Смекни!
smekni.com

Державний лад СРСР в 1922-1992 рр. (стр. 2 из 10)

ЦВК СРСР був наділений великими повноваженнями в економічній сфері , до його компетенції відносилось: встановлення основ загального плану народного господарства ; затвердження єдиного державного бюджету; визначення приналежності галузей промисловості і окремих підприємств до загальносоюзних чи республіканським; встановлення загальносоюзних податків, єдиної грошової та кредитної системи; регулювання транспортного та поштово-телеграфного зв’язку , загальних начал землеустрою та землекористування. Йому також належало право укладення договорів про прийом до складу СРСР нових республік, регулювання питань про зміну державних кордонів між союзними республіками, вирішення спірних питань між ними, а також відміна постанов З’їзду Рад та ЦВК союзних республік. Крім того , йому надавалися широкі повноваження в сфері правових відносин, зовнішньої політики, оборони держави і тд.[1].

Конституція значно розширила повноваження даного органу. Він міг наприклад , дозволяти або відмовляти союзним республікам внутрішні позики і укладати угоди про зовнішні позики. Коли українська делегація 13 липня 1923 року запропонувала внести поправку до Конституції СРСР для того щоб визначити право союзних республік, самим встановлювати свої доходи та податки, вона була відхилена .

Працював ЦВК сесійно ( наступні сесії – три рази в рік, а з 1931 року – не менше трьох раз в період між З’їздами Рад . порядок денний сесії публікувався за місяць до відкриття наступної сесії. Оскільки цей орган працював сесійно, то велике значення мала Президія ЦВК СРСР . Президія була наділена досить широкими правами, які були надані йому після прийняття Конституції, які охарактеризувала його не лише як вищий виконавчий та розпорядчий орган , але й як вищий законодавчий. Президія видавила декрети, постанови, розпорядження , мала право призупиняти та відміняти постанови З’їздів Рад, накази РНК , а також вирішувати спори між РНК СРСР та ЦВК союзних республік, був наділений правом амністії та помилування по справам, які вирішувались судовими або адміністративними органами.

Велике значення мала судова реформа , що проходила в 1922 році.

Необхідність судової реформи була обумовлена новими завданнями радянського правосуддя, пов’язані з переходом до НЕПу, укріпленням законності і правопорядку, внесення єдності в судову систему. В 1922 році було затверджено Положення про судоустрій РСФСР. в якому були сформульовані завдання радянського правосуддя, визначена система судових органів, їх компетенція і порядок діяльності.

У відповідності з Положенням на радянський суд покладалась охорона інтересів держави, громадян, їх об’єднань та забезпечення правопорядку. Положення встановлювало принцип єдності радянського суду. Основною ланкою являлись народні суди (вони розглядали до 9/10 всіх справ), які діяли в складі судді і двох народних засідателів; деякі менш значні судові дії виконував одноособово народний суддя. Судді та засідателі обиралися виконкомами Рад (судді - губвиконкомами з числа робітників, які були наділені виборчими правами). Судді, крім того, повинні були мати визначений стаж відповідної роботи. Половина народних засідателів обирались із робітників, 1/3 – з селян, інші – з військовослужбовців.

Відповідно до Положення слідчі знаходились при відповідних слідчих дільницях, при губернському суді по кримінальному відділу. При Верховному суді РСФСР, а для виконання особливо термінових розслідувань по важливих справах – при відділі прокуратури Народного Комісаріату Юстиції. До слідчих пред’являлись в основному ті ж вимоги, що й до суддів.

Другою середньою ланкою судової системи були губернські суди, які діяли в якості першої інстанції по деяким категоріям найбільш важливих справ і в якості касаційної інстанції по всім справам, які розглядались народними судами. Губернські суди здійснювали також функції управління народними судами.

Вищою судовою інстанцією республіки був Верховний суд , який обирався ВЦВК і який діяв в складі Президії, Пленуму та семи колегій: двох касаційних і двох судових (по кримінальним і цивільним справам), військової, військово-транспортної та дисциплінарної. Верховний суд був першою інстанцією для деяких справ по особливо небезпечним злочинам, касаційною інстанцією по відношенню вироків і рішень губернських судів і наглядної – для всіх судових органів. Верховні суди були створені у всіх союзних республіках.

З переходом до мирної роботи відпала необхідність збереження багатообразної системи революційних трибуналів. Ця система була скорочена і спрощена, а ревтрибунали як надзвичайні суди часів громадянської війни були ліквідовані. Але зберігалися військові трибунали фронтів (округів), корпусів і девізій, військово-транспортні трибунали (в семи містах країни), які діяли по загальних правилах судочинства. Діяли також особливі судові сесії народних судів, земельні та арбітражні комісії .

