Смекни!
smekni.com

Информатика 10 класс Пивкинд стандарт (стр. 3 из 13)

Коли документ поділено на розділи, можна змінити для кожного розділу параметри сторінок, у тому числі і вставити різні колонтитули.

Зручним способом нумерації сторінок до кумента є використання команди Номер сторінки групи Колонтитули вкладки Вставлення, яка відкриває список можливих варіантів розміщення номерів ( внизу чи вгорі сторінки) та способів їх вирівнювання ( справа, зліва, поцентру тощо). За потреби можна налаштувати формат номера, вказавши вид нумерації, початковий номер та інше в діалоговому вікні Формат номера сторінки

(рис. 1.9), яке в ідкривається вибором одно-

Рис. 1.9. Вікно Формат й мен ної команди. номера сторінки

Попередній перегляд документа

Щоб з’ясувати, як виглядатиме створений документ на папері, слід переглянути його в режимі Попередній перегляд, виконавши Office Друк Попередній перегляд. Після цього відкривається відповідна вкладка (рис. 1.10), використовуючи інструменти керування якої можна:   установити різний масштаб перегляду документа (група Масштаб);

• змінити значення властивостей сторінки (група Параметри сторінки);

• здійснити навігацію документом (кнопки Наступна сторінка та Попередня сторінка в групі Попередній перегляд);

• налаштувати параметри друку документа і надрукувати його (кнопки групи Друк) та ін.

Рис. 1.10. Вкладка Попередній перегляд

Переглядаючи документ у режимі Попередній перегляд, користувач може з’ясувати, чи вдало розміщено рисунки в тексті, чи правильним є розбиття тексту на сторінки, чи не розриваються в тексті таблиці тощо. Якщо при цьому з’ясується, що потрібно зробити незначне редагування документа, то його можна виконати безпосередньо в режимі попереднього перегляду (це можливо, якщо позначка прапорця Збільшення відсутня) . Для більш складного редагування краще повернутися у звичайний режим роботи з документом, закривши вікно Попередній перегляд.

Зручною можливістю режиму попереднього перегляду документа є команда Скоротити на сторінку. За вибору цієї команди (кнопка

) програма автоматично зменшує розмір кожного символу документа і міжрядкових інтервалів для зменшення кількості сторінок текстового документа на одну сторінку. Цю команду доцільно застосовувати до документів, що мають незначну кількість рядків тексту на останній сторінці.

Вихід з режиму попереднього перегляду документа здійснюється вибором кнопки Закрити вікно

.

Друк документів

Після того як зовнішній вигляд документа переглянули і всі необхідні зміни внесли, документ можна друкувати.

Для друку однієї копії всього документа із значеннями властивостей друку, які встановлені за замовчуванням, достатньо виконати команду

Office Друк Швидкий друк
. Друк документів зазвичай виконується в так званому фоновому режимі, що дає змогу продовжити роботу на комп’ютері практично одразу після відправлення документа на друк.

Рис. 1.11. Вікно Друк

Якщо друк документа потрібно виконати за інших налаштувань, то необхідно скористатися кнопкою Друк

вкладки Попереднійперегляд або виконати Office Друк Друк. При цьому відкривається діалогове вікно Друк (рис. 1.11), у якому встановлюються потрібні значення параметрів друку:

• Група Принтер – для вибору принтера і встановлення значень його властивостей:

- список Ім’я – для вибору принтера з числа встановлених на даному комп’ютері;

- кнопка Властивості – відкриває діалогове вікно Властивості з кількома вкладками, де можна встановити значення властивостей принтера і процесу друку документа. Перелік цих властивостей залежить від типу принтера і його моделі.

• Група Сторінки– для встановлення діапазону сторінок, що друкуватимуться:

- усі – друкуватимуться усі сторінки документа;

- поточна – друкуватиметься сторінка, в якій знаходиться курсор;

- виділений фрагмент – друкуватиметься тільки виділений фрагмент документа;

- номери – друкуватиметься вказаний набір сторінок. Наприклад, щоб надрукувати сторінки 1, 5, 11, 12, 13, можна ввести в поле: 1, 5, 11–13.

• Група Копії– для встановлення кількості копій, які потрібно надрукувати, та послідовності друку сторінок документа. Щоб надрукувати спочатку першу копію всього документа, потім другу і т. д., слід установити позначку прапорця розібрати за копіями, в іншому випадку буде надрукована вказана кількість копій спочатку першої сторінки, потім другої і т. д.

• Група Масштаб– для вибору:

- кількості сторінок документа, які друкуватимуться на одному аркуші. Вибір двох і більше сторінок автоматично приводить до пропорційної зміни розмірів усіх об’єктів документа під час виведення їх на друк;

-

розміру сторінки аркуша паперу (формат А4, А5, В5 тощо), на якому друкуватиметься документ, що теж зумовлює масштабування об’єктів документа під час друку.

• Поле зі списком Друк – для визначення, які саме сторінки встановленого в групі Сторінки діапазону потрібно друкувати:

- Усі сторінки діапазону– надрукувати всі сторінки указаного діапазону сторінок;

- Непарні сторінки– надрукувати тільки сторінки з непарними номерами з указаного діапазону сторінок;

- Парні сторінки– надрукувати тільки сторінки з парними номерами з указаного діапазону сторінок.

Останні два режими зручно використовувати для друку багатосторінкового документа з обох сторін аркуша.

Установивши значення властивостей друку, потрібно вибрати кнопку ОК. Після цього в Рядку стану вікна Word2007 відображається значок принтера і кількість підготовлених до друку сторінок. Після завершення друку документа цей значок зникає.

Налаштування середовища текстового процесора Word 2007

Як уже зазначалося раніше, зовнішній вигляд вікна програми Word 2007 можна змінювати. Але з вертаємо увагу: змінити вигляд Стрічки неможливо.

Наприклад, користувач за бажанням може згорнути чи розгорнути Стрічку подвійним клацанням на ярлику відкритої вкладки, відключити чи повернути режим показу лінійки вибором кнопки Лінійка

над вертикальною смугою прокручування.

Користувач також може вибрати зручний режим перегляду документа залежно від виду робіт, які він виконує. Це здійснюється вибором відповідних кнопок у Рядку стану. Рекомендації щодо використання різних режимів перегляду документа наведено в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1. Режими перегляду документа

Кнопка Режим Рекомендації щодо використання режиму
Розмітка сторінки Для створення, редагування і форматування документа
Режим читання Для читання документа з екрана
Веб-документ Для перегляду документа у вигляді вебсторінки
Структура Для роботи над схемою документа
Чернетка Для введення даних і редагування документа

Для зручності роботи з документом можна встановити необхідний масштаб його відображення у вікні. Для цього потрібно в Рядку стану перемістити повзунок встановлення масштабу в потрібне місце або збільшити
(зменшити
) масштаб, вибравши відповідну кнопку.

Установлення режиму перегляду документа і масштабу його відображення можна здійснити, використовуючи елементи керування в ідп овідних груп вкладки Вигляд. Рекомендуємо в подальшій роботі к ористуватися масштабом за шириною сторінки ( Вигляд Масштаб За шириною сторінки

) або 100 % та режимом перегляду розмітка сторінки ( Вигляд Режими перегляду документа Розмітка сторінки
) .