Смекни!
smekni.com

РПС Тернопільської області (стр. 4 из 6)

У власності й користуванні громадян перебуває 281,1 тис. га земель. Для ведення селянського (фермерського) господарства було надано 29,5 тис. га, товарного сільськогосподарського виробництва - 43,5 тис., особистого селянського господарства, будівництва й обслуговування житлових та господарських будівель - 208,1 тис. га.

Сільське господарство області знаходиться в перехідному стані від колгоспної системи до приватної власності на землю. Між сільськогосподарськими спілками та приватними господарствами сформувався своєрідний поділ праці. Так, спілками виробляється близько 70% зернових та 61% цукрових буряків. На приватні господарства припадає постачання 98% картоплі, 95% овочів, 86%м’яса, 91% яєць, 100% вовни.

Останнім часом у Тернопільській області відбувається тенденція до зниження показників економічної ефективності підприємств сільського господарства в умовах ринкових відносин. Однією з найважливіших причин цього негативного процесу є відсутність господарського механізму в організації сільського господарства, а також непомірно висока вартість послуг. Надзвичайно великий негативний вплив має зменшення виробництва засобів виробництва для сільського господарства, а отже, й пропозиції промислових засобів виробництва і предметів праці.

3.4. Сфера послуг

Як відомо, функцією сфери послуг, або соціальної сфери є задоволення різноманітних інтересів, духовних і матеріальних потреб населення. Ця сфера складається з матеріально-побутових та соціально-культурних галузей економіки.

В області діють чотири вузи (у м. Тернополі), 15 середніх спеціальних навчальних закладів, 23 професійно-технічних училища, а також Тернопільський відділ Географічного товариства України. Культура в області представлена мережею бібліотек, клубів, будинків культури, музеїв, театрів тощо.

Інфраструктура галузі медицини представлена мережею лікувально-профілактичних, санітарно-протиепідемічних, санаторних та учбових закладів. Медичну допомогу населенню Тернопільської області надають 74 лікарні різних типів, в яких розміщується 10089 лікарняних ліжок, що становить 88,0 ліжка на 10 тис. населення. Повна характеристика розвитку соціальної сфери наведена у додатку 2.

Соціальна сфера Тернопільської області має низку проблем, які вимагають негайного вирішення. Заходами, що сприятимуть цьому, є впровадження нових організаційно-структурних моделей усіх установ соціальної сфери, підвищення ефективності управління галуззю, а також удосконалення форм організації та механізму фінансового обслуговування.

3.5. Транспортна система

Транспорт — одна з важливих галузей господарства, яка в значній мірі впливає на розвиток виробничої і невиробничої сфер. На території Тернопільської області розвинуто майже всі (крім морського) види сучасного транспорту. Вони пов'язані між собою і утворюють транспортну систему області, яка є складовою частиною транспортної системи України.

Провідне місце серед видів транспорту за величиною перевезень займає автомобільний. Ним здійснюється 94% перевезень всіх видів вантажів і пасажирів області. Мережа автомобільних доріг загального користування Тернопільської області складає 5546 км, із них 5206 км (94%) з твердим покриттям.

За значенням доріг:

-державні — 1394 км (25%);

-місцеві — 4152 км (75%).

Серед областей України Тернопільська займає 20 місце за загальною протяжністю доріг з твердим покриттям, 13 місце за загальною протяжністю доріг з чорним покриттям, 1 місце із забезпеченості дорогами з твердим покриттям на 1000 кв. м території. Залізничний транспорт займає важливе місце у вантажо- і пасажироперевезеннях. Довжина залізниць в області становить 575 км. Щільність залізничної мережі на території області становить 41,4 км на 1 тис. км кв., що значно перевищує такий же показник по Україні (37,6 км). Найбільша щільність залізниць у центральній частині області, а найменша у північній.

4. Особливості розміщення і територіальна структура провідних галузей господарства Тернопільської області.

Промисловість(див. додаток )

На території області можна виділити Тернопільський промисловий вузол, де виробляється близько 37% промислової продукції області. Провідними є машинобудування й металообробка, легка, харчова промисловість і промисловість будівельних матеріалів.

Основною продукцією машинобудування та металообробної промисловості є бурякозбиральні комплекси, світильники, пускорегулюючі апарати, торговельне обладнання (м. Тернопіль), господарське литво (Збараж), металовироби (Бучач). Найбільшими підприємствами машинобудівної та металообробної галузі є ВАТ "Ватра" – виробник світлотехнічного обладнання виробничого та культурно-побутового призначення, ВАТ "Тернопільський комбайновий завод", який випускає бурякозбиральні комбайни та іншу сільгосптехніку, ВАТ "Тернопільський радіозавод "Оріон", що спеціалізується на засобах радіозв’язку.

