Смекни!
smekni.com

Викладання економічних дисциплін в школі на прикладі теми Фінансові установи та їх функції (стр. 3 из 7)

У практиці економічної освіти найбільщ відомі ділові ігри, тренінги, аналіз ситуацій, розробка колективних проектів у малих групах, методика колективного планування курсу, організаційно-діяльнісні ігри тощо.

2.3. Оцінювання і контроль, самостійна робота та рекомендована література.

Навчання – це самоосвіта, яка грунтується на самостійній роботі учнів. А завдання вчителя – розвивати здібності дитини, визначати напрямки самостійної діяльності: вчити так, щоб навчити діяти. Це особливо актуально для економічних знань, оскільки вони мають стати складовою життєвої практики людини.

Форми самостійної праці учнів дуже різноманітні: робота з матеріалом підручника, реферування проблемних ситуацій, робота з конспектом-схемою, аналіз виробничих ситуацій, виконання індивідуальних завдань, побудова “дерева цілей”, розв”зування задач, складання завдань за темами, робота з ЕОМ тощо.

Для самостійної праці використовується така методична література: робоча програма, методичні вказівки, конспекти-схеми лекцій, розроблені викладачем, методичні вказівки до навчально-методичної гри. Але при підготовці до занять учням необхідно, крім рекомендованої літератури , використовувати іншу.

Невід”ємним елементом вивчення економічної дисципліни є організація контролю і оцінювання знань учня.

Контроль включає в себе: перевірку – виявлення знань, умінь і навичок; оцінювання – вимірювання знань, умінь і навичок; облік – фіксування результатів оцінювання у вигляді оцінок у класному журналі або щоденнику.

Контроль має стимулювати розвиток учнів, а для цього необхідно враховувати рівень їхнього розвитку. Надміру високі вимоги гальмують розвиток, занижені – не активізують розумової діяльності. Тому треба серйозно підходити до вибору оптимального методу контролю. З-поміж таких виділяють:

- традиційний (2-3 контр. на семестр),

- традиційний зі збільшеною частотою (5-8 контр.),

- програмований зі звичайною частотою,

- програмований зі збільщеною частотою,

- традиційний, без орієнтації викладача на самостійну роботу студентів,

- з використанням такої орієнтації,

- програмований, коригуючий з орієнтацією на самостійну роботу студентів.

Процес оцінювання є способом контролю як за навчальною діяльністю учнів, так і за педагогічною діяльністю. Оцінка є важливим стимулюючим фактором, що відбиває характер відносин викладача і учня. Це виявлення позитивного або негативного ставлення викладача до результатів діяльності учнів. Вони можуть проявлятися як у формі посмішки чи догани так і у вигляді відмітки (1-5 або 1-12).

Дуже поширеною формою навчання, контролю та оцінювання знань є тест. Він є дуже простим, швидким і зручним видом перевірки знань як для учнів, так і для викладачів. Хоча розробка тесту і потребує затрат часу більше, ніж формулювання декількох питань для контрольної роботи, але він є значно простішим при оцінюванні і дозволяє оперативно перевірити знання не по окремому питанню, а з усієї теми дисципліни, або навіть і з цілого курсу.

Розділ 3. Науково-методична розробка економічної теми

3.1. Місце теми „Фінансові установи, їх функції” в програмі курсу „Основи економіки” та її актуальність.

Тема, що включає визначення та місце фінансових установ в системі кругообігу грошей в суспільстві є беззаперечно важливою та досить цікавою для викладення ще в школі, як правило вона вивчатся після визначення грошей та їх функцій, з метою формування в учнів уявлення про механізм функціонування грошового обороту та його нарощування. Основна увага повина прибілятися саме такій установі, як банк. Вона є центральним гравцем в цій системі і мабудь самим відомим. Перші поняття про банківські установи у підлітків формуются ще з дитинства, але як правило вони є досить примарними та романтичними та не мають нічого спільного з реальністю. Тому існує необхідність надання першочергових знань з цієї теми ще до моменту вибору професії. Важливим моментом є також розкриття такого поняття, як кредит, що зумовлено поширеністю його використання в суспільстві - всім відоме таке поняття як споживчий кредит, тому що чимало побутової техніки, що є дорогою, купуєтся через нього (якщо розглядати цю категорію через призму домашнього господарства), а про необхідність його у великому бізнесі годі й говорити.

3.2 План конспект уроку

Мета:

1. Ознайомити учнів із банківською системою України та США.

2. Визначити ті функції, які виконують сучасні банки.

3. Навчити учнів обчислювати простий і складний відсоток, спілкуватися з працівниками банку з метою отримання необхідної інформації, знаходити і аналізувати її перш ніж скористатися послугами банку.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Форма проведення уроку: ділова гра.

Обладнання кабінету: Оформлення з елементами інтер'єру комерційного банку. Окремі столи із відповідною табличкою "надають" певні банківські послуги. Учні, що за цими столами, є "працівниками" банку, а бейджики вказують на їх "посади" та прізвища. Решта учнів - клієнти банку "Вексель".

