Смекни!
smekni.com

Чинники підвищення життєдіяльності (стр. 4 из 5)

В процесі підготовки водіїв необхідно включити розділ з розслідування конкретних аварійних пригод. Це дасть психологічний настрій на акуратну поведінку під час дорожнього руху, крім того, допоможе зрозуміти, як вести себе під час неминучої аварії, щоб врятувати себе та пасажирів.

Під час неминучої аварії водій повинен втиснути себе в сидіння спиною, а витягнутими руками впертися в кермо. Це дуже важливо: завдяки витягнутим рукам $ які міцно тримають кермо, тіло водія стає мов би розпіркою між рулем та сидінням. В такому положенні воно може витримати дуже сильний удар. Не варто думати, що можуть при цьому зламатися кісті рук, вони сприймуть удар в самому вигідному «стійкому» положенні. Наприклад, як гвіздок, що забивають у дошку, зігніть його трохи і спробуйте забити, він обов'язково зігнеться. А кість, якщо її розташувати боком зламається. Якщо вже кісті рук зламаються в такому фіксованому положенні, то це, ймовірно, був удар, після якого за життя водія поручитися важко,

Автогонщики, які мають дуже добре натреновані руки, рятують себе таким чином в дуже серйозних аваріях. Крім цього, розташування тіла водія увигляді розпорки не дозволяє в момент удару вилетіти йому через лобове скло, що дуже небезпечно.

Спортсмени автомобілісти використовують спеціальні ремені безпеки, які опоясують груди навхрест. Ремені безпеки рятують дуже багато людей. За статистикою, приблизно в семи з десяти ДТП пристебнуті ремені врятовують водіїв від травм. Тому водії та пасажири повинні добре усвідомити, що ремені безпеки потрібні не працівникам ДАІ, а для збереження власного життя.

Під час неминучого зіткнення транспортних засобів дуже часто страждають ноги. Ступні ніг до самого останнього моменту не можна забирати з педалей гальму та газу. Іноді треба мати сміливість не тиснути на педалі, гальма, навіть якщо нога сама тягнеться це зробити. Адже за допомогою газу та пониженої передачі легше утримати автомобілі від обертання, збільшити її маневреність і намагатися відвести машину вправо, щоб уникнути неминучою удару.

Якщо не вийшло, тоді при неминучому зіткненні коліна необхідно миттєво притиснути до важеля переключення швидкостей, а ступні тримайте на педалях. В останні долі секунди ноги зі зведеними разом коліньми підніміть вверх і вправо. Руками , як вже писалось, необхідно упертися в кермо, а тіло втиснути в сидіння. Очі не прикривати до кінця - тільки в самий критичний момент. Голову треба притиснути до грудей.

Пасажири також повинні знати, як вести себе під час неминучого зіткнення. Особливо це стосується того, хто сидить поряд з водієм.

Статистика стверджуй, що це місце саме небезпечне. Найбільш безпечним за статистикою вважається місце за спиною водія. Пасажиру поряд і водієм під час удару слід підняти ноги і уперти їх в передню панель, голову схилити на груди, а руками закрити лице, щоб воно не постраждало від можливих осколків переднього скла.

Інші пасажири повинні уперти ноги в підлогу чи нижню частину передніх сидінь, по можливості викинути руки вперед і також упертися ними в спинку переднього сидіння, напрягти м'язи, згрупуватися.

Обізнані водії та пасажир з правилами поведінки при будь-яких раптових ситуаціях мають більшу ймовірність врятувати своє життя ніж не обізнані.

В реальному житті неможливо передбачити всі чинники, що впливають на безпеку дорожнього руху, однак, дотримуючись діючих законодавчих та нормативних актів, що діють в сфері дорожнього руху, можна створити безпечні та комфортні умови для учасників руху. Для реалізації цього необхідна координація зусиль всіх учасників дорожнього руху, органі» державної влади та інших зацікавлених сторін.

5. Ризик - чинники небезпеки міського транспорту

В єдиній транспортній системі України важливе місце займає міський транспорт. Він представлений різноманітними видами транспортних засобів, які здійснюють перевозку пасажирів та вантажів по місту. Сюди відносяться - автобуси, тролейбуси, трамваї, таксі, а також вантажні та легкові автомашини.Причиною можливих аварій може бути велика інтенсивність транспортних потоків, низька кваліфікація водіїв, недисциплінованість учасників дорожнього руху, відсутність належної перед рейсової перевірки технічного стану транспортних засобів та перед рейсових медичних оглядів водіїв, випуск на лінію транспортних засобів, що мають несправність гальмівної системи або рульового управління чи своєчасно не пройшли державного технічного огляду, перевищення водіями визначених обмежень швидкості руху, незадовільний стан доріг та інше.

Перед рейсовий медичний огляд водіїв має велике значення щодо запобігання ДТП. Так, французькі вчені визначили, що із 1300 випадків позбавлення посвідчення водія у осіб, які порушили правила руху, 150 водіїв мали гостроту зору нижче допустимої норми, у 138 випадків був підвищений артеріальний тиск, страждали психічними розладами, 31 - діабетом, 14 - серцево-судинними захворюваннями, 42 - розладом рухової функції.

