Смекни!
smekni.com

Автоматизація обліку депозитних операцій комерційного банку (стр. 15 из 18)

Наступним етапом проектування БД є реалізація на фізичному рівні. Цей етап містить процес створення таблиць та формування схеми даних. Створення таблиць виконується на основі розроблених інформаційних масивів та їх структур, що були описані в пірозділі 3.1. Приклади заповнених таблиць та створена схема даних подані в Додатку 5.

На початку функціонування програми за допомогою такого засобу як макрос з”являється форма меню, в якій існує можливість вибору потрібних дій для виконання. Екранна форма такого меню подана в Додатку 5. Запуск меню відбувається на основі макросу “autoexec”, який виконує команду “Відкрити форму”.

Для перегляду даних та зручного введення даних в масиви використовують такий засіб як ФОРМА. В даній випускній роботі використовуються такі варіанти форм:

Для таблиці Довідник клієнтів створена форма: “Клієнт” в один стовпчик, так як це зручний засіб для введення такої умовно-постійної інформації.

Для таблиці Довідник вкладів була вибрана таблична форма.

Таблиці Договір і Рахунки об”єднані в складову форму, при чому таблиця Договір є головною таблицею, а таблиця Рахунки- підпорядкованою. Приклади створених форм на основі таблиць приведені в Додатку 6.

ACCESS також дозволяє створювати форми на основі запитів. Такою формою в розробці є форма “Перервані договори”.

Для сворення вихідних форм документів в ACCESS існує можливість формувати звіти, які будуть вихідними документами. Засоби по розробці звітів призначені для створення макету звітів, по якому може бути здійснений вивід даних з таблиць в вигляді вихідного документу на друк. В процесі конструювання формується склад і зміст розділів звіту, а також розміщення в ньому значень, що виводяться з полів таблиць БД. Крім того оформлюються заголовки, підписи реквізитів звіту, розміщуються розрахункові результати. Засоби конструювання звіту дозволяють групувати дані по декільком рівням. Для кожного рівня можуть виконуватись розрахунки підсумків, визначаються заголовки і примітки по кожному групуванню.

В даній випускній роботі звіти побудовані згідно розроблених форм вихідних документів, що представлені в Додатку 2. Всі звіти побудовані на основі створених запитів. Запити- це засіб ACCESS, що дозволяє виконувати аналіз даних таблиць по наступним операціям: групування (по обному виду певного атрибуту), сума (SUM), розрахунок середнього значення (AVG). Розрахункові поля в запиті створені на основі формул, що були представлені в підрозділі 2.2.3. Запити можна створювати таким методом як за зразком QBE. Але існує і інший шлях реалізації запитів в ACCESS - за допомогою мови SQL. Будь-який запит, створений в QBE може бути трансформований в SQL. Екрані форми представлених запитів подані в Додатку 7.

Програмно реалізовані звіти в СУБД ACCESS представлені в Додатку 8.


























Таблиця 1.

Список депозитних вкладів з нарахованими відсотками по ним

на “__”_____ р.

Код валю-ти № договору Депозит-ний раху-нок ПІБ клієнта Дата відкриття Дата видачі вкладу Сума вкладу в валюті Сума вкладу в національ-ній валюті Сума процентів в валюті Сума процентів в національній валюті
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —* —* —*
Всього по валюті —** —** — ** —**
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —* —* —*
Всього по валюті —** —** — ** —**
... ... ... ... ... ... ... ... ... —**
Всього по всім вкладам —** —**


Таблиця 2.

Аналіз залишків по депозитним вкладам в національній валюті

на “___”_____р.

Вид вкладу Загальна сума внесків Середня сума внесків по одному договору Загальна сума ви-плачених процентів Середня сума ви-плачених процентів по одному договору Загальна сума залишків на рахунках Середня сума залишків на рахунках по одному договору
на 3 місяця —* —* —*
на 6 місяців —* —* —*
на 12 місяців —* —* —*
Всього —** —** —**

Таблиця 3.

Аналіз залишків по депозитним вкладам в розрізі іноземних валют

на “___”_____р.

Код валюти Вид вкладу Загальна внесена на сума рахунки Середня сума внесків в валюті Загальна лачених сума вип- процентів Середня сума виплачена в валюті Загальна залишків на рахунках сума рахунках Середня сума залишків по 1 договору
в валюті в грн. в валюті в грн. в валюті в грн.
3 місяця —* — * — * — * —* — *
6 місяців —* — * —* — * —* — *
12 місяців —* — * —* — * —* — *
Всього по валюті —** — ** — * —** — ** — * —** — ** — *
3 місяця —* — * — * — * —* — *
6 місяців —* — * —* — * —* — *
12 місяців —* — * —* — * —* — *
Всього по валюті —** — ** — * —** — ** — * —** — ** — *
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Всього по валютам — ** — ** — **

Таблиця 4.

Аналіз нарахованих відсотків по депозитам в національній валюті

на “___”_____р.

Вид вкладу Кількість договорів Загальна внесена сума Середня внесена сума по одному договору Загальна сума нарахованих процентів Середня сума нарахованих процентів по одному договору
на 3 місяці —* —*
на 6 місяців —* —*
на 12 місяців —* —*
Всього —** —** —* —** —*

Таблиця 5.

Аналіз нарахованих відсотків по депозитам в розрізі іноземних валют

на “__”_____р.

Код валюти

Вид вкладу

Кількість договорів

Загальна

сена на

сума вне- рахунки

Середня сума внесена по одному договору

Загальна

хованих

сума нара- процентів

Середня сума нарахованих процентів

в ін.вал.

в грн.

в ін. вал.

в грн.

на 3 місяця

на 6 місяців

на 12 місяців

Всього

по валюті

— *

— *

— *

— *

— *

— *

— *

на 3 місяця

на 6 місяців

на 12 місяців

Всього

по валюті

— *

— *

— *

— *

— *

— *

— *

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Всього

по валютам

— *

— *

— *


Таблиця 6.