Смекни!
smekni.com

Авиация 2 (стр. 5 из 9)

Права служб охорони працi збережено. Слiд вiдзначити, що статтю доповнено новим абзацем щодо залучення стороннiх спецiалiстiв для виконання функцiй служб охорони працi на пiдприємствах з кiлькiстю працюючих до 20 осiб. Данi спецiалiсти повиннi мати вiдповiдну пiдготовку. Потребують пояснення слова "вiдповiдна пiдготовка". Треба розумiти, що на цю категорiю спецiалiстiв поширюються такi ж вимоги, як i на працiвникiв служб охорони працi, а саме: вища технiчна освiта, стаж роботи на виробництвi, бажано певний досвiд роботи в сферi охорони працi, вчасне проходження навчання з питань охорони працi.

Стаття 16. Комiсiя з питань охорони працi пiдприємства

Стаття практично залишилась в попереднiй редакцiї. Слiд зауважити єдине, що така iнституцiя, як комiсiї з питань охорони працi, не є обов'язковою, вони можуть бути створенi за рiшенням трудового колективу. В разi такого рiшення на пiдставi Типового положення про комiсiю з питань охорони працi на пiдприємствi, затвердженого наказом Держнаглядохоронпрацi України вiд 3 серпня 1993 року № 72, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України ЗО вересня 1993 року за № 141, розробляється Положення про комiсiю з питань охорони працi на пiдприємствi, яке затверджується на загальних зборах працюючих або на конференцiї уповноважених вiд працюючих.

Стаття 17. Обоє 'язковi медичнi огляди працiвникiв певних категорiй

Закон зобов'язує роботодавця за свої кошти органiзувати проведення попереднього (при прийняттi на роботу) i перiодичних (протягом трудової дiяльностi) медичних оглядiв працiвникiв, зайнятих на важких роботах, роботах iз шкiдливими чи небезпечними умовами працi або таких, де є потреба у професiйному доборi.

Закон визначив вимогу щодо обов'язкового проведення роботодавцем за свої кошти, у разi потреби, також i оздоровчих заходiв, якi визначаються вiдповiдними закладами охорони здоров'я.

Слiд звернути увагу також на те, що медичнi огляди проводяться не будь-якими, а вiдповiдними закладами охорони здоров'я. Тобто тiльки тими, якi пройшли в установленому порядку процедуру акредитацiї.

Ще раз звертається увага на те, що Законом України "Про охорону працi" регулюється обов'язковiсть проведення медичних оглядiв певних, а не всiх взагалi категорiй працюючих.

Обов'язковi медичнi огляди проводяться згiдно з Положенням про медичний огляд працiвникiв певних категорiй, затвердженим наказом Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 32 березня 1994 року № 45 та зареєстрованого Мiнiстерством юстицiї України 21 червня 1994 року за №136/345.

Цим Положенням встановлено єдиний порядок органiзацiї та проведення обов'язкових медичних оглядiв працiвникiв певних категорiй, обов'язки, права i вiдповiдальнiсть роботодавця, працiвника i закладу Мiнiстерства охорони здоров'я України, перелiк професiй, працiвники яких пiдлягають медичному огляду.

Стаття 18. Навчання з питань охорони працi

На пiдприємствах на основi Типового положення про навчання, iнструктаж i перевiрку знань працiвникiв з питань охорони працi, затвердженого наказом Держнаглядохоронпрацi України вiд 4 квiтня 1994 року № ЗО, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 12 травня 1994 року за № 95/304, з урахуванням специфiки виробництва та вимог мiжгалузевих та галузевих нормативних актiв про охорону працi роз робляються i затверджуються наказом вiдповiднi Положення про навчання з питань охорони працi, що дiють в межах пiдприємства, щорiчнi плани-графiки навчання i перевiрки знань працiвникiв з питань охорони працi, з якими вони всi повиннi бути ознайомленi. Вiдповiдальнiсть за организацiю цiєї роботи на пiдприємствi несе роботодавець, а в структурних пiдроздiлах (цеху, дiльницi, лабораторiї, майстернi тощо) - посадовi особи, визначенi наказом вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв. Положення про навчання з питань охорони працi визначає порядок:

- органiзацiї та проведення iнструктажiв;

- навчання (спецiального навчання);

- перевiрки знань" з питань охорони працi працюючих (у тому числi посадових осiб);

- впровадження чiткої системи допуску до робiт з пiдвищеною небезпекою (стажування, дублювання, протиаварiйне тренування).

До Положення про навчання з питань охорони працi, що дiє у ме-жах пiдприємства, додаються:

1. Наказ про розподiл обов'язкiв мiж службою охорони працi та службою кадрiв щодо повноважень з питань навчання i перевiрки знань з охорони працi.

2. Наказ про створення постiйно дiючої комiсiї з перевiрки знань з охорони працi.

3. Наказ щодо визначення особи, вiдповiдальної за проведення вступного iнструктажу.

4. Накази про допуски до самостiйної роботи.

5. Наказ керiвника щодо визначення складу працiвникiв, якi залучаються до професiйного навчання кадрiв на виробництвi (щорiчно поновлюється i погоджується iз профспiлковим комiтетом).

6. Плани-графiки проведення навчання та перевiрки знань з охорони працi, з якими повиннi бути ознайомленi працiвники.

