Смекни!
smekni.com

Проблеми розміщення продуктивних сил в Карпатському економічному районі (стр. 7 из 7)

Стратегічні напрями перспективного розвитку Карпатського еко­номічного району визначені у державних програмах. Зокрема, Інститутом регіональних досліджень НАН України разом з Міністерством економіки України та обласними адміністраціями була розроблена «Державна про­грама соціально-економічного розвитку Карпатського регіону», якою передбачаються:

1. Формування в Карпатах високорозвиненого рекреаційно-турис­тичного та оздоровчо-лікувального комплексів державного й міжнародного значення. В районі більше 800 джерел лікувальних мінера­льних вод із запасами для щорічного оздоровлення 7 млн. осіб при рівні експлуатації 15%. Район має потужний потенціал для розвитку туризму. Разова гранична рекреаційна місткість регіону 2,2 млн. осіб, річна - 8 млн. туристів і відпочиваючих і 12 млн. туристів вихідного дня. Крім того, в Україні є ще лише 2 регіони, здатні забезпечувати рекреаційні потреби.

2. Структурна перебудова промислового комплексу шляхом підви­щення частки сільськогосподарського й автомобільного машинобудування, електронного та електротехнічного виробництва з ви­користанням сучасних технологій.

3. Реконструкція виробництв у хімічній промисловості, впроваджен­ня нових технологій, орієнтованих на випуск кінцевого продукту.

4. Впровадження нових технологій глибокого буріння та комплекс­ної глибокої переробки корисних копалин з метою екологізації та підвищення ефективності паливно-енергетичного комплексу; розширен­ня пошукових і розвідувальних робіт.

5. Подальший розвиток та інтенсифікація лісового господарства, лісопромислового комплексу, легкої і харчової промисловості, розвиток овочівництва, садівництва, виноградарства, м'ясо-молочного скотарства.

6. Створення системи протипаводкових споруд на малих річках, розширення площ природоохоронних територій, здійснення необхідних природоохоронних заходів щодо зниження рівня техногенної безпеки.

7. Забезпечення зайнятості населення та підвищення рівня соціаль­ного захисту жителів гірських населених пунктів, відновлення і розвиток художніх промислів та народних ремесел.

8. Наближення галузевої структури господарства району до структури ПРП, тобто раціональне використання рекреаційних і лісових ресурсів.

9. Територіальне розосередження екологічно шкідливих виробів (особливо підприємств гірничо-хімічної промисловості, лісохімії), розміщених у Передкарпатті.

У перспективі пріоритетними галузями розвитку господарства будуть рекреаційне господарство (перш за все пішохідний туризм, гірськолижний відпочинок), деревообробна, хімічна промисловість, сільськогосподарське виробництво, працемісткі галузі машинобудування., певний напрям господарського розвитку пов'язано із використанням потенціалу прикордонного географічного положення.

191

Висновки

Найбільш поширеною серед науковців є думка про необхідність комплексного підходу до вирішення економічних, соціальних, екологічних та інших проблем регіонів. При цьому головною стає необхідність оптимального поєднання всієї множинності суб’єктів суспільства і такої територіальної організації їх функціонування, при якій регіональні природно-суспільні системи мали б стабільну здатність до стійкого розвитку і відтворення. Ставиться питання про те, що в умовах всезростаючої дефіцитності природних, матеріальних, територіальних, економічних та інших ресурсів і критичності екологічної ситуації необхідно забезпечити умови стійкого відтворення природних і суспільних систем.

Нинішній стан соціально-економічного і екологічного розвитку регіонів є наслідком загальної кризи економіки. Маючи потужній економічний потенціал, можливості для стабілізації і пожвавлення господарської діяльності в Україні помітні позитивні зрушення в економічному розвитку. Нераціональне і неповне використання економічного потенціалу обумовлено перш за все недостатньою увагою до регіональних проблем розвитку економіки, до наявних диспропорцій розміщення продуктивних сил, що і є однією з причин зниження ефективності економічного розвитку країни.

В досліджуваному районі склалася вкрай несприятлива соціально-економічна і екологічна ситуація, що вимагає термінового вирішення. Враховуючи особливості демографічної ситуації у Карпатському регіоні і перш за все найвищий рівень безробіття, актуальним є розвиток сфери зайнятості, активізація демографічної політики і збалансування її з економічним розвитком. Нагальним є вирішення екологічних проблем і, перш за все запобігання та упередження природних катастроф з тяжкими економічними і соціальними наслідками.

