Смекни!
smekni.com

Проблема якості (стр. 13 из 13)

З метою підвищення якості і конкурентоспроможності про­дукції, підтримки вітчизняних товаровиробників, захисту прав споживачів і сприяння інтеграції України у світову економіку Указом Президента України від 02.09.97 р, за № 942/97 було ство­рено (як консультативно-дорадчий орган) Національну раду з питань якості при Президентові України, затверджено її склад у кількості 15 чол., та Положення про Національну раду.


Висновки

На підставі аналізу здійсненого в курсовій роботі можна зробити наступні висновки:

1. Управління якістю - це один з пріоритетних факторів який впливає на конкурентоспроможність продукції підприємства. Якість, реалізована у виробничих процесах, товарах і послугах, мо­же забезпечити фірмі величезні конкурентні переваги на ринку.

2. Виробництво конкурентоспроможних товарів найвищої якості можливо лише при використанні ефективних програм забезпечення якості, здійснюваних на стадії розробки продукції. Якщо якість не забезпечува­тиметься належним чином на етапі розробки нових видів продукції, то не можна буде добитися і реального забезпечення якості. Якщо фірма не спроможна розробляти нові види продукції, то вона може опинитися на межі банкрутства. Інакше кажучи, їх розробка має бути найважливі­шою турботою фірми.

3. Якщо забезпечення якості здійснюється на етапі розробки нових ви­дів продукції, то в управлінні якістю та її забезпеченні можуть брати участь усі підрозділи фірми. До них належать дослідний і плановий від­діли, конструкторське бюро, відділи дослідного виготовлення, матері­ально-технічного постачання, субпідрядних договорів і організації виробництва, виробниче відділення, відділи збуту і дообслуговуван­ня. Нерідко теоретичне вивчення методів управління якістю практично марне. Теорія і практика повинні йти пліч-о-пліч з самого початку етапу розробки нової продукції.

4. Важливого значення набуває загальна участь в управлінні якістю та її забезпеченні. В цій діяльності повинні брати участь весь персонал і всі підрозділи фірми — починаючи з тих, хто займається плануванням збуту і вивченням ринку, і закінчуючи тими, хто зайнятий реалізацією продукції та дообслуговуванням.

5. Як би ретельно не перевірялася продукція фірми, завжди існує імовірність того, що контролери можуть щось пропустити, і відвантажувані партії її виробів все ж міститимуть якийсь процент продукції з де­фектами. Покладатися тільки на контроль неекономічно - акцент слід перенести на управління виробничим процесом, хоча сучасний рівень ви­робництва не виключає необхідності проведення контролю. По суті, ос­таннім часом відбувається переоцінка значення контролю, що безпосе­редньо пов'язане з проблемою відповідальності за якість продукції, її вирішення вимагає збирання даних, які б свідчили про якість.

6. Управляти якістю — означає робити в усіх галузях промисловості те, що треба. Управління якістю, яке не дає відчутних результатів,- це не управління якістю. Управління якістю починається з підготовки кад­рів і завершується підготовкою кадрів. Для впровадження комплексної системи управління якістю необхідно організувати безперервне навчання всіх і кожного - починаючи з президента фірми і завершуючи ви­робничим персоналом. Управління якістю допомагає виявити в кожній людині все найкраще, завдяки чому вона зможе випускати конкуренто­спроможну продукцію. А це є одним з головних факторів забезпечення конкурентоспроможності підприємств.


Література

1. Азоев Г.Л. “Конкуренция: Анализ, стратегия и практика”, М.: 1996г.

2. Бойчик І.М., Харків П.С., Хопчан М.І. Економіка підприємства.- Львів: Видавництво “Снолом”, 1998.- с. 212.

3. Визначення конкурентоспроможності продукції: Діловий вісник, №1, 1998р.

4. Вихрущ В.П. "Основи бізнесу"-Підручник.-Том1. Тернопіль: Збруч, 1998.-200с.

5. Дикань В. Управління якістю як фактор конкурентостійкості підприємства. Економіка України, №1, 1996, с.43-47.

6. Економіка підприємства/ за редакцією С. Ф. Покропивного.- Вид. 2-ге, перероблене та доповнене- К.: КНЕУ, 2000.- 528с.

7. Економічний аналіз діяльності промислових підприємств.// За редакцією Шкарабана С. І., Сапачова М. І. - Тернопіль, ТАНГ, 1995р.

8. Экономика предприятия Учебник для вузов/ Л.Я. Оврашков, В.В. Адамчук, О.В. Антонова и др.; Под редакцией профессора В.Я. Горфинкеля, профессора В.А. Жвандара.- 2-е изд., перераб. и доп.-М.: Банки и Биржи, Юнити, 1998.-742с.

9. Крылова Г.Д. “Основы стандартизации, сертификации и метрологии”. Москва, “Аудит” 1998г.

10.Нестеренко И. “Факторы, определяющие конкурентную устойчивость предприятия”, Предпринимательство, хозяйство и право, №12, 1997г.

11.Приймак Т.О. Економіка підприємства: Навчальний посібник.- К.: МАУП, 1999.- 108с.

12.Скудар Г. Стратегія піднесення конкурентоспроможності підприємства: проблеми і складові успіху. Економіка України, №6, 2000, с.16-24.

13.Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і сертифікації. Підручник.- 3-є вид., перероб. і доп.- К.: Європ. ун-т фінансів, інформ. систем, менеджм. і бізнесу, 2000.- 174 с.

14.Юданов А.Ю. “Конкуренция: теория и практика”, М: 1996г.


Додатки

Таблиця 1.1.

СИСТЕМА ОДИНИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ЗА ГРУПАМИ

Групи показників

Вид

Сутнісна характеристика

Окремі показники груп

1. Призначення Характеризують корисну роботу (виконувану функ­цію) • Продуктивність • Потужність • Міцніст • Вміст корисних речовин
2. Надійності, довговічності та безпеки Визначають міру забезпе­чення тривалості викорис­тання і належних умов праці та життєдіяльності людини • Безвідмовність роботи • Можливий термін викорис­тання • Технічний ресурс • Термін безаварійної роботи • Граничний термін зберігання
3. Екологічні Характеризують ступінь шкідливого впливу на здо­ров'я людини та довкілля • Токсичність виробів • Вміст шкідливих речовин • Обсяг шкідливих викидів у довкілля за одиницю часу
4. Економічні Відображають міру еко­номічної вигоди виробни­цтва продуцентом і при- дбання споживачем • Ціна за одиницю виробу • Прибуток з одиниці виробу часу й коштів
5. Ергономічні Окреслюють відповідність техніко-експлуата-ціиних параметрів виробу антропометричним, фізіо­логічним та психологіч­ним вимогам працівника (споживача) • Зручність керування робочими органами • Можливість одночасного охо­плення контрольованих експ­луатаційних показників • Величина шуму, вібрації тощо
6. Естетичні стивості (дизайн) виробу • Виразність і оригінальність форми • Кольорове оформлення • Естетичність тари (упаковки)
7. Патентно-правові Відображають міру вико­ристання нових винаходів за проектування виробів • Коефіцієнт патентного захисту • Коефіцієнт патентної чистоти

Рис. 1.2 .

“Петля якості”, або етапи на яких забезпечуеться якість.



Схема 2.2.

Виробнича структура головного підприємства АТ ВТ “Трембіта”.