Смекни!
smekni.com

Сталий розвиток ВАТ "Павлоградвугілля" (стр. 11 из 17)


Іеt - Іеt-1 <0

Індикатори оцінки механізму забезпечення сталого розвитку ВАТ «Павлоградвугілля» після їх розрахунку зведемо у табл. 2.1.

Таблиця 2.1 Визначення стійкості поточного стану механізму забезпечення сталого розвитку ВАТ «Павлоградвугілля»

Об’єкт управління Інди-катор Критерії стійкості Розрахунок
значення індикатора зміна інди-катора значення індикатора зміна інди-катора
2007 2008 2008 2009
Виробнича підсистема Ів Івt - Івt-1 > 0 4,01 3,82

-0,19

нестійкий

3,82 4,16

0,34

стійкий

Техніко-технологічна підсистема Іт Ітt - Ітt-1 <0 0,81 0,80

-0,01

стійкий

0,80 0,73

-0,07

стійкий

Фінансова підсистема Іф Іфt - Іфt-1 >0 1,85 1,79

-0,06

нестійкий

1,79 1,69 -0,1 нестійкий
Екологічна підсистема Іе Іеt - Іеt-1 >0 3767 4461

694

нестійкий

4461 4673 212 нестійкий

За допомогою розрахунку еколого-економічних показників розвитку підприємства ВАТ «Павлоградвугілля» встановлено, що покращення економічних показників його функціонування пов’язано зі збільшенням випуску промислової продукції, що призводить до зростання негативного впливу на довкілля. Зниження обсягів випуску продукції спричиняють і зниження забруднення, однак темпи падіння виробництва випереджають темпи зниження навантаження на навколишнє природне середовище. Водночас, погіршення екологічних показників негативно позначається і на економічних показниках розвитку підприємств, збільшуючи загальну суму витрат, а отже, зменшуючи прибуток. Це дозволяє констатувати, що фактично взаємодія підсистем ВАТ «Павлоградвугілля» не забезпечує передумов для його сталого розвитку.

Висновки за розділом 2

1. На базі аналізу розвитку і сучасного стану вугільної промисловості України встановлено, що видобуток вугілля завжди супроводжується значним негативним впливом на навколишнє середовище і призводить до порушення природної екологічної рівноваги. Незважаючи на істотне зниження обсягів видобутку вугілля в Україні, екологічні проблеми загострюються. Діяльність вугледобувних підприємств пов’язана з виробничими циклами, які мають істотний вплив на довкілля. Екологічний баланс є необхідною умовою не тільки конструктивних взаємин з органами державної влади і місцевими співтовариствами, але й перспектив розвитку бізнесу ТОВ ДПЕК, як управляючий компанії для ВАТ «Павлоградвугілля».

2. Проаналізовані природоохоронна та екологічна діяльність компанії ДТЕК, у складі якого знаходиться ВАТ «Павлоградвугілля». Стратегічна мета ДТЕК у сфері природоохоронної діяльності – підвищення рівня екологічної безпеки, зростання капіталізації активів компанії за рахунок забезпечення надійного й нешкідливого виробництва.

3. Для того, щоб запропонувати шляхи вдосконалення механізму управління гірничодобувним підприємством в напрямку забезпечення його сталого розвитку, необхідно оцінити поточний стан об’єктів управління, тобто встановити, чи відповідає рівень стійкості окремих підсистем перспективам сталого розвитку підприємства. Індикатори (критерії) – це показники, що характеризують зміни стану виробництва, економіки і навколишнього природного середовища у часі. Вони надають кількісну та якісну характеристику проблеми і дозволяють оцінити ситуацію, відзначити її зміни.

4. Аналіз розрахованих індикаторів дозволяє констатувати, що фактично взаємодія підсистем ВАТ «Павлоградвугілля» не забезпечує передумов для його сталого розвитку.

Розділ 3. Удосконалення механізму забезпечення сталого розвитку гірничодобувного підприємства

3.1 Напрямки удосконалення механізму забезпечення сталого розвитку гірничодобувного підприємства

На теперішній час проблема забезпечення сталого розвитку на рівні підприємства є недостатньо розробленою. Однак багатьма науковцями одним з основних напрямків вдосконалення механізму забезпечення сталого розвитку підприємства вважається розробка і впровадження стратегічного еколого-економічного управління розвитком підприємства (еколого-економічної стратегії сталого розвитку) та вдосконалення існуючих підходів до інформаційного забезпечення сталого розвитку. На базі цього визначаються можливі альтернативні стратегії сталого розвитку підприємства. Для цього повинна бути запропоновано послідовність реалізації заходів, спрямованих на формування і впровадження (реалізацію) цього механізму забезпечення сталого розвитку підприємства.

