Смекни!
smekni.com

Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти 2 (стр. 3 из 9)

Школа - це простір життя дитини; тут вона не готується до життя, а повноцінно живе і тому вся діяльність навчаль­ного закладу вибудовується так, щоб сприяти становленню особистості як творця і проектувальника власного життя, гармонізації і гуманізації відносин між учнями і педагогами, школою і родиною, грунтуючись на ідеї самоцінності дитинства, діалогу, усвідомленого вибору особистого життєвого шляху.

Структура 12-річної школи

12-річна школа має три ступені: початкову, основну істаршу, які можуть функціонувати разом або окремо. Середнізагальноосвітні навчальні заклади. на договірних засадах мо­жуть входити до складу різноманітних. навчальо-виховнихкомплексів, зберігаючи статус юридичної особи.

Обов'язковість повної загальної середньої освіти, збільшення терміну навчання вимагають уточнення функцій і пріори­тетних завдань кожного ступеня школи і водночас забезпе­чення її цілісності.

.

Початкова школа є чотирирічною. До неї вступають діти,яким до 1 вересня, як правило, виповнилося 6 років ,і якіза результатами медичного і психологічного обстеження немають протипоказань для систематичного шкільного навчання.

Кожна дитина до школи має одержати відповідну під­готовку за вимогами базового компонента дошкільної освітиу дошкільних навчальних закладах, при школі чи в сім'ї.

Початкова школа, зберігаючи наступність із дошкільнимперіодом дитинства, забезпечує подальше становлення осробистостj дитини,їі інтелектуальний, фізичний, соціальнийрозвиток. Пріоритетними у початкових класах є загалънона­вчалъні, розвивальні, виховні, оздоровчі функції. Характернимдля початкової школи є практична спрямованість змісту,інтеграція знань, що дозволяє краще врахувати визначальнуособливість молодших школярів освоєння навколишньої дійсності.

Основна школа (5-.9 класи) дає базову загальну середню освіту, що є фундаментом загальноосвітньої підготовки всіх школярів, Формує в них готовність до вибору і реалізацїі форми подальшого одержання освіти і профілю навчання. У цьому віці в учнів загалом завершується формування загальнонав­чальних умінь і навичок, оволодіння навчальним матеріаломна рівні, достатньому для подальшого навчання. Важливогозначення надається формуванню здорового способу життя, пра­вовому й екологічному вихованню. Завершуючи основну школу, учні на практичному рівні мають добре володіти українською мовою, рідною мовоюу школах національних меншин, однією іноземною мовою, вміти користуватися комп'ютером.

У 7-9 класах пізнавальні інтереси учнів стають стійкі­шими, з'являються нові, досить сильні мотиви навчання, змінюються критерії самооцінки й оцінки навколишнього, цілісність сприймання, досягаються якісні зміни у способах навчальної діяльності, зміцнюється воля і характер, прагнення до неформального спілкування і лідерства. Саме тут поступово розгортається систематичне вивчення основ наук, підвищується роль теоре­тичних знань у змісті освіти, забезпечується задоволення різноманітних пізнавальних інтересів школярів.

Старша школа ( l0-12 класи) є останнім етапом одер­жання повної загальної середньої освіти, на якому завер­шується формування цілісної картини світу, оволодіння спо­собами пізнавальної. і комунікативної діяльності, уміннями одержувати з різних джерел і переробляти інформацію, за­стосовувати знання. Старша школа функціонує переважнояк профільна. Це створює значно кращі умови для ди­ференційованого навчання,врахуванняіндивідуальних особ­ливостей розвитку учнів, які відрізняються передусім якіснимскладом своїх здібностей. Тут доцільним є поглиблене ви­вчення окремих предметів, широке використання курсів за вибором (економіки, екології, психології, програмування, соці­альних тренінгів, автосправи тощо), факультативів.

Повна загальна середня освіта має бути доступною для всіх дітей незалежно від місця проживання і соціального статусу батьків. Між етапами шкільного навчання не по­винно бути бар'єрів для переходу учнів від одного етапу доіншого.

Зміст, загальної середньої освіти

Модернізація змісту шкільної освіти грунтується на враху­ванні позитивних надбань української школи і водночас пе­редбачає істотні зміни, зумовлені сучасними тенденціями суспiльного розвитку.

