Смекни!
smekni.com

Авиация 2 (стр. 4 из 9)

1. Загальнi положення

1.1. Вiдповiдальнiсть посадових осiб

1.2. Основнi принципи полiтики в сферi охорони працi

1.3. Функцiї системи управлiння охороною працi

2. Структура i документацiя СУОП

2.1. Структура системи управлiння охороною працi

2.1.1. Права, обов'язки i вiдповiдальнiсть керiвникiв служб та пiдроздiлiв, а також працiвникiв

2.1.2. Служба охорони працi

2.1.3. Комiсiя з питань охорони працi та громадськi органiзацiї 2.2. Документацiя СУОП

2.2.1. Використання законодавчих i нормативно-правових актiв

2.2.2. Управлiння нормативними актами, що дiють на пiдприємствi.

2.2.3. Дiї у зв'язку з приписами наглядових органiв та служб охорони працi пiдприємства

3. Завдання СУОП та їх вирiшення

3.1. Професiйний вiдбiр i навчання

3.1.1. Професiйний вiдбiр

3.1.2. Навчання з питань охорони працi i система iнструктажiв 3.2. Взаємодiя та iнформацiя

3.2.1. Поточнi перевiрки, огляди окремих пiдроздiлiв i пiдприємства в цiлому

3.2.2. iнформацiйне забезпечення проведених заходiв

3.2.3. Засiдання комiсiй

3.2.4. Наради i збори 3.3. Органiзацiя працi

3.3.1. Безпечнiсть виробничих примiщень, засобiв виробництва, технологiчних процесiв

3.3.2. Органiзацiя робочого мiсця

3.3.3. Органiзацiя робочого часу

3.4. Планування i постачання

3.4.1. Замiна засобiв виробництва

3.4.2. Замiна матерiалiв, що застосовуються

3.4.3. Замiна органiзацiї працi

3.4.4. Органiзацiя безпеки при залученнi зовнiшнiх фiрм

3.4.5. Перевiрка умов контракту i постачання

3.5. Введення в експлуатацiю, поточна експлуатацiя, виведення з експлуатацiї

3.5.1. Монтаж, введення в експлуатацiю

3.5.2. Поточна експлуатацiя

3.5.3. Ремонтнi роботи

3.5.4. Збоїв експлуатацiї

3.5.5. Виведення з експлуатацiї

3.5.6. Маркування

3.6. Засоби iндивiдуального захисту

3.7. Аналiз i попередження можливих загроз

3.8. Дiї у випадку аварiї та нещасних випадкiв. Попередження аварiй

3.9. Контроль та коригуючi заходи

Опрацювання Положення про систему управлiння охорони працi на пiдприємствi є одним iз основних етапiв пiдготовки пiдприємства до проведення аудиту з охорони працi, який в найближчий час буде запроваджено на територiї України згiдно з вимогою коментованої статтi.

Єдине, на що слiд звернути увагу, - що до прийняття вiдповiдних нормативно-правових актiв, що регулюють порядок та процедуру проведення аудиту, дана норма не застосовується.

Необхiдно звернути увагу на те, що вперше чiтко визначено розмежування безпосередньої вiдповiдальностi роботодавця i працiвника (див. статтю 14).

В частинi вiдповiдальностi роботодавця слiд знати, що Кримiнальним кодексом України, що дiє на територiї України з вересня 2001 року, визначено вiдповiдальнiсть роботодавцiв за злочини проти безпеки виробництва (статтi 271,272,273,274, 275 роздiлу X "Злочини проти безпеки виробництва").

Витяг:

"Стаття 271. Порушення вимог законодавства про охорону працi

1. Порушення вимог законодавчих та iнших нормативно-правових актiв про охорону працi службовою особою пiдприємства, установи, органiзацiї або громадянином - суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, якщо це порушення заподiяло шкоду здоров'ю потерпiлого, -

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян або виправними роботами на строк до двох рокiв, або обмеженням волi на той самий строк.

2. Те саме дiяння, якщо воно спричинило загибель людей або iншi тяжкi наслiдки, -

карається виправними роботами на строк до двох рокiв або обмеженням волi на строк до п'яти рокiв, або позбавленням волi на строк до семи рокiв, з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до двох рокiв або без такого.

Стаття 272. Порушення правил безпеки пiд час виконання робiт з пiдвищеною небезпекою

1. Порушення правил безпеки пiд час виконання робiт з пiдвищеною небезпекою на виробництвi або будь-якому пiдприємствi особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелi людей чи настання iнших тяжких наслiдкiв або заподiяло шкоду здоров'ю потерпшого, -

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян або виправними роботами на строк до двох рокiв, або обмеженням волi на строк до трьох рокiв, з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до трьох рокiв або без такого.

2. Те саме дiяння, якщо воно спричинило загибель людей або iншi тяжкi наслiдки, -

карається обмеженням волi на строк до п'яти рокiв або позбавленням волi на строк до восьми рокiв, з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до трьох рокiв.

