Смекни!
smekni.com

Проблеми розміщення продуктивних сил в Карпатському економічному районі (стр. 4 из 7)


1Й7

До паливно-енергетичного комплексу Карпатського економічного району належать видобуток, виробництво, транспортування, розподіл і використання палива та виробництво електроенергії (переважно на теп­лових електростанціях). За 2006 р. в районі спожито 4309,4 тис. т вугілля, причому здебільшого у Львівській та Івано-Франківській областях (від­повідно 33,2 і 62,7%), а головними його споживачами є підприємства електроенергетики. Використано 8712,3 млн.м3 природного газу (46,7% господарством Львівщини), 217,3 тис. т топкового мазуту, 463,7 тис. м3 дров.(див. Діаграма 3.2)


Діаграма 3.2

*Ковалевський В.В. «Розміщення продуктивних сил» - К.: «Знання», 2004р.,ст.236.

Територіальна структура комплексу представлена Прикарпатським нафтогазоенергетичним комплексом (Бориславський, Долинський, Надвір-нянський нафтопромислові; Стрийський, Івано-Франківський та Закарпатський газопромислові райони; Львівсько-Волинський вугільно-енергетичний район та низка енергетичних центрів).

Традиційними на Прикарпатті є нафтова й газова галузі промис­ловості (20% видобутку в країні). Видобуток цих видів палива в останні роки має тенденцію до зниження, що пояснюється вичерпанням розвіда­них ресурсів.

Нафтопереробка сконцентрована на підприємствах Дрогобича («Галол») і Надвірної, на Львівському нафтомаслозаводі, бориславському «Бориславнафтогаз», виробництво гудрону й бітумних продуктів - на за­воді композиційних матеріалів (Стрийський район), Бориславському ливарно-механічному і «Шляхбудіндустрія» (Городенківський район) за­водах.

Провідною галуззю є електроенергетика. Вона представлена Бурштинською (2,4 млн кВт), Добротвірською (660 тис. кВт), Бориславською, Львівською, Калуською ТЕЦ, Теребле-Ріцькою та Дністровською ГЕС-ГАЕС та іншими менш потужними електростанціями. Теплові електростанції працюють здебільшого на вугіллі Львівсько-Волинського басейну. Торфопідприємства функціонують у Лопатині і Стоянові.

Металургійний комплекс розвинений слабо через відсутність достатньої сировинної бази і представлений виробництвом металевих конструкцій і виробів, монтажно-заготівельний, дослідний, експериментальний заводи (Львів), металевих труб, кранів і засувок , з'єднань до них - ВАТ «Керамічний завод», «Прикарпатарматура» (Львів), «Карпатонафтомаш» (Калуш), «Турбогаз» (Ужгород); арматурні заводи (Івано-Франківськ, Кобилецька Поляна), побутових виробів з металу - завод «Металіст», АТ «Вторколірмегал»(Львів), «Прикарпаття» (Коломия), ВТФ «Бистриця» (Івано-Фран­ківськ), чавунного литва - завод комунального устаткування (Львів) та ливарно-механічний (Борислав), легких металів і напівфабрикатів - ТОВ «Політранс» (Львів).

Машинобудівний комплекс району - це приладобудування, вироб­ництво телевізійної техніки, електроламп, радіоелектронної і медичної апаратури, верстатів з програмним управлінням, металорізальних інстру­ментів. Він зорієнтований на висококваліфіковану робочу силу, наукову інфраструктуру Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Ужгорода і розви­вається в умовах високої технічної культури.

У районі відносно високий рівень розвитку транспортного маши­нобудування: виробництво автобусів (ЛАЗ), автомобілів спеціального призначення, мопедів (Львів). Підприємства з ремонту й технічного об­слуговування автотранспорту, виробництва деталей, запчастин та устаткування для ремонту є у Львові (авторемонтний завод, «Автотранс-портзапчастина»), Бориславі (авторемонтний завод), Стрию (завод «Металіст»), Радехові (ЗАТ РМЗ), Чернівцях (ЗАТ «Електро»). Вагоноре­монтний завод працює у Стрию, локомотиворемонтні заводи - у Львові та Івано-Франківську. Новою галуззю є локомотивобудування (Івано-Фра­нківський ЛРЗ). Завод «Точприлад» випускає авіаційне й навігаційне устаткування, а ВАТ «Кварц» - електроустаткування для транспортних засобів.

Інтенсифікація сільського господарства та наявність потужного споживача його продукції як у самому районі, так і за його межами спри­яли швидкому розвитку сільськогосподарського машинобудування (львівські заводи «Львівхімсільмаш», «Львівсільмаш», Слобідський РМЗ Стрийського району). Трактори й культиватори випускає Івано-Франківський «Карпатагромаш», устаткування для навантажувально-розвантажуваль­них робіт (силосування) - дослідний завод (Долинський район), для тваринництва і кормовиробництва - «Коломиясільмаш» (Коломия). Нині галузь опинилася у великій скруті, причини якої криються в економічних негараздах в агропромисловому виробництві й неплатоспроможності бі­льшості споживачів вироблюваної продукції.

Лісова, деревообробна та целюлозно-паперова промисловість району здійснює заготівлю, механічну обробку й хімічну переробку деревини. До її складу входять галузі, котрі відрізняються одна від одної технологією виробництва і призначенням продукції, яка випускається, об’єднані однією сировиною. Лісозаготівля (здебільшого в Закарпатському регіоні) визначає в цілому розвиток лісового комплексу економічного району. Територіальне розміщення механічної обробки деревини збігається із територіальним розміщенням заготівельних баз і враховує таку особливість виробництва, як високі питомі витрати сировини на одиницю продукції і високі обсяги відходів. Великим центром лісової і деревообробної промисловості є Сколе, Радехів, Славське, Самбір, Нестерів, Турка, Тересва; діють лісокомбінати в Ужгороді, Воловці, Міжгір’ї, Перечині, Хотині, Чернівцях, Вигоді, Коломиї, Бродах, Рахові; лісохімкомбінати – в Перечині, Великому Бичкові, Сваляві.

