Смекни!
smekni.com

Викладання економічних дисциплін в школі на прикладі теми Фінансові установи та їх функції (стр. 6 из 7)

- проведення соціальної адаптації до змін, що відбуваються в сучасному суспільстві у зв'язку з переходом до ринкових відносин;

- проведення професійної орієнтації в галузі економічної, правової, підприємниць­кої діяльності та розвиток підприємницьких здібностей учнів.

Ефективність досягнення цих цілей залежить насамперед від майстерності вчителя, його вмінь і навичок в поданні необхідного матеріалу. Важливим при цьому є врахування особливостей вікової групи.

Для підлітків, зокрема, притаманним є мислення на рівні формальних операцій і прагення осягти себе, харакетрним є егоцентризм.. Тому необхідним є розуміння того, що істотними властивостями підліткового мислення є здатність враховувати всі комбінації перемінних при пошуку рішення проблеми; здатність припускати, який вплив одна перемінна зробить на іншу; здатність поєднувати і розділяти перемінні гіпотетико-дедуктивним способом («Якщо є X, то відбудеться Y»).

Система цінностей підлітка частково залежить від його когнітивного розвитку. Ці цінності до деякої міри є продуктом наявного в підлітка досвіду формування моральних суджень. Якщо підліток одержує стимулюючі, але при цьому безпечні можливості розгляду моральних дилем на більш високих рівнях, то роки отроцтва і юності можуть стати часом значного морального розвитку.

Процес навчання складається з цільового, стимулюючо-мотиваційного, змістового, операційно-дійового, емоційно-вольового, контрольно-регулюючого, оціночно-результатив­ного компонентів. Цільовий компонент забезпечує усвідомлення педа­гогами і передачу учням мети викладання кожного пред­мета, його конкретних розділів і тем. Стимулюючо-мотиваційний компонент є продовжен­ням цільового, але тільки за усвідомлення учнями їх влас­ного стимулу до діяльності. Змістовий компонент передбачає ретельне обміркування вчителем, яким повинен бу­ти зміст навчального матеріалу, конкретизування обсягу теоретичних положень, визначення умінь та навичок, які необхідно сформувати у процесі вивчення нового ма­теріалу. Операційно - дійовий (методичний) компонент охоплює всі методи та їх складові — прийоми, якими оперує кожен учитель у процесі своєї діяльності, форми організації на­вчання. Організовуючи навчально-пізнавальну діяльність, слід зважати на те, що, хоча учні засвоюють навчальний матеріал під керівництвом учителя, цей процес є індиві­дуальним для кожного учня. Загалом, він передбачає та­ку послідовність інтелектуальних операцій: сприймання; осмислення; узагальнення; систематизація; закріплення; застосування на практиці. Емоційно-вольовий компонент виявляється через напру­ження волі учня у процесі пізнавальної діяльності. Контрольно-регулюючий компонент містить методи контролю, самоконтролю і взаємоконтролю, якими ко­ристується вчитель паралельно з викладанням нового ма­теріалу. Оціночно-результативний компонент передбачає оці­нювання якості знань учнів.

Серед методів контролю виділяють метод усного опитування, письмовий контроль, тестові методи перевірки знань, іспити і державна підсумкова атестація, а також взаємоконтроль, самоконтроль, самооцінка,

Важливим і необхідним є застосування разом із традиційним методами навчання нетрадиційні – „мозкова атака”, дискусії, дидактичні рольові ігри. Розумне їх поєднання сприяє швидшому засвоєнню матеріалу, стимулюванню навчальної діяльності і активності учнів на уроці.

Оцінюванню підлягають теоретичні знання учнів з основ те­орії та вміння використовувати ці знання у повсякденні, а саме: під час аналізу конкретних життєвих ситуацій і прийняття оптимального рішення; розв'язання практичних завдань, пов'язаних з економічною діяльністю людини, сім'ї, громади, держави, проведення порівняльно­го аналізу економічних явищ тощо. Навчальна діяльність учнів має багаторівневий характер - І рівень (початковий), ІІ рівень (середній), III рівень (достатній), IV рівень (високий).

