Смекни!
smekni.com

Викладання економічних дисциплін в школі на прикладі теми Фінансові установи та їх функції (стр. 2 из 7)

При вивчені курсу “Основи економічних знань” існують вимоги до знань та вмінь учнів:

Учні повинні знати:

¨ Що вивчає економічна теорія та яке її місце у житті суспільства вцілому;

¨ Що таке процес виробництва, обміну, розподілу;

¨ Економічний зміст поняття “земля”, “праця”, “капітал”, “здатність до підприємництва”;

¨ Що таке обмеженість виробничих ресурсів та які їх економічні наслідки;

¨ Різні економічні системи, бачити переваги та недоліки кожної з них;

¨ Що таке економічна система сучасної України;

¨ Загальне визначення ринку;

¨ Як ринок розподіляє ресурсиі доходи, визначає спрямованість виробництва;

¨ Що таке біржі, банки, служби зайнятості;

¨ Що таке заробітна плата, рента, процент, підприємницький дохід;

спільні завдання та прблеми країн, що переходять від адміністративної до ринкової економіки та особливості економіки України.

Учні повинні вміти:

-Визначити власне місце у вивчених економічних процесах;

-Давати класифікацію потреб, виходячи з власного досвіду споживання та спілкування у суспільстві;

-Порівнювати ресурсний потенціал України з потенціалом інших країн, обгрунтовувати необхідність його раціонального використання;

-Пояснювати явища економічної рівноваги, дефіциту, надлишку товарів;

-Зорієнтовуватись на ринку праці, визначитись у майбутній сфері працевлаштування;

-Скористатись послугами ринкових установ: банку, біржі, страхової компанії, служби зайнятості тощо;

-Керуючись знаннями про способи отримання доходів у ринковій економіці, обрати власний спосіб одержання майбутніх доходів.

Курс “основи економічних знань” розрахований на 34 академічні години, з них 30 годин – на аудиторне вивчення і 4 години – на самостійне вивчення, та включає в себе 2 розділи.

2.2. Тематичний план. Форми організації навчання

Таблиця 1.

Розподіл академічних годин з курсу “Основи економічних знань”.

Назва теми Годин

1 2

Розділ 1. Вступ до економічної теорії. 10

Тема 1. Об”єкт та мета економічних досліджень.

економічна теорія серед інших наук. 1

Тема 2. Економічні потреби, як джерело,

першооснова мотивації життєдіяльності людей.

Різноманіття, класифікація потреб. 1

Тема 3.Виробництво. Фактори виробництва

“земля”, “праця”, “капітал”. 3

(На самостійне вивчення 1 година)

Тема 5. Обмеженість економічних ресурсів та

проблема економічного вибору . 2

Тема 6. Три типи економічних систем:

ринкова економічка, командна, змішана. 2

Тема 7.Сучасна економіка України.

підсумковий урок по розділу 1. 1

Розділ 2. Поняття ринкової економіки та

організації її функціонування. 18

Тема 1. Як ринок вирішує основні проблеми

економіки. 1

Тема 2. Попит і пропозиція – головні чинники ринку. 2

Тема 3. Ринкова ціна. 2

1 2

Тема 4. Типи грошей і їх функції. 3

( на самостійне вивчення 1 година)

Тема 5. Різні типи ринків. 3

( на самостійне вивчення 1 година)

Тема 6. Фінансові установи, їх функції. 4

Тема7. Рента, заробітна плата, процент, прибуток

- форми винагороди у ринковій економіці 2

Тема 8. Входження в ринкову економіку країн

постсоціалістичного розвитку. 2

Підсумковий контроль (урок) до розділу 2. 1

На аудиторне вивчення. 28

На самостійне вивчення. 3

Всього 33

Дана програма передбачає вивчення вивчення учнями основних понять ринкової економіки. У навчальному процесі доцільно зробити

акценти на питання маркетингу, менеджменту і таких об”єктів ринкових

відносин, як фонди, цінні папери, робоча сили, аукціон, банківська та кредитна системи, акціонерні та страхові товариства. Основна увага повинна приділятися поясненню елементів ринкової структури і в першу чергу товарного виробництва та послуг.

Для структуризації навчання використовуются спеціальні форми.Узагальнено, форма – це конструкція процеса навчання. Характер цієї конструкції визначається змістом процеса навчання, методами, засобами, видами діяльності учнів. Ця конструкція навчання уявляє собою внутрішню організацію змісту, яким в реальній педагогічній діяльності виступає процес взаємодії, спілкування вчителя з учнями під час роботи над певним учбовим матеріалом.

Традиційно використовуютсятакі форми навчання: уроки та лекції.

