Смекни!
smekni.com

Характеристика СДПУ Її роль в політичних процесах України (стр. 5 из 5)

Фракція делегувала своїх представників у 18 Комітетів Верховної Ради України та в Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації.

На другій сесії Верховної Ради України четвертого скликання, що відбулась у період з 3 вересня 2002 р. по 17 січня 2003 р., було прийнято рішення щодо 390 проектів законів, в тому числі прийнято чи підтверджено 126 законів, схвалено в першому-другому читаннях 79 законопроектів.

Серед основних законодавчих актів, прийнятих впродовж другої сесії, слід виокремити Державний бюджет України на 2003 рік, нову редакцію Цивільного і Господарського кодексів України, а також прийняття в першому читанні Кримінально-виконавчого кодексу.

За ініціативою депутатської фракції СДПУ(О) внесено ряд законопроектів, спрямованих на вдосконалення законодавства у сфері соціального захисту певних категорій населення:

- проект Закону про державні гарантії соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

- проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (за участю Т.Прошкуратової) щодо фінансування позашкільних навчальних закладів.

Не відповідає реаліям сучасного життя чинне законодавство щодо соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей. Фракцією внесені законодавчі пропозиції щодо усунення деяких недоліків, що мають місце у цій сфері.

Фракцією внесено ряд законодавчих пропозицій щодо питань правової політики і державного будівництва. Зокрема, проект Закону про вибори народних депутатів України пропонує застосувати для виборів народних депутатів пропорційну систему з єдиним загальнодержавним виборчим округом, у якому партії і їх виборчі блоки висувають єдині виборчі списки кандидатів у народні депутати.

Всього за період роботи першої та другої сесій Верховної Ради України ІV скликання фракцією СДПУ(О) внесено 64 законопроекти.

Висновки

З вищенаведеного випливає, що СДП(о)У – реальна сила в Україні, яка спроможна змінювати життя українців у позитивному напрямку і робить певні кроки до цього.

Останні роки були роками енергійного, динамічного розвитку партії, набуття та підтвердження нею парламентського статусу, випробувань на зрілість та відповідальність, здатність запропонувати суспільству конкретні шляхи розвитку української державності та поліпшення добробуту народу.

СДПУ(О) має всі підстави стверджувати, що стала за цей час однією із визначальних політичних складових українського суспільства.

список використаної літератури

1. Звіт СДП(о)У за 1998-2001 рр.

2. Крижанич І.М. Політичні партії і сили в Україні. – К., 2002.

3. Словник-довідник з політології. – К., 2001.

4. Політологія. Підручник для ВУЗів. – К., 2001.

5. Янкевич В.В. Особливості українського політичного життя.