На основі даних теоретичних знань було розроблено 2 уроки з теми „Фінансові установи, їх функції” для учнів 10 класу . Урок 1 передбачає узагальнення знань із питань поняття про банк та банківську систему, функції банків або які послуги надають банки своїм клієнтам. Урок 2 містить у собі ділову гру „Звертаючись по кредит”. У цій діловій грі банківські службовці оцінюють спроможність заявників отримати кредит, використовуючи "кредитну історію" клієнтів, а саме: характер, здатність повернути борг і капітал.

Отже в процесі проведення 2 практичних занять учні мають ознайомитися із банківською системою України та США; визначити ті функції, які виконують сучасні банки; навчитися обчислювати складний і простий відсоток, спілкуватися з працівниками банку з метою отримання необхідної інформації, знаходити і аналізувати її перш ніж скористатися послугами банку; а також учні повинні визначати характер, здатність повернути борг і капітал клієнтів та пояснювати, чому вони становлять інтерес; використовувати вищезгадані критерії для оцінювання заявника щодо позики; пояснювати, як позики збільшують грошову пропозицію.


Додаток 1.

КРИТЕРІЇОЦІНЮВАННЯНАВЧАЛЬНИХДОСЯГНЕНЬУЧНІВЗЕКОНОМІКИ

Рівень навчальних досягнень учня Бал Теоретичні знання Уміння
І. Початковий 123 Ученьздопомогоювчителярозпізнаєекономічніявища побутовогорівня, однослівновідповідаєнаконкретні запитання«так> чи«ні« .Ученьздопомогоювчителя: - розпізнаєоднезкількохзапропонованихявищ, сим­волів, понятьпобутовогорівня, формул, виділившиїх середінших, однослівноїхназиває - відтворюєдеякіфактипобутовогорівня Ученьздопомогоювчителя: - однослівновідповідаєназапитання, відтворюєчастину темивтомувиглядіівтійпослідовності, вякійвона булапредставленанапопередньомууроці - зпомилкамихарактеризуєокреміекономічніпоняттяі явища Ученьбереучастьвактивнійдіяльностінауроках, однакпо­требуєпостійноїконсультаціїіконтролюзбокувчителя.Ученьздопомогоювчителяуміє використатизнаннязматематикидлярозв'язаннянайпростішихпобутовихрозрахунко­вихзавданьУченьуміє:- припостійномуконтроліідопомозівчителявиконатирозра­хунковінаоднудіюзадачіпобутовогорівня - втестовихзавданняхспіввіднестикатегорії, явищатаїхвла­стивості
ІІ. Середній 456 Ученьздопомогоювчителя:- відтворюєсловами, близькимидотекступідручника, означенняекономічнихтермінів, правил, законів- часткововідтворюєтекстпідручника, упроцесівідповіді допускаєокремівидозмінинавчальноїінформації, ілюс­труючивідповідьприкладами, щонаводивучительУченьздопомогоювчителя:- даєправильневизначенняокремихекономічнихпонять, правил, законів- словесноописуєекономічніявища, вказуєнадеяківвла­стивості- відтворюєвсютемуабоїїосновнучастку, ілюструючи відповідьвласнимиприкладами Ученьздопомогоювчителя:- свідомовідтворюєтему, Ілюструючи 1! власнимиприкла­дами- розкриваєсутьекономічнихпонять, формул, законів, до­пускаючиувідповідяхнезначнінеточності- намагаєтьсяспіввіднестиекономічніявищазїххарактери­стиками- намагаєтьсязастосуватиокреміприйомилогічногомис­лення (порівняння, аналіз, висновок) Ученьздопомогоювчителята користуючисьінструкцієюуміє:- розв'язуватизадачінаоднудіюзавідомоюформулоюіусно їїпояснити- правильнообратиівикористатинеобхідніматематичніфор­мулиУченьуміє:- правильновиконатизавданнянаоднудію, оформлюючибез висновків- заінструкцієюіздопомогоювчителянамагаєтьсярозв'язати обчислювальніабографіківзадачінадвідіїзобгрунтуванням результату, в якому єпомилкиУченьуміє:- правильнорозв'язатизадачунадвідії, припотребізвертаю­чисьзаконсультацієюдовчителя, робитьправильніобгрунто­ванівисновки- здопомогоювчителязробитичастковийаналізіпорівняння економічнихявищпобутовогорівня, висновки- прийнятирішеннящодовласнихекономічнихІнтересівіоб­ґрунтуватийого
ІІІ. Достатній 7

