Смекни!
smekni.com

Розробка програмного модулю для визначення IQ людини (стр. 1 из 7)

Зміст

Вступ

1 Характеристика предметної області і постановка задачі

1.1 Аналіз предметної області

1.2 Аналіз наявного програмно – технічного забезпечення предметної області

1.3 Постановка задачі

2 Проектування структури інформаційної системи

2.1 Аналіз та автоматизація обробки інформаційних потоків

2.2 Розробка структури інформаційної системи

2.3 Вибір засобів розробки інформаційної системи

2.3.1 Веб-сервер Apache

2.3.2 СКБД MySQL

2.3.3 Мова розмітки гіпертексту HTML

2.3.4 Таблиці каскадних стилів CSS

2.3.5 Мова програмування JavaScript

2.3.6 Мова програмування PHP

3 Реалізація програмного продукту

3.1 Структура і функціональне призначення модулів системи, їх взаємозв’язок

3.2 Розробка програмних модулів

3.3 Інструкція користувача

3.4 Вимоги до технічних засобів

Висновки

Перелік посилань


Вступ

В нашому житті інформація відіграє дуже важливу роль. З розвитком науково-технічного прогресу інформації стає все більше і більше. Поява персональних комп’ютерів відкрила великі можливості для створення і застосування різноманітних автоматизованих інформаційних систем. Ці системи найрізноманітніші – від простих інформаційних систем до складних автоматизованих інформаційних систем, які об’єднують великі бази даних. Зараз просто не можливо уявити діяльність багатьох підприємств, організацій, фірм і установ без зберігання інформації. Для обробки і зберігання інформації почали використовувати інформаційні системи, обов’язковою складовою яких є комп’ютерні бази даних. Вони дозволяють у зручній формі здійснювати зберігання, обробку інформації.

Також, на сьогоднішній час, з розвитком мережевих технологій та мережі Internet, постала потреба швидко і конфіденційно обмінюватись збереженою інформацією в базах даних. Так як Internet став невід’ємною частиною життя більшості людей, люди почали заробляти через мережу, замовляти і купувати товари, шукати потрібну інформацію, спілкуватись з іншими, проходити тестування або просто розважатися; з’явилась потреба в створенні додатків, які б працювали з базами даних і через мережу. Ці додатки, або як їх точніше називають веб-додатки, стали досить актуальними, так як вони не прив’язані до робочого місця користувача, до конкретної операційної системи, а всі дані зберігаються на сервері.

Останнім часом в мережі Internet стали популярним тести IQ, які дозволяють людям дізнатись свій рівень IQ, або коефіцієнт інтелекту. Але окрім цього такі тести мають ще інше застосування: їх проводять деякі компанії при наборі працівників на роботу, вони є засобом рекламних компаній, а також слугують як комерційні проекти, які покликані приносити дохід.

Відповідно до цього, метою написання кваліфікаційної роботи бакалавра є створення веб-додатку для визначення рівня інтелекту людини. Дана тема є актуальною на сьогодні і повинна знайти своє практичне застосування.

Для створення веб-додатку було обрано мову програмування PHP, з використанням JavaScript, а для роботи з базою даних додаток буде використовувати систему керування базами даних MySQL.

Веб-додаток складатиметься з двох функціональних частин:

клієнтська частина, де кожен користувач може пройти тест, отримати результат, а також переглянути рейтинг учасників;

засоби адміністрування, за допомогою яких авторизований адміністратор може керувати веб-додатком, вносити зміни до тесту, керувати учасниками.


1 Характеристика предметної області і постановка задачі

1.1 Аналіз предметної області

Предметною областю даного програмного продукту є створення веб-додатку (IQ тесту), для визначення коефіцієнта інтелекту людини.

Для того, щоб оцінити рівень інтелекту людини було введено поняття «коефіцієнт інтелекту». Коефіцієнт інтелекту (IQ – intelligence quotient) – це кількісна оцінка рівня інтелекту людини. Цей коефіцієнт визначається за допомогою спеціальних тестів. Тести IQ розраховані на оцінку міркувальних здібностей, а не рівня знань (ерудиції) [1].

Поняття «коефіцієнт інтелекту» ввів Вільям Штерн у 1912 році. Він спрямував увагу на серйозні недоліки розумового віку, як показаника в шкалах Біне. Штерн запропонував використовувати у якості показника інтелекту частки від ділення розумового віку на хронологічний. IQ вперше був використований у шкалі інтелекту Стенфорда-Біне у 1916 році [2].

У наш час тести IQ стали дуже популярними, через що з'явилася велика кількість різних необґрунтованих шкал. Тому порівнювати результати різних тестів дуже важко і саме число IQ втратило інформативну цінність.