7. Тематичнi плани та програми спецiального навчання з урахуванням вимог охорони працi для конкретної галузi i виробництва, видiв робiт.

8. Перелiк питань для перевiрки знань з охорони працi з урахуванням специфiки виробництва.

9. Екзаменацiйнi бiлети з перевiрки знань з питань охорони працi.

10. Форми протоколу засiдань ПДК з перевiрки знань з питань охорони працi.

11. Бланки посвiдчень про перевiрку знань з питань охорони працi.

12. Журнал реєстрацiї вступного iнструктажу з питань охорони працi.

13. Орiєнтовний перелiк питань вступного iнструктажу для працiвникiв.

14. Журнал реєстрацiї iнструктажiв з питань охорони працi (первинного, повторного, позапланового, цiльового).

15. Орiєнтовний перелiк питань первинного iнструктажу для працiвникiв.

16. Робочi навчальнi плани i програми пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв, якi залучаються до виконання робiт з пiдвищеною небезпекою.

17. Перелiк посадових осiб пiдприємства, якi зобов'язанi проходити раз на три роки навчання i перевiрку знань з питань охорони працi безпосередньо на виробництвi.

18. Перелiк посадових осiб, якi повиннi проходити навчання з питань охорони працi у навчальних закладах, а перевiрку знань - у вiдповiднiй ПДК.

19. Перелiк посадових осiб i фахiвцiв, якi безпосередньо залучаються до виконання робiт пiдвищеної небезпеки.

20. Перелiк посад i професiй працiвникiв, якi повиннi проходити стажування (дублювання), затверджений керiвником пiдприємства.

21. Програми стажування для конкретних професiї, посади, робочого мiсця (затверджуються роботодавцем).

22. Перелiк професiй та посад працiвникiв, якi звiльняються вiд первинного, повторного та позапланового iнструктажiв.

На даний час опрацьовується нова редакцiя Типового положення про навчання. До прийняття нового положення дiє зазначене в статтi.

Стаття 19. Фiнансування охорони працi

Коментована стаття є новою. По-перше, слiд зауважити, цю заходи з охорони працi фiнансуються не за рахунок працюючих, а роботодавцем. Вiдповiдно до Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" всi заходи i засоби, крiм тих, що цим Законом визначенi як амортизацiйнi, вiдносяться до валових витрат. Пiд час опрацювання комплексних заходiв з охорони працi слiд опрацювати i врахувати вимоги статтi 5 "Валовi витрати" Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств".

З метою чiткого визначення цих заходiв на сьогоднi вже опрацьо-' вано проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Перелiк заходiв i засобiв з охорони працi, що належать до валових витрат". Його затвердження надасть змогу пiдприємствам виконати вимогу третьої частини коментованої статтi.

Не визначеним на сьогоднi залишається термiн, за який береться сума реалiзованої продукцiї. Тому можна рекомендувати суму реалiзованої продукцiї за рiк, що передує термiну дiї колективного договору. Саме в колективному договорi визначається цей перелiк захбдiв.

В частинi фiнансування профiлактичних заходiв не слiд забувати про Фонд соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi, першочерговим завданням якого є проведення профiлактичних заходiв, спрямованих на усунення шкiдливих i небезпечних виробничих факторiв, запобiгання нещасним випадкам на виробництвi, професiйним захворюванням та iншим випадкам загрози здоров'ю застрахованих, викликаним умовами працi (стаття 1 Закону України "Про загаль-л нообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi", та право роботодавця вiдповiдно до статтi 45 зазначеного Закону "вимагати вiд Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв виконання обов'язкiв Фонду щодо органiзацiї профiлактики нещасних випадкiв i професiйних захвоювань та соцiальнуго захисту потерпiлих".

На даний час не застосовується з боку роботодавцiв досить впливова iнституцiя - Наглядова рада, яка вiдповiдно до статтi 26 "Нагляд за дiяльнiстю Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв":

уразi наявностi порушень законодавства про страхування вiд нещасного випадку встановлює Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв строк для їх усунення. Якщо зазначенi порушення не усунено, порушує питання про вiдповiдальнiсть посадових осiб Фонду згiдно iз законодавством;

сприяє налагодженню взаємовiдносин i взаємодiї Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв, страхувальникiв та застрахованих у вирiшеннi завдань страхування вiд нещасного випадку, передбачених статтею 1 цього Закону.

Для бюджетних органiзацiй можна закладати в бюджетний запит два вiдсотки вiд планованого на наступний рiк фонду заробiтної плати. Така дiя вiдповiдатиме вимогам частини третьої статтi 27 Бюджетного кодексу.

Стаття 20. Регулювання охорони працi у колективному договорi, угодi

Колективний договiр є найважливiшим документом у системi нормативного регулювання взаємовiдносин мiж роботодавцем i працiвником з першочергових питань соцiального характеру, в тому числi з питань охорони працi Фактичо коллективний договiр-це єдиний механiзм реалiзацiї вимог законодавства про охоронупрацi. Законом Украї-ни "Про колективнi договори i угоди" та статтею 13 КЗпП України передбачено, що здiйснення комплексних захходiв щодо органiзацiї безпечних та нешкiдливих умов працi, визначення обов'язкiв сторiн, а також реалiзацiя працюючими своїх прав i соцiальних гарантiй на охорону працi забезпечуються за допомогою колективного договору (угодою, трудовим договором).