Структурну перебудову територіально-виробничого комплексу Карпатського економічного району доцільно здійснювати шляхом підвищення рівня розвитку машинобудування, зокрема, сільськогосподарського, транспортного, електротехнічного, реконструкції хімічної промисловості за рахунок нововведень технічного характеру, зміцнення рекреаційно-туристського комплексу, і доведення його до міжнародних стандартів. Наявний мінерально-ресурсний потенціал, враховуючи рівень його використання, потребує розширення пошуково-розвідувальних робіт і підвищення комплексної переробки сировини. Традиційно залишається лісогосподарський комплекс, доцільна активізація господарської діяльності в усіх його сферах, а найбільше в інфраструктурній. Важливим є подальший розвиток народних промислів, підвищенні дієвості прикордонного виробництва.

Отже, комплексний аналіз соціально-економічного розвитку Карпатського економічного району та аналіз його умов і факторів, дає можливість встановити не лише нинішній стан цього району, але й визначити шляхи подальшого розвитку і ефективного розміщення продуктивних сил, виявити резервні можливості активізації регіональної політики з метою підвищення продуктивної діяльності місцевих органів влади з питань вирішення регіональних проблем.

Список використаної літератури:

1. Бутко М. «Державне регулювання як інструмент підвищення конкурентоспроможності регіонів» // Економіка України. – 2007. – с.36-44.

2. Вербицька Ю. М. «Інвестиційно-інноваційна діяльність як чинник соціально-економічного розвитку регіону» // Актуальні проблеми економіки. – 2007. – ст. 151-156.

3. Гілецький Й.Р., Богович М.М., Сливка Р.Р. Географія. Універсальний

посібник для випускників та абітурієнтів. – Львів: ВНТЛ-Класика, 2006.572 с.

4. Голиков П.А. “Вступ до економічної і соціальної географії” -К.:»Либідь»,2005р.,ст.320.

5. Данилишин Б. М., Фащевський М. І. та ін. «Просторова організація продуктивних сил України». – Вінниця: Книга-Вега, 2007. – 572 ст.

6. Долішній М. Концептуальна модель державної реґіональної політики України.www.ji.lviv.ua

7. Дорогунцов С.І. Розміщення продуктивних сил. К.- 2007 р.-348 ст.

8. Жук М. «Методологічні аспекти розвитку та розміщення галузей Карпатського району»,Автореферат,дис. канд. ек. наук,-К.:НАНУ,2003р., ст.32.

9. Жук М.В. Розміщення продуктивних сил і економіка регіонів України :.- К.: Кондор, 2004.- 296 ст.

10. Жук М. «Специфіка входження гірських територій до системи світогосподарських зв’язків»\Актуальні проблеми економіки, №2,2002р., ст.69-72.

11. Іщук С. І. «Промислові комплекси України»: Навчальний посібник. – К.:Вид. ПАЛИВОДА А. В., 2003. – 248 ст.

12. Качан Є.П. »Розміщення продуктивних сил України», -К.:»Юридична книга»,2005р.,ст.552.

13. Ковалевський В.В. «Розміщення продуктивних сил» - К.: «Знання», 2004р.,ст.546.

14. Корєнєва Н. А. «Статистична оцінка впливу інвестиційної привабливості регіону та його економічний розвиток» //Актуальні проблеми економіки. – 2007. – ст. 200-206.

15. Коротун Ї.М., Коротун Л.Г., Коротун С.І. Розміщення продуктивних сил України. - Рівне: Вид-во УДАВГ, 2004. - 411с.

16. Круль В. П. «Розміщення продуктивних сил і економіка регіонів України»:Підручник. – К.: Кондор 2004. – 296 ст.

17. Михасюк І.Р.»Регіональна економіка»,-Л.:»Українська технологія», 2005р.,ст.240.

18. Олійник Я.Б.»Вступ до соціальної географії»,-К.:»Знання»,2007р.,ст.204.

19. Приходько С.»Закарпатська область»\Фондовий ринок,№44,2005р.,ст.17-29

20. Сазонець І. Л. «Розміщення продуктивних сил»: Навчальний посібник. – К.:Центр навчальної літератури, 2006 – 320 ст.

21. Симоненко В.К. «Регіони України»,-К.:»Наукова думка»,2004р.,ст.265.

22. Статистичний щорічник України за 2007 рік

23. Україна в цифрах і фактах у 2003 році

24. Чернюк Л. Г. «Розміщення продуктивних сил та регіональна економіка України»: Навчальний посібник. – К.:Центр навчальної літератури, 2006 – 728 ст.

25. Шевчук П.»Демографічне розташування Карпатського району як необхідна складова демографічного потенціалу»\Україна.Аспекти праці,№1,2007р.,ст.18-21.


453