У процесі діагностики факторів забезпечення сталого розвитку ВАТ «Павлоградвугілля» встановлено, що функціонування виробничої, техніко-технологічної, фінансової та екологічної підсистем даного підприємств когерентне, взаємопов'язане і взаємозумовлене. У зв'язку з цим зазначені підсистеми можуть утворювати пари, у яких перший елемент виступає метою (підсистема-мета), а другий – засобом її досягнення (підсистема-засіб).

Гірничодобувне підприємство, приймаючи в якості головної мети управління забезпечення сталого розвитку, може досягти цієї мети, реалізуючи різні за своєю спрямованістю альтернативні стратегії. Для полегшення процесу формування набору альтернативних стратегій доцільно використовувати матрицю, засновану на координації факторів забезпечення сталого розвитку в парах (підсистема-засіб, підсистема-мета) (рис. 3.1).

Для визначення альтернатив необхідно дотримуватись такої процедури:

1) на підставі системної оцінки індикаторів сталого розвитку визначити, у якому стані (стійкому чи нестійкому) перебувають виробнича, техніко-технологічна, фінансова та екологічна підсистеми гірничодобувного підприємства;

2) визначити пари (підсистема-мета; підсистема-засіб);

3) за допомогою запропонованої матриці сформувати набір альтернативних стратегій управління підприємством;

4) вибрати з набору альтернатив конкретні стратегії та адаптувати їх відповідно до особливостей функціонування підприємства.

При цьому слід керуватися прийнятою концепцією виконання місії, яка в контексті цього дослідження зводиться до забезпечення сталого розвитку гірничодобувного підприємства.

ПІДСИСТЕМА -
ЗАСІБ
ВИРОБНИЧА ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНА ФІНАНСОВА ЕКОЛОГІЧНА
ПІДСИСТЕМА -
МЕТА
Стан підсистеми Стійкий Стійкий Абсолютна фінансова стійкість Нормальна фінансова стійкість Стійкий
ВИРОБНИЧА Нестійкий Х Стратегія адаптації до вимог ринку Стратегія оновлення номенклатури Стратегія розширення ринків збуту Стратегія конкурентної переваги
ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНА Нестійкий Стратегія науково-технічного розвитку х Стратегія модернізації Стратегія поступового технологічного оновлення Стратегія еко-ефективності

Рис. 3.1. Матриця «підсистема-засіб» / «підсистема-мета»


Запропонована матриця є універсальним інструментом визначення найбільш перспективних напрямів розвитку гірничодобувного підприємства.

Виходячи з результатів оцінки стану об’єктів управління в механізмі забезпечення сталого розвитку ВАТ «Павлоградвугілля», доцільно запропонувати, що до альтернативних стратегій сталого розвитку даного підприємства належать стратегія ресурсозбереження та стратегія поступового технологічного оновлення на основі екологічних інновацій та екологізації управління. Взагалі ці альтернативні стратегії входять до складу загальної еколого-економічної стратегії розвитку гірничодобувного підприємства.

Цілком зрозуміло, що окрім перелічених альтернативних стратегії до загальної еколого-економічної стратегії розвитку гірничодобувного підприємства можуть входити безліч інших альтернативних стратегій.

При цьому необхідно передбачити, що реалізація запропонованих як загальної еколого-економічної стратегії розвитку підприємства, так і її складових - альтернативних стратегій сталого розвитку гірничодобувного підприємства має супроводжуватися трансформацією існуючої системи інформаційного забезпечення в напрямі її екологізації. Це обумовлено тим, що сучасні, існуючі на вітчизняних гірничодобувних підприємствах системи інформаційного забезпечення їх діяльності не відповідають завданням забезпечення сталого розвитку на рівні підприємства. Основним недоліком їх в цьому аспекті є неврахування і відсутність цілісного підходу в обліку і аналізі функціонування виробничої, техніко-технологічної, фінансової та екологічної підсистем

Виходячи з цього, доцільно запропонувати створення інформаційної системи екологічного обліку на ВАТ «Павлоградвугілля». Внаслідок впровадження запропонованих заходів зміниться напрям потоків облікової екологічної інформації, що дозволить отримувати релевантну інформацію про стан екологічної підсистеми підприємства.

Впровадження системи екологічного обліку приведе до більш раціонального використання коштів гірничодобувного підприємств, дасть можливість планувати, нормувати, контролювати й аналізувати еколого-економічні процеси; створить умови для "створення рівності в правах" основної господарської і природоохоронної діяльності при їх оцінці; полегшить визначення економічної ефективності еколого-економічних процесів. Дієвим кроком у цьому напрямі може стати складання Комплексного звіту про еколого-економічну збалансованість розвитку підприємства, форму якого доцільно розробити для кожного підрозділу ВАТ «Павлоградвугілля» окремо, з урахуванням особливостей їх функціонування.