Смекни!
smekni.com

Інститут перевезення у митному праві (стр. 6 из 8)

В Порядку наводяться визначення термінів, що застосовуються, порядок підготовки до митного контролю ат митного оформлення суден, процедури митного контролю товарів та інших предметів, які переміщуються при ввезенні з-за кордону та при вивезення за кордон.

Глава 17 Митного кодексу України визначає порядок здійснення митних процедур на авіатранспорті.

Переміщення товарів через митний кордон України повітряним шляхом здійснюється через міжнародні аеропорти, в яких розташовані митні органи. Лише у разі вимушеної посадки можливо переміщення товарів та інших предметів через митний кордон України поза місцем розташування митних органів.

Товари, що перевозяться транзитними авіапасажирами (за винятком товарів, заборонених до транзиту), не підлягають обкладенню податками та зборами та безперешкодно переміщуються в межах зони митного контролю міжнародного аеропорту.

Послідовність дій посадових осіб митниць при здійсненні митного контролю за переміщенням повітряних суден і контролю цих суден, товарів та інших предметів, що переміщуються ними через митний кордон України з використанням повітряного транспорту, регулюється ”Порядком здійснення митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України з використанням повітряних суден”, затвердженим наказом Держмитслужби України від 29 серпня 2001 року № 579.

Даним Порядком визначено, що митний контроль за переміщенням через митний кордон України повітряних суден, товарів та інших предметів, що переміщуються ними, здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України. Митний контроль та митне оформлення повітряних суден здійснюється, як правило, з митним оглядом судна. Митне оформлення товарів та інших предметів, що переміщуються членами екіпажу повітряного судна, здійснюється на борту судна або в інших визначених митницею місцях.

Будь-які операції з товарами та іншими предметами, що перебувають під митним контролем, здійснюються тільки з дозволу митниці.

Митний контроль та митне оформлення повітряних суден, що прибувають із-за кордону, здійснюються після проведення прикордонного контролю, а повітряні судна, що вибувають за кордон, - до початку прикордонного контролю.[12]

Загальні положення щодо митних процедур на залізничному транспорті містяться у главі 18 Митного кодексу України.

На залізничному транспорті здійснюються наступні митні процедури: перевірка документів, огляд залізничного рухомого складу, а також інші митні процедури, передбачені Митним кодексом України. Дані процедури здійснюються посадовими особами митниці у зонах митного контролю пунктів пропуску залізничного транспорту на державному кордоні України.

Всі операції, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, провадяться підприємствами залізниці за свій рахунок. Відповідальність за втрату чи неналежну доставку товарів, що перебувають під митним контролем, до митного органу призначення несе залізниця.

За загальним правилом митний контроль товарів та транспортний засобів у міжнародному залізничному сполученні здійснюється з зонах митного контролю. Пасажири поїздів міжнародного сполучення можуть проходити митний контроль також в інших місцях, визначених уздовж маршруту руху поїзда за погодженням між Держмитслужбою, Мінтрансом України та центральним виконавчим органом у справах охорони державного кордону України.

З метою спрощення процедури митного оформлення однорідної продукції, що регулярно вивозиться у великих обсягах за межі митного території України залізничним транспортом одним підприємством за одним договором, та впровадження чергового етапу системи контролю за доставкою вантажів у митниці призначення розроблено „Тимчасовий порядок проведення митного оформлення товарів, о вивозяться залізничним транспортом, з використанням загальної вантажної митного декларації”, затверджений наказом Держмитслужби України від 2 червня 2003 року № 380.

Згідно даного Тимчасового порядку, якщо товари регулярно вивозяться залізничним транспортом за межі митної території України одним суб’єктом ЗЕД за одним договором, то митниця відправлення може дозволити цьому суб’єктові подавати загальну вантажну митну декларацію, що оформлюється на товари, які переміщуватимуться окремими партіями протягом певного періоду, погодженого цією митницею.[13]

Таким чином, чинним митним законодавством України встановлюється спрощений режим митного оформлення великих та регулярних партій товарів, що перевозяться залізничним транспортом. Дане положення істотно впливає, при чому впливає позитивно, на розвиток вітчизняної економіки, сприяє експорту українських товарів.

Глава 19 Митного кодексу України регулює митні процедури на автомобільному транспорті. Також дані правовідносини регулюються „Порядком митного оформлення автотранспортних засобів, що здійснюють міжнародні перевезення”, затвердженим наказом Держмитслужби України від 10 листопада 2000 року № 637.