На дошці: вивіска - банк "Вексель", тема та план уроку, домашнє завдання, схема банківської системи України, функції комерційного та центрального банків, схеми-малюнки, чекові і кредитні книжки, телефонні та дисконтні картки, схема кругообігу ресурсів доходів і грошей в ринковій економіці, критерії про вирішення надання кредиту клієнтам банку, схема ФРС, схема лізингу.

(Вчитель виконує роль "американського банкіра", який знайомиться з банківською системою України).

План

1. Поняття про банк та банківську систему.

2. Функції банків або які послуги надають банки своїм клієнтам.

3.3. Модель засвоєння бази знань

Групи та елементи бази знань теми Рівні засвоєння
Репродуктивний Алгорітмічний Творчий
1. Терміни і поняття - фінансові установи- банк- Комерційний банк- Емітент- Кредит- Гроші- Готівка- Бартер- Процент- Інфляція- Рахунок- Депозит- Фінансово-кредитні посередники- Брокер- Страхування- Позичковий капітал2. Теоретичні знання- види фінансових установ- взаємозв’язок між ними- Кредит, як категорія- Функціонування та одержання кредиту +++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++

+

++++++++++++++++

+

+

3.4.Методична карта уроку 1.

1. Актуалізація і мотивація знань та вмінь учнів.
Вступ (вчитель).

Згадайте схему кругообігу ресурсів, продуктів і доходів у ринковій економіці. Аналізуючи його, ми дійшли висновку, що доходи домашніх господарств є витратами підприємців і доходи підприємців є витратами домашніх господарств. Така ситуація називається ринковою рівновагою. Але в реальному житті і домашні господарства і підприємства схильні до заощадження . Як же краще розпорядитися заощадженими грошима? ( їх можна зберігати в банку, довірчих (трастових) установах, інвестувати у цінні папери позичити комусь зберігати вдома...).

Основною метою власників грошей завжди є збільшення грошового капіталу. Світовий досвід свідчить, що існує значний попит на послуги банків.

Для того, щоб познайомитися з їх видами, уявіть, що вам необхідно скористатися ними в уявному банку "Вексель". "Працівники" банку ознайомлять вас із функціями-послугами банку; розкажуть про вартість цих послуг, оцінять спроможність заявників отримати кредит, використовуючи "кредитну історію" клієнтів, а саме характер позичальника, здатність повернути борг і
капітал.

В ході пояснення учні роблять записи у зошиті основних понять теми.

2. Вивчення нового матеріалу.

"Директор". Банк "Вексель" в моїй особі радий вітати Вас! Запрошую познайомитися із послугами, котрі надає наш банк у рамках Закону України про банки та банківську систему. Банківська система України має таку структуру:

Національний банк України


комерційні банки спеціалізовані фінансово-кредитні

банки : посередники :

- іппотечні ( під зас- - інвестиційні фонди
таву нерухомості ) - трастові ( довірчі )

- інноваційні ( для товариства
нових технологій ) - страхові компанії

- споживчого креди- - пенсійні фонди
ту (кредити насе-

ленню)

Кістяк банківської системи — комерційний банк. Таким є і наш банк.

Комерційний банк — це установа, функціями якої є залучення коштів юридичних і приватних осіб та кредитування суб'єктів господарської діяльності і громадян.

Інші установи - не є "банками", це є ощадні установи.

"Заступник директора": кожна названа структура виконує свої функції.

„Вчитель”

Функції Центрального банку:

1) Надання послуг комерційним банкам:

- депозитні (накопичення і зберігання вкладів);

- кредитні (надання позичок);

- постачання готівки (грошей);

- безготівкові перекази.

2) Фінансування державних витрат.

3) Проведення грошової політики.

4) Грошова емісія, тобто друкування грошей.

Функції комерційного банку:

1) депозитні; 8) брокерство;

2) кредитні; 9) страхування;

3) трансакційні депозити; 10) акредитив (кредитні листи);

4) факторинг; 11) інвестування;

5) лізинг; 12) консалтинг (консультації);

6) траст; 13) андеррайтінг (гарантування

7) обмін валюти; розміщення).

Давайте звернемося до наших "працівників" для роз'яснення цих послуг.

"Заступник директора "

(Історія банківської справи)

Людей, котрі позичали гроші в кредит, раніше називали лихварями. Історія лихварства дуже цікава. Перші лихварі діяли вже тоді, коли навіть грошей не було. Стародавній грецький поет Гесіод, котрий жив у VII-VIII ст. до н.е., згадував про лихварів приблизно за 100-200 років до появи перших монетних систем в Елладі. Перші позички давалися натурою: зерном, тваринами. До речі, поняття поняття "давати в ріст" виникло саме тому, що лихвар позичав маленьке теля, а натомість йому повертали дорослого, тобто з натуральним приростом. Лихварі зазвичай працювали на ринках: брали гроші на зберігання, сплачували покупки від імені вкладників, переводили гроші до Інших місць, засвідчували торові угоди.