Смекни!
smekni.com

Подготовка к экзамену по МИ (стр. 10 из 23)

1)ідеологічний імідж – робиться ставка на ідею а не на особистість, і саме ця ідея спрацьовує у ході PR-кампанії;

2)опозиційний імідж;

3)популістський імідж – будується на обіцянках, "заграваннях" з народними масами і на ідеях, які є привабливими але нездійсненними;

4)харизматичний імідж – "імідж мученика", спрямований на повернення до консервативних традицій, до прагнення зняти з себе відповідальність за певні процеси і уникнути вибору;

5)комерційний імідж, або "імідж на продаж" – професійне створення іміджу з урахування масової психології і використанням ЗМІ.

Фахівці виділяють чотири етапи процесу проведення ПР-кампаній:

1. Визначення проблеми. Перший та основний етап, включає: зондування та відстежування проблеми, з’язування точок зору, установок і поведінки тих груп громадськості, ні які справляє вплив політика оргацізації.

2. Планування і програмування. Зібрана на першому етапі інформація використовується для прийняття рішень щодо програми роботи з громадськістю, визначення завдань, змісту практичних кроків, стратегії і тактики комунікації.

3. Дія і комунікація. Реалізація програми, спрямованої на досягнення конкретних змін у кожній групі громадськості як складових наближення до загальної програмної мети.

4. Оцінка програми. Це останній етап процесу управління, який включає оцінку підготовки, ходу реалізації та досягнутих результатів програми.

У 1936 році американська фірма “Уорнер і Суізі” розпочала рекламну кампанію, мета якої полягала в тому, щоб підкреслити могутність Америки як країни та наголосити на значенні американського підприємництва для майбутнього держави, тим самим започаткувавши унікальний тип реклами – реклама іміджу,а не продукції. Згодом даний напрямок набув різних назв – інституційна реклама, реклама іміджу, але наібільш часто його іменують як ПР-реклама іміджу

Така реклама іміджу використовується у наступних випадках:

1. Злиття або розєднання. ПР-реклама надає можливості поширення основних відомостей про новий бізнес або нову структуру, що утворились в результаті злиття чи роз’єднання компаній.

2. Кадрових змін.

3. Повідомлення про ресурси організації

4. Інформація про виробничі потужності та послуги

5. Та інші

При цьому ПР-реклама іміджу має відповідати декільком загальним вимогам:

· Вона має бути ясною

· Вона має переконувати

· Вона має бути чесною

· Вона має містити гумор

Розвиток електронного ринку інформаційних послуг.

Місце інформаційних послуг у сучасній економіці

На сьогодні розвинені суспільства світу можна охарактеризувати як інформаційні суспільства. Це означає що інформація починає відігравати усі більшу роль у різних сферах життя суспільства, перш за усі в економічній сфері. Інформація стає необхідним чинником не тільки розвитку а й взагалі існування компаній, сморід ж робить їх діяльність більш ефективною, що дозволяє їм виживати в умовах жорсткої конкуренції. З іншого бокові такий великий поспіває на інформаційний продукт формує його пропозицію, а отже можемо говорити про цілий інформаційний сектор ринку і про перетворення інформації на товар, що має свою ціну (і часто дуже велику). На сьогодні інформація та комунікація в деяких країнах складають до 6% ВВП.

Інформаційні послуги це:

· Надання комунікаційних каналів для передачі інформації;

· Збір та первинна обробка інформації;

· Надання доступу до інформаційних баз даних;

· Розповсюдження інформації;

· Аналіз інформації:

Європейський ринок інформаційних послуг.

Перш ніж розглядати європейський ринок інформаційних послуг треба зауважити, що фактично в Східній Європі цей ринок тільки зароджується і сьогодні ми ще не можемо говорити про формування інформаційного суспільства в країнах колишнього соціалістичного таборові (саме через їх соціалістичне минуле). Отже є сенс розглядати інформаційний ринок лише Західної Європи. До того ж не будемо забувати, що провідну роль в економічній, політичній та соціальній сфері в Західній Європі відіграє Європейський Союз.

Розвиток ринку інформаційних послуг можна розглядати з точки зору стратегій окремих компаній (приватного сектору) і з точки зору урядових та міжнародних організацій (у першу чергу ЄС). Перші будують свою стратегію на збільшенні використання інформаційних послуг. Це з одному бокові просто доступ до гарячої інформації (котирування валют та акцій, інформація про ринки та компанії, тощо), а також до каналів передачі даних (особливо важливо для ТНК - зв’язок між філіалами та офісами в різних країнах). З іншого бокові це такий ще досить молодий вид діяльності як організація електронної комерції, тобто реклама, укладання угод, купівля та продажів через інформаційні системи (перш за все Internet).

