Смекни!
smekni.com

РПС Тернопільської області (стр. 5 из 6)

В області функціонують 9 диспансерів, 5 санаторіїв для дорослих і дітей підпорядкування МОЗ України, 2 станції швидкої медичної допомоги та 2 станції переливання крові.

Освіта і наука. В області функціонують 919 загальноосвітніх шкіл, 12 гімназій, 10 ліцеїв, 1 колегіум, 474 дошкільні заклади, 22 державних професійно-технічних навчальних заклади та їх дві філії (Борщівська і Ланівецька), 4 університети. Мережа освітніх закладів охоплює всю територію області.

Загалом область має високі показники освіченості населення. Понад 250 тисяч громадян (20,1 відсотка) у віці від 6 до 25 років навчаються в освітніх закладах області.

Культура. У м. Тернополі є 2 театри, обласна філармонія, в області створені державні музеї, зокрема краєзнавчі в м. Тернополі, і Кременці, музей. «Молотковська трагедія» у с. Молоткове.

Найцікавішими об'єктами туризму є Збаразький історико-культурний заповідник, пам'ятники архітектури ХII ХIХ ст. в м. Кременці, Миколаївський собор, ансамбль ліцею, Богоявленський монастир, ансамбль Почаївської лаври, Старий замок, картинна галерея в м. Тернополі; домініканський костьол ХVIII ст.; картинна галерея; найбільша в світі гіпсова печера. Кришталева. з мінеральними джерелами в с. Кривчому.

В області існують певні сектори життєдіяльності, недостатній розвиток яких негативно впливає на її загальний рейтинг. Ідеться зокрема про стан та охорону здоров’я (10 місце), ринок праці (13 місце), матеріальний добробут (22 місце), фінансування людського розвитку (25 місце).

Транспортна система (див. додаток )

Через територію області проходить значна кількість залізничних і автомобільних шляхів сполучення, що з’єднують країни Азії, Близького і Далекого Сходу із країнами Західної Європи.

Три автомагістралі міжнародного значення пересікають область із заходу на схід і з півночі на південь. Автомагістраль Брест-Чернівці з’єднує західну частину Білорусі з Румунією і є головним коридором північно-південного напрямку до балканських країн і Середземномор’я. Інші дві автомагістралі Харків-Київ-Львів і Київ-Ужгород з’єднують східні кордони і центр України з Польщею, Словаччиною і Угорщиною. Обмеження швидкості на автомагістралях становить 120 км/год.

Залізничний вузол міста Тернополя надає можливість сполучення практично з усіма обласними центрами України, країнами ближнього зарубіжжя. Через місто проходять поїзди сполучення із Польщею, Росією, Чехією, Болгарією, Словаччиною. Залізнична станція може пропустити за добу більше 100 тисяч тонн вантажів.

Аеропорт "Тернопіль", що знаходиться за межами міста на відстані двох кілометрів, має злітно-посадочну смугу зі штучним покриттям і може обслуговувати повітряні судна з максимальною злітною масою до 61 тонни. Пропускна спроможність аеропорту - до 100 пасажирів на годину. Аеропорт забезпечений митним та прикордонним обслуговуванням по виклику. Виконуються чартерні, нерегулярні польоти по перевезенню пасажирів і вантажів.

5. Участь області внутрішньодержавному територіальному поділі та економічних зв’язках.

Внутрішньо-економічна діяльність

Роздрібний товарообіг:

-всього — 385,5 млн. грн.

-на душу населення — 333,0 грн.

Обсяг платних послуг населенню:

-всього — 358,6 млн. грн.

-на душу населення—310,6 грн.

-в сільській місцевості —61,5 грн.

Обсяг побутових послуг населенню:

-всього — 40,5 млн. грн.

-на душу населення — 35,0 грн.

-в сільській місцевості — 11,2 грн.

Мережа підприємств:

-магазини — 2326 одиниць, їхня торгова площа — 137,2 тис. кв. м;

-забезпеченість торговою площею в розрахунку на 1 тис. чол. – 119 кв.м

-підприємства громадського харчування — 880 одиниць, у них 39,3 тис. посадкових місць;

-забезпеченість місцями в розрахунку на 1 тис. чол. — 34 посадкових місць; підприємства побутового обслуговування — 219 одиниць.

Зовнішньоекономічні зв’язки.

Зовнішню торгівлю товарами підприємства та організації області здійснюють із 68 країнами світу (по експорту – із 43 країнами, по імпорту - із 58 країнами). Основними торговими партнерами області є наступні країни: Німеччина (обсяг зовнішньої торгівлі області з Німеччиною становить 18,81 млн. дол. США), Росія (16,65 млн. дол. США ), Польща (6,63 млн. дол. США), Італія (6,38 млн. дол. США), Молдова (3,29 млн. дол. США), Нідерланди (1,79 млн. дол. США), ОАЕ (1,78 млн. дол. США), Туреччина (1,62 млн. дол. США), Австрія (1,60 млн. дол. США), Білорусь (1,29 млн. дол. США) та ряд інших країн.

Обсяг експорту в країни Європи складає 42% загального обсягу експортних поставок, в країни СНД, відповідно – 8%, в країни Азії, Америки та Африки – 10%.

