Смекни!
smekni.com

Інститут перевезення у митному праві (стр. 2 из 8)

Такий висновок ґрунтується на тому, що і митне транзитне перевезення, і переміщення через митний кордон України - є доставка предмета: товару, вантажу, багажу чи транспортного засобу, до місця призначення з використанням відносно нього певних митних процедур та із застосуванням певного митного режиму.

Згідно основ права інститут права – це таке угруповання норм права певної галузі чи підгалузі, що регулює конкретний вид чи сторону однорідних суспільних відносин.

Предметом дослідження даної роботи є інститут „митного перевезення”, тобто угрупування норм митного права, що регулює суспільні відносини щодо доставки предмета: товару, вантажу, багажу чи транспортного засобу, до місця призначення з використанням відносно нього певних митних процедур та із застосуванням певного митного режиму.

Таким чином змісту інституту „митного перевезення” складається не лише з норм, що регулюють сам процес перевезення предметів, а і з норм митного права, які регулюють порядок застосування певного митного режиму до предметів, що перевозяться, а також норм, які визначають правовий статус осіб, що сприяють законному, економному та швидкому здійсненню перевезення предметів під митним режимом – митних перевізників.

2. МИТНИЙ КОНТРОЛЬ ТА МИТНІ РЕЖИМИ ЩОДО ПРЕДМЕТІВ, ЩО ПЕРЕМІЩУЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ.

Як відомо, всі вантажі, транспортні засоби, документи, що їх супроводжують, при переміщенні через митний кордон України мають пройти митний контроль. Переміщення будь-яких предметів через митний кордон України поза митним контролем, тобто поза місцем та часом проведення митного контролю, є порушенням митних правил за ст. 351 Митного кодексу України та тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів, а також конфіскацію транспортних засобів, що використовувалися для переміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Крім того, вантажі, пропущені через митний кордон України в режимі імпорту або транзиту чи оформлені для вивезення за межі митної території України в режимі експорту, мають бути доставлені одержувачами чи випущені за територію України у вигляді та обсягах, що були представлені митним органам для контролю.

Тому переміщення вантажів, які перетнули або мають перетнути митний кордон України, проводиться під митним контролем.

Наприклад, при вивезенні із України товар із внутрішньої митниці за місцем розташування підприємства-експортера, де було здійснено митне оформлення на експорт, переміщується в митницю на кордоні через ку вивозиться за межі митної території. Відповідно до „Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення” затвердженого Наказом Держмитслужби України від 08.12.98 N 771 переміщення товарів та інших предметів залізничним, автомобільним, повітряним, річковим, морським транспортом між митницями України відбувається під митним контролем.[2]

Таким чином, митному контролю підлягають усі предмети, що переміщуються через митний кордон України. Він передбачає проведення митними органами мінімуму митних процедур, необхідних для забезпечення дотримання законодавчих норм у сфері митно-тарифних відносин.

Отже, митний контроль – це сукупність заходів, що здійснюються митними органами в межах своєї компетенції з метою забезпечення додержання норм національних нормативно-правових актів з питань митної справи, міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку. Водночас, форма та обсяг контролю визначаються самостійно митними органами.

Контроль здійснюється під час:

- ввезення на митну територію України предметів з метою їх вільного використання з моменту ввезення та до пропуску через митний кордон;

- вивезення за межі митної території України предметів з метою вільного використання – з моменту ввезення предметів у зону митного контролю та подання необхідних для митного контролю документів на дані предмети та до вивезення їх за межі митної території;

- тимчасового ввезення предметів на митну територію України – з моменту ввезення та до вивезення за межі митної території;

- тимчасового вивезення предметів за межі митної території України – з моменту пред’явлення митниці предметів та необхідних для митного контролю документів на такі предмети і до пропуску через митний кордон України під час зворотного ввезення на територію України;

- транзиту через територію України – ввезення в Україну та до вивезення з України.