Підхід інших направлень на стимулювання такої діяльності. Так ЄС розробив програму IMPACT, основні положення якої наведено далі:

Information Market Policy ACTions (IMPACT).

(Політика дій у сфері інформаційного ринку)

Програма IMPACT має на меті становлення внутрішнього ринку електронних інформаційних послуг і підвищення рівня конкурентоздатності європейських компаній шляхом надання доступу до високоякісних інформаційних послуг.

Програма була затверджена Радою Міністрів у 1988 р. Його дворічна вступна фаза IMPACT 1, була впроваджена в життя протягом 1989-1990 рр. IMPACT 2 - друга фаза впроваджувалася протягом 1991-1995 рр. і малий бюджет 64 млн. екю.

Центральна стратегічна ідея IMPACT 2 це INFO EURO ACCESS («вдосконалення доступи до інформації на європейському рівні для всіх зацікавлених сторін»).

Основні положення програми такі:

Відповідно до проекту I'm EUROPE провадяться також такі програми:

à CLEAR - просторовий кліринговий дім даних.

à EUAN - європейська архівна мережа.

à EVA - європейський візуальний архів.

à FIRM –надання інформації для заснування фірм.

Та цілий ряд інших програм спрямованих на розширення ринку інформаційних послуг.

З іншого бокові урядові та міжнародні організації мажуть робити негативний вплив на процеси на ринку інформаційних послуг. Так це видно із намагань увести регулювання мережі INTERNET, яка зараз є одним з провідних засобів комерційної комунікації, джерелом комерційної інформацій та базою для створення віртуальних торгівельних центрів (87% фірм що використовують у своїй діяльності INTERNET вважають що в 1999 р. більшість замовлень надійде саме цим каналом).

Електронна комерція, як система інформаційного маркетингу

Бізнес в світі фінансів сьогодні неможливий без оперативного, надійного і безпечного обміну інформацією. Збільшення обсягів фінансових операцій, їх значною мірою транскордонний характер, залучення в сферу фінансового бізнесу все більшої кількості учасників, стимулюють розвиток сучасних фінансових телекомунікацій. У їхньому числі обмін інформацією між банками, доступ до торгових і інформаційних фінансових систем, підтримка використання електронних грошей та Інтернет реклами – все це є складовими такого явища, як електронна комерція.

· Електронна комерція припускає електронне ведення бізнесу. Вона базується на електронній обробці і передачі даних, включаючи текст, звук і видео зображення.

Вона охоплює різні сфери діяльності, включаючи:

електронну торгівлю товарами і послугами, інтерактивну доставку цифрової інформації,

електронний переказ грошей,

електронний продаж акцій,

електронні коносаменти,

комерційні аукціони,

спільне проектування й інжиніринг,

інтерактивне спілкування,

державні закупівлі,

прямі закупівлі споживчих товарів,

Електронна комерція охоплює як товари (наприклад, споживчі товари, спеціальне медичне устаткування), так і послуги (наприклад, інформаційні, фінансові і юридичні послуги), а також традиційні сфери (наприклад, охорона здоров'я й утворення) і нові сфери (наприклад, віртуальні ігри).

Електронна комерція не є надсучасною технологією. Але в даний час йде процес швидкого поширення і радикальних змін, що викликаний стрімким зростанням Internet. Дотепер електронна комерція використовувалася між компаніями через закриті мережі, однак зараз вона швидко перетворюється в складну Web систему.

Таблиця 1: Для традиційної електронної комерції мережа- це засіб для передачі даних: для електронної комерції Internet, мережа - це ринок.

Т РАДИЦІЙНА ЕЛЕКТРОННА КОМЕРЦІЯ ЕЛЕКТРОННА КОМЕРЦІЯ INTERNET
Тільки компанія - компанія компанія - споживачікомпанія - компаніякомпанія - державні органи владикористувач - користувач
Закриті “клуби”, найчастіше тільки для промисловості відкритий ринковий простір, глобальний масштаб
Обмежене число корпоративних партнерів необмежене число партнерів
Закриті приватні мережі відкриті незахищені мережі
Відомі і партнери , що користуються довірою , відомі і невідомі партнери
Захист частини мережі потрібні захист і ідентифікація

Пряма і непряма комерція

Електронна комерція охоплює, в основному, два види діяльності: непряму електронну комерцію - електронне замовлення реальних товарів, що фізично повинні бути доставлені з використанням традиційних каналів, таких як поштові послуги або комерційні кур'єри, і пряму електронну комерцію - інтерактивні замовлення, платежі і постачання нематеріальних товарів і послуг у режимі on-line, таких як програмне забезпечення, розважальні програми або інформаційні послуги глобального масштабу.