8

9

Учень:- безпомилоквідтворюєзмісттеми, наводячивласніпри­клада- правильнорозкриваєсутьекономічнихпонять, формул, законівУчень:- володієнавчальноюінформацією, якувмієзіставляти, уза­гальнюватиісистематизувати- аргументовановідповідаєнапоставленізапитанняінама­гаєтьсявідстоятисвоютечкузоруУчень:•вільноволодієнавчальнимматеріалом, наводитьаргументинапідтвердженнясвоїхдумок, використовуючиматеріализасобівмасовоїінформації- можездопомогоювчителявідповідатиназапитання, що потребуютьзнаннякількохтем Учень уміє:- самостійно розв'язувати типові економічні графічні і розра­хункові задачі на одну-дві дії- розв'язувати якісні економічні завдання; робить аналіз, по­рівняння, висновки, у разі потреби звертаючись до вчителя- користуватися математичними знаннями для розв'язання еко­номічних задачУчень уміє:- користуватися економічними законами для розв'язання задач- будувати і читати графіки економічних процесів- відбирати необхідну додаткову інформацію для розв'язання типових завдань- аргументовано, посилаючись на закони, правила, формули, пояснювати деякі економічні процеси, що відбуваються в осо­бистому житті та житті родиниУчень уміє:- самостійно розв'язувати типові завдання, виправляти допу­щені помилки- з допомогою вчителя може розв'язувати завдання, що потре­бують знання иавв тем- використовувати різні джерела інформації, користуватися ста­тистичний матеріалом- знаходити і висвітлювати практичне значення економічних знань для окремої особи, родини
IV. Високий 1011

12

Учень:- вільно володіє темою, має ґрунтовні економічні знання - вільно відповідає на запитання, що потребують знання кількох тем- оцінює окремі нові факти, явища, судження його логічні і достатньо обґрунтовані- узагальнює і систематизує матеріал в межах навчальної теми, - самостійно визначає окремі ціпі власної навчальної діяльності Учень:- має системні знання з економки - має первинні знання в галузі підприємництва, менедж­менту, маркетингуУчень:- глибоко розуміє економічні закони і категорії- подає ідеї згідно з вивченим матеріалом, робить творчо обґрунтовані висновки- уміє аналізувати і систематизувати матеріали засобів інфор­мації- визначає порядок особистої навчальної діяльності, само­стійно оцінює її результат Учень уміє:- працювати із спеціальною літературою (статистичні збірник, наукові журнали тощо)- свою відповідь ілюструвати схемами, графіками, прикладами з життя- провадити самоперевірку виконаної роботи- може з не зовсім повним обґрунтуванням пояснити розв'язан­ня завдань підвищеного (комбінованого) рівня Учень уміє:- керуватися економічними законами, які впливають на прий­няття рішень, прогнозувати соціальні наслідки прийнятих рішень - прогнозувати поведінку окремих людей, груп населення в різних типах економічних систем- знаходити оригінальні (нестандартні) підходи до розв'язання економічних проблем і виконання завдань- порівнювати економічні умови в різних країнах, регіонах . пояснювати виконання завдання підвищеного або комбінова­ного рівня Учень уміє:- сформулювати економічну проблему і визначити шляхи їі розв'язання- вести дискусію з конкретного питання- розв'язувати і пояснювати задачі високої складності- аналізувати економічні і соціальні явища, користуючись відпо­відними документами (законами, постановами, указами тощо)

Додаток 2.