Смекни!
smekni.com

Партії партійні системи країн світу (стр. 6 из 12)

Якщо звернутися до передісторії розробки нових правил обрання сенаторів і депутатів італійського парламенту, то варто нагадати, що референдуми про зміну старої виборчої системи були проведені лише після того, як до їхніх ініціаторів приєдналися ліві демохристияне на чолі з Де Митой. а також ИКП. Конституційний суд у 1991 р. затвердив тільки один із трьох референдумів, що пропонувалися - про преференційне голосування за кандидата в депутати нижньої палати парламенту. Італійські виборці в червні 1991 р. віднеслися дуже скептично до даного референдуму, практично його проігнорував. Парламент XI скликання (1992-1994 р.) початків свою діяльність із створення Комісії з проведення реформ державного устрою. Нарешті, 18 квітня 1993 р. відбувся референдум по зміні правил виборів у Сенат Італійської республіки, у якому взяло участь 77% виборців, із них 90% проголосувало за зміну.

Прийшедший на зміну уряду Амато уряд технократа Чампи був створений головним чином для того, щоб допомогти президенту країни підготувати в короткий термін новий виборчий закон, що регулює вибори, у тому числі й у Палату депутатів. Це, як вважали правляче коло, відповідало насущним потребам політичного розвитку. До цього підштовхували і результати референдуму квітня 1993 р. Урядом Чампи протягом трьох із половиною місяців були підготовлені два нових закони про вибори в Сенат і Палату депутатів. У них фіксувалися основні принципи розподілу місць між одномандатними і регіональними округи, що користуються пропорційною системою. Сенат повинний був тепер обиратися на регіональній основі за умови, що кількість місць (315) ділиться на число жителів. 18 із 20 італійських областей при цьому знаходяться приблизно в рівних умовах і лише два регіони, як це обговорено в Конституції, Балі д'Аоста і Молизе, у яких не дотримується пропорційність при розподілі місць, посилають усього одного і двох депутатів відповідно. Було проведено також розмежування між одномандатними і регіонального виборчими округи. Система виборів у Палату депутатів складається в тому, що 630 місць діляться між областями в залежності від числа населення. Три чверті місць при цьому приділяється одномандатним округам, одна чверть розподіляється на основі пропорційного принципу.

Два нові виборчих закони, що регулюють вибори в Сенат і Палату депутатів Італійської республіки, прийняті в серпні 1993 р., докорінно змінили виборчу систему країни. Зміни торкнулися механізмів голосування і розподіли місць у Сенаті і Палаті депутатів, засобу висування кандидатур, критеріїв формування списків кандидатів, можливості виставляти кандидатуру в різноманітні виборчі округи, порядку визначення місць в одномандатних округи, засобів заняття місць, що звільнилися по випаку, меж виборчих округів. Парламент XI скликання затвердив також у грудні 1993 р. новий порядок проведення виборчих кампаній. Він торкав таких найважливіших моментів, як одержання доступу до засобів масової інформації, витрати на передвиборну кампанію, державне відшкодування цих витрат, організація й опублікування результатів опитуваннь суспільної думки. Ці важливі перерви були підтверджені президентом Італії Скальфаро. який під час розпуску парламенту в січні 1994 р. оголосив про проведення нових виборів 27-28 березня 1994 р., обосновав це своє рішення прийняттям "нового, що радикально відрізняється від попереднього" виборчого закону, що "відповідає волі народу, вираженої під час референдуму 18 квітня 1993 р.". Передвиборна боротьба, що розгорнулася, проходила вже в цілком інших умовах. Пережитий країною політична криза в зв'язку з викриттями афер політичних діячів, прийняття нових законів і проведення голосування по новим "правилах гри" - усе це істотно поміняло відношення італійських виборців до партій і угруповань. Ініціатори прийняття нових законів - серед них ліві демохристияне і ДПЛС - сподівалися на швидку перемогу на виборах, причому з великою перевагою над іншими традиційними і новими, значною мірою партіями, що використовували популістські методи, і прямуваннями - Ліга Півночі. "Вперед, Італія!", Національний альянс. Проте результати голосування були дуже несподівані як для них, так і для більшості спостерігачів-спеціалістів. Вибори виграли з великим відривом від конкурентів праві, у наявності був їхній повний тріумф.

На мої погляд, переважне голосування італійських виборців за праві партії,що раніше входили не в політичний істэблишмент. можна пояснити насамперед психологічними, соціальними й економічними причинами.Ті що мали постійну присутність, що на протязі півсторіччя, і ключові позиції в партійній системі традиційні партії скомпрометували себе втягенням в коррупціонні скандали і втратили довіру італійців. Їм приписувалися тепер, багато в чому цілком справедливо, усі біди і хиби функціонування теперішньої держави і його інститутів. Агресивно настроєні у відношенні традиційних партій нові популістські партії зуміли виявитися більш привабливими в очах виборців, уловити саме ту струну суспільних настроїв, граючи на який їм удалося завоювати значну більшість парламентських місць. Проте їхня коаліція через повну різнорідність інтересів і висунутих програмних положень, що належало втілювати в життя в період XII легіслатури, не могла із самого початку бути тривкої. Уряду Берлускони, сформованому з представників ВИ, НА і Ліги Півночі було уготоване недовге життя.

