Смекни!
smekni.com

Характеристика СДПУ Її роль в політичних процесах України (стр. 4 из 5)

Партія завжди опікувалася проблемами національної та мовної політики в Україні. Саме за ініціативи СДПУ(О), наприкінці 2001 року, було зібрано 140 тисяч підписів мешканців Закарпатської, Одеської, Чернівецької областей та Криму щодо підтримки нового закону про мови, який врахував би основні положення Європейської хартії регіональних мов та мов національних меншин.

Продовжується налагодження зв'язків з представниками національних меншин в регіонах, з деякими підписані угоди про співпрацю. За ініціативи Кримського рескому було підписано Угоду про співробітництво з громадсько-політичним об'єднанням "Мілет". Вінницький обком СДПУ(О) співпрацює з міським відділенням Товариства єврейської мови і культури, обласним відділенням єврейського агентства "Сохнут-Україна", Українським товариством російської культури "Русь". Донецький обком партії - з Федерацією грецьких громад України. Сумським обласним комітетом СДПУ(О) налагоджено тісну співпрацю з єврейським товариством "Яхад" та єврейським благодійним фондом "Хесед". Під егідою Львівської обласної організації створено асоціацію національних меншин регіону "Етнос". Партійні організації Запоріжжя співпрацюють з громадами німців, ассірійців, греків, чехів, болгар, татар; Харківщини - з вірменською та азербайджанською громадами; Тернопільщини - з національними меншинами поляків та лемків. Хмельницький обком партії встановив дружні стосунки з регіональним відділенням Федерації польських організацій в Україні, обласною єврейською общиною "Тхія" і обласною общиною "Вірменія". Роботу в цьому напрямку проводять й інші партійні організації, з кожним днем розширюючи географію стосунків з національними громадами України.

14 лютого 2003 року, з метою координації спільних дій для досягнення головної мети - задоволення та захисту економічних, правових, соціальних та інших інтересів громадян України, сприяння розвитку медичної сфери для поліпшення здоров'я населення України, відбулося підписання Угоди про співпрацю між СДПУ(О) та Всеукраїнською громадською організацією "Асоціація Служби крові України". Зараз розпочато роботу з підготовки плану спільних дій на період 2003-2004 рр., встановленню зв'язків з відділеннями цієї організації на регіональному рівні.

СДПУ(О) накопичено певний практичний досвід по залученню до активної політичної діяльності жінок. За останні три роки в Автономній Республіці Крим, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Чернігівській, Одеській, Сумській, Херсонській областях та м. Києві за активної підтримки партії було створено 14 регіональних жіночих організацій.

Задля конструктивного діалогу та співробітництва партією проводиться робота з налагодження контактів з політичними партіями. 19 лютого 2001 року було укладено угоду про співпрацю Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) та партією "Демократичний Союз", що передбачає об'єднання зусиль партій для політичного забезпечення реалізації демократичних засад Конституції України, консолідацію державотворчих сил. Партія співпрацює з Партією Зелених України в рамках Екологічного моніторингового комітету СДПУ(О), створеного в липні 2002 року.

9. ДЕПУТАТСЬКА ФРАКЦІЯ СДПУ(О)
У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ

Здобувши підтримку виборців на парламентських виборах 1998 року, партія утворила депутатську фракцію у Верховній Раді України.

Досвід роботи Верховної Ради України у період з січня 2000 року до квітня 2002 року виявився першою успішною спробою реалізувати в українському Парламенті ідею конструктивної центристської більшості. По суті в цей період відбувся справжній законодавчий прорив у діяльності Парламенту. Зокрема, мова йде про прийняття шести кодексів, серед яких ухвалення Земельного кодексу не мало жодного шансу відбутись без принципової зміни політичного курсу Верховної Ради України.

У сфері соціальної політики законотворча робота фракції зосереджувалась на проведенні через парламент низки Законів України соціального спрямування.

Мова йде про ефективну організацію законодавчої роботи, зокрема, в галузі соціального страхування.

Назріли зміни у галузі пенсійного забезпечення. Пенсійна система має надавати громадянам послуги 2-х типів. По-перше, це створення надійних і привабливих умов для заощадження коштів з метою самозабезпечення у пенсійному віці, а по-друге - гарантувати громадянам похилого віку рівень життя не нижчий за прийнятий в країні мінімальний стандарт.