За загальним правилом автотранспортний засіб, що використовується для переміщення товарів через митний кордон України, не потребує окремої митної декларації, якщо під час такого переміщення декларуються товари, які перевозяться цим автотранспортним засобом.

Відомості про автотранспортний засіб вносяться до митної декларації, якою оформлено вантажі, книжки МДП, передбаченої Митною конвенцією про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року, товарно-транспортних накладних, дорожнього листа, провізних та інших супровідних документів, передбачених законодавством.

Проте, згідно вищенаведеного Порядку особи, які здійснюють перевезення пасажирів та товарів через митний кордон України автомобільним транспортом, крім документів на товари, квитків для пасажирів та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, повинні мати:

- суб’єкти, які використовують автотранспортні засоби, за винятком автотранспортних засобів, що не мають вантажних відділень, повинні мати свідоцтва про допущення дорожніх транспортних засобів до перевезення вантажів під митними печатками та пломбами;

- для багаторазового переміщення через митний кордон України автотранспортного засобі, суб’єкт, який його використовує, подає митниці за місцем своєї державної реєстрації вантажну митну декларацію на автотранспортний засіб, термін дії якої не може перевищувати 11 місяців з моменту її оформлення.[14]

Згідно вимог статті 146 Митного кодексу України, особи, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом, зобов´язані:

- доставити товари за місцем призначення із збереженням митних забезпечень;

- не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу митного органу;

- пред’явити митному органу необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення документи;

- у невідкладних випадках за свій рахунок здійснювати вивантаження, навантаження, розпакування та упакування товарів та пред’являти їх до митного контролю.

Порядок здійснення митних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі, крім глави 20 Митного кодексу України, регулюється також рядом інших спеціальних нормативних актів, наприклад:

- Постанова Кабінету міністрів України „Про митний контроль та митне оформлення природного газу, нафти, нафтопродуктів, етилену та аміаку, що переміщуються через митний кордон України трубопровідним транспортом” від 17 грудня 2003 року № 1958;

- Постанова Кабінету Міністрів України „Про митний контроль та митне оформлення електроенергії, що переміщується через митний кордон України” від 10 грудня 2003 року № 1909;

- „Порядок митного контролю та митного оформлення нафти, що переміщується через митний кордон України трубопровідним транспортом”, затверджений наказом Держмитслужби України від 17 серпня 1998 року № 512.

Місця проведення митного контролю, строки та порядок проведення митного контролю та митного оформлення тварі, що переміщуються через митний кордон України трубопровідним транспортом та лініями електропередачі визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно статті 149 Митного кодексу України для митного оформлення товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом, декларант подає митному органу такі документи:

- зовнішньоекономічний договір (контракт);

- акт (акти) приймання-передачі товару;

- сертифікат якості;

рахунок-фактуру (інвойс);

- маршрутну телетайпограму;

- дозволи (ліцензії) відповідних органів державної влади;

- іншим документи, передбачені Митним кодексом та іншими законами.

Згідно статті 150 Митного кодексу України для митного оформлення електроенергії декларант подає митному органу такі документи:

- зовнішньоекономічний договір (контракт);

- довідку-підтвердження відповідного підприємства про кількість електроенергії, що переміщується через митний кордон України;

- інші документи, передбачені Митним кодексом та іншими законами України.

4. ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТОВАРІВ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ ПІД МИТНИМ КОНТРОЛЕМ, МІЖ МИТНИЦЯМИ.

Товари та інші предмети, відносно яких митне оформлення не завершено, в тому числі ті, що переміщуються транзитом через територію України, можуть перевозитись з однієї митниці в іншу за відповідальністю підприємства або громадянина, які прийняли такі товари та інші предмети до перевезення.

Митні вантажі між митницями України переміщуються під митним чи іншим забезпеченням, про що робляться відповідні відмітки у провізних документах.

Великовагові та громіздкі вантажі, а також вантажі, що перевозяться насипом чи навалом, можуть перевозитися між митницями на відкритих транспортних засобах. У таких випадках необхідно вжити заходів, що не дозволяють здійснити підміну таких вантажів (детальний опис їх у вантажних чи інших документах, нанесення на вантажі розпізнавальних знаків та інше).