Смекни!
smekni.com

Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу фізичної хімії (стр. 5 из 9)

Оскільки Rx= 1/ǽ .l/S, стала посудини Кп = l/S= Rx

Для перевірки величини сталої посудини п) одержують у лабо­ранта контрольний розчин, визначають його опір і розраховують питому електропровідність за рівняннямǽ=Kn/ Rx.

Задача 2. Вимірювання електропровідності розчинів сильних та слабких електролітів.

Вимірюють опір розчинів електролітів (за вказівкою викладача), розраховують ǽ і λ. Величину λо знаходять як суму табличних величин граничних іонних електропровідностей.

Розраховують ступінь дисоціації електролітів a і роблять висновки щодо їх відносної сили.

Задача 3. Визначення константи дисоціації слабкої кислоти.

Мета роботи - прослідкувати за зміною питомої і еквівалентної електропровідностей та ступеня дисоціації слабкої кислоти при розве­денні розчину, розрахувати .константу дисоціації при різних концент­раціях і перевірити правомірність закону Оствальда. Для експериментів беруть 0,1 н. розчин слабкої кислоти (оцтової, мурашиної чи іншої). В посудину для вимірювання електропровідності наливають піпеткою 10 мл розчину кислоти. Ставлять посудину в тер­мостат, витримують 5-10 хв. для того, щоб температура була сталою, і вимірюють опір розчину. Розводять розчин вдвічі шляхом додавання до нього за допомогою піпетки 10 мл дистильованої води. Змішують розчин обережним струшуванням посудини і знову вимірюють його опір.

При подальших розведеннях кожний раз відбирають із посудини піпеткою 10 мл розчину і доливають 10 мл дистильованої води. Послідовне розведення проводять кілька разів (за вказівкою виклада­ча).

Результати експериментів записують до таблиці.

Номер виміру Концентрація розчину, с Розведення розчину, w R ǽ λ a К
1
2
3
4
5

Будують графіки: 1)ǽ=f(с); 2) λ = f(w); 3) a = f(с).

Література: 1, с. 382-384, 400-406; 2, с. 145-148.

9. ЕЛЕКТРОРУШІЙНІ СИЛИ

Якщо метал занурити в розчин, що містить іони цього металу, то між металом та іонами встановиться рівновага

Mz+ + z.e= M,

в результаті якої між металом і розчином виникне різниця потенціалів.

Система з двох електродів, які занурені в розчини електролітів, створює електрорушійну силу (ЕРС) і називається гальванічним еле­ментом. форма запису гальванічних ланцюгів така: всі фази записують послідовно, позначаючи вертикальною рискою поверхні поділу між ни­ми; від'ємний електрод записують ліворуч, додатний — праворуч; внизу вказують активності електролітів у розчинах. Так, елемент Данієля-Якобі, що складається з мідного і цинкового електродів, занурених у розчини сульфатів міді та цинку відповідно, позначається так:

(-) Zn | ZnSO4 || CuSO4 | Cu (+)

а1 а2

В цьому елементі ЕРС виникає за рахунок хімічної реакції:

Zn + CuSO4=Cu + ZnSO4.

Визначити потенціал електрода по відношенню до розчину немож­ливо, але можна виміряти різницю потенціалів між двома електродами, тобто ЕРС гальванічного елемента Е = е+- е-.Тому за потенціал елек­трода приймається ЕРС елемента, який складається з даного електрода та стандартного водневого електрода, потенціал якого умовно дорівнює нулю.

Стандартний водневий електрод являє собою платинову пластинку, яка занурена в розчин з активністю іонів водню, рівною одиниці, і омивається струменем водню під тиском в 1 атм. Робота його ґрунтується на реакції

Н+ + е= 1/2Н2.

За рівнянням Нернста потенціал електрода Mz+

де R- універсальна газова стала, Т — температура, z число елект­ронів в рівнянні електродної реакції, F - стала Фарадея, а+- активністьіонів металу, ε° — стандартний електродний потенціал (потенціал при а+= 1). Активність іонів металу зв'язана з їх моляльною концентрацією співвідношенням

а+ = m+ ±

де γ± - середній коефіцієнт активності електроліту; він залежить від концентрації розчину і для гранично розведених розчинів дорівнює оди­ниці.

Для стандартної температури 298 К рівняння Нернста має вигляд

.

У лабораторній практиці при вимірюванні електродних потенціалів замість водневого електрода часто користуються більш зручним елект­родом порівняння - каломельним. Він складається із ртуті, покритої пастою з калом елі, в розчині хлориду калію: КСl | Нg2Сl2, Hg. Потенціал нормального каломельного електрода (при концентраціїKCl1 моль/л) при 20 °С дорівнює 0,282 В, при 25 С—0,281 В.

Для вимірювання потенціалу будь-якого електрода його з'єднують з каломельним електродом, вимірюють ЕРС одержаного елемента і за відомим потенціалом каломельного електрода розраховують потенціал досліджуваного електрода.

