Смекни!
smekni.com

Податкова політика держави 2 (стр. 11 из 15)

Таким чином, можна зробити висновок про підвищення ефективності роботи ЧМДПІ в 1999 році.

Таблиця 2.7

Аналіз структури виконання кошторису Чернігівської міжрайонної ДПІ за 1998– 1999 роки

Показники

1998 рік 1999 рік
Затве-рдже-но В % до загаль-ної суми Фак-тично вико-нано В % до зага-льної суми Затве-рдже-но В % до зага-льної суми Фак-тич-но вико-нано В % до загаль-ної суми
Оплата праці працівників бюджет-них установ 173,6 72,2 180,3 73,2 186,7 69,41 146,7 73,76
Нарахування на заробітну плату 64,6 26,5 61,4 24,5 70,3 26,13 50,3 25,29
Придбання предметів постачання і матеріалів 0,3 0,1 0,3 0,1 0,2 0,07 0,3 0,15
Продукти харчуван-ня 0,3 0,1 0,3 0,1 - - - -
Видатки на відрядження 1,2 0,5 3,3 1,3 1,4 0,52 1,6 0,80
Оплата послуг з утримання бюджет-них установ 0,8 0,3 0,9 0.4 6,8 2,53 - -
Оплата комунальних послуг - - - - 3,6 1,34 - -
Оплата транспорт-них послуг 0,8 0,3 0,9 0,4 - - - -
Всього видатків 241,6 100 247,4 100 269,0 100 198,9 100

Взагалі кошторис доходів і видатків затвердується на рік та окремо по кварталах, а звіт про виконання кошторису складається на перше січня наступного року. Сума поквартальних затверджених асигнувань дорівнює сумі загальних асигнувань за рік.

Таким чином, в 1999 році діяльність ЧМДПІ покращилась.

2.3 Перевірка правильності нарахування та сплати непрямих податків з юридичних осіб

При перевірці правильності заповнення податкової декларації по податку на додану вартість перевіряється Чернігівською міжрайонною ДПІ правильність визначення оподаткованого обороту, правильність визначення ставки податку, своєчасність подання документів до адміністрації та перерахування до бюджету. Цими заходами займається відділ по справлянню непрямих податків. Подання податкової декларації по податку на додану вартість здійснюється до Чернігівської міжрайонної ДПІ щомісячно, не пізніше 25 числа місяця, слідуючого за звітним.

Розрахунок по акцизному збору складається на основі даних накопичувальних відомостей підакцизних товарів. При перевірці Чернігівською міжрайонною ДПІ правильності відчислення та сплати акцизного збору, звертається увага на правильність визначення обороту з реалізації, правильність визначення ставок акцизного збору твердих ставок акцизного збору у відсотках, правильність визначення суми акцизного збору.

На виконання Наказу ДПА України № 376 від 01.08.98 р. “Про затверд-ження методичних вказівок по організації порядку адміністрування відшкодування ПДВ” в Чернігівській Міжрайонній ДПІ був створений наказ , у якому визначалось , яким чином повинна бути оформлена вхідна документація – податкові декларації з податку на додану вартість.

Згідно наказу канцелярія забезпечує прийом декларацій по ПДВ до 20 числа , візуально в присутності платника перевіряє всі форми поданої звітності щодо наявності коду ЄДРПОУ (ДРФО-для фізичних осіб) , підписів посадових осіб , печаток , одиниць виміру , ознаки бюджетного відшкодування .

Потім забезпечує підготовку реєстрів і підбір декларацій до кожного реєстру. Декларації в день отримання , разом з реєстрами передаються до відділу обліку з актом прийому-передачі .

Відділу обліку та звітності після отримання реєстрів забезпечує нарахування сум податків в картки особових рахунків та аналіз нарахованих сум на предмет достовірності .

Начальник відділу обліку та звітності підписує акт , оригінал якого передає у відділ непрямих податків, а копію залишає у відділі обліку та звітності . Один примірник реєтру залишається у відділі обліку та звітності , а другий з відміткою на кожній сторінці про проведення нарахованих сум разом із податковою звітністю передає для проведення перевірок .

По завершенню терміну проведення звітності в особових рахунках платників відділу обліку та звітності забезпечує формування реєстрів платників, які не подали звітності у встановлені терміни .

