Смекни!
smekni.com

Автоматизація обліку депозитних операцій комерційного банку (стр. 6 из 18)

4) Розроблена структура як депозитного, так і поточного обслуговуючого рахунку має такий вид, по якому можна визначити :

- резидентність клієнта,

- тип рахунку (між поточним рахунком, який обслуговує депозитний, та звичайним поточним- розрахунковим існує певна різниця: на звичайному розрахунковому рахунку відбувається нарахування процентів за наявність на ньому коштів за поточною ставкою, а на рахунку, який обслуговує депозитний лише зберігаються нараховані проценти та вклад після закінчення терміну договору і проценти на ці кошти не нараховуються ),

- строк вкладу.

Але існують і певні недоліки, яких потрібно уникати і з часом усунути в процесі удосконалення інформаційної системи, що функціонує в відділі. Такими недоліками є наступні:

1) При занесенні даних в програму по укладеним договорам з клавіатури вручну вводиться процентна ставка по окремому виду вкладу по кожному договору. Це не є раціонально і ефективно, так як немає контролю за введеним числом і при неправильному заданні параметру відсотка буде помилка при нарахуванні процентів на вклади. Ефективнішим було б ведення в відділі централізовано на АРМі керівника Довідника вкладів, з якого автоматично при укладанні нового договору після вказання виду вкладу визначалася процентна ставка.

2) При достроковому перериванні депозитного договору проценти, які перераховуються за поточною ставкою, розраховуються вручну і вносяться в відповідне поле програми, де потім визначається різниця між виплаченими нарахованими процентами за депозитами та процентами за ставкою поточного рахунку і віднімається від основної суми вкладу.

3) Недостатність звітної документації по роботі відділу. Тобто майже не існує форм для отримання звітів, які б відображали статистику роботи відділу. Така статистика може відображати аналітичні висновки обслуговування депозитних вкладів. Всі звітні документи формуються вручну по оборотно-сальдовим відомостям, що надаються з ОДБ.

Формування аналітичної звітності вже внутрі відділу, а не за його межами (в аналітичних відділах) може привести до розширення функцій роботи відділу. При цьому з”являться можливості :

Þ для отримання інформації по аналізу депозитних вкладів (процентне співвідношення обсягів окремих вкладів до загальної суми вкладів);

Þ для формування звітів по існуючих тенденціях змін залишків на депозитних рахунках (які види вкладів є найбільш ефективні з точки зору залучення коштів банком від клієнтів);

Þ для формування іншої аналітичної інформації по депозитним вкладам, яка зможе підвищити ефективність діяльності комерційного банку по залученню ресурсів в вигляді депозитних внесків.

Для того щоб існувала можливість виконання таких функцій необхідно провести таке удосконалення, яке дозволить проводити не лише облікові операції по депозитах, а й аналітичні розрахунки по них.


1.3 Обгрунтування запропонованих проектних рішень

Інформаційна система (ІС), що пропонується для проектування в данній випускній роботі, відображає вже існуючі положення і правила, що ведуться в Укресімбанку. Тобто запропонована ІС є аналогічною до існуючої ІС по депозитним операціям в банку. Але в організаційній структурі пропонуються певні зміни. Так, організаційна структура внутрі відділу, який проводить депозитні операції, зображена на рисунку 1.3.

АРМ керівника
депозитного відділу
АРМ працівника АРМ працівника АРМ працівника
відділу (економіста) відділу (економіста) відділу- економіста

Рисунок 1.3. Схема організації робочих місць внутрі депозитного відділу.

На схемі організаційної структури зображений взаємозв”язок між робочими місцями, що передбачені в інформаційній системі, яка проектується. Для збільшення ефективності роботи відділу пропонуються такі види АРМів, що функціонують в ньому:

АРМ керівника депозитного відділу;

АРМ працівника депозитного відділу ( економіста ).

Такий розподіл дозволяє проводити ефективне виконання всіх задач та функцій, поставлених перед кожним з працюючих в відділі, за допомогою автоматизованої системи обробки всієї інформацій, що виникає при роботі .

АРМ працівника депозитного відділу (економіста) передбачає виконання наступних функцій:

1) Ведення масиву укладених депозитних договорів

2) Відкриття депозитного рахунку після внесення коштів по договору

3) Нарахування % по депозитним договорам

4) Формування інформації по строкам погашення депозитних внесків

5) Формування оперативних платіжних документів для наступної їх обробки в операційному залі (касі) і проведенню в системі “Операційний день банку” (ОДБ)

Отримання з АРМа керівника депозитного відділу даних з довідників, що ведуться в відділі: Довідник вкладів, Довідник клієнтів, Довідник операцій, Довідник валют.