Розроблений програмний продукт надасть змогу швидко, і без великих зусиль зберігати інформацію про запитання і відповіді для тестування, вести облік зареєстрованих користувачів (учасників), переглядати рейтинг учасників, а також обчислювати коефіцієнт інтелекту людини.

Реєстрація учасників включає в себе збереження наступних даних:

прізвище, ім’я користувача;

пароль, email для авторизації;

телефон користувача.

Після проходження тестування користувач отримує результат, що містить:

прізвище, ім’я користувача;

коефіцієнт інтелекту;

дату проходження тесту;

час проходження тесту.

1.2 Аналіз наявного програмно – технічного забезпечення предметної області

На сьогоднішній день існує багато різних версій «IQ-тестів». Причиною цьому стала поява великої кількості необґрунтованих шкал, так як в наш час інтерес до тестів IQ виріс в багато разів.

Також існує багато різних реалізацій тестів IQ. Від локальних версій, написаних як додаток до операційної системи, до так званих веб-версій. Усі вони створенні для визначення рівня інтелекту людини (або коефіцієнта інтелекту). Але водночас вони суттєво відрізняються, так як при їх розробці використовуються різні технології. Основними з яких є: Flash, Windows-додатки, веб-додатки.

Flash – продукт компанії «Macromedia» (з 2005 року – один з підрозділів «Adobe»), що дозволяє розробляти інтерактивні мультимедійні програми. Сфера використання Flash є різною, це можуть бути ігри, веб-сайти, презентації, банери і просто мультфільми. При створенні продукту можна використовувати медіа, звукові та графічні файли. В основі Flash лежить векторний морфінг – технологія комп'ютерної графіки, що створює плавний перехід з одного ключового кадру в інший. Це дозволяє робити досить складні мультиплікаційні сцени, задаючи лише кілька ключових кадрів для кожного персонажа.

Іншою перевагою технології Flash є повна програмованість. Flash використовує мову програмування ActionScript, яка по синтаксису є схожою із JavaScript. Остання версія мови (ActionScript 3.0) є повноцінною об'єктно-орієнтованою мовою [3].

Серед цих переваг існують також і ряд особливостей, які можна віднести до мінусів Flash технології. Наприклад, для того щоб переглянути проект, створений на Flash, користувачу необхідно додатково встановити Flash-плеєр. Також такий проект, написаний на Flash, є статичним, тобто вміст програмного продукту користувач вже не змінить, без втручання в сам код.

До Windows-додатків можна віднести додатки написані на таких мовах програмування як: C++, Visual Basic, Delphi, C# та інші. З допомогою такої технології можна не тільки розробити проект, а й створити панель управління для нього, де адміністратор зміг би змінювати вміст проекту. Але не дивлячись на переваги і засоби, які надають ці мови програмування, все ж таки користувачу необхідно буде встановити додаткове програмне забезпечення. Наприклад, для роботи з додатком написаним на С# необхідно встановити платформу .NET Framework.

Веб-додатки – додатки, створені для роботи в серверному середовищі і написані на таких мовах програмування як: PHP, ASP, Perl, Ruby, Java та інші. Ці мови програмування надають можливість створювати повноцінні додатки, до цих додатків створювати системи управління контентом. Веб-додатки працюють тільки в серверному середовищі, тобто для роботи з такими додатками необхідно встановити сервер, так як скрипти виконуються на сервері. Але разом з тим, такі додатки можна викладати в Internet, де вже налаштований сервер, тому для роботи користувачу необхідно мати веб-браузер і вихід в Internet. Також перевагою таких додатків є те, що користувач має доступ до проекту через Internet в будь-який момент.

Тести IQ дуже поширені в мережі Internet, є багато веб-сайтів, які надають можливість пройти тест і дізнатись коефіцієнт інтелекту. Але більшість із них є платними і для отримання результату користувачу необхідно відправити платне смс повідомлення.


1.3 Постановка задачі

Призначенням даного веб-додатку є: проходження тестування і визначення рівня інтелекту людини (коефіцієнта інтелекту).

Веб-додаток повинен реалізовувати певний комплекс задач, які можна поділити на дві групи:

задачі, які будуть доступні звичайним користувачам – учасникам;

задачі, які будуть доступні адміністраторам.

До задач першої групи можна віднести:

проходження тестування;

реєстрація;

зберігання результату;

перегляд рейтингу;

відправка результату другу.

До другої групи віднесемо такі задачі:

керування зареєстрованими користувачами;

створення/редагування/видалення запитань;

створення/редагування/видалення відповідей;

налаштування тесту: кількість питань, яку необхідно показати за сеанс;

налаштування рейтингу: рейтингу лідерів та рейтингу користувачів;

керування адміністраторами.


2 Проектування структури інформаційної системи

2.1 Аналіз та автоматизація обробки інформаційних потоків

Проект призначений для визначення рівня інтелекту людини (коефіцієнта інтелекту).