Головна галузь легкої промисловості – текстильна, яка включає Тернопільське виробниче об’єднання ВАТ «Текстерно» (виробництво бавовняних тканин), Кременецьку фабрику «Ватин», Заліщинську фабрику текстильно-художніх виробів та інші. Функціонують підприємства швейної промисловості – у Тернополі, Чорткові, По чаєві, Монастирську, шкіряно-галантерейної – у Тернополі, смт. Вишівець і Заложці, та взуттєвої – у Тернополі, Теребовлі, Почаєві.

Розвинуте виробництво товарів побутової хімії (м. Скалат), пластмасових виробів (смт. Підволочиськ і Товсте), гумових іграшок (м. Копичинці). У промисловому комплексі представлені також галузі будівельних матеріалів (Тернопіль, смт. Велика Березовиця, Теребовля, Бережани, Скала-Подільська) і деревообробна промисловість (Тернопіль, Бережани, Кременець, смт. Микулинці). В області виготовляють також фарфорові вироби (Тернопіль), скло і скляний посуд (Бережани).

Харчова промисловість є однією з важливих галузей господарського комплексу регіону. Провідне місце займає цукрова (заводи Чортківський у смт. Заводському, а також у Кременці, Хоросткові, Тернополі, Збаражі, Борщові та ін.); молочна і маслосироробна (Тернопіль, Бережани, Борщів, Заліщики, Кременець та ін.); м’ясна (Тернопільський у Великій Березовці і Чортківський м’ясокомбінати); плодоовочевоконсервна (Тернопіль, Заліщики, Бережани, смт. Мельниця-Подільська і Скала-Подільська); тютюново-махоркова (Монастирська, Кременець).

Усі промислові підприємства області можна розглянути детальніше у додатку 3.

Сільське господарство (див. додаток )

Сільське господарство є основною сферою агропромислового комплексу Тернопільської області. Воно дає 32% валового внутрішнього продукту області, забезпечує потреби населення області в основних продуктах харчування та сировиною – переробну промисловість, створюючи таким чином основу експортного потенціалу області.

В області проведено процес реформування 584 сільськогосподарських підприємств. На основі майнових та земельних паїв членів господарств створені нові господарства ринкового типу, зокрема 297 приватних підприємств, 247 товариств з обмеженою відповідальністю, 14 – сільськогосподарських кооперативів і 12 селянсько-фермерських господарств.

Щодо розміщення основних галузей сільського господарства слід зазначити, що галузі рослинництва орієнтуються насамперед на райони з достатньою кількістю орних земель і найбільш сприятливими кліматичними умовами. Ці показники характерні для всієї території Тернопільської області.

Розміщення галузей тваринництва зумовлюється природними умовами, ресурсами кормо виробництва, потребами населення, транспортабельністю продукції. Розвиток тваринництва залежить насамперед від кормо виробництва, яке складається з польового, лукопасовищного і промислового виробництва кормів. Водночас окремі галузі тваринництва прив’язані до м'ясо-молочної, цукрової, крохмале-патокової промисловості (використання відходів в кормовому раціоні).

Виробництво сільськогосподарської продукції

на 1 особу

(кг)

2000 2001 2002 2003
А 3 4 5 6
Продукція сільського господарства, грн 1666 1551 1662 1565
Продукція рослинництва, грн. 1053 906 1008 940
Зернові культури 642 704 798 651
Цукрові буряки (фабричні) 1042 1372 1058 975
Картопля 904 558 698 688
Овочі 121 103 114 138
Плоди і ягоди 10 8 18 15
Продукція тваринництва, грн. 613 645 654 624
М`ясо (у забійній вазі) 41,8 38,8 41,4 45,3
Молоко 438,4 456,5 460,9 433,7
Яйця, шт. 203 219 248 259

Соціальна сфера (див. додаток )

Тернопільська область є переважно аграрно-промисловим регіоном України, а тому сфера нематеріального виробництва розвинута тут недостатньо. Основні центри соціальної сфери знаходяться, як правило у м. Тернополі та адміністративних районах області.

Медицина.Медичну допомогу населенню Тернопільської області надають 74 лікарні різних типів. Амбулаторно-поліклінічну допомогу надають : 60 поліклінік при лікарняних закладах, 2 медсанчастини, 111 сільських лікарських амбулаторій, 1 госпрозрахункова поліклініка, 8 стоматологічних поліклінік, 780 фельдшерсько-акушерських пунктів, та 21 здоровпункти.

З 2001 року в області функціонує спеціалізоване територіально-медичне об’єднання "Фтизіатрія", в яке входять : обласний протитуберкульозний диспансер, 2 спеціалізовані лікарні, 3 міжрайонних диспансери та фтизіопульмонологічний санаторій.