6) Отримання по мережі даних про проведені платежі, що пройшли через ОДБ в вигляді масиву платежів.

7) Отримання через мережу щоденної інформації по курсу валют в вигляді масиву курсу валют.

АРМ керівника депозитного відділу передбачає виконання тих же функцій, що виконуються на АРМі робітника депозитного відділу, а також і спеціфічних функцій, а саме:

1. Ведення (додавання, коректировка, видалення записів)довідників:

· Вкладів,

· Клієнтів,

· Операцій,

· Валют.

2. Отримання і розсилка даних на робочі місця відділу, що надходять по електроній пошті НБУ.

3. Отримання інформації про стан залишків на депозитних рахунках.

4. Перегляд інформації по окремому клієнту банка.

5. Формування звітів по проведеним операціям залучення коштів.

6. Внесення змін по умовам укладених договорів і передача їх на АРМ економіста депозитного відділу для коректировки роботи по зміненому договору.

7. Передача даних для аналізу на центральний сервер ОПЕРУ (Операційного Управління), звідки інформація поступає на АРМи відділів, робота яких пов”язана з роботою депозитного відділу:

¨ АРМ головного бухгалтера- для контролю за проводками по депозитним рахункам.

¨ АРМ керівника відділу обліку і звітності- для отримання звітності по роботі депозитного відділу і передачі даних на вищі рівні (наприклад, в Регіональні Управління НБУ щомісячно електронною поштою до 10 числа після звітного місяця передається Форма № 341 “Звіт про залишкі за депозитами”)

¨ АРМ керівника відділу управління активами та пасивами банку- для аналізу та прогнозування депозитної бази банку.

Унікальність проектного рішення по цій задачі заключається в тому, що до функцій, які були описані вище, додаються наступні:

1) Отримання аналітичних розрахунків по ефективності в розрізі окремих вкладів (звіти “Аналіз обсягів залучених коштів в розрізі окремих вкладів” по вкладам в національній валюті та по вкладам в іноземній валюті ).

2) Визначення не лише суми залишків на депозитних рахунках взагалі (машинограма “Поточний стан рахунків”), а й проведення аналізу середніх залишків на депозитних рахунках (звіт “Аналіз залишків по видам вкладів в національній валюті” та в іноземній в розрізі валют) і визначення суми виплачених процентів по вкладам за певний період (звіт “Нараховані проценти по депозитним вкладам”).

3) Формування оперативних документів ( прибуткових та видаткових ордерів).

Форми звітів наведені в Додатку 1.


Розділ 2. ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ І АЛГОРИТМ ЇЇ РОЗВ”ЯЗАННЯ

2.1. Постановка задачі

2.1.1. Характеристика задачі

Задача “Облік депозитних операцій комерцiйного банку” включає такі підзадачі, що підлягають автвматизації :

— розрахунок суми процентів по депозитним договорам (використовується для визначення суми процентів, що необхідно сплачувати за депозитними вкладами на певний момент часу);

— облік нарахованих процентів по депозитним вкладам (для визначення обсягів нарахованих процентів за певний період в розрізі окремих валют);

— облік і аналіз залишків на депозитних рахунках в національній і в розрізі іноземних валют (для отримання інформації по обсягам коштів, залучених на вклади фізичних осіб );

— облік і аналіз депозитних рахунків в розрізі окремих видів вкладів (для визначення ефективності процентних ставок по різним видам депозитів).

Задача “Облік депозитних операцій комерцiйного банку” є складовою частиною комплексу задач із обліку і контролю залучених коштів фізичних осіб. Взагалі комплекс задач по залученим коштам фізичних осіб містить наступний перелік можливих задач:

Вклади населення ( Депозити фізичних осіб )

Вклади на пластикові картки

Цінні папери ( Ощадні сертифікати тощо)

Інше

Цей комплекс є одним з трудомістким і об”ємним комплексів у підсистемі “Операційний день банку” і в загальній системі банку кредитно-фінансових операцій.

Всі банківські операції відбуваються через внутрішньобанківську мережу, яка функціонує на основі внутрішньобанківської інформаційної системи та міжбанківській системі електроних платежів (СЕП). В зв”язку з цим слід відмітити необхідність застосування ефективних методів та сучасних засобів обчислювальної техніки для розв”язання данного комплексу задач і задачі “Облік депозитних операцій банку” зокрема.

Автоматизація розв”язання задачі забезпечить:

Þ отримання достовірних і своєчасних розрахунків сум нарахованих процентів на депозитні вклади,

Þ своєчасне й правильне відображення сум залишків на депозитних рахунках, як по всіх клієнтах, так і по окремому,

Þ достовірне і повне відображення інформації по договорам, що укладені в відділі,

Þ отримання форм звітності по аналізу вкладів і залишків на депозитних рахунках.