За активної участі депутатської фракції СДПУ(О) в чинному соціальному законодавстві усунено невідповідність рівня соціального захисту найбільш вразливих соціально-демографічних груп шляхом прийняття Законів України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" та "Про державну соціальну допомогу дітям - інвалідам та інвалідам з дитинства".

Також суттєвою проблемою на сьогодні було і залишається забезпечення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей. Саме тому фракція спільно з парламентським комітетом з питань національної безпеки і оборони внесла на розгляд Парламенту нову редакцію Закону України "Про правовий статус та соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей" і законопроект "Про державні гарантії прав, соціальний захист військовослужбовців і громадян, звільнених з військової служби та членів їх сімей".

У сфері економічної політики фракція детально проаналізувала перспективи розвитку підприємництва в Україні та чітко визначила послідовність дій щодо усунення причин гальмування розвитку малого та середнього бізнесу і провела презентацію плану парламентських дій у цій сфері на Всеукраїнському з'їзді представників малого та середнього бізнесу.

На активну протидію корумпованості державної влади було спрямовано, розроблений за ініціативою народного депутата України - члена фракції СДПУ(О) В.Медведчука, проект Закону "Про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів та здійсненням витрат державними службовцями та вищими посадовими особами України".

Завдяки зусиллям депутатської фракції СДПУ(О) в практику бюджетної політики останніх років були введені видатки на поетапне погашення заборгованості по знецінених грошових заощадженнях громадян в установах колишнього Ощадного банку СРСР, індексацію грошових заборгованостей по заробітній платі працівників бюджетних установ, виплати стипендій студентам, суттєве збільшення витрат на молодіжну політику, надання пільгових довгострокових державних кредитів молодим сім'ям на будівництво житла, індивідуальним сільським забудовникам.

Особливого значення у роботі фракції СДПУ(О) набули мовні питання. 28 листопада 2001 року в стінах Верховної Ради України відбулась процедура передачі понад 140 тисяч підписів від жителів різних регіонів України щодо прийняття демократичного закону про мови, який би враховував основні положення Європейської хартії регіональних мов і мов національних меншин.

На жаль, ініціатива фракції СДПУ(О) щодо невідкладного розгляду та прийняття зазначеного закону до закінчення повноважень нинішнього скликання Парламенту викликала спротив "правих" парламентських фракцій.

Зрозумілою і послідовною була наша позиція щодо ухвалення 25 жовтня 2001 року Верховною Радою України нової редакції Земельного кодексу України.

Символічним є те, що організація процедури голосування за прийняття Земельного кодексу України випала на долю об'єднаних соціал-демократів. Сьогодні жоден суб'єкт законодавчого процесу серед наших прибічників або опонентів не має сумніву про виключну роль об'єднаних соціал-демократів і особисто В.Медведчука, як головуючого на пленарному засіданні 25 жовтня 2001 року.

Разом з тим, на думку фахівців, в розвиток Земельного кодексу необхідно прийняти ще 35 законів, у тому числі про державний земельний кадастр, землеустрій, охорону земель, оцінку землі, іпотеку тощо.

Одним із суттєвих результатів роботи Верховної Ради України третього скликання є помітний внесок фракції СДПУ(О) у створення сучасної системи кодифікованих правових документів у найважливіших галузях законодавства. Чинним скликанням Парламенту ухвалено шість кодексів у нових редакціях: Кримінального, Бюджетного, Земельного, Сімейного, Цивільного, Господарського, що є реальним внеском депутатської фракції СДПУ(О) у здійснення широкомасштабної правової реформи в Україні.

Також, слід звернути увагу на провідну роль депутатської фракції СДПУ(О) щодо удосконалення цивільного та господарського законодавства.

Після виборів 2002 року була зареєстрована нова фракція СДПУ(О). До складу фракції ввійшов 31 народний депутат України.

Спираючись на програмні цілі партії, фракція прийняла найактивнішу участь у формуванні керівного складу парламенту. Представника фракції - народного депутата України О.Зінченка обрано Заступником Голови Верховної Ради України. Г.Руденко очолює Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; А.Льовін став першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту і зв'язку, Б.Андресюк - першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони; М.Лісін - заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; В.Воюш - заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету; Г.Суркіс - заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму; В.Заплатинський - секретарем Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій; В.Мазуренко - секретарем Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; Я.Сухий - секретарем Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці; В.Шепетін - секретарем Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності; В.Євдокимов - секретарем Комітету Верховної Ради України з питань правової політики; П.Кузьменко - секретарем Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва; І.Гайдош - секретарем Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.