Урок – це така організаційна форма навчальної роботи в школі, за якою вчитель у рамках точно встановленого часу з постійним складом учнів однакового віку за твердим розкладом вирішує певні навчально-виховні завдання. За дидактичною метою і використанням тих чи інших педагогічних засобів визначають такі типии уроків:

- урок засвоєння наукових знань і знань про способи діяльності;

- урок засвоєння інтелектуальних і практичних засобів діяльності;

- урок контролю та оцінювання рівня засвоєння змісту освіти;

- комбінований урок

У своїй роботі я буду використовувати саме комбінований урок, доречі, він є найпоширенішим у загальноосвітніх школах, так як універсальна структура такого заняття дає змогу реалізувати багатопланові завдання вивчення предмета, ураховувати індивідуальні особливості учнів, створює відчуття стабільності й логічної послідовності в ході пізнавальної діяльності. У ньому можлеве поєднання усіх стадій навчання: надання матеріалу, його закріплення та перевірка його засвоння у активній формі.

Проведення комбінованого уроку відбувається в такій послідовності:

1. Вступ. Актуалізація опорних знань учнів.

2. Перевірка домашнього завдання.

3. Мотивація вивчення нової теми. Виклад нового матеріалу.

4. Узагальнення й закріплення вивченого на уроці.

5. Висновки й підсумки роботи на уроці

6. Домашнє завдання

Лекція (від лат. lectio) означає читання. Це послідовне, логічне, систематизоване та структуроване, подання викладачем попередньо опрацьованого матеріалу з коментарями. Лекція має ряд переваг перед простим опрацюванням підручника: значно більші можливості врахування специфіки аудиторії, новітніх наукових досягнень; емоційний впив інтонації, міміки та жестів викладача на слухачів; посилення уваги слухачів завдяки прямому контакту з аудиторією; економія часу тощо.

Основне призначення як лекції, так і уроку – це гнучке управління пізнавальною діяльністю учнів, що сприяє становленню їхньої особистості. Відрізняються вони насамперед тривалістю і віком тих, хто навчається. Проте зараз існують дві тенденції, що зближують ці організаційні форми навчання: в лекції все більше використовують активні, “урочні” засоби – закріплення, опитування тощо, а уроки часто об”єднуються, наближаючись тривалістю до лекцій.

Існує велика кількість інтерактивних технологій, які активізують навчальний процес з метою розвитку практичних знань і навичок. Ці технології можуть носити самостійний характер або бути частиною традиційних технологій у навчанні.

Традиційним засобом активізації процесу навчання є проведення дискусій. Це одня з найдавніших форм організації навчання. Безумовно вона потребує певної методичної підготовки, тому вчитель економіки, як і кожна освічена людина, має володіти методикою ведення дискусії. А для того, щоб зробити обговорення проблем творчим, потрібні доброзичливі взаємини в колективі, повага до думки кожного, готовність винести будь-яке серйозне питання на колективне обговорення.

У дискусії розрізняють такі етапи: сприйняття предмета дискусії, його аналіз і оцінка, прийняття рішення. На кожному етапі по-різному можуть виявлятися психологічні й інтелектуальні здібності людини.

Найбільш поширеною технологією “активного навчання” є “кейс-метод” або ситуаційний аналіз. Він заключається в тому, що учасник знайомиться з описом організаційної проблеми, самостійно аналізує ситуацію, діагностує проблему, висуває свої ідеї та рішення в дискусії з іншими учасниками.

Ситуація – це сполучення умов і обставин, які необхідні для вирішення конкретної проблеми. В залежності від характеру подання матеріалу використовуються ситуації-ілюстрації, ситуації-оцінки і ситуації-вправи.

Традиційний аналіз конкретних ситуацій розвиває аналітичне мислення, практичні навички роботи з інформацією. Структурування, ранжування проблеми долає стереотипи мислення, вчить приймати рішення і стимулює інновації. Аналіз конкретних ситуацій – зручний тип, що потребує значно менше часу, ніж інші навчальні технології.

Існує три види занять аналізу конкретних ситуацій:

- метод кейса;

- метод інцидента;

- метод програвання ролей або інсценування.

Також в економічному навчанні широко використовуються різні методики “мозкового штурму” (або “мозкової атаки”). Це метод розв”язування невідкладних завдань за дуже обмежений час. Суть методу полягає в тому, що необхідно висловити найбільшу кількість ідей за короткий час, обговорити та здійснити їхній відбір. Цей метод використовується для розвитку творчих здібностей або для розв”язання складних проблем.

Ефективним способом активізації процесу навчання є проведення економічних ігор. Гра, як метод навчання, дозволяє ніби насправді пережити певну ситуацію. Це один із дійових способів повернути навчання лицем до конкретної людської практики. У грі втілюється основна формула педагогічної творчості: первісне абстрактне знання перетворюється на конкретне переживання. Тут формується співпричетність, співпереживання та самооцінка. Гра – це насамперед дія. А у житті – це запорука успіху, адже мало кого цікавить, як людина знає теорію, мають значення тільки її дії в різних ситуаціях.