Стаття 273. Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних пiдприємствах або у вибухонебезпечних цехах

1. Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних пiдприємствах або у вибухонебезпечних цехах особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо воно створило загрозу загибелi людей чи настання iнших тяжких наслiдкiв або заподiяло шкоду здоров'ю потерпiлого, -

карається виправними роботами на строк до двох рокiв або обмеженням волi на строк до трьох рокiв, або позбавленням волi на строк до трьох рокiв, з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до трьох рокiв або без такого.

2. Те саме дiяння, якщо воно спричинило загибель людей або iншi тяжкi наслiдки, -

карається обмеженням волi на строк до п'яти рокiв або позбавленням волi на строк вiд двох до десяти рокiв, з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до трьох рокiв.

Стаття 274. Порушення правил ядерної або радiацiйної безпеки

1. Порушення на виробництвi правил ядерної або радiацiйної безпеки особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо воно створило загрозу загибелi людей чи настання iнших тяжких наслiдкiв або заподiяло шкоду здоров'ю потерпiлого, -

карається обмеженням волi на строк до чотирьох рокiв або позбавленням волi на той самий строк, з позбав-ленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до трьох рокiв.

2. Те саме дiяння, якщо воно спричинило загибель людей або iншi тяжкi наслiдки, -

карається позбавленням волi на строк вiд трьох до дванадцяти рокiв з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до .трьох рокiв.

Стаття 275. Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукцiї або безпечної експлуатацiї будiвель i споруд

1. Порушення пiд час розроблення, конструювання, виготовлення чи зберiгання промислової продукцiї правил, що стосуються безпечного її використання, а також порушення пiд час проектування чи будiвництва правил, що стосуються безпечної експлуатацiї будiвель i споруд, особою, яка зобов'язана дотримувати таких правил, якщо це створило загрозу загибелi людей чи настання iнших тяжких наслiдкiв або заподiяло шкоду здоров'ю потерпiлого, -

караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян або виправними роботами на строк до двох рокiв, або обмеженням волi на строк до трьох рокiв, з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до двох рокiв або без такого.

2. Те саме дiяння, якщо воно спричинило загибель людей або iншi тяжкi наслiдки, - карається виправними роботами на строк до двох рокiв або обмеженням волi на строк до п'яти рокiв, або позбавленням волi на строк вiд двох до п'яти рокiв, з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до трьох рокiв".

Стаття 14. Обов'язки працiвника щодо додержання вимог нормативно-правових актiв з охорони працi

В той же час законодавством передбачено коло обов'язкiв працiвника з цих питань, i в першу чергу це вимога - дбати про особисту безпеку i здоров'я, а також про безпеку i здоров'я оточуючих людей в процесi виконання будь-яких робiт чи пiд час перебування на територiї пiдприємства.

Кожен працiвник повинен знати, що Закон України "Про охорону працi" забороняє допуск до роботи осiб, якi не пройшли навчання з питань охорони працi.

Згiдно зi статтею 17 Закону України "Про охорону працi" та статтею 169 КЗпП України працiвники певних категорiй повиннi прохрди-ти за рахунок роботодавця попереднiй i перiодичний медичнi огляди.

В разi непроходження медичного огляду або ненавченостi з питань охорони працi працiвник повинен бути вiдсторонений вiд роботи.

Дисциплiнарна вiдповiдальнiсть працiвникiв за порушення трудової дiсциплiни, за невиконання або неналежне виконання трудових обов'язкiв, у тому числi в галузi охорони працi, полягає в тому, що винний працiвник вимушено несе невигiднi для нього наслiдки у зв'язку з накладеним на нього дисциплiнарним стягненням.

Виконувати вимоги з охорони працi та виробничої санiтарiї працiвникiв зобов'язують Кодекс законiв про працю України (ст. 139,159), Закон України "Про охорону працi" (ст. 14), правила внутрiшнього трудового розпорядку, що дiють на пiдприємствах, в установах i органiзацiях, норми колективних договорiв, iншi нормативнi акти. Вiдповiднi умови можуть бути внесенi i до контрактiв, якi укладаються з працiвниками.

КЗпП України (ст. 147) встановлено такi дисциплiнарнi стягнення: догана, звiльнення з роботи. Законодавством, статутами i положеннями про дисцiплину, що дiють у деяких галузях суспiльного виробництва, можуть бути передбаченi для окремих категорiй й iншi дисциплiнарнi стягнення.

Стаття 15. Служба охорони працi на пiдприємствi

Роботодавець створює на пiдприємствi службу охорони працi вiдповiдно до Типового положення про служби охорони працi, затвер-, дженого наказом Держнаглядохоронпрацi України вiд 3 серпня 1993 року № 73, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України ЗО вересня 1993 року за №140.

Слово "служба" за своїм тлумаченням є "збiрним" словом, iншими словами, залежно вiд iснуючої iнституцiї на пiдприємствi утворюються вiдповiднi пiдроздiли охорони працi: управлiння, вiддiли, сектори тощо.

Але слiд звернути увагу на доповнення в Законi стосовно заробiтної плати цiєї категорiї працюючих, яка прирiвнюється до заробiтної плати керiвникiв i спецiалiстiв основних виробничо-технiчних служб.