"Віртуальна партія", "партія-привід", тобто партія, якої в дійсності не існує, як прозвали не без іронії деякі дослідники створену Берлускони партія-прямування "Вперед, Італія!", являє собою на ділі одну з яскраво виражених неопопулістських партій (у цьому плані цілком підходять порівняння Берлускони з Р. Перро в США, Б. Тапи у Франції або із С. Тиминьским у Польщі). Її обіцянки зупинити в Італії просування комуністів до влади і створити один мільйон нових робочих місць упали на сприятливий грунт. Партія була створена за пару місяців до парламентських виборів і умудрилася домогтися приголомшуючого успіху, отримавши на перших же для себе загальнонаціональних виборах 21% голосів. Партія Берлускони виявилася дуже рухливої, не обтяженої занадто великою чисельністю. Число членів ВИ в 1994 р. складало 300 тис. чоловік. Головним її козирем у передвиборній кампанії, безумовно, була грамотно проведена агітаційна кампанія в засобах масової інформації, у першу чергу на приналежних Берлускони каналах телебачення. Зрозуміло, кампанія була непогано профінансована самим Берлускони і його союзники із середовища італійського бізнесу.

"Вперед. Італія!" була і залишається партією одного харизматичного лідера, що викликав симпатії визначеної частини італійського електорату через свою успішну діяльність у сфері менеджменту. Берлускони створив телевізійну імперію, завоювавши протягом не настільки тривалого періоду своє місце під сонцем в умовах жорсткої конкурентної боротьби. Його інше у великій італійської політика був Б, Кракси, що володів широкими зв'язками в політичному істеблишменте (якоюсь мірою Берлускони успадкував риси поводження цього діяча, його наполегливість йти на певний ризик при досягненні головних цілей). У штаб-квартирі партії, очевидно, добре продумали, як використовувати положення нового виборчого закону, і з метою виграшу більшого числа голосів не стали чуратися зближення з колишніми неофашистами і легістами. (Сама назва партії запозичено з лексикона італійських футбольних болільників "тиффози" і повинне було виявитися привабливим для людей із спортивним азартом, пофарбованим у цвіти національного прапора, простіше говорячи, як це відбувається в сучасному великому спорті, із помітною домішкою елементів націоналізму.)

ВИ має полегшену будівлю в порівнянні з громіздкими структурами традиційних партій. Вона складається з лідера, що користується повною і безроздільною владою, центрального органа - президентського комітету, клубів і парламентських фракцій у Палаті депутатів і Сенаті. У якості п'ятого компонента сюди добавляється приналежна Берлускони фірма "Фінінвест". який виконує центральну, але неофіційну функцію в діяльності всього цього механізму. Центром прийняття рішень служать об'єднуючі всі зусилля ВИ Координаційний комітет, у який входить п'ять чоловік.

Як не можна кращим союзником на політичній арені для неопопулістськой партії-прямування такого роду не міг не виявитися Національний альянс Дж. Фини. Саме він зміг реформувати колишнє Італійське соціальне прямування, надавши йому необхідні "демократичні" риси з метою входження в коридори верховної влади. Дзеркально протилежні ИКП і ИСД, що завжди знаходилися в опозиції в рамках старої партійної системи, реформувалися приблизно в те саме час. По збігу, закономірному або ні, від них при перетворенні в більш помірну політичну силу відткололись угруповання, усередині яких залишаються політичні діячі, що не захотіли розстатися зі споконвічними ідеалами цих "крайніх" - лівої і правої партій. Ще одним спадкоємцем ИСД. крім Національного альянсу, стало Трибарвне (маються на увазі кольора національного прапора) прямування на чолі з традиціоналістом, прихильником украй правого прямування. П. Раути.

У результаті проведених Фини перетворень НА одержав довіру значної частини італійських виборців, набрав на виборах 1994 р. дуже високий відсоток голосів - 13,5% (у 1996 р. йому вдалося утримати досягнуті позиції і навіть додати ще 2,2% голосів). НА зайняв друге (по числу депутатів у парламенті) місце в трьохпартійній коаліції ВИ-НА-Лига Півночі, провівши 105 депутатів (ВИ одержала 101 депутатське місце, ЛС - 118). Представники НА зайняли в сформованому Берлускони уряді посади міністрів і заммінистрів із великими владними повноваженнями. Регіоналістська партія - прямування Ліга Півночі досягла найвищого для себе результату в історії саме на виборах 1994 р., і її представниця И. Пиветти удостоїлася честі бути обраної головою Палати депутатів італійського парламенту. ЛС завжди виступала за радикальні форми федералізму й одержання великих прав для розвитої італійської Півночі на шкоду відсталим південним провінціям. Її виборці зосереджені головним чином у промислових областях Півночі і Центру країни.