Одним словом, вантажі перебувають під митним контролем з моменту проставлення на товаросупровідних, перевізних документах та вантажних маніфестах або на документах, що їх заміняють, штампу „Під митним контролем”, який носить застережно-забороняючий характер та означає, що вантаж або транспортний засіб взято під митний контроль та будь-яке розпорядження ними (переміщення, перевезення, навантаження, розвантаження тощо) без дозволу митниці забороняється та до проставлення на тих же документах відтиску особистої номерної печатки інспектора митниці, який носить дозвільний та підтверджувальний характер і означає завершення митного оформлення, зняття з митного контролю та дозвіл на вільне використання; підтверджує здійснення (завершення) операції, передбаченої певним документом чи дозвіл на таку операцію.[3]

Митний контроль здійснюється безпосередньо посадовими особами митних органів України шляхом:

1) перевірки документів та відомостей, необхідних для такого контролю;

2) митного огляду (огляду та переогляду товарів і транспортних засобів, особистого огляду громадян);

3) обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

4) усного опитування громадян та посадових осіб підприємств;

5) перевірки системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, які відповідно до законів справляються при переміщенні товарів через митний кордон України;

6) огляду територій та приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено на митні органи законом;

7) використання інших форм, передбачених законодавством України з питань митної справи.

Товари, що переміщуються через митний кордон України, разом з їх упаковкою та маркуванням, транспортні засоби, якими вони переміщуються через митний кордон, а також документи на ці товари та транспортні засоби пред’являються для контролю митним органам у незмінному стані в пунктах пропуску через митний кордон України та в інших місцях митної території України, встановлених митними органами для здійснення митного контролю та оформлення, не пізніше ніж через три години після прибуття зазначених товарів та транспортних засобів у пункт пропуску або таке місце.

У пунктах пропуску через державний кордон України митниці за погодженням з прикордонними військами встановлюють зони митного контролю. Зоною митного контролю вважається частина пункту пропускання на митному кордоні України або в інших місцях території, у межах якої митниця здійснює митний контроль. Зони митного контролю створюються з метою забезпечення митними органами митного контролю та уникнення намагань збоку юридичних та фізичних осіб перемістити через митний кордон товари та інші предмети з порушенням законодавства України.

Прядок доступу та перебування у таких зонах (за винятком посадових осіб, які безпосередньо забезпечують процес митного контролю, і громадян, які проходять митний контроль або уповноважені пред’явити такому контролю товари та інші предмети), а також порядок переміщення товарів за межі зони митного контролю називають режимом зони митного контролю. Під режимом зони митного контролю розуміють встановлені відповідно до законодавства приписи, заборони та обмеження щодо перебування товарів, транспортних засобів та громадян, умови розташування будівель та споруд, а також здійснення виробничої, комерційної та іншої господарської діяльності у зоні митного контролю .

Провадження виробничої, комерційної та господарської діяльності у зоні митного контролю, переміщення транспортних засобів, товарів, громадян, у тому числі посадових осіб інших державних органів, у межах даної зони допускається тільки з дозволу митного органу та під його контролем.

Межі зони митного контролю встановлюються відповідними положеннями для кожного пункту пропускання у місцях митного контролю пасажирів, транспортних засобів, вантажів, а саме:

- в автомобільних пунктах пропускання – на смугах легкового та вантажного автотранспорту, у залах митного огляду та інших приміщеннях митних органів;

- у залізничних пунктах пропускання:

а) пасажирських – у залах митного огляду, на перонах та в пасажирських потягах зарубіжного прямування;

б) в авіаційних пунктах пропускання – у залах митного огляду, на стоянках та у літаках з початку митного оформлення до відправлення, та в інших місцях, передбачених в аеропортах для оформлення вантажів та багажу;

в) у морських та річкових пунктах пропускання – у залах митного огляду, на суднах під час їх контролю, на контейнерних терміналах та в інших місцях, які визначено у портах для оформлення вантажів та пасажирів.

У пунктах на митному кордоні, які є кордонами спеціальних митних зон, митниця самостійно визначає території зон митного контролю.

За умов здійснення контролю на об’єктах можуть встановлюватись тимчасові зони митного контролю. Такі зони встановлюються на строк, необхідних для проведення контролю у повному обсязі.