні їм послуги. АТЗТ «Харківмаш» за рік продає 393 насоси (Додаток Б). Підприємство користується послугами перевезення організації «Автолюкс» (Додаток В). Середній тариф на транспортування габаритного вантажу складає 1 грн. за 2 кг. Середня вага 1 одиниці продукції складає 700 кг (Додаток Д). Таким чином витрати на аутсорсинг складають (за даними відділу закупівлі) (393*700)/2= 137 550 грн.

2.2.2 Витрати запасів

Управління товарними запасами - це складний комплекс заходів, спрямований на забезпечення максимально високого рівня обслуговування покупців при мінімізації поточних витрат, пов'язаних з утримуванням запасів.

Постійний тиск витрат на конкурентні позиції на сучасному етапі відчувають всі провідні фірми світу, причому у безпосередньому зв’язку із акцептованим рівнем обслуговування клієнта щодо забезпечення необхідного товару в просторово-часових та кількісно-якісних параметрах попиту. Власне логістика прив’язана як до проблеми витрат, так і до проблеми обслуговування клієнта адже, чим більші запаси, тим вищий рівень обслуговування, але і більші витрати запасів, чим швидше реалізуються поставки, тим вищий рівень обслуговування, але і вищі транспортні витрати [21].