Смекни!
smekni.com

Інститут перевезення у митному праві (стр. 7 из 8)

Відповідно до Положення „Про порядок митного оформлення товарів та інших предметів, що перевозяться між митницями та території України” затвердженого наказом ДМК України №246 від 27.09.1993р. термін доставки митних вантажів до митниць установлюється, керуючись можливостями виду транспортного засобу, маршруту перевезення та інших умов перевезення, але не менше терміну, що визначається з розрахунку 80 км за добу.[15]

При імпорті товарів складається внутрішній транзитний документ на партію товару митницею відправлення, декларантом чи перевізником на бланку „Провізної відомості” Ф-МД5 у трьох примірниках на яких проставляється штамп „Під митним контролем - імпорт” та завіряється особистою номерною печаткою співробітника митниці. Перший екземпляр „Провізної відомості” направляється у митницю призначення, другий - надається перевізнику, третій – залишається на контролі на митниці відправлення. Контроль за виконанням перевізником зобов’язань здійснює митниця відправлення.

При експорті вантажів після їх оформлення в митному відношенні митницею, в зоні діяльності якої знаходиться його власник (відправник), вони направляються в митницю призначення, яка розташована на митному кордоні.

На такий вантаж оформлюється митна декларація, четвертий аркуш якої разом з іншими товаросупровідними документами направляється до пункту пропуску на кордоні, де вилучається митницею призначення, яка здійснює пропуск вантажу за межами митної території України.

Крім цього, митниці призначення засобами електронного зв’язку інформують митниці відправлення про фактичне вивезення за межі митної території України товарів оформлених ними.

При транзиті вантажі декларуються в митниці із заповненням вантажної митної декларації, направляються митницею, що здійснила пропуск таких вантажів на територію України до митниці на митному кордоні України яка здійснює пропуск за межі митної території України разом із примірником вантажної митної декларації на транзитні вантажі. Механізм контролю доставки вантажів аналогічний тому, який застосовується при вивезенні товарів.

Транзитні перевезення здійснюються як прохідний та внутрішній митний транзит.

Прохідний митний транзит – це переміщення товарів під митним контролем від одного пункту пропуску (ввезення), розташованого на митному кордоні України до іншого пункту пропуску (вивезення) розташованого на митному кордоні України.

Внутрішній митний транзит – це переміщення товарів під митним контролем від пункту ввезення до митного органу розташованого на митній території України; від митного органу на митній території України до пункту вивезення; від митного органу до іншого митного органу розташованого на території України.

При неотриманні митницею відправлення в установлений термін інформації про надходження вантажу до митниці призначення вона вирішує питання заведення справи про порушення митних правил.

З метою встановлення надійного контролю за переміщенням товарів та інших предметів між митницями України, оперативного реагування в разі виникнення ускладнень чи непередбачених ситуацій під час такого переміщення, підвищення рівня відповідальності осіб, що здійснюють перевезення вантажів введено в дію Положення „Про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення” яке затверджено наказом ДМС України від 08.12.1998р. №771.[16]

Контроль здійснюється поетапно і поширюється на товари:

- що ввозяться на територію України автомобільним транспортом на адресу суб’єктів ЗЕД;

- що вивозяться з території України автомобільним транспортом суб’єктами ЗЕД;

- на транзит товарів автомобільним транспортом через митну територію України;

- на транзит товарів залізничним транспортом через митну територію України.

Решта видів перевезень підпадають під дію наказу ДМК України від 27.09.1993р. №246.

До товарів, що перебувають під митним контролем і переміщуються транзитом, може застосовуватися один із таких заходів гарантування доставки цих товарів до митного органу призначення:

- надання власником товару гарантій митним органам;

- охорона та супроводження товарів митними органами;

- перевезення товарів митним перевізником;

- перевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення 1975 року.

Згідно з наказом №771/98 для здійснення контролю за доставкою та виявленням фактів недоставки товарів у митницю призначення використовується програмно-інформаційний комплекс, що базується на відомчій системі зв’язку митних органів України.

Контроль за доставкою товарів у митниці призначення здійснює митниця відправлення цих товарів. У разі виявлення фактів недоставки вантажу в митницю призначення справу про порушення митних правил заводить митниця, якій було надане відповідне зобов’язання про доставку вантажу на митницю призначення.