В структурі експорту області традиційно переважає продукція сільського господарства (м'ясо та харчові субпродукти, їстівні плоди, горіхи, шкіряна сировина та ін.), харчової та переробної промисловості (алкогольні та безалкогольні напої, оцет, вироби з м'яса, риби, продукти переробки плодів та овочів). Частка цієї продукції складає половину загального експорту. Серед інших експортних відправлень 22% припадає на електричні машини, устаткування та механізми, 12% - на деревину, вироби з неї та меблі, 8% - на текстиль та текстильні вироби, 5% - на неблагородні метали, 3% - на будівельні матеріали.

Щодо динаміки імпортних надходжень, то характерним є збільшення імпортних поставок з країн Європи, Азії та Африки (у півтора рази), Америки (майже вдвічі) та різке зменшення імпорту з країн СНД (в чотири рази). Відповідно найбільшу частку в імпорті області мають Європейські країни (85%), далі - країни Азії (6%), СНД (5%) та Америки (4%). Частка решти країн незначна і складає менше 1%.

В структурі імпорту, протягом останніх років значних змін не відбувалось. В область продовжують завозити продукцію машинобудівної (38% від загального імпорту області), хімічної (25%), легкої (16%) та деревообробної (10%) галузей промисловості. В динаміці імпорту варто відмітити збільшення обсягів всіх основних товарів, що традиційно імпортуються в область за винятком пластмас, виробів з них (їх обсяг зменшився на 5%) та вовни (на 13%).

Протягом останніх років зберігається тенденція поступового нарощування обсягів зовнішньої торгівлі послугами (в основному за рахунок збільшення експорту послуг).

В структурі експорту найбільшу питому вагу незмінно мають транспортні послуги (90% від загального експорту послуг), також експортувались різні ділові, професійні та технічні послуги (5%), подорожі (3%) та страхові послуги (2,5%).

У сфері імпорту послуг, найбільша частка належить страховим (60%), транспортним (28%), будівельним (6%), а також іншим діловим послугам (2%) та подорожам (2%).

Основними партнерами області в торгівлі послугами є: по експортних операціях - Німеччина (47% загального експорту послуг), Швеція і Угорщина (по 14%), Польща (7%), Російська Федерація, Нідерланди та Білорусь (по 2%); по імпортних операціях - Польща (39% загального імпорту послуг), Австрія (15%), Німеччина та Угорщина (по 9%), Франція, Російська Федерація та Італія (по 5%) та ін.

Зовнішня торгівля, інвестиційний та інноваційний розвиток

Сьогодні іноземні інвестиції в економіку області здійснюються переважно у вигляді створення спільних підприємств або внесення контрактних інвестицій, рівнозначних торговим угодам. Найбільші інвестиції в економіку області було внесено з Німеччини, Чеської Республіки й Австралії, звідки надійшло 64% усіх іноземних інвестицій.

6. Проблеми і перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил Тернопільської області.

Незважаючи на певні позитивні зрушення, що відбулися в останні роки, сьогодні Тернопільщина залишається одним із найбільш відсталих в економічному плані регіонів.

Що стосується позитивних моментів, то тут насамперед ідеться про фінансові ресурси, які надходять від працюючих за кордоном жителів Тернополя та області (40% працездатного населення області) і які можуть скласти потенціал для саморозвитку регіону.

По-друге, Тернопільщина може використати своє зручне географічне положення - становище транзитної території для транспортування вантажів до Західної Європи. У зв’язку із цим багато надій покладається на розвиток п’ятого транс’європейського транспортного коридору, ключове місце в якому посідає Тернопільщина.

По-третє, зростаюча суспільна і політична активність населення Тернопільщини починає привертати до цього регіону увагу політичних еліт, адже незважаючи на свою незначну чисельність місцевий електорат відзначається значним рівнем активності та політичної свідомості.

Однак ситуація для Тернопільщини погіршується й зростаючою конкуренцією з боку сусідніх регіонів, особливо Львівської, Хмельницької та Вінницької областей. Тому існує небезпека, що регіон і надалі залишатиметься в тіні своїх потужніших сусідів, зокрема "галицької столиці" - Львова. Відповідальність за це несе передусім регіональна еліта, яка не виявляє достатньої активності у відстоюванні інтересів регіону.

Подальший розвиток області потребує також визначення галузевих пріоритетів. Це, перш за все, розвиток агропромислового комплексу, сільськогосподарського машинобудування та радіоелектронної промисловості, що сприятиме удосконаленню галузевої структури промисловості. Основними заходами досягнення цього повинні стати:

-технологічне оновлення харчових і переробних підприємств за рахунок власних коштів та залучення іноземних інвестицій;

-будівництво високотехнологічних переробних підприємств у безпосередній близькості до виробників сировини;

-налагодження випуску обладнання для переробки сільськогосподарської сировини, сучасних таропакувальних матеріалів, сервісного технічного обслуговування переробної галузі.

З огляду на це можна стверджувати, що Тернопільщина не реалізовує повною мірою свій виробничий, інтелектуальний, бізнесовий, політичний капітал. Для того щоб область почала активно розвиватися, необхідно запроваджувати інноваційні моделі розвитку міст та області, робити ставку на розвиток місцевого самоврядування, залучення до бюджету коштів заробітчан шляхом сприяння розвитку малого та середнього бізнесу тощо.