На підставі одержаних реєстрів неподаної звітності управлінням прямих і непрямих податків з юридичних осіб , оподаткування фізичних осіб та контролю у сфері ЗЕД та оподаткування нерезидентів у 3-х денний термін вживаються заходи , передбаченні діючим законодавством до вказаних суб`єктів господарювання (припинення операцій по рахункам в банківських установах , притягнення до адміністративної відповідальності винних посадових осіб) .

Управління прямих та непрямих податків з юридичних осіб, управління оподаткування фізичних осіб і контролю у сфері ЗЕД та оподаткування нерезидентів забезпечує попередню перевірку декларацій .

Управління документальних перевірок юридичних осіб оподаткування фізичних осіб і контролю у сфері ЗЕД та оподаткування нерезидентів забезпечують своєчасне проведення документальних перевірок .

Якщо по наслідках документальних тематичних перевірок сума ПДВ , заявлена до відшкодування не підтверджується , управління документальних перевірок юридичних осіб, оподаткування фізичних осіб і контролю у сфері ЗЕД та оподаткуваня нерезидентів на підставі актів документальних перевірок правильності зазначених платником сум до відшкодування готують розпорядження і не пізніше 20-го числа наступного за місяцем , в якому платником подано податкову декларацію передають до відділу обліку та звітності окремим реєстром .

За результатами перевірки згідно з отриманними розпорядженнями відділом обліку та звітності проводиться донарахування по особовому рахунку та формулюються висновки до органів казначейства , на суму донарахування здійснюються зміна бюджетного відшкодування .

Управління документальних перевірок юридичних осіб передає декларації , за результатами перевірки яких донараховано суми податку , разом з актом документальної перевірки по реєстру до управління прямих і непрямих податків з юридичних осіб .

Загальне керівництво , контроль і відповідальність за процес форму-вання і збереження облікових справ після одержання від відділу обліку платників податків здійснює начальник управління прямих і непрямих податків з юридичних осіб, оподаткування фізичних осіб і контролю у сфері ЗЕД та оподаткування нерезидентів .

Безпосередній контроль та персональна відповідальність за їх збережен-ням покладається на посадову особу по визначених за нею платниках .

Податкова декларація по податку на додану вартість складається із вступної частини та чотирьох розділів, з них платником заповнюються перші три розділи та вступна частина, четвертий розділ заповнюється працівниками податкової інспекції лише на оригіналі декларації, який залишається в податковій інспекції . Після реєстрації в канцелярії податкової інспекції, в день реєстрації податкові декларації передаються до обліку, де дані щодо нарахування чи відшкодування податку на додану вартість, визначені платником, заносяться до особового рахунку платника.

Відомості про проведення даних по нарахуванню чи відшкодуванню податку в особовому рахунку платника відображаються в четвертому розділі декларації, після чого декларація передається до відповідного відділу для здійснення перевірки щодо відповідності розміру податку, зазначеного у декларації, розміру податку, що випливає з поданих розрахунків.

При перевірці декларації перевіряється правильність заповнення декларації, проводиться її арифметична перевірка, наявність та правильність заповнення всіх додатків, які необхідно було подати платнику разом з цією декларацією, а також перевіряється відповідність суми податку, заявленої платником у декларації, поданим розрахункам.

Якщо під час такої перевірки виявлено помилки у визначенні платником суми податку, то за результатами перевірки робиться відповідний запис у пункті 4 розділу ІV податкової декларації та складається Довідка про попередню перевірку податкової декларації по податку на додану вартість .

Якщо платником у поданій декларації допущені арифметичні помилки, що призвели до заниження суми податку, належної до сплати, податковий орган самостійно здійснює перерахунок такої суми податку та повідомляє платника про суму податкових донарахувань, належних до сплати.

У разі, коли за наслідками перевірки виявляється факт завищення суми бюджетного відшкодування, заявленого в податковій декларації, сума такого завищення вважається сумою податкового зобов’язання, прихованого від оподаткування. Якщо внаслідок такого завищення отримано бюджетне відшкодування, платник податку визнається таким, що ухиляється від оподаткування, і до нього застосовуються санкції відповідно до законодавства.