Наказ №771/98 передбачає такі терміни доставки товарів у митницю призначення при здійсненні перевезень:

- залізничним транспортом – 10 діб;

- автомобільним транспортом – 5 діб;

- повітряним транспортом – 3 доби;

- морським, річковим транспортом у період навігації – 10 діб;

Якщо окремих видів товарів або перевезень відсутній установлений чинним законодавством України граничний термін доставки, то він призначається самою митницею відправлення з врахуванням можливостей транспортного засобу, маршруту перевезення, відстані до митниці призначення, властивостей товарів та інших умов.[17]

При цьому максимальний термін доставки таких товарів у митницю призначення не може перевищувати 20 діб.

В окремих випадках вантаж не може прибути в митницю призначення в термін, установлений митницею відправлення внаслідок дії надзвичайних або невідворотних обставин чи подій, що перешкоджають руху транспорту. Такими обставинами можуть бути:

- стихійне лихо (пожежа, повінь, інше стихійне лихо чи сезонне природне явище);

- воєнні дії чи надзвичайний стан у регіоні, через який пролягає шлях транспортного засобу;

- страйк;

- злочинні дії третіх осіб, спрямовані проти перевізника, транспортного засобу чи вантажу;

- пригода за участю транспортного засобу, яка спричинила повне або часткове пошкодження транспортного засобу або повну чи часткову втрату вантажу;

- неможливість подальшого руху транспортного засобу через зсув, пошкодження або розпакування вантажу, що створює небезпеку дорожньому рухові;

- інші схожі за характером обставини чи події.

При цьому власник товарів чи транспортного засобу повинен звернутися з письмовою заявою до найближчої митниці.

Згідно зі ст.109 Митного кодексу України не доставка в митні органи України у визначений термін предметів, що знаходяться під митним контролем та переміщуються з одного митного органу України в інший, а також прийнятих для вручення митному органу України митних та інших документів на ці предмети тягне попередження або накладення штрафу на громадян у розмірі до одного офіційного встановленого на день здійснення порушення митних правил мінімального розміру заробітної плати, а на посадових осіб – від 2 з половиною до 10 мінімальних розмірів заробітної плати, з конфіскацією цих предметів або без такої.

За поданням ДМСУ до перевізників, що не доставили вантажу митницю призначення, може застосовуватись режим індивідуального ліцензування.

Висновок

Утверджувати й забезпечувати права і свободи людини – головний обов’язок держави. Переорієнтування ідеології з „панування держави” над людиною на „служіння держави” людині, урешті решт приведе до реального виконання принципові пріоритету людини, її життя і здоров’я, честі і гідності, недоторканості і безпеки, що проголошений Конституцією України та визнання його найвищою соціальною цінністю.

Безпосереднє сусідство України з Євросоюзом, перевага ринкових відносин, прагнення України до інтеграції у світову співдружність зумовлює необхідність застосовувати на території України види перевезень, що відповідають Європейським стандартам та спрощення системи митного оформлення товарів.

На думку професора Рокоча В.В. щоб досягти оптимального регулювання перевезень через митну територію України, необхідно застосувати комплекс заходів що поєднують політику вільної торгівлі з одної сторони та політику протекціонізму, що призводить до гнучкості зовнішньоекономічної політики.

Політика вільної торгівлі – це політика мінімального державного втручання у зовнішню торгівлю, яка розвивається на засадах вільних ринкових сил попиту і пропозиції.

Політика протекціонізму – це державна політика захисту внутрішнього ринку від іноземної конкуренції шляхом застосування тарифних і нетарифних інструментів торговельної політики.[18]

Упровадження широкого кола видів перевезення через митну територію України вантажів є безперечно, позитивним моментом, а також є ще одним кроком до створення демократично-правових стандартів взаємовідносин органів виконавчої влади та людини, переорієнтація на спрощення адміністративних процедур, інформування і консультування громадян та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності з питань митних формальностей.

Найшвидше удосконалення митного регулювання перевезень згідно до європейських стандартів, надання адміністративних послуг, митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій при здійсненні перевезень вантажів через митну територію України, призведе до активізації зовнішньоекономічної діяльності з боку українських суб’єктів підприємницької діяльності, збільшення поступлення іноземних інвестицій в економіку України, покращення державного захисту національного виробника.