Легка промисловість у районі набула значного розвитку й орієнту­ється як на місцеву, так і на привізну сировину. У її структурі найбільшу частку становить продукція текстильної, швейної та хутрової підгалузей. У структурі територіально-виробничих комплексів району легка промис­ловість, як правило, є допоміжною або обслуговуючою, проте її наявність посилює комплексність розвитку Карпатського економічного району. Характер її територіальної організації визначається споживчим і сировин­ним чинниками з винятково великим впливом забезпеченості виробництва трудовими ресурсами.

У 2005 р. у легкій промисловості району вироблено 7,2 млн м3 тка­нин (з них 79,1% підприємствами Закарпатської області), 1,4 млн шт. трикотажних, 11,6 млн пар панчішно-шкарпеткових виробів та 0,9 млн пар взуття різних фасонів.

У Бориславі, Львові, Долині, Чернівцях виготовляються рослинні волокна, бавовняно-паперові, шерстяні й ворсові, шовкові тканини, в Іршаві - конопляні, джутові й паперові (СП «Сандерс-Іршава ГмбХ»). Тканини для промислового використання, мотузки, вишивка, килимки, доріжки, скатерті, покривала виробляють підприємства ВТФ «Бистриця», «Візерунки Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Гуцульщина» (Косів), «Карпатські візерунки» (Коломия), «Юність» (Львів), ЗАТ «Перо-пухова фабрика», фабрика вторинної сировини та ім. Л.Українки (Львів), ВАТ «Хутро» (Рахівський район).

Харчова промисловість - одна з провідних у районі, орієнтується переважно на переробку місцевої сировини. Розміщення м'ясного виробни­цтва характеризується концентрацією його в промислових вузлах та потужною сировинною базою. У 2006 р. у районі вироблено 28 тис. т мяса. М'ясні консерви й вироби випускають НП «Бистриця» (Івано-Франківськ), м'ясокомбінат у Стрию, м'ясопереробні підприємства у Львові («Прикар­паття»), Самборі («Самбірчанка»), Береговому, Мукачеві, Рахові, Ужгороді, Хусті, Чернівцях, Коломиї, Ходорові, Золочеві, Дрогобичі , Сокалі, Стрию.

Молочна промисловість дає в середньому за рік 51 тис. т продукції незбираного молока, 5,6 тис. т вершкового масла, 5,2 тис. т жирних сирів. Вона об'єднує молочно-консервну, сироробну, маслоробну галузі, вироб­ництво продукції з незбираного молока з тяжінням здебільшого до районів споживання. Найбільші такі підприємства є у Львові (молочні завод і ком­бінат, жировий комбінат), у Дрогобичі, Яворові, Миколаєві, Мукачевому, Ужгороді, Чернівцях, Долині, Івано-Франківську, Городку, Мостиській, Самборі, Слобідці, Львові. Діють завод сухого молока у Бродах, маслоза­води й сирозаводи в Заставній, Радехові, Рахові, Вижниці, Раві-Руській, Золочеві, Сокирянах, Хотині, Виноградові, Тячеві, Городенці, Галичі, Коломиї, Косові, Снятині, Жидачеві, Стрию, Самборі та інших роль у забезпеченні населення та інших галузей харчової промисловості борош­ном і крупами.

Борошномельно-круп'яна промисловість відіграє провідну роль у забезпеченні населення та інших галузей харчової промисловості борошном і крупами. В районі в 2006 р. було вироблено 284 тис. т борошна, випечено 217 тис.т хліба та хлібобулочних виробів. Борошно продукують «Львівелеваторзернопром», «Харчопродукт» (Львів), завод продтоварів (Стрий), комбінати хлібопродуктів (Рогатин, Галич), хлібопродуктові бази (Калуш, Снятин, Снятинський район). Виробниками макаронних виробів є НП «Бистриця» (Івано-Франківськ), макаронні фабрики у Львові та Стрию. З цією галуззю тісно пов'язана хлібопекарська й кондитерська промисловість, розміщення якої відзначається певною рівномірністю орі­єнтації виключно на споживача. Найбільшими підприємствами є «Львівхліб», КФ «Світоч», «Харчопродукт», СП «Коронекс» (Львів), НП «Бистриця», кондитерська фабрика, «Хлібопром» (Івано-Франківськ), хлібзавод, харчосмакова фабрика (Чернівці).

Плодовоовочевоконсервна промисловість зорієнтована на виробницт­во продукції овочівництва і садівництва. Фрукти й овочі сушені, а також консервовані в бляшаних та скляних банках випускають консервні заводи (Берегове, Великий Березний, Виноградів, Тячів, Ужгород, Хуст, Мукаче­ве, Заставна, Дрогобич, Городенка, Броди, Буськ, Кам'янка-Буська, Нестерів, Золочів, Коломия), АТ «Мрія» (Коломия), «Едельвейс» (Тлумач), «Прут» (Коломийський район), овочесушильний завод у Галичі. В 2006 р. було вироблено 75 млн ум. банок консервів, з них 76% - у Львівській обла­сті. Останнім часом обсяги виробництва цієї галузі різко знизилися внаслідок падіння рівня життя населення та його купівельної спроможності), низької рентабельності виробництва та існуючих традицій населення, котрі не сприяють повноцінному розвитку галузі.