У цій же країні 6,8% ДТП зі смертельним наслідком скоюється внаслідок фізичних недоліків, втоми і непритомності. У Німеччині із 12 млн. осіб, які мають посвідчення водія, 70 тис. хворі на діабет, який може стати причиною раптової втрати свідомості. Серед причин, які призводять до втрати свідомості у водіїв при керуванні автомобілем, 1/5 пов'язана з серцевими захворюваннями. У США внаслідок гострого інфаркту міокарда щорічно виникає до 2 тис. ДТП. При цьому в чотирьох - п'яти випадках із 14 приступи сильного серцевого болю виникають настільки раптово, що водій не встигає зупинити автомобіль.

Причиною можливих аварій може бути не тільки хворобливий стан водіїв, але і уживання водіями ліків.

У Німеччині від 10 до 20% ДТП пов'язані з уживанням водіями ліків. В Австралії і Швеції близько 15% водіїв, з вини яких сталися ДТП, протягом 24 годин до цього приймали який-небудь заспокійливий засіб.

Австрійський учений Вагнер стверджує, що у 16% причинами ДТП є приймання снодійних та інших лікарських засобів. Від 4 до 20% водіїв приймають ліки без призначення лікаря. ДТП нерідко виникають внаслідок сонливого стану водіїв чи їх засинання за кермом автомобіля. Причиною такого стану може стати приймання снодійних, загально-заспокійливих чи лікарських засобів, які знижують артеріальний тиск. Тому при лікуванні всіма цими препаратами водій повинен бути звільнений від роботи чи тимчасово переведений на іншу, не пов'язану з керуванням автомобіля.

Важливу роль у підвищенні ймовірності .ДТП відіграє зумовлене хворобою зниження працездатності, а саме, навіть погіршення самопочуття призводить до збільшення ймовірності ДТП.

Ступінь впливу того чи іншого захворювання на ймовірність ДТП значно змінюється залежно від багатьох чинників: тяжкості та форми захворювання, умов і напруженості праці, особливостей особистості і та ін. Зокрема, ймовірність ДТП при гіпертонічній хворобі підвищується приблизно в 2,5 рази.

Що можна пояснити як зниженням працездатності хворих, так і більш інтенсивним розвитком у них процесів втоми.

Наведені факти свідчать про серйозні зміни в регуляції геодинамічних функцій у хворих водіїв порівняно зі здоровими під впливом робочого навантаження. Все це, очевидно, знижує показники працездатності і, як наслідок, надійність водіїв в екстремальних ситуаціях.

Основними видами аварій міських видів транспорту є: перекидання, зіткнення між транспортними засобами, наїзди на пішоходів, нерухомі перешкоди, тварин і та ін.

В даний час автотранспорт став найбільш небезпечним порівняно і іншими видами транспортних засобів. Наприклад, згідно статистичний дани* на 1 млрд. пас, /км на автотранспорт приходиться 20 загиблих, на повітряному - 6, на залізничному - 2. Жертвами аварій є водії, пасажири та пішоходи.

Трамвайний парк України зношений, про що свідчать трагічні події, які мали місце в останні роки. За всю історію існування трамвая, найбільша аварія по кількості жертв була в Луганську (1994 р.). Тоді семеро загинули на мірці, а кілька чоловік померли пізніше, потім катастрофа 2 липня 1996 р. у Дніпродзержинську за своїми жахливими наслідками приголомшила весь світ На узвозі довжиною 900 метрів й нахилом 5-6 градусів відмовили гальма і, злетівши з колії на швидкості до 130 км/год, трамвай врізався в бетонну огорожу і перекинувся. Відома на весь світ трагедія забрала життя 34 чоловік, десятки важкопоранених з травмами різного ступеня - переломи, нейрон-травми, з душення були доставлені в лікарню. З липня в Україні було оголошено днем трауру.

Чи можна було запобігти страшній біді, навіть коли трамвай зірвався зі схилу? Можна, якби замість бетонної загорожі на цьому небезпечному перехресті стояла нехай загорожа, але з амортизуючими властивостями наприклад міцні металеві троси, ударна хвиля не мала б такої міцності. Бетонна стіна на цьому місці була зведена після того, як в цьому ж місці зірвалася вантажівка і влетіла прямо в споруду школи - дітей, на щастя, в той час не було. Таким непродуманим інженерним засобом захищали школу.

Перед зіткненням водій крикнув людям, щоб лягали на підлогу.

З розроблених рекомендацій відомо, якщо аварія неминуча, необхідні зайняти фіксоване положення. Фіксована поза значно зменшує ймовірність отримання травми особливо коли вдається так компактно розташувати голову, руки і ноги, щоби вони опинилися затиснутими при аварії. Наприклад, якщо людина сидить в трамваї чи автобусі, то треба зробити нахил вперед, а руки в перехрещеному положенні покласти на крісло, що розташоване спереду, Голову (Необхідно притиснути до рук, а ноги наскільки це можливо просунути вперед, але не під крісло, так як під час аварії крісло може зламатися та травмувати ноги.

Сідати чи виходити з транспортних засобів дозволяється тільки після їх повної зупинки. Очікувати громадський транспорт треба на посадочних площадках, а при їх відсутності на тротуарі чи обочині.