Зміст освіти у 12-річній школі оновлюється цілісно з урахуванням таких пріоритетів:

створення передумов для різнобічного розвитку особи­

стості, індивідуалізації та диференціаЦії навчання, переходудо особистісно

орієнтованих педагогічних технологій;

виховання особистісних якостей громадянина – патріотаУкраїни;

формування життєвої, соціальної, комунікативної і

комп'ютерної компетентності учнів;

i посилення практично-діяльнісної і творчої складових у змісті всіх освітніх

галузей;

гуманізації та гуманітаризації змісту навчання;

комплексної peaлізації оздоровчої функції шкільної освіти;

приведення обсягу і складності змісту у відповідність довікових

можливостей дітей, перспективами їх розвитку;

забезпечення, у старшій школі профільності навчання,

генералізації та інтеграції знань на основі фундаментальних

ідей, законів і теорій; ,

перерозподілу навчальноroo змісту між ступенями школи;

забезпечення наступності навчального змісту і вимог що­до його засвоєння

між дошкільною освітою і початковоюшколою; початковою і основною

школою;

основною і стар­шою школою; загальноосвітньою підготовкою та

вимогами професійно-технічної і вищої освіти.

Методологічною основою визначення змісту шкільної освіти є загальнолюдські і національні цінності, центрованість на актуальних і перспективних інтересах дитини. Зміст визна­чаєтьсяь на засадах його фундаменталізації, науковості і си­стемності знань, Їх цінності для соціального становленнялюдини, гуманізації і демократизації шкільної освіти, ідей полікультурності взаємоповаги між націями і народами.

Зміст шкільної освіти детермінова­ний українознавчим спрямуванням, що безпосередиьо забез­печується вивченням таких загальноосвітніх предметів як

українська мова, українська література, історія України, гео­графія України, українська художня культура тощо, а також шляхом висвітлення українознавчого матеріалу у змісті інших навчальних предметів.

Зміст шкільної освіти має бути осучаснений таким чином, щоб випускники 12-річної школи могли швидко адаптуватися у самостійному житті, цілеспрямовано використати свій по­тенціал як для самореалізації в професійному і особистому плані, так і в інтересах суспільства, держави.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТ АНОВА

ВІД 16. 11. 2000 р. № 1717 м. КИЇВ

Про перехід загальноосвітнік навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання

На виконання статей 12, 15 і 31 Закону України «Про загальну середню освіту" Кабінет Міністрів України постановляє:

1.Здійснити перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання для учнів, які почнуть навчатися у першому класі 2001 року і в наступні роки, у три етапи:

перший етап 31 вересня 200 І р. - у загальноосвіт­ніх навчальних закладах І ступеня;

другий етап з 1 вересня 2005 р. - у загальноосвіт­ніх навчальних закладах II ступеня; .

третій етап з 1 вересня 2007 р. - у гімназіях, ліце­ях, колегіумах, спеціалізованих школах

та з 1 вересня2008 року в інших загальноосвітніх навчальних закладах III ступеня (за вийнятком учнів, які вступили до пер­шого класу чотирирічної початкової школи у 1999 ро­ці).

2.Затвердити Державний стандарт початковоїза­гальної освіти ( додається ).

Дозволити Міністерству освіти і науки вносити до зазначеного Державного стандарту зміни непринципо­вого характepy. Установити , що до затвердження дер­жавних стандартів базової і повної середньої освітидіють навчальні плани та програми, затверджені Мініс­терством освіти і науки, які прирівнюються до цихстандартів.

3. Міністерству освіти і науки, Академії педагогіч­них наук, Національній академії наук:здійснити протягом 2000-2002 років заходи, спря­мовані на оновлення змісту загальної середньої освіти; відповідно до нової структури середньої загальноосвіт­ньої школи, розробити навчальні плани і програми для загальноосвітніх навчальних закладів різних типів;

забезпечити оновлення змісту, перехід на нову струк­туру та обсяги підготовки педагогічних кадрів відповід­но до потреб системи загальної середньої освіти; розробити до 2ООЗ poкy Дepжaвнi стaндapти базової і повної загальної середньої освіти, спеціальної загаль­ної cеpeдньої освіти дітей з особливими потребами;

запровадити ефективну форму державної підсумко­вої атестації випускників загальноосвітніх навчальних закладів І, ІІ і ІІІ ступенів;

забезпечити конкурсний відбір підручників, навчальних посібників. іншої навчально-методичної літератури відповідно до нового змісту навчання і по­треб загальноосвітніх навчальних закладів;

вжити заходів до розроблення і впровадження у навчальний процес нових засобів навчання і педагогічних технологій, інформатизації середньої освіти комп'ютеризації загальноосвітніх навчальних закладів;

привести нормативно-правові акти в терміни, ви­значені пунктом 1 цієї постанови, у відповідність з но­вим змістом, структурою і 12-річним терміном навчан­ня.

4. Міністерству охорони здоров'я, Міністерству освіти і науки внести до 1 вересня

2001р, зміни і до­повнення до Державних санітарних правил і норм «Устаткування, утримання загальноосвітніх наlвчально-­виховних закладів та організація навчально-виховного процесу».