Елементи, в яких матеріали електродів та електроліти однакові, але різні концентрації розчинів, називаються концентраційними, наприк­лад: (-)Аg | АgNО3 | AgNO3 | Ag(+). Такий елемент дає ЕРС за рахунок різниці між концентраціями. При Т = 298 К

Для вимірювання ЕРС використовується компенсаційний метод, принцип дії якого полягає в тому, що ЕРС досліджуваного елемента врівноважується відомою різницею потенціалів.

При вимірюванні ЕРС як еталон використовують нормальний еле­мент Вестона:

(-) Сd(Нg) | СdSO4 . 8/3H2O | НgSO4 (+).

насичений

ЕРС елемента Вестона відзначається стабільністю в часі і малим темпе­ратурним коефіцієнтом: при 20 ˚С Е = 1,0183 В, при 25 ˚С Е = 1,0181 В.

Прилади для вимірювання ЕРС за компенсаційним методоммаютьназву потенціометрів (рис. 11).

Рис. 11. Принципова схема потенціометра

ЕA. — акумулятор, АВ — еталонний опір, С — рухомий контакт, ЕН — нормальний елемент Вестона, ЕХ — досліджуваний елемент, К — перемикач, Г — гальванометр

Обидва елементи і акумулятор підключають до клеми А еталонного опору АВ однойменними полюсами. Перемикачем К спочатку включа­ють в боковий ланцюг нормальний елемент і знаходять таке положення рухомого контакту С, при якому струм через елемент не проходить (стрілка гальванометра показує нуль). Потім вмикають досліджуваний елемент і аналогічно знаходять точку компенсації С` . Тоді ЕH/EX = опір АС/ опір АС` , звідки, якщо відомі опори АС та АС` , можна розрахувати ЕX.

Компенсаційний метод дає змогу отримувати точні значення ЕРС завдяки тому, що в момент вимірювання струм через елемент не прохо­дить. Тільки в цьому випадку напруга досліджуваного елемента дорівнює його ЕРС.

Альтернативою потенціометра може бути вольтметр, що має вели­кий внутрішній опір. При вимірюванні ЕРС таким вольтметром струм, що проходить через досліджуваний елемент, дуже малий. Величина ЕРС елемента завдяки цьому практично не викривляється. В лабораторії використовується електронний вольтметр В7-35.

Виконання роботи

Задача 1. Визначення ЕРС елемента і електродних потенціалів.

Збирають елемент Даніеля-Якобі (чи інший за вказівкою викла­дача), В одну із пробірок наливають кілька мл 1 М розчину ZnSO4 і вставляють цинковий електрод, в другу — приблизно такий же об'єм 1 М розчину ZnSO4 і мідний електрод. Електроди заздалегідь зачищають наждачним папером і промивають водою. Обидві пробірки з'єднують зігнутою трубкою (сифоном), котра заповнена желатиновим холодцем, виготовленим на розчині КСl або КNО3. Елемент підключають до по­тенціометра чи вольтметра і вимірюють його ЕРС.

Для визначення потенціалів окремих електродів (Zn і Cu) їх з'єднують з каломельним електродом і вимірюють ЕРС одержаних елементів (рис. 12). Схема елемента при вимірюванні потенціалу цинкового електрода:

Zn | ZnSO4 || KCl | Hg2Cl2, hg; E=εкал - εZn.

Схема елемента при вимірюванні потенціалу мідного електрода:

Hg, Hg2Cl2 | KCl | CuSo4 | Cu; E= εCu - εкал

За відомими значеннями ЕРС і потенціалу каломельного електрода розраховують потенціали мідного і цинкового електродів.

Рис 12. Гальванічний елемент для вимірювання окремих електрод­них потенціалів: 1 — досліджуваний електрод, 2 — сифон, 3 — проміжна посудина з 1 М розчином КСl, 4 — каломельний електрод

За формулою Нернста обчислюють теоретичні значення по­тенціалів цинкового і мідного електродів і порівнюють їх з визначеними експериментальне. Стандартні електродні потенціали міді і цинку

дорівнюють: ε0Cu = + 0,337 В; ε0Zn = - 0,763 В.

Середні коефіцієнти активності γ± деяких електролітів при 298 Кнаведено далі

С, МОЛЬ/Л CuSO4 ZnSO4 AgNo3 КСl, КВг КJ
0,01 0,44 ' 0,39 0,90 0,90 0,90
0,1 0,15 0,15 0,73 0,77 0,78
1,0 0,04 0,04 0,43 0,61 0,65

Для всіх досліджуваних елементів записують реакції на. катоді і аноді, загальну реакцію в іонній та молекулярній формі, рівняння для ЕРС.

Задача 2. Визначення ЕРС концентраційного елемента.

Збирають гальванічний елемент з двох однакових електродів (мідних, цинкових, срібних тощо) у відповідних розчинах різних кон­центрацій (за вказівкою викладача). Вимірюють його ЕРС і порівнюють її з теоретичною величиною, розраховуючи відносну помилку.

Література: 1, с. 392-394, 409-433; 2, с. 152-160, 168-190.

10. ПОТЕНЦІОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ рН

Водневим показником рН називається від'ємний десятковий лога­рифм активності іонів водню: рН = - lgаH+. При 298 К в нейтральному середовищі рН - 7, в кислому — рН < 7, в лужному — рН > 7.