Таким чином , перебудова організації та роботи органів державної влади була направлена на пристосування державного керівництва до умов непу, до умов нормального мирного, будівництва. В цей період в діяльності як центрального так і місцевого апарату, особливо в органах керівництва народним господарством, стали широко запроваджуватись принципи наукової організації праці.

1.2 Державний лад СРСР в роки індустріалізації при переході до колективізації

Особливістю роботи з’їздів Рад та Центрального Виконавчого Комітету СРСР в даний період є збільшення перерв між їх скликаннями. Наприклад, з’їзди Рад тепер скликались не щорічно, а в основному раз в два роки. Суттєво змінився соціальний склад делегатів членів ЦВК СРСР. З проведенням масової колективізації делегатами від селян тепер вибиралися колгоспники: вже на четвертому з’їзді вони складали 93,5 % всіх делегатів від селян. В результаті створення нових союзних і автономних республік розширювався склад делегатів від національних районів.

Задачі будівництва соціалізму потребували подальшої зміни системи та практики планування. Нові задачі та збільшення об’єму планової роботи призвело до створення нових планових органів в наркоматах та відомствах союзних та автономних республіках. В 1927 році було прийнято рішення про реорганізацію Держплану . Держплан був звільнений від таких функцій як дослідницька, підготовча робота та інші . Разом з тим його безпосередні функції планування були розширені , зокрема в процесі планування він повинен був враховувати потреби оборони країни.

Система управління промисловістю, яка склалась в період відбудови на новому етапі господарського будівництва потребувала подальшого вдосконалення. В 1927 році апарат Вищої Ради Народного Господарства (ВРНГ) був реорганізований: замість громісткого центрального управління державної промисловості з його відділами (директоратами) створюється галузеві головні управління. Головне економічне управління було реорганізоване в Планово-економічне управління, яке вело планову роботу вже через головні комітети. Оперативне керівництво трестовими підприємствами здійснювалось головними комітетами через трести. Положення про промислові трести 1927 року значно розширило їх оперативно-господарську самостійність. Передбачалось, що трест самостійно веде свою оперативно-господарську роботу по управлінню справами та майном, здійснює всі угоди та операції[2].

З 1929 року ВРНГ поступово перетворилась в штаб управління державною промисловістю – загальносоюзною, республіканською (через ВРНГ союзних республік) та місцевої (через раднаргоспи); разом з тим він являвся регулюючим органом місцевої промисловості, здійснював планування, збут та постачання.

Реорганізація ВРНГ та створення наркоматів закріпили галузевий принцип управління. Управління сільським господарством до його соціалістичної реконструкції здійснювали наркомати землеробства союзних республік та господарські відділи Рад. Спеціального загальносоюзного органу керівництва сільським господарством до 1929 року не існувало.

Соціалістична перебудова сільського господарства вимагала реорганізації органів управління сільським господарством. З цією метою в грудні 1929 року постановою сесії ЦВК СРСР був створений об’єднаний Наркомат землеробства СРСР. Його завданнями було: єдине планове керівництво та регулювання всіх галузей сільського господарства, в тому числі розробка планів розвитку соціалістичної реконструкції сільського господарства, основ землеустрою, керівництво сільськогосподарською кооперацією, кредитними справами, електрифікацією, керівництво лісовим господарством, всією науковою роботою в сфері сільського господарства.

Інакше кажучи, Наромзем об’єднав в собі планове , фінансове, виробниче, технічне та адміністративне управління радгоспами, керівництво колгоспами , кооперативним та одноосібним господарством і являвся також штабом керівництва всім сільським господарством, яким була ВРНГ для промисловості.

Особливості перехідного періоду зумовили існування спеціального органу регулювання попиту та пропозиції робочої сили, її планового розподілення, контролю за організацією праці на соціалістичних та приватних підприємствах. Таким органом являвся об’єднаний Наркомат праці СРСР. В 1933 році Наркомат праці з усіма своїми місцевими органами був з’єднаний з ВЦРПС, на який покладались завдання організації охорони праці та соціалістичного страхування, а також видання інструкцій, правил, роз’яснень по застосуванню діючого законодавства про працю.

З 1930 року , в зв’язку з ліквідацією Надзвичайних комітетів внутрішніх справ союзних та автономних республік були створені головні управління комунального господарства (реорганізовані в 1931 році в наркомати) і управління міліції та кримінального розшуку. Реєстрація актів громадського стану, облік осіб, які позбавлені виборчих прав , питання радянського будівництва були передані ЦВК союзних і автономних республік та виконкомам, а місця позбавлення волі, організація